2,294    1    0  

Modulbad - normalt utette ved testing

hro
 1,574     Trondheim     0
I artikkelen på adressa, vises det til at modulbad er det tryggeste og tetteste man kan få installert av våtrom. Lengre ned i teksten sies det at normalt avdekkes det et eller flere feil ved testing av første modellen som så blir rettet. 

Jeg undres, er det virkelig slik at man kan forvente at disse er 100 % og at frabrikkproduksjon i seg selv medfører kvalitet. SINTEF Byggforsk er sitert på at en som produserer samme løsning over tid vil opparbeide seg bedre kompetanse enn en som gjør en plassbygget løsning. 

Min påstand er motsatt. Det faktum at det normalt er mangler ved godkjenning vitner om at kvaliteten i utgangspunktet er på marginalen. Slik godkjenningsordningen er, er det ingen resertifisering av produktlinjene - slik at "testbadet" blir one of a kind og når marginene skal kuttes i produksjonslinja i etterkant, hvilken garanti har man på kvaliteten. 

Utbygger er home free etter 5 år, selv om forventet levetid på et bad nødvendigvis overstiger denne med femgangeren. 

Det er ikke slik at man alltid skal tro det man leser, men her synes jeg at oppslaget virker svært så tendensiøst.
Modulbad - normalt utette ved testing - Screenshot 2014-12-17 06.31.24.png - hro
Signatur

   #1
 253     Risør     0
Jeg synes artikkelen forklarte dette godt. All erfaring tilsier at plassbygget bad er risikosport, du vet liksom aldri helt hva du får, hvis ikke du selvfølgelig kjenner håndverkeren og vet han kan stoles på. Vi ser jo stadig vekk rapporter som sier at et høyt prosenttall inneholder feil. Selvfølgelig er mange riktig også, men på plassbygd er det alltid en haug med ukjente faktorer, siden det ofte aldri er to like bad.

Med like bad, industriell produksjon og streng kvalitetskontroll i fabrikk er selvfølgelig mulighetene for å optimalisere produktet mye høyere. Det Sintef viser til som avvik første gang er vel i forbindelse med sertifiseringen, da dukker det sannsynligvis opp detaljer de gjerne vil ha gjort annerledes, når det er blitt justert har man et dokumentert riktig oppbygd bad. I forbindelse med sertifisering vil det alltid være ting som skal justeres på slike ting, det er helt normalt. Ofte kan det være kun dokumentasjonskrav, kvalitetskontroll, sjekklister osv. Jeg tviler på at prøvestykket lakk, liksom.

At du tror de kutter i produksjonen etter sertifiseringen for å spare penger er en merkelig påstand. Investerer du store penger i å bygge opp en fabrikk, har du ingen ønsker om å risikere hele den bedriftens framtid på å spare inn på membranen... Og når man kanskje leverer femti bad i samme slengen til samme kunde sier det seg selv at kostnadene blir astronomiske om du leverer et dårlig produkt. Da er det kroken på døra med en gang.

At kvaliteten er på marginalen tror jeg nok er en myte. En fabrikk som lever av dette, lever at et produkt de skal levere massevis av, er nødt til å ha en knallstreng kvalitetskontroll, siden fallhøyden er gigantisk om produksjonen begynner å bli slapp. Den motivasjonen vil du ikke få fra en tilfeldig flislegger, eller den omreisende litaueren som slenger opp membran i full fart.

Selvfølgelig finnes det vel unntak, og useriøse østblokk-fabrikker, men jeg vil tro at de seriøse har svært god kontroll på det de gjør.

For ordens skyld, jeg har ingenting med modulbad å gjøre. Vi driver ikke med sånt.

Signatur