4,023    12    1  

Sirkulerende varmtvann, smarthus versjon.

WF
 575     Haugesund     0
Jeg holder på å bygge og en ting jeg skal ha er sirkulerende varmtvann, altså at varmtvannet i huset sirkulerer slik at man slipper å vente på at vannet skal bli varmt i vasken.

Finner lite info om dette på forumet, så har designet en egen løsning. Men lurer på om det er noe som burde gjøres annerledes.
Det største problemet med sirkulerende varmtvann er varmetap når vannet sirkulerer hele tiden.
Ser det anbefales å isolere alle varmtvannsrørene, hadde planer om dette med droppet det pga høy pris og mye tykkere rør.

Det vanlige slik jeg har forstått det er å sirkulere vannet så og si hele tiden med termostat, altså at en sirkulasjonspumpe starter og stopper for å holde vannet i rørene på ca 60 grader.

Min versjon sirkulerer bare noen sekunder rett før man skal til å bruke varmtvannet.
(altså som om man setter på kranen og venter på at vannet skal bli varmt)
Da vil en ikke få noe større varmetap enn i et vanlig anlegg, men egentlig spare litt av den energien man normalt kaster i avløpet.

Det er ved håndvask og oppvask på kjøkkenet det vil være kjekt med varmtvann umiddelbart, til dusj/badekar gjør det ikke noe om man må vente noen sekunder.

Planen er å koble det opp som dette:  (kun varmtvann som vises, ikke kaldt vann)
Sirkulerende varmtvann, smarthus versjon. - VV - New Page.png - WF

Når man går inn på et toalett er det stor kjangs for at man skal vaske hendene, da vil jeg bruke en bevegelsesdetektor eller signal fra såpedispenser til å starte sirkuleringen for kun den servanten. Dette gjøres ved å starte sirkulasjonspumpen og åpne magnetventilen (S1,S2,S3 eller S4)
Sirkulasjonen går da kun til den vasken som trenger varmtvann og stoppes når det måles varm nok temperatur ved vv uttak til tappestedet.
Legger 15mm rør både i tur og retur, så skulle tro det kun går noen sekunder å nå riktig temperatur.
Jeg kunne tatt returen i underfordelingskapene, men ønsker ikke vente 1-2sek når en først holder på. 
Skal ha berrøringsfrie armatur på toalett så da blir det best med millisekunder ventetid, kun noen cm fra veggboks til armatur. Da bør man få passelig temperatur så og si umiddelbart.

Ved servantene legges det opp slik: (ekstra veggboks for retur av VV på venstre side)
Her settes det så et T stykke på utsiden av veggen for å koble disse sammen med armatur.

Sirkulerende varmtvann, smarthus versjon. - 20150718_181710.jpg - WF

Dette skulle da gi bra ekstra comfort, uten å koste noe spesielt ekstra i oppvarmingskostnad? 
Noen som har prøvd/sett noe lignende?
Noen rørleggere som ser problemer jeg ikke ser?

Vurderte i starten flere sirkulasjonspumper, men fant ut at magnetventiler koster kun et par 100 lapper mot 1000 lapper for pumper. Så da ble det en pumpe og flere magnetventiler.

   #1
 2,435     Hordaland     0
Tja, det vil nok fungere, men jeg syntes det var mye opplegg i forhold til fortjeneste. Smile

Hvorfor kjører du ikke sirkulasjon på samlestokkene, og isolerer stamlinjerørene?Sirkulasjonen kan være aktivert på dagtid, og på nattestid kan sirkuleringen være betinget av lysbryter/bevegelsessensor.
Signatur
WF
  (trådstarter)
   #2
 575     Haugesund     1
Den løsningen vil jo gi både dårligere energieffektivitet + mer ventetid på varmtvann.
Og vil koste like mye som løsningen jeg har tegnet opp siden jeg da må bruke isolerte 22mm rør i rør mellom samlestokkene.

Detektering av tilstedeværelse i rommene skal inn uansett, og utganger til magnetventiler er kjapt og enkelt å lage til når en allerede har smarthus og veggene ikke er platet enda.
Så det eneste ekstra her blir 4stk magnetventiler og 4stk ekstra veggbokser + noen T-koblinger i fordelerskapene. (Har allerede kjøpt både magnetventiler og veggbokser)
Og for å stoppe sirkulering når temp er ok må jeg inn med 4 stk 1-wire temp sensorer til 20kr stk. Har 1-wire bus rundt i huset, så det er enkelt å koble disse på denne.
For min del synes jeg det er veldig lite ekstra opplegg for å slippe å vente på varmtvann flere ganger daglig resten av livet Smile

Men ser for meg at det ville blitt utrolig dyrt og helt uaktuelt om man skulle spør rørleggeren sin om å legge opp noe tilsvarende komplett løsning.
   #3
 785     Vestfold     0
Morsomt prosjekt, og funker sikkert OK når man får justert inn timing for sirkulasjon på de ulike tappepunktene. Man kan også bruke en dum pumpe som er en del billigere en de pumpene med innebygd logikk. Siden du har tilbakelslagsventil mellom pumpe og vv tank ville jeg satt på et et lite ekspansjonskar på sirkulasjonsledningen for å kompensere volumendringer i det innestengte volumet mellom magnetventiler og tilbakelslagsventil. Når temperaturen faller kan det bli undertrykk som kan kollapse pex ledningen. For å unngå legionella i deler av anlegget som kanskje ikke så ofte er i bruk bør det være en form for flushe funksjon til hvert punkt på 15 min kanskje 1 gang i uken.

Jeg antar du er ingeniør og skal bygge systemet selv.
   #4
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Hvis du følger rørlengdene (maks lengde på vvr) til produsentene så skal det normalt ikke være noe problem av betydning. Du går inn på dassen sette varmtvann på fult, tar deg håndsåpe og regulerer så temperaturen.

Store villaer med betydelige lengder (30-50 meter), trenger underfordelinger.

Jeg er ingeniør selv og har laget masse rart. Det er morro i starten. Men når man ser på kostnadene, vedlikehold og plunder, faller jeg alltid tilbake til: Det enkle er ofte det beste.
   #5
 3,412     Akershus     0
Dette var et interessant prosjekt, WF! Stadig flere får bevegelsessensor i endel rom på grunn av lysstyring, stadig flere får sirkulasjon på varmtvannet, og da er det veldig logisk å koble disse to systemene sammen.

Håper du forteller hvordan resultatet blir når den tid kommer. Det er mulig du blir en trendsetter Smile
Signatur
WF
  (trådstarter)
   #6
 575     Haugesund     0
Tenker å ha et ekspansjonskar på tappevannet etter hovedstengekran,
men hadde ikke tenkt på at vacuum kunne være problem i retur-røret.

Men når jeg tenker meg om er det egentlig ikke behov for tilbakeslagsventil når en har magnetventiler, de vil hindrer kaldt vann inn bakveien.
Hvis jeg dropper denne vil begge sider av ventilen kunne "fjære" på ekspansjonskaret.

Ny prinsippskisse:
Sirkulerende varmtvann, smarthus versjon. - VV - New Page.png - WF

WF
  (trådstarter)
   #7
 575     Haugesund     0
Hvis du følger rørlengdene (maks lengde på vvr) til produsentene så skal det normalt ikke være noe problem av betydning. Du går inn på dassen sette varmtvann på fult, tar deg håndsåpe og regulerer så temperaturen.

Det er egentlig ingen problemer med vanlig keramisk koketopp heller, men jeg foretrekker induksjon pga hastighet.
Ved berøringsfrie armaturer må en nesten ha umiddelbar temperatur, ellers blir det kald håndvask. Dette da vannet ikke begynner å renne før du holder hendene under. Jeg vil bruke slike på gjestetoalett. På bad er det greit med vanlig armatur i forbindelse med f.eks. tannpuss.

Hvis en kan lage bedre comfort uten store ekstra kostnader, hvorfor ikke? Smile
Er heller ikke redd for vedlikehold, Selv om systemet eller komponenter skulle feile så vil en kunne bruke varmtvann som vanlig.


Jeg var forresten inne på tanker om sirkulerende kaldt vann også, for å få umiddelbart kaldt drikkevann på f.eks. kjøkken.  Tanken var å sirkulere gjennom en veksler på brine side av varmepumpe. Hvis kompressor står får man brønntemp, går den kan man kjøle med under brønntemperatur.
Men slo fra meg dette pga mye ekstra greier for liten gevinst. Isolerte rør, ekstra varmeveksler, sirkulasjonspumpe osv osv. Bedre med en vanndispenser her tror jeg.

   #8
 2,435     Hordaland     0
Jeg var forresten inne på tanker om sirkulerende kaldt vann også, for å få umiddelbart kaldt drikkevann på f.eks. kjøkken.  Tanken var å sirkulere gjennom en veksler på brine side av varmepumpe. Hvis kompressor står får man brønntemp, går den kan man kjøle med under brønntemperatur.
Men slo fra meg dette pga mye ekstra greier for liten gevinst. Isolerte rør, ekstra varmeveksler, sirkulasjonspumpe osv osv. Bedre med en vanndispenser her tror jeg.

Det høres ut til å være et noe "risikofylt" prosjekt. Brinesløyfen er som regel fylt med glykol. En eventuel lekkasje i plateveksleren kan medføre at glykol smitter over i drikkevannet. Man kan således bli utsatt for å innta glykol i kroppen via drikkevannet i svært små mengder over tid uten å oppdage dette. Man blir syk, i verste fall alvorlig syk, og det vil kunne være vanskelig å oppdage hvor "smittekilden" er.
Signatur
WF
  (trådstarter)
   #9
 575     Haugesund     0
Var inne på tanken om forurensing også. Bruker sprit i brønnen, men det er vel ikke ren etanol det heller tipper jeg.
Måtte blitt en veksler med spiral, kontinuerlig rør sak. Men har ingen planer om å bygge dette altså Smile
KE
   #10
 3,673     Hordaland     0
Rørleggerene tenker litt motsatt av deg kan det virke som, de leverer kraner som har forsinkelse på åpning av varmtvannet. Grunnen er noe av det samme. Når man tar en rask vask av hendene er det mange som ikke har tolmodig på å vente på varmtvannet, man rekker såvidt å fylle rørene med varmtvann før man har sagt seg fornøyd med vasken. Da har man med andre ord bare fyllt opp rørene med varmt vann som ikke gjør noe nytte. Rørleggerene har løst dette ved å forsinke åpning av varmtvann.
Så kan man selvsagt gjøre sine tanker om hvorvidt man ønsker varmt vann mometant og hele tiden "kast bort" varme i veggene eller om man tåler å vente 2 sekunder.
En annen metode å korte ned tiden det tar å få varmt vann er å gå ned på dimmensjonen til røret. Har du ett gjestetoalett så er det ingen vits å ha tykke rør frem til den lille vasken der. Noe annet er det på kjøkkenet og vaskerommet der man gjerne ønsker å fylle opp vasken uten å vente i to evigheter.
Er lengden kort så er muligens gevinsten liten, men nå skal jeg ikke ødelegge planene dine heller da! Vi er jo ikke ferdigsnakket når det gjelder rør og varme!