#11
 206     Østafjells     0

.

Har du en gammel ovn vil jeg anbefale å bytte til en rentbrennende, da du kan redusere vedforbruket med intil 50%. Også sparer man på miljøet :)
.


50% er vel et drøyt salgsargument og du mener vel nærmiljøet  ;)
Ved er co2 nøytral og bidrar derfor ikke til et økt co2 utslipp.
Fyrer en riktig i en eldre vedovn så brenner den nesten like rent som en ny ovn ;D

Signatur

   #12
 58     Telemark     0

...
Fyrer en riktig i en eldre vedovn så brenner den nesten like rent som en ny ovn ;D

Nei, det klarer du ikke fordi det ikke er veden som brenner. I en gammel ovn vil du ikke få høy nok temperatur til å bryte ned og re konfigurere vedens bestanddeler til antennbare gasser.
  (trådstarter)
   #13
 602     oppland     0
50% er ofte reelt med en gammel isten jøtul 4 iallefall.
Gamle ovner brenner ikke gassen, som er en vesentilg forskjell på forbruket og miljøet.
   #14
 206     Østafjells     0
Gamle ovner brenner gassen om en fyrer riktig og med tørr ved  :)

Det finnes ovner fra starten på 1900tallet som hadde sekundærluft og var
derved "rentbrennende".
Signatur
   #15
 3,210     Vestlandet     0
Noen gamle ovner har sekundærluft. Problemet er ofte at den ikke blir forvarmet, slik at temperaturen blir for lav. Er ikke tvil om at en ordentlig ny ovn har bedre virkningsgrad.
   #16
 58     Telemark     0

Gamle ovner brenner gassen om en fyrer riktig og med tørr ved  :)

Det finnes ovner fra starten på 1900tallet som hadde sekundærluft og var
derved "rentbrennende".

Ytterst få (om noen) gamle vedovner kommer opp i 2000 grader. Det må till for å fyre av de siste gassene og dermed være rentbrennende. Men jeg skal gi deg rett i at de finnes. Det er bare så få av dem at man ikke kan generalisere som du gjør over. Når det er sagt så er det vel ikke 100% sikkert at alle moderne ovner leverer det det hevder heller. De er "vanskelige"/uøkonomiske å teste og man strekker seg bare til å legge dem i en ganske generell klasse inndeling.
   #17
 3,210     Vestlandet     0
Alle ovner som selges blir vel testet etter norsk standard, men denne testen omfatter bare røykutslipp såvidt jeg vet. Vet ikke om de virkningsgradene de pleier å oppgi er kjørt etter en standard...

   #18
 197     0
Vi kjøpte en slik; http://www.jotul.com/no/wwwjotulno/Main-Menu/Produkter/Ved/vedovner/Jotul-F-250/

+
Supereffektiv!
Kleberstein hjelper å holde på varmen til neste dag.. (om man fyrer til 23-24 på kvelden)
Vi er godt fornøyd.

-
er at den tar mindre pinner/kubber enn gamle ovner gjør.(men det gjør alle andre også)
så hugger man selv, pass på lengden Smile
   #19
 206     Østafjells     0

Noen gamle ovner har sekundærluft. Problemet er ofte at den ikke blir forvarmet, slik at temperaturen blir for lav. Er ikke tvil om at en ordentlig ny ovn har bedre virkningsgrad.


Kan dokumentere at mange ovner eldre har sekundærluft som blir forvarmet.
De burde da ha samme forbrenning som nye ovner med sekundærluft.
(Med eldre ovner mener jeg ikke J-600 serien eller J. P-4, men endel ovner støpt mellom 1900 og 1950)

Beklager, men tok litt av dette da trådstarter mente at galme ovner burde byttes ut  ;D
Signatur
   #20
 1,016     Hosle     0
Svanemerkede ovner har både lave utslipp (ikke bare av partikler) og samtidig høy virkningsgrad.

Hvor stor forbedring man får i virkningsgrad er avhenging av både gammel og ny ovn. Jeg har en gammel Jøtul 507 som egentlig er beregnet på koks. Den spiser utrolige mengder ved - uten at det blir særlig varmt. Den skal ut neste sommer, og da regner jeg med 50% forbedring av virkningsgraden.

En annen ting som er viktig ved valg av ovn, er å se på askerist og askeskuff.