877    1    0  

Industribatterier og solcelleanlegg

 69     Rogaland     0
Hei
Har fått tak i noen batterier som har stått i en UPS på jobb, og lurer på om det lar seg gjøre å benytte disse i et solcelleanlegg. De er av typen Powersafe 12V155FS og skal være på 150Ah. Lukkede blysyrebatteri. Det står også at det er float charge på 2,28Vpc, uten at jeg har snøring på hva det betyr. Men altså, kan de kobles i et solcelleanlegg, og trengs det en spesiell regulator for dette? (Jeg skal bygge anlegget fra scratch, og har ikke fått tak i andre deler enn batteri ennå)

   #1
 2,435     Hordaland     0
Skal ikke påstå jeg er noen batteriekspert, men jeg vil anta og tro du kan bruke batteriene som en "begynnelse" i hvert fall.

UPS batterier står stort sett stand-by med konstant vedlikeholdslading. Elektronikken i UPS'en kobler inn lasten ved jevne mellomrom hvor batteriene tappes ned noen prosent, for deretter å lades opp igjen.

Solcelleanlegg fungerer noe motsatt. Ideelt sett burde du hatt forbruksbatterier til et solcelleanlegg. Solcelleanlegget foretar opplading av batteriene, og deretter vedlikeholdslader ved behov. Regulatoren vil ikke automatisk koble inn last for å tappe ned batteriene. Lasten er det du som styrer, ved ditt forbruk av lys og eventuelt andre enheter som er tilkoblet solcelleanlegget. Belastningen på batteriene er derfor nokså ulik fra en UPS. I et solcelleanlegg kan du risikere å tappe ned batteriene nokså mye hver dag. UPS batterier vil sakte men sikkert bli dårligere for hver gang de tappes helt ned.

Blybatterier som står i UPS'er har det best ved en temperatur på rundt 15 - 20 grader, gjerne kaldere om du får det til. Temperatur over 20 grader så vil levetiden bli redusert betraktelig. Ideelt sett bør også batteriene byttes hvert 2 - 3 år, de har nokså kort levetid egentlig. Har batteriene stått kjølig, og ikke vært utsatt for særlig nedtapping, så kan batteriene fint fungere i 5 år eller mer.

Har du en god batterilader så kan du forsøke å topplade batteriene. Når toppladingen er oppnådd måler du spenningen på batteripolene. Her er det viktig å ta hensyn til batteriets RMS (indre motstand). For å foreta en riktig måling bør du koble til en belastning, eksempelvis 10% av batteriets Ah. Et 150 Ah batteri så bør du koble til en belastning på ca. 15A. Du bør så bruke et måleinstrument med sann RMS, og forta en måling av batteriet når belastningen er tilkoblet. Batteriet bør klare å holde helt jevn spenning i 5 minutter, da snakker vi om desimaltall (12,4V jevnt i 5 minutter uten spenningsfall). La batteriet stå en uke uten lading, deretter foretar du en ny måling på samme måte. Det er viktig at batteriet har jevn lagringstemperatur mellom målingene. Temperaturen på batteriet vil være utslagsgivende for spenningen. Den nye målingen du foretar skal være nokså lik. Har spenningen på batteriet falt ned til 10 - 11 volt, så er nok batteriet ikke noe mer å satse på, da bør du i stedet investere i nye.

Dersom du tenker at batteriene skal fraktes 10 km inn på fjellet til en fjellhytte så kan det være smart å ta en mer nøyaktig kontrollmåling av batteriets kapasitet. 150 Ah tilsier at batteriet skal kunne klare å levere 1A i 150 timer, eller 10A i 15 timer, osv... Når du har oppnådd topplading kan du kontrollere kapasiteten og tilstanden til batteriet ved å foreta en kontrollmåling. Det er ikke smart å tappe batteriet helt tomt, men du kan fint tappe det ned til 40%. Batteriet ditt skal mao. kunne levere 10A i minimum 10 timer. Etter 10 timer vil spenningen være redusert, men du bør kunne forvente at spenningen skal fortsatt være over 10V.

Solcelleanlegg må tilkobles en regulator. Regulatoren sørger for at batteriene kun blir ladet når strøm og spenning fra solcelleanlegget er høy nok. Forbrukslasten skal også kobles via regulator, hvor regulatoren sørger for utkobling av belastningen dersom spenningen på batteribanken bli for lav. Man kan si det slik at regulatoren er hjernen i et solcelleanlegg. Det finnes billige regulatorer som kan kjøpes på Jula, eller svært kostbare regulatorer for mer avansert bruk. Spørsmålet er hvor stort solcelleanlegg du skal bygge, hvor stor batteribank, og hvilken type forbrukslast du skal benytte. Tenker du inverteranlegg for konvertering til 230V bør du investere i en mer avansert regulator.
Signatur