14,293    23    2  

Beste undertak i værutsatt område

 80     Vestlandet     0
Skal bygge på og ha et nytt tilbygg med saltak, 30º takvinkel og rundt 10 meter lengde

Huset er plassert uti havgapet, så det er en god del vind, samt regn her.

Lurer på om noen har forslag til et godt undertak.

Forenklet, diffusjonsåpent undertak med isolasjonen opp til undertaket, Ranitt plater, Brettex ellr kanskje et mer solid undertak med takpapp og lufting mellom tak og isolasjon ?

Blir nok vanlige betongtakstein ala Zanda Protector ell.

hro
   #1
 1,574     Trondheim     0
Den foreslåtte løsningen bør være rimelig god. I prinsippet har du jo to undertak - med Ranittplater og så Isola Super. Personlig ville jeg ikke valgt Isola Super Pro, da jeg er usikker på om limen varer ut forventet levetid.

Med tilstrekkelig stormklips på zandaen vil dette holde mange år.
Signatur
CSI
   #2
 584     Hordaland     1
Undertak skal være enten sytaksbord eller tilsvarende finerplater, ikke noe tynnplate eller annen billigløsning. Dekkes med takasfalt for få tett og  stabilt undertak. Deretter sløyfer og lekter og overtak etter valg. Om stein - så spikre de bedre end anbefalt om du bor i havgapet. Det kommer nok fler storme fremover...
   #3
 9,677     Kysten     0
Absolutt beste løsning er solide sutaksbord og asfalt underlag på. Du kan gjerne legge vindsperre duk med luftespalte og isolasjon helt oppunder duken. Men 5 cm mellom sutaksbord og duken.
   #4
 5,188     Østlandet     1
Når du bruker mye penger på et fint tilbygg, hvorfor skal du da spare på den viktigste delen av huset, nemlig taket? Glem billige jalla-løsninger.
Bygg et godt gammeldags rupanel-/ kryssfinertak med takpapp og lufting under.
Gamle byggeskikker har funket i hundrevis av år i motsetning til nymotens billigløsninger som blafrer og kondenserer.
Signatur
   #6
 282     0
sutaksplater er noe "skit" - kan ikke gå på det engang...

legg skikkelig bordtak med asfaltpapp på. Det holder i 50-100 år om du legger rett stein oppå.

Tom
   #7
 1,545     Sørlandet     0

Bygg et godt gammeldags rupanel-/ kryssfinertak med takpapp og lufting under.
Gamle byggeskikker har funket i hundrevis av år i motsetning til nymotens billigløsninger som blafrer og kondenserer.

Helt enig. Selv hadde jeg rupanel+shingel+takstein. Så brant det opp.
Forsikringsselskapet ville legge billigste løsning. Jeg endte opp med OSB-plater tykke nok til not og fjær, papp, lekter og betongtakstein. Nesten like godt som før.

Insisterte på at de skulle legge rupanel på hele det nye taket, men da fikk forsikringsagenten nesten åndenød og plutselig var OSB-plater noe de kunne strekke seg til å legge, men bare noen tynne uten not og fjær. Etter litt mer diskusjon, strakk de seg enda litt lenger.
Signatur

   #9
 923     0
Nå er jeg ingen ekspert og ei ligger huset i ett værutsatt område.
Men jeg syns de beste tipsene er de gode gamle.

Taket her ble "skiftet" for i underkant av ti år siden.

Stein, lekter og takpapp ble fjernet, under takpappen lå det kraftige bord(1x6" uhøvla bord eller noe i den dur) tett i tett.
Dette så ut som det kunne vært maks ett par år gammelt, vi la ny takpapp(Isola) som selvølgelig ble lagt med overlapp rette veien, samt limet, nye lekter og dobbelkrum stein fra skarpnes.

Dette taket fantes det ingen svikt i når man gikk eller jobbet på det, huset er bygd i 1950, taket er like friskt ellers som om huset skulle vært bygd i fjord.

Mitt tips vil være bygg ett skikkelig solid tak før takpapp etc. skal på, så bruk solid takpapp, lim den med noe du stoler på og legg den slik at det overlappes rett vei, skal du være skikkelig gal, så skru lektene, putt lim eller silikon i skruehullene.

Så kan du jo begynne å legge stein, mulig det er en fordel å feste hver eller strategisk plasserte stein, her er det kun mønesteinene som er festet og det har funket helt ypperlig.