#11
 2,044     0
Vi brukte 48x198 c/c 60, lysmål 6,25m, som undergurt i takkonstruksjonen på garasjen. Har kubbing mellom hver bjelke og sponplategulv oppå. Der lagrer vi en masse ting, gulvet gynger litt, men holder fint vekta. Garasjen er nærmere 20 år gammel. På et tilbygg til garasjen valgte vi å legge inn en drager på tvers av bjelkene og så "henge" bjelkene med bjelkesko til denne (altså ikke oppå drageren). Det er selvsagt stivere.

Dette er en praktisk erfaring, ikke på papiret...

HSt
   #12
 36,582     Lillestrøm kommune     0
En slår opp i bjelkelagstabeller også for Kerto. Antar at 300mm høyde er minimum men dette bør også kontrolleres. Husk å kubbe mellom. Nevner dimensjon siden det ser ut som noen underdimensjonerer kraftig her.
   #13
 24,668     Akershus     0
Bjelkelagstabellen er "kraftig" overdimensjonert. Dvs, den har ikke lenger noe med bæreevne å gjøre, men med "behagelighetsevne". Dvs, et stuegulv som ikke føles som en trampoline. Et litt mer gyngende gulv er sikkert ok for lagring.
Signatur
   #14
 919     Norge     0
Kan du ikke bare støtte under de 5 bjelkene du planlegger med en under tvers over midt på?
Altså rett over spennet som er 210?
   #15
 2,044     0
Bjelkelagstabellen er "kraftig" overdimensjonert. Dvs, den har ikke lenger noe med bæreevne å gjøre, men med "behagelighetsevne". Dvs, et stuegulv som ikke føles som en trampoline. Et litt mer gyngende gulv er sikkert ok for lagring.

Helt enig. Se bare på eldre hus, vi har noen her i distriktet som er bygd rett etter krigen. De har 2x6" taksperrer. De har stått i alle år.

   #16
 194     0
For bjelkelagstabellar er det komfortkriteriet (nedbøyning og eigenfrekvens) som i dei aller fleste tilfella er dimensjonerande. Taksperr har ikkje dei samme krava og taksperrtabellar kan difor ikkje samanliknast direkte. No til dags er det stort sett isolasjonsmengde som driv opp sperrehøgda.

Ref tørking så er styrke og stivheit i tre avhengig av fuktinnhald. Gjennomvått trevirke er relativt dårleg samanlikna med tørt trevirke. Om ein får tørka det nokon lunde ned, rundt ca. 20% fuktigheit, er ein godt innafor. Då får ein heller ikkje problem med fukt i konstruksjonen, om ein skulle finne på å kle det inn.

Ser ikkje noko poeng i å vente på sevja, eg meiner det er betre å hogge før den sett inn.
HSt
   #17
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Men pass på snølast, der er det knekk på midten som er dominerende. (Har kjørt overgurten på hytta gjennom et beregningsprogram, skal være forsiktig der når det ikke er ordentlige takstoler som vist over her).