3,549    9    5  

Isotermrør som fryser

 92     0
Denne passer kansje i elektro delen også, men poster her.

Har et Isotermrør/Elvestadrør som ikke gjør jobben sin lenger. Vannet fryser brått, uten noen forvarsel. Kan ha fullt vanntrykk og en halv time senere er det frosset.  Her er en trinn bryter med "drift" "av" og "tine. Den står normalt i drift posisjon. Har ikke sjangs å få tint det opp med "tine" funksjonen, og må til med opptinings utstyr.

Så til det rare her; Den delen av varmekabelen som stikker opp av røret er nemlig god og varm! Kjenner røret blir varmt også. Varmen sto på fullt i noen timer, og var god lunk på røret. Allikevel var det frosset flere meter bortover veien. Dette skjer når det drar seg ned mot -10c.

Har målt  motstand i kabelen via bryteren og i følge beregninger jeg har gjort skal den ha en effekt på ca 400watt på full styrke, og halvparten på "drift" posisjon. 

Så hvorfor fryser røret? Enden på kabelen er jo varm. Den hadde vel vert helt kald om det var brudd i den? 
Noen som skjønner seg på dette?

TSt
   #1
 14,509     0
Er frosten utenfor røret ditt slik at det kommer inn vann som er underkjølt eller at det kommer is slush levert inn sammen med vannet ? Forstår ikke at ting kan fryse på 1/2 time hvis det ikke er helt på kanten fra før. Ellers har jeg vært borti hytte som har hatt brann pga varmgang i slikt rør men da var kanskje vannet helt borte.
  (trådstarter)
   #2
 92     2
Ja, det virker som at det ligger på grensen til å fryse hele tiden.
Tja, is slush vet jeg ikke. Det blir jo ikke tilført noe nytt vann når is pluggen blokkerer, og varmen står på fult i 4-5 timer. Is pluggen starter rett utenfor ringmuren, og var denne gang 4 meter lang.

Har jo lurt på om det står vann mellom ytterrøret og trykkrøret. Det skal jo ha en isolerende effekt.
   #3
 24,668     Akershus     0
Normalt skal i alle fall kabelen være varm i hele sin lengde. Disse er utformet som flere parallelle serievarmetråder. Ved installasjon kobler en i begge ender for å tilpasse effekt til lengde. I tillegg må en velge rør (kabel) innen passende lengdeintervall.

Gitt at varmen er ok og det likevel fryser, da er det to forhold. Er vannet inn veldig kaldt, skal det lite till før det tipper under. Ligger røret åpent slik at varmetapet er for stort?

Hvor langt er røret?

Har du mulighet, måk snø over.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 92     1
Ja, så da kan det ikke vere brudd noen sted... den er jo godt varm i ene enden vertfall.
Det jeg har gjort for å finne lengden på kabelen er å måle motstand i bryteren, og kalkulert effekt ut fra det. 18w pr meter, og totalt rundt 400w, gir da en lengde på rundt 22meter. Da om kabelen ikke er tvinnet rundt røret.

Bryter på trinn 1, gir omtrent same resultatet, rundt 20 meter, og frosten kommer etter 4-5 meter. Altså rett utenfor huset.

Vannet inn er fjellvann, som kommer fra en elv, så det er nok ikke så varmt nei. Kansje 3 grader? Har ikke målt.

Det er ikke snø her som isolerer. Problemet oppstår ved barfrost. Var ned i -20 her for 8-9 år siden, men da var det mye snø. Da frøs ikke vannet.

Røret ligger under veien, men lite overdekking, da det er grunt til fjellet akkurat der. Nå vet jeg ikke akkurat hvor dypt, men kan ikke vere allverden. Tar typisk nesten 1 uke med kulde ned mot -10, før det fryser.

Men dette er jo rør som skal tåle å ligge oppå bakken og alikevel ikke fryse, ifølge det jeg kan lese på Isotermrør sin nettside.

Kansje høre med folkene på Isotermrør, hva de tror er galt her. De har vel en support, selv om røret er 30 år gammelt.
   #5
 24,668     Akershus     0
I alle fall i dagens rør så ligger kabelen rett langs innerrøret og bondet til dette med en omviklet «sølvpapirstrimmel .

Det høres ut til at røret er i orden, men varmetapet er for stor. Dersom du har mulighet til å la vannet renne i kuldeperioder, så kan det hjelpe. (Usikker på hva du mener med «fullt vanntrykk).
Signatur
   #6
 4,251     2
Sannsynligvis vann mellom trykkrør og ytterrør. Da blir varmetapet kjempestort og røret fryser. Vær glad for at du har Isotermrør med fast effekt og ikke selvregulerende. De selvregulerende kan dø midt på kabelen. Det gjør ikke den med fast effekt.
  (trådstarter)
   #7
 92     0
Ja, det er det jeg har tenkt på også. Vann mellom trykkrør og ytterrør. Er vel eneste forklaringen det ja. Kan vel bli jordfeil av slikt også, om vannet når koblingene i andre enden.
Så da har jeg valget mellom å grave opp røret og se om det kan gjørest noe med det, eller å sette inn ny kabel direkte i røret. Strøm er jo der fra før. Må nok ha minst 20 meter, helst litt over, og jeg har hørt at det kan vere utfordringer med å dytte en så lang varmekabel igjennom røret. Noen svinger er det nok. Eller skal det gå greitt?

Vet ikke hvordan det er med levetiden på selvregulerende kabel som ligger i trykkrør, og fare for lekasje der kabelen går inn i røret? Det står noe på Ebeco om at dette er ment for midlertidig bruk?

   #8
 39     Stryn     0
Desse tåler fint lang tids bruk, aldri lest noko anna. Ex: https://www.elektroimportoren.no/selvbegr-varmek-defrost-water-26w-i-drikkevann-/1037309/Product.html?Event=pathlist samt kit for skikkeleg endeavslutning https://www.elektroimportoren.no/montasjesett-defrost-water/1036882/Product.html?Event=complementarylist

Så for å føre den inn i røret så treng du ei T-kobling og ein slik: https://www.elektroimportoren.no/defrost-water-kit-pakknippel/1037399/Product.html?Event=frequentlyboughttogether

20m skulle gå greit å trekke, alternativt kan du trekke ei trekkesnor ovanfrå slik at du både kan skubbe og dra.

Dette vil jo vere å sjå på som ei nødløysing. Vil trekke forholdsvis mykje strøm, men sammenligna med å grave opp å legge nytt rør så er kanskje ikkje strømmen så dyr alikavel..

HSt
   #9
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Ser på noen mindre veier her at telehiv vokste for hver dag med kulde og mye vind i starten av uken, på onsdsg var det som å kjøre over kantstein. Så mye vind ser ut til å gi bedre kuldeoverføring til bakken. Kanskje alt fra vintermatter til halmballer er løsningen for deg ?