#11
 4,255     0
Jeg og Zippy er ikke uenige. Normalt er det begges ønske å sette Olastubben eller Tjømemuffa før første avgrening. Det er slik det blir gjort på nye boliger og lignende.

Derimot må en ved tilbygg slik som i TS sitt tilfelle kanskje sette denne Olastubben etter at avløpet har forgrenet seg. Da må en prøve å finne en løsning som ikke medfører unødige kostnader for kunden.
Da setter vi den inn så vannet fra iallefall sluk(ene) renner gjennom muffa.

   #12
 4,647     Sørlandet     0
Har dette tilbakevirkende kraft når man bygger på eller renoverer mye? Eller bytter gamle avløpsrør og vannrør av kobber til plast? Jeg var under inntrykk at dersom ikke huset var bygd med jordingsmuffe så er det ett ikke-tema?

Uansett så er det jo bedre å sette en på litt feil plass enn å ikke montere en i det hele tatt. At kunde skal rive kjellergulvet er litt urimelig
   #13
 4,255     0
Ikke tilbakevirkende kraft her nei. Det gamle kan få være som det var.
Det nye derimot skal tilfredstille nye krav.
Hvis en renoverer et bad med nye rør og nytt elektrisk så skal avløp eller minst slukene jordes.
Byttes gamle soilrør til plast bør det monteres avløpsjord.
Hvis en planlegger bra så vil en som oftes få til en ok løsning.
Kommunikasjon mellom fagene er nok et stikkord når en er ute på problemanlegg. Det meste lar seg løse hvis en vil.

gfc
  (trådstarter)
   #14
 5     0
Trenger ikke å graves ned, men skal stå sist før røret forlater bygget. Du skal trolig ikkelede toalettet gjennom Ø75, så da står den nok for langt inn i bygget.

Dette finner jeg av info om Ola-stubben:

"For å oppnå best mulig virkning av jordingsrøret (best mulig eliminering av berøringsspenninger), bør dette monteres inn i avløpsrøret så nær det sted/rom i bygningen som det primært skal beskytte, f.eks.bad. Det betyr at jordingsrøret bør plasseres så nært sluk i et bad som det av praktiske hensyn er mulig."

Jeg trodde denne muffen var for kloakk avløp primært (Ja, alt havner vel inn på samme røra etterhvert) men ser det er primært for jording av sluk..? Så kanskje den med fordel kan plasseres over betonggulv, inni vegg, så blir den veldig nærme sluk i gulv samt sluken i bad 2.etasje.. ?
HSt
   #15
 36,611     Lillestrøm kommune     0
Den må jo i de minste stå under sluk men den har trolig ikke noe effekt montert på loddrette rør så den må enten i bakken ute eller på vei inn eller i et sted på veien med lite fall da må en ha flere av disse overprisete delene hvis deg er mer enn et punkt som må beskyttes.
   #16
 24,673     Akershus     0
En kan spørre seg hva som er «best".

Hvis en oppholder seg på tørt tregulv i stua, så trenger en ikke jordede stikkontakter. Det er vist gjennom ca 75 år hvor jording skulle begrenses mest mulig. Dvs bare kjøkken, bad og (våte) kjellere ble jordet, ikke soverom og stue.

Hvorfor måtte en jorde si kjøkkenet? Fra gammelt var rør inn og rør ut i metall. Rørene ligger i jord. Mellom linjeledere og jord oppstår en spenning på ca 132 V (IT). Dersom det oppstår en feil i komfyren kan ytterskallet bli strømførende. Tar en i komfyr og oppvaskbenk der benken er jordet via rør, får en støt. For å motvirke dette ble oppvaskbenk og chassis på komfyr forbundet, via en ekvipotesialforbindelse.

Så kom en i tanke om at dersom du står våt i dusjen, skifter taklyspære og insisterer på samtidig å stikke en finger inn i lampesokkelen samtidig som at du er så lang at tåa når slukrista OG det er blitt et ledende slimbelegg nedover i avløpsrøret og dette slimlaget langt der nede finner kontakt med jord, DA kan du få støt!

Litt utbrodert Grin
Jeg ser ikke helt poenget i teksten du viser til. Dersom muffa står lenger ned i rørsystemet og det er mindre slim, da får en dårligere kobling og mindre strøm til jord, det er rett, og det tjener jo hensikten! Det er jo strøm til jord, gjennom deg, som er farlig.


Uansett, disse muffene er dyre så det er et poeng å ikke bruke flere enn nødvendig. Da er det kanskje et kompromiss at muffa står i røret der det krysser grunnmuren på vei ut.

Jording ser enkelt ut, men det ligger mye fundering bak. Det kan godt være feil i mine drodlinger her.

Edit: Jeg ser ikke hvorfor ikke muffa kan monteres vertikalt?

Signatur
   #17
 4,647     Sørlandet     0
Den må jo i de minste stå under sluk men den har trolig ikke noe effekt montert på loddrette rør så den må enten i bakken ute eller på vei inn eller i et sted på veien med lite fall da må en ha flere av disse overprisete delene hvis deg er mer enn et punkt som må beskyttes.



Har ikke hørt at det er noe føringer på montasjen annet enn tidligere nevnt. Har montert vertikalt. Ligger ikke noe monteringsanvisning ved priduktet.

https://www.trainor.no/forum/forskrifter-og-normer-dsb/montering-jordingsmuffe

HSt
   #18
 36,611     Lillestrøm kommune     0
Før første avgrening er det veldig unormalt at røret ligger loddrett, men jeg fant noe gelé belegg inni loddrett rør hos meg når jeg overtok så det er vel mulig å få belegg også der men trolig mye vanskeligere