17,177    24    3  

Valg av vedfyrt vannbårent varmeanlegg

 110     Nordmøre     0
Skal bygge nytt hus og basere oppvarming på vbv som er primært varmet av vedfyring da vi har tilgang på skog.

Men er usikker på valget mellomvedfyringsanlegg i eget rom eller peisinnsats.
Peisinnsats gir ca 20kw til vann, så det vil nok holde til oss da vi også i fremtiden kommer til å se nærmere på solfangere.
Minuset med et slik anlegg er at det ikke blir brukt på sommeren da peisen avgir varme inne i huset.

Men lurer på om det vil bli mye dyrere med vedfyringsanlegg enn med peisinnsats. Mener å ha lest at det er strenge krav mtp fyrrom, og lurer på om dette vil fordyre anlegget.
Er det virkelig slik at man må ha egen skorstein til et vedfyringsanlegg?? -tenkte å evt ha et fyrrom i kjelleren og en vanlig ovn oppe på stua....

En annen ting; dere som har slike anlegg, hvor mye ved bruker dere iløpet av henholdsvis vinter/sommer?


Info: vårt hus blir på ca 180kvm + garasje på ca 35 kvm. Mulig at garasjen blir isolert og innlagt vbv i den også.
Totalt gulvareal som trenger oppvarming blir rundt 200kvm. (bad og vaskerom kommer til å bli moderate i størrelse)

Fint om noen har erfaringer eller fornuftige kommentarer som kan være til hjelp!!

   #1
 29     ålesund     0
hvist du har mulighet så burde du gjøre som en eg kjenner, han monterte vedfyringa og akkumelatortanker i garasjen så tok han og kombinerte vaskerom og teknisk rom. Der har han det meste av styringene til annlegge.
   #2
 24,668     Akershus     0
Hvis du skal fyre med ved bør du ha akkumulatortank og få fyringssølet ut av stua. En ovn/peis i stua til hygge, reserve og spisslast er bra. Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 110     Nordmøre     0
Skjønner poenget med vedrusk osv. Har vel mest lyst på fyring med vedkamin i eget fyrrom ja.

Har vel sett ut en plass som vil egne seg bra inne i selve huset (kjeller med inngang til garasje som blir vegg i vegg på siden av huset)

Men ingen som kan si noe om det trengs egen skorstein til vedkaminen? synes det blir tullete å må ha opp 2 piper, for ovn i stua vil vi ha uansett, og må jeg sette opp egen pipe blir det evt. i garasjen der det blir veranda oppå. passelig teit med en pipe som stikker opp midt på verandaen hvis dere skjønner..

   #4
 24,668     Akershus     1
Ad pipe: spør feieren. Det er "han" som skal godkjenne uansett.
Signatur
bm
   #5
 97     0
Hei,

Vi er også i gang med å se på hus, og vurderer kombinasjonen varmepumpe + vedovn(er) med vannkappe, for oppvarming av vbv og tappevann. I kombinasjon med en litt stor akkumulatortank burde dette fungere fint :)

Ser da for oss å fyre med (gratis) ved i vinterhalvåret, i tillegg til at varmepumpe (luft-til-vann) kjører når det ikke er for kaldt. På sommerhalvåret vil varmepumpe stå for oppvarming av tappevann og vbv på 2 stk. bad. I tillegg regner jeg med at bereder og akkumulatortank bør varmes opp litt ekstra med strøm en gang i blant for å forhindre bakterievekst.

Eneste jeg er litt skeptisk til er dette med å dra inn mye rusk og rask inn i stua, men har forsåvidt aldri sett på dette som noe stort problem tidligere når jeg har bodd i vedfyrt hus.

Har ikke innhentet noen tilbud enda, men ser med stor interesse på vedovner hos http://www.flexiheat.no og varmepumpe hos http://www.alpha-innotec.no. Ser at begge disse leverandørene får mye skryt både her og andre steder.
   #6
 620     Hordaland     0
Du trenger ikke egen skorstein, vanlig standard pipe med ett løp er nok til alt du måtte trenge av ovner i en enebolig, fyrkjele inkludert.

Du gjør lurt i å sette av plass til fyrkjel i kjeller. Planlegg slik at pipa plasseres fornuftig i forhold til dette, og at du har enkel tilkomst inn i kjeller med ved. (Stor dør).

Jeg er usikker på hva som gjelder av regler for evt. brannsikkert rom til fyrkjel. Har hørt forskjellig om dette. Jeg bygger nå og skal ha fyrkjel i kjeller, men har ikke brannsikkert rom. Jeg har derimot et stort kombinert fyrrom/vaskerom. Hvis brannmesteren kommer og gir meg fyringsforbud pga ikke brannsikkert rom, får jeg heller vurdere tiltak da. Det jeg vet sikkert, er at det ikke er noen fornuftig grunn til brannsikkert rom da vedkjelen avgir 99% av varmen til vannet, og blir bare lunken på utsiden. Den er dessuten tilkoblet trykkvann for nødkjøling ved strømbrudd (bør derfor stå i rom med sluk).

   #7
 5,725     0
Fra Fyringsanlegg Temaveiledning
http://www.be.no/beweb/regler/meldinger/032%20fyring/fyring.html
Relevante sitat:

5.3 Installasjon av ildsted med vannkappe
Installasjon av ildsted med vannkappe er søknadspliktig, se installasjon av kjelanlegg.


5.5 Installasjon av fastbrenselsfyrt kjelanlegg

I henhold til plan- og bygningsloven er det en rekke typer tiltak som ikke må utføres uten at søknad på forhånd er sendt kommunen, og kommunen har gitt tillatelse. Fyringsanlegg dekkes av plan- og bygningslovens § 93 e): "Oppføring, endring eller reparasjon av bygningstekniske installasjoner". Med "oppføring" menes i denne forbindelse ny installasjon av fyringsanlegg fyrt med fastbrensel, med røykkanal og matesystem for brensel (inklusiv lagertank eller beholder). Med "endring" menes i denne forbindelse utbytting og/eller omplassering av større enheter som f.eks. lagertank m/tankutrustning, matesystem, mellomtank, kjel, varmluftsaggregat og ildsted. Søknaden sendes av ansvarlig søker til kommunen. Fyringsanlegg kan ikke tas i bruk før det foreligger ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse.


9. Mindre varmeanlegg for fast brensel

Kjel og brenner skal tilfredsstille gjeldende krav i lavspenningsdirektivet og maskindirektivet.

9.1 Oppstillingsvilkår
Det må legges til rette for en enkel betjening, ettersyn og vedlikehold av installasjonen. Dette oppfylles h vis avstanden mellom kjel og vegg og mellom kjeler  er  0,7 m. Endel større kjeler krever større avstander fra kjeldør til vegg for tilgjengelighet for feiing. Kjeleleverandør må angi mål for tilgjengelighet for vedlikehold. For kjelesider som ikke trenger adgang for vedlikehold, kan disse avstandene reduseres med 50%. Minste fri avstand mellom vegg og kjelefront bør være 1,5 m. Fri ganghøyde bør være 2,2 m

9.2 Krav til fyrrom
Fyrrom må utføres som branncelle, med branncellebegrensende bygningsdeler minimum EI 60 bestående av begrenset brennbart materiale eller bedre. Innvendig kledning må være K10/A2-s2,d0 [K1-A]  overflate må være In1 anbrakt på begrenset brennbart materiale eller bedre. Dør til fyrrom må være EI 60-CSm/ A2-s1,d0 [A 60]. Det må være tilgjengelig plass for vedlikehold og rengjøring av varmeanlegget. Varmeanlegg for pellets kan ha andre krav til fyrrom dersom anlegget er prøvd etter NS EN 303-5 eller tilsvarende standard og prøvningsresultatene viser at anlegget kan ha fyrrom som for anlegg for flytende brensel, se veiledning om montering og drift av fyringsanlegg og kaminer fyrt med trepellets.


Ser som at anlegg under 46kW kan monteres i "vanlige" rom.

:283
      Sentralvarmekjele og varmluftsovn med innfyrt varmeeffekt mindre enn 40.000 kcal/h (46,4 kW) skal stå i fyrrom eller oppstilles i eget rom. Rommet skal gi nødvendig plass for betjening og rengjøring av kjele og røykkanal og skal ha rikelig lufttilførsel fra det fri. Lufttilførselen må ikke kunne stenges.


Fant denne infoen her:
http://www.narre.no/no/Rettskilder/Regelverk/Oppslagsverket/3906/3907/6780/6865/6902/6904/

Meir diskusjon her: http://www.byggebolig.no/index.php?topic=14681.175

   #8
 620     Hordaland     0
Jeg velger å tro at fyrrom kun er påkrevd over 46kw!

Når det gjelder søknadsplikten, så er det mye som er søknadspliktig... Ser ikke den store forskjellen  brannmessig på å installere en vedkjele i forhold til en vanlig vedovn. Mulig at det også er søknadspliktig nå, men jeg har ihvertfall aldri søkt om det...
  (trådstarter)
   #9
 110     Nordmøre     0
Kjekt at det er nok med en pipe! Blir enklere å få til et anlegg da!
Har sendt forespørsler rundt om for å høre på pris/anbefalinger. Blir spennende..... Tongue
   #10
 80     Vestlandet     0
Hei, har hatt en 27 KW Roca kjel mot en 1500 liters magasintank i noen år.

Mine erfaringer er som følger :
- Bruk stor magasintank. For ditt areal så ville jeg sett på noe rundt 2500 liter !
- Stor dør og god lagerplass for ved umiddelbart i nærheten av fyrkjele, dvs i fyrrommet.

Jeg har fyrt ca. 105 m2 vannbåren gulvvarme med ved og da har det gått med ca. 1 mål i måneden. Dvs. 2.4 m3 ved i måneden og 600 liter i uken... Hvis ikke du skal bære deg ihjel, så ville jeg satset på et rom der du kan rygge pallene med ved rett inn i fyrrommet med traktor, jo lettere logistikk, jo mindre vanskelig blir det å fyre

Er det "mye" jobb å fyre, blir det til at du gir pokker.

Min kjele fyrer jeg i 3-5 timer for å varme opp 1500 liter vann fra ca. 35 og opp til 60-70 grader,men når en har 30 cm kubber, blir det ikke alltid fyrt i hele kjelens lengde (min er 70 cm innvendig)

Tenk også på et system/dumpingplass for asken...

Min vanlige Icopal pipe har fungert supert hittil.