3,181    29    3  

Ventetid på varmtvann på over 1 minutt?!

 11     0
Vi har nettopp flyttet inn i nyoppført enebolig med 3 etasjer. Opprinnelig var varmtvannsbereder tegnet inn i den midterste etasjen, men rørlegger flyttet denne ned i kjeller siden anlegget for vannbåren varme skulle stå der. Jeg spurte om dette ville påvirke ventetiden på varmtvann, men svaret var at det var sikkert bare snakk om 3-4 sekunder ekstra. Vi har hovedbadet vårt på loftet diagonalt på den andre siden av huset i forhold til plassering av varmtvannstank i kjeller. Om morgenene må vi vente opp i mot 1 minutt på varmtvann. Er dette akseptabelt? At det skal ta 3-4 sekunder ekstra på en etasje stemmer ikke, da det tar ca 30-40 sekund å få varmtvann i den mellomste etasjen. I utgangspunktet mener jeg det også er for lenge å vente, men 1 minutt er etter min mening fullstendig uakseptabelt.
I tillegg varier temperaturen veldig i dusjen når det tappes vann andre steder i huset, dette har vel noe med trykket å gjøre kanskje? Vet ikke verken dimensjon eller lengde på vannrørene som ligger i huset.

   #1
 24,668     Akershus     0
Har du termostatbatteri eller trykkstyrt i dusjen? Kombi er best.
Signatur
   #3
 24,668     Akershus     0

Siden huset er nytt og ferdig, er det krevende å gjøre endringer. Noen enklere tiltak:

Vurdere kombi termostat og trykkstyrt batteri.
Antar at det er fordelerstokk i samme rom som vvb og separate rør til hvert tappested. Da er det trolig viktig at fordelerstokkene og vvb er sammenkoblet med litt grove rør.
På badet er det trolig lite å gjøre.
Mer irriterende kan være kjøkken. Et alternativ her er å skjøte inn en 5l vvb i kjøkkenbenken.

En kan montere en klokkestyrt magnetventil på badet som tapper av vv før vekkerklokka ringer, men det blir vel litt sært.

Skulle en begynt på nytt, kunne en lagt doble vv-rør med sirkulasjonspumpe. Det ville imidlertid kostet noe i varmetap og pumpetap.
Signatur
   #4
 1,728     0
Hei,
Teknisk forskrift har ingen krav til ventetid dessverre, men at den ikke skal være for lang ????
I rørhåndboka står den en anbefaling på 20 sekunder ved 38 grader. Jeg mener rørlegger skal følge denne anbefalingen og rette opp feilen som er gjort hos deg kostnadsfritt.
   #5
 24,668     Akershus     0
Mestertomas: Er det mulig å påvirke ved å endre rørdiameter til dusj? Antar rir her.


Eller, en kunne kanskje vinne noe på å ikke blande ned ut-temp fra vvb til ca 55 grader? Ev sette inn en ekstra buffer 5-liter bereder på kursen til dusj med 80 grader bare på denne kursen? Ulempen er økt skoldefare. Dette blir noe dempet av termostatbatteri, men dog?
Signatur
TSt
   #6
 14,509     0
Sjekke at han ikke har benyttet for tykt rør til dusjen. Er det tykt er det mye kaldt vann som må byttes ut før du får det varme. Du kan sikkert måle diameter selv på fordeler og fortelle oss hva som er brukt.  Er det ikke merket passer du på en tidlig morgen og tappe varmt vann først her og finner hvilket rør i fordeler som er varmt og måler dette.

   #8
 1,355     1
Anbefaler alle med lange rørstrekk å tenke på VVC (sirkulerende varmtvann) ved nybygg eller rehabilitering. Vi har dette, det er utrolig deilig å ha maks 3-4 sekunders ventetid på varmtvann på alle tappesteder både i huset og i leiligheten. Hos oss er det en liten 15W pumpe som pumper rundt vannet, den trekker altså strøm for en hundrelapp i året. Vi har eget fordelerskap på badet, mellom kjøkkenet og ekstratoalettet og i leiligheten. Varmtvannet sirkulerer da innom alle disse fordelerskapene (avstengbart i hvert skap) og tilbake til varmepumpen igjen. Siden det varmes av varmepumpe koster ikke varmetapet oss all verdens heller, og det går jo til oppvarming av huset halve året (samme gjelder strømmen til pumpa). I tillegg kan vi enkelt øke vv-kapasiteten ved å koble inn en akkumulatortank på sirkulasjonskretsen om vi ønsker dette Smile

Man bruker også mindre vann når varmtvannet kommer raskt, så det er ikke bare utgifter med VVC. 

Skjønner dog at dette er til lite hjelp for OP.
   #9
 1,728     0
Mestertomas: Er det mulig å påvirke ved å endre rørdiameter til dusj? Antar rir her.


Eller, en kunne kanskje vinne noe på å ikke blande ned ut-temp fra vvb til ca 55 grader? Ev sette inn en ekstra buffer 5-liter bereder på kursen til dusj med 80 grader bare på denne kursen? Ulempen er økt skoldefare. Dette blir noe dempet av termostatbatteri, men dog?

Løsningen er vanskelig å finne uten å ha vært på stedet. Noen ganger går det an å gå ned på dimensjonen, men da er det fare for slag i rørene eller nok vannmengde . Andre løsninger kan være sirkulasjon eller en tilleggs bereder nærmere tappested.
   #10
 24,668     Akershus     0
Problemet her er vel at bygget er nytt, ferdig og "låst". Ikke lett å finnne gode løsninger uten store omkostninger.

Mhp på ansvar, så er det jo litt avhengig av hva som er avtalt. Rørleggers råd om å flytte vvb var kanskje uheldig, men kostnadssparende. Manglende råd om VVC er klart uheldig i dette huset.
Signatur