#21
 1,093     Skjetten     0

Betydelig er selvfølgelig et definisjonsspørsmål.
Med betydelig mener jeg ut ifra det jeg egentlig er, nemlig 'ingeniør'.


Betydlig kunnskap og en god utdannelse er jeg helt enig i at du har! Jeg har stor respekt for de som tar utdannelse utover svennebrevene sine... Men betydlig tømrer praksis er vanskelig å kombinere med en såpass omfattende utdannelse i en så "ung" alder du har Smile Håper du ikke tar det som noe angrep av deg personlig, men det er min oppfatning.


Når jeg tok opp tråden her inne om hjemmelaget limtre var det nettopp for å spørre om tips og råd om det i det hele tatt finnes muligheter for å få dette til selv. Det i seg selv mener jeg er en styrke - at man forhører seg før man setter i gang. Jeg så for meg at noen muligens hadde noen geniale råd om nettopp skjøter, limpress osv. 


Selvfølgelig, dette er ett forum for å få svar på sine spørsmål.. Men jeg synes det er litt for risky å stå produsere sine egne limtredragere. Hadde jeg foreslått en slik løsning til en ingienør på befaring på en tilsvarende jobb, hadde jeg nok blitt sparket hardt i leggen flere ganger og spurt hva f*** jeg tenker med.

Om jeg legger spørsmålet frem på en annen måte... Ville du stått ansvarlig for beregning av en selvprodusert limtre som skulle bli produsert på plassen ?



At spennet er 10 meter er heller ikke ensbetydende med tverrlast. Dette er i stor grad en strekkgurt. Dagens konstruksjons består av 5" bjelker som er skjøtt med hakk over en tverrvegg. I tillegg er de kraftig svekket av insekter. Styrken i dette kan umulig overgå en hjemmelaget limtredrager som er limt og skrudd i hele lengden. 


Det blir en annen sak hvilken kvalitet dagens bærende konstruksjon har. Jeg personlig har en omfatning om at når ting skal skiftes, så skal det gjøres 110% etter boka... og er det noe plass det er viktigere enn andre, så er det i bærende konstruksjoner.
Signatur

   #23
 529     Gjøvik     0
Hva med kravet til dokumentasjon... Vil du som utdannet og "erfaren" ingeniør bare gi f.... i dette.. ?

Hvordan tror du det ville ta seg ut om noen finner dette ut hvis det skulle skje noe i ettertid?

såvidt jeg har skjønt er det søknadspliktig det du driver med (endring av bæresystemer). Hvordan ville ditt forhold til å få eventuelle godkjenninger osv bli hvis noe slik blir avdekket?

Signatur
  (trådstarter)
   #24
 58     Trondheim     0
Jeg mener å huske at landbruksbygninger er fritatt fra vanlig søknad, istedet har man meldeplikt. Det vil si at bonden står ansvarlig for det han setter opp. Det finnes også en egen klausul i PBL som omhandler 'eget bygg til eget bruk' som man kan søke om.

En løsning med hjemmelagede limtrebjelker ville selvfølgelig bare være aktuelt om en med rimelig stor sikkerhet kunne få sterke nok limfuger. Så langt har vel forumet nokså sterkt hevdet at det ikke lar seg gjøre.

En skal jo også bruke litt vett. Dette er et bæresystem som tvilsomt ville innebære kollaps om en bjelke røyk - det er snakk om 5 parallelle limtrebjelker.



   #25
 1,093     Skjetten     0
Om du har gårdsdrift på bygget ditt ja :)

Men uansett vil ikke dette være en "endring" det vil være en reperasjon, om man skal vri litt på det.

Signatur
   #26
 529     Gjøvik     0
Det vil være en endring så lenge du ikke bruker opp ogjen samme materiale som var der fra før..

Selv om det var en limtre der fra før, vil nå jeg påstå at det er en endring i bæresystem å bytte fra en limtrekvalitet til en annen. Det må dokumenteres.
Signatur
   #27
 1,093     Skjetten     0
Det er nok i fleste tilfeller ikke slik det håndheves/utføres.

Evt. for å sikre seg lar man de gamle ligge/lar være å rive dem, og kaller arbeidet for en forsterking fremforbi en endring.
Signatur

   #28
 529     Gjøvik     0
Skal nok være enig i at det ikke er alltid slik det håndheves.. men det er nok kanskje mer fordi at det aldri er noen som finner det ut..

Men en forsterkning er i prinsippet også en endring av bæresystem. Og den er også som regel utløst av noe... For eksempel ett øsnke om å lagre tyngre ting osv..

Poenget mitt er at man som fagmann bør være ytterst forsiktig før man gjør sånne "på kanten" jobber. Selv om du ikke personlig sitter i fare for å miste f.eks sentral godkjenning, vil du nok skaffe arbeidsgiveren din massiv uønsket oppmerksomhet skulle det bli en sak av det. Man vil ofte assosieres med arbeidsplassen, selv om man gjør det privat (i slike sammenhenger).
Signatur
  (trådstarter)
   #29
 58     Trondheim     0
Jeg ser den. Samtidig handler det også om personlig handlefrihet. Hva man gjør på fritiden er tross alt en privatsak - også innen ens eget fagområde til privat bruk.

Uansett tror jeg ikke det er noe problem i et landbruksbygg. Det er så langt jeg vet kun meldepliktig. Det koster tross alt svært lite - og da har man i det minste det formelle i orden. Da står man selv ansvarlig for utførelse og de materialer som velges. Dette er vel også mye av årsaken til at norsk landbruk i det hele tatt går rundt. Det er mye hjemmehogd tømmer rundt om kring på norske driftsbygninger Det er nok dette + solid egeninnsats som i det hele tatt har gjort det mulig å drive landbruk/fjøsdrift i Norge. 
   #30
 529     Gjøvik     0
Fra temaveiledninger for driftsbygninger:

"Utføring av byggjearbeidet og krav til produkt som vert nytta i byggverket (§ 77)

Paragrafen stiller krav til produkt som vert nytta i byggverk. Paragrafen gjeld fullt ut for driftsbygningar. Formålet bak paragrafen er å sikre at produkt som vert omsette for å bli brukte i byggverk, har dei eigenskapane som er nødvendige for at dei skal oppfylle dei krava som vert sett til byggverk i eller i medhald av plan- og bygningslova. For å oppnå dette er det innført ei plikt for alle byggjevareprodusentar om å dokumentere eigenskapane til produkta sine. Statens bygningstekniske etat er gjeve myndigheit til å føre tilsyn med at dokumentasjonsordninga verkar etter siktemålet. Kravnivået for eigenskapane til det einskilde produktet byggjer på tekniske spesifikasjonar i samsvar med dei pliktene Noreg har teke på seg etter EØS-avtalen. Produkt med tilfredsstillande eigenskapar kan CE-merkjast.

Tiltakshavaren må altså kunne dokumentere eigenskapane til dei produkta som vert nytta i driftsbygningar. Det er ikkje kravd at denne dokumentasjonen skal leggjast ved meldinga. Kommunen har rett til å føre tilsyn, og etter krav frå kommunen må tiltakshavaren vise fram slik dokumentasjon. Sjå òg nærare i kapittel 4 i rettleiinga om TEK kap. V og VI."


Så hvis du vil ha papirarbeidet i orden må du også kunne dokumentere limtrebjelken din.. ;)
Og desverre er det slik at staten regulerer personlig handlefrihet her i landet... Man må på en måte bare akseptere det.
Signatur