14,741    8    1  

Hytte i treet - byggesett?

 85     Slependen     0
Jeg har lyst til å lage en hytte i treet til mine barn. Jeg har sett at gjordetselv.com har noen planer på dette.

Men, så kom jeg på ideen om å kjøpe et komplett byggesett, feks en lekestue ment for å stå på bakken, og så heller tilpasse denne. Tanken var da at dette ville innebære minst mulig planlegging og innkjøp, samt føre til det enkleste og peneste resultatet.

Jeg må selvsagt konstruere noe som holder hytta solid på plass, samt kanskje forsterke gulv. Og, store deler av hytta må selvsagt kostrueres høyt over bakken - jeg kan jo ikke akkurat tre den over trekrona :P

Jeg har aldri montert et slikt byggesett før, og sist gang jeg bygget en trehytte var når jeg var åtte år gammel - en livsfarlig vaklende råtten konstruksjon med store gjennomgående spiker som alle stakk ut inn i selve hytta, som et vrengt piggsvin - men gøy var det likevel :)

Hva tror dere - er dette en stupid idé?


   #1
 214     0
Skal dra frem ett par punkter her  ;)

Du sier selv at det var gøy å lage den trehytten din når du var 8 år gammel.
Du bør derfor la dine barn enten lage den,  eller hvertfall ta del i den, slik at de også kan kose seg
med byggingen.

For at man skal ha mest mulig glede av trehyttebygging så er jo design by doing det beste,  man skal ikke ha en ferdig plan.  Det er jo bare kjedelig..
Så la dine barn bestemme hvordan det skal se ut,  så gjør du de nødvendige justeringene hvis det skulle stå på sikkerhet og utseende :)


Lykke til og kos dere med byggingen!
   #2
 204     Oslo     0
Trehytte er jo utrolig gøy - hvis man har et tre og en tomt som det passer for!

Gjør Det Selv hadde et prosjekt på dette for noen nummer siden, anbefaler deg å lese de artiklene (tror byggingen gikk over tre nummer jeg).

Enig i at man skal hjelpe barna med å bygge i stedet for å gjre hele jobben for dem. Men man må nok være forberedt på at 8-åringer kan ha litt dårlig sluttføringsevne, mangelfull innsikt i statikk og labert fokus på sikkerhet.

Hvis du vurderer ferdig byggesett, må du vel først bestemme hvordan hytta skal sitte på stammen: om stammen skal gå rett igjennom hytta, om hytta skal ligge og henge på siden av trestammen/ligge oppe i grenene/trekronen, eller om du skal lage til et slags funadment/ramme mellom flere trær. Det siste vil vel gi best støtte, men det er samtidig mulighet for at hele greia rives i filler dersom treærne vaier i vinden (hvis du bygger litt mer enn 1 meter opp på stammen).

Hva slags trær har du å velge mellom for trehuset, forresten?
  (trådstarter)
   #3
 85     Slependen     0
Jr er knapt fem år... men skal selvsagt få være med å denge vilkårlig løs med hammer og spiker og rulle seg i maling...

Jeg har sett meg ut et furutre og ser for meg at hytta skal bygges i ca to meters høyde, rundt stammen. Det jeg tenkte var å lage en plattform med støtteben i vinkel fra plattformen til stammen. Deretter tenkte jeg å montere et byggesett på toppen og tilpasse dette slik at det da blir hull i gulv og tak rundt stammen. Men, spørsmålet mitt dreier seg egentlig om det vil være mer praktisk med byggesett enn å konstruere hytta fra bunn av.

Å tegne hytta selv, sette sammen en matrialliste, og skaffe disse, er jo en god del jobb i seg selv. i tilegg kommer kapping, m.m. Jeg ønsker ikke gjentatte turer til byggvarehandelen, og heller ikke å kjøpe altfor mye matrialer. Tanken var derfor at et byggesett kanskje kunne spare meg for mye trøbbel.

Jeg tenkte i stedet å bruke litt mer energi på å snekre sammen noen fiffige løsninger for å gi hytta et personlig preg. En idé jeg har er å bygge en hengebro til treet ved siden av (tre meter unna), med en liten platting og en stige. Dette blir så veien man kommer seg opp i hytta. Tenkte også å lage en lem i gulvet i hytta med en taustige og annet morro.

Jeg ser at endel byggesett er i laft, og det blir vel veldig tungt? Bindingsverkhyttene er jo lettere, men de er kanskje i det tyngste laget de og? Vil den være så tung at jeg bør droppe byggesett og gå for selvbygg og da kunne gå ned på matrialtykkelsen rund baut (bortsett fra platform og støttebein)?
   #4
 797     Nes, Akershus     1
Mange av byggesetthyttene er i laft, men det er bare panel-laft. Så sånn sett er det ofte ikke mye vekt å snakke om. Satte opp en sånn "ca. 5000 kr" hytte sammen med svigers, de skulle ha til hundene (store dyr  ;D). Det var en sånn variant:

Komplett sett med alt som trengtes for å sette rett på leca, som du ser på bildene er det noen lekter under som gulvbjelker. Disse byttet vi ut med en trykkimpregnert ramme med dragere 60-60, av 48*73 tror jeg. Hytta i seg selv var lett og enkel å sette opp, og ble ganske stiv, har heller ingen problemer med snølasta på hedmarken. Vi flytter hytta tre-fire mann ved behov.

Så bygger du ei ramme rundt stammen oppi treet, og bygger opp hytta oppå der blir det sikkert bra. Jeg ville dog spandert et enkelt hjørnerammeverk inni når hytta var bygget, som du trekker opp langs taket og fester til trestammen øverst. Det blir vel en tusing ekstra i material, men da er du sikker på spetakkelet ikke detter ned, iallfall...


Best of luck! Jeg husker forsatt min trehytte (dels fordi den først ble plukka ned for ti år siden da). Men den ble bygget i to omganger. Første runde var byget med en arvet trestige på 80x200 som gulvramme, og kledd med finer som gulv, vegger og tak. Så noen år etter, på senvåren etter at huset vårt var ferdigbygget, fiska fadern fram en stige til og lot meg bygge i fred. Da blei det panelte vegger, rester av perlefas som takbord, og vindu og takterrasse og hele pakka. Det var en fin hytte, iallfall ifølge fadern og meg. Ingenting å klage på. Helt til høsten, da løvet falt. Da flippa modern, for da sto spetakkelet der og lyste over hele tomta i all sin prakt.  Grin
Signatur
   #5
 1,062     Lindesnes     0
Her er ett for viderekommende Wink
Hytte i treet - byggesett? - 407142_326544900710412_130810663617171_1098271_199203337_n.jpg - support81
Signatur
   #6
 2     Ekeberg     0
Hallois kjære hytte-bygger på Slependen

Bygget en hytte til gutta mine i fjor høst og har noen nyttige erfaringer du sikkert kan bruke i ditt hytteprosjekt.
Hadde et noen krav til hytta jeg ønsket å oppfylle og slet derfor en stund i planleggingsfasen på hvordan jeg skulle løse det. Og det viktigste var egentlig at det skulle være en hytte i treet (og ikke på bakken...). Dessuten må man tenke på at treet vokser (stammen blir tykkere) med årene, dessuten at treet beveger seg når det blåser (og for mitt tilfelle, at trærne beveger seg i forhold til hverandre). Dessuten må den jo være litt estetisk, dvs for mange synlige støttekonstruksjoner ødelegger jo illusjonen av en hytte i treet.

Så jeg hadde dette i bakhodet lenge og åpenbaringen kom egentlig da jeg innså at å bruke wire (ståltau) er meget smart måte å sikre hytta på.
Et annet viktig poeng er at det finnes ingen standard løsning, fordi ingen trær er like, så å kjøpe et byggesett å prøve å tilpasse det hytta er ingen god ide. Derfor må veien bli til mens man går. Og jeg er ingen håndverker, men er likevel meget fornøyd med resultatet. Hytta er ca 450 - 470 kg, BTA 6,0 M2 og P-Rom 4,5 M2.

Som du er av bildet så stikker en stamme opp gjennom verandaen, så der må det jo opplagt være et stort hull siden trestammene beverg seg i forhold til hverandre. Dette utgjør jo selvsagt en klemfare, men det er løst ved å legge en flytende plate rundt treet gjennom verandaen.


Hytta har stått perfekt gjennom vinter og høststormer, og fokuset har hele tiden vært på vertikal sikring. Dvs når en unge bruker huken under hytta så beveger hele hyttta seg (godt) horisontalt.
Og for andre foreldres mentalhygiene så har jeg satt inn en 4 tom 4 rett under hytta, men ståltauene og de andre støttene under hytta i treet klarer fint vekten, bevegelser og folk alene (4 tom 4 en ble satt inn etter at at hytta var ferdig.

Hytta ligger fra 1,60 til 2,20 m over bakken, og hytta er fra 1,40 til 1,90 høy.

Har også prøvd å legg litt vekt på det "estetiske" og trehytteillusjonen, feks så ser du at en grein stikker gjennom hytta. Dette har jeg gjort for at den skal være litt "bortgjemt" og det kommer nok mer til sin rett når bladene blir grønne. Har også malt hytta i tinngrå, som var den beisen som var likest fargen på trestammen (og hytta er oljemalt i aprilgrønn inne i.

Foreløpig er det bar et par IKEA-lenestoler for junior (heldigvis solide og store nok til at han far kan sitte i de) og litt småstoler inne i hytta. Men skal ( i samråd med gutta på 5 og 7 ) innrede hytta nå, med diverse gjennstander og effekter Shocked)

Forøvrig har hytta kosta meg ca 15 000 NOK hittil og kanskje 150 arbeidstimer (blir nok noen tusenlapper, og timer til)

Har du noen spm om hytta så bare fyr løs, jeg har hatt stor glede av byggeprosessen, og gutta bruker den mye.
Hytte i treet - byggesett? - Bilde0153.jpg - Anders72
   #7
 5,188     Østlandet     0
Jeg bygde en (plassbygd) trehytte for noen år siden. Arealet var 3-4 kvm pluss terrasse med rekkverk.
Tusenlappene flyr fort når man bygger så det blir fort 10-15 000 kr.
Jeg bygde først en firkantet ramme mellom fire trær. Så la jeg terrassebord og satte hytta oppå der.
Rammeverk og terrassegulv bør være trykkimpregnert. Jeg brukte lange treskruer inn i trestammene, så disse trærne egner seg ikke på saga.  Wink
Signatur

   #8
 2     Ekeberg     0
Hei igjen hyttebyggere

Har lagt ved et nytt bilde slik at man kan se hvordan den “ligger i terenget”, og fra en litt annen vinkel slik at man får bedre inntrykk av fasongen, og kanskje også verandaen. Som dere ser så er den litt diskret og ikke altfor ruvende og påtrengende. Og det vil nok bli enda bedre når blader kommer på (og vakrere når villkirsebærtreet står i full blomst i mai.)

Som sagt så er det fundamenteringen av hytte som er det viktigste å få på plass. Så snart det er avgjort og på plass i treet så blir resten, nesten i alle fall, plankekjøring.  Og som sagt før, det er mest sannsynlig mindre arbeid og probelemer ved å lage alt selv fremfor å prøve å få en ferdig-hytte opp i et tre.

Det er lurt å finne få men solid festepunkter for hytta. For hytta vår var det opprinnelig 3 punkter.
1. Den mest solide greina midt på stammen ut til høyre. Fra den går det 2 stk ståltau ned til hjørnene i bakkant av hytta. Det er surret masse bast /strie rundt greina der løkkenen på ståltauene går for å skåne greina mest mulig
2. I 1 meters høyde er det en avsagd trestamme hvor 2 stk 2tom4 er vinklet opp under hytta for å gi støtte til hytta i framkant.
3. En liggende “F” festet hvor den korteste/midtre delen v Fenstår på den 1 meters høye avsagde trestammen og fungerer som balansepunkt, den lengste delen er festet til en avsagd stamme ca 40 cm over bakken (man ser det festepunktet i enden av “dingletauet”) og til slutt den horisontale delen som en slags vektstang. Faktisk er det mer strekk en kompresjon i det “40 cm høyde” fastepunktet.

Hytta stod veldig fint før jeg satte opp det 4. støttepunktet; 4tom4en rett under hytta som nå tar kanskje 80% avvekta av hytta.

Kan muligens (eller muligens ikke) virke litt komplisert dette, men når man først er i gang så løser man problemene etter hvert og mye gir seg selv.  Det er dessuten veldig morsomt, og begge gutta har jo vært med å sage, klatre i stiger, male litt etc (tar selvsagt litt ekstra tid..., men det er jo gutta sin hytte).

Gulvet og verandaen er laget i impregnert tre, mens resten er laget i vanlig trevirke. Det er tjærepapp på taket og to glassvinduer, samt et blyglassvindu i fine farger (i bakant av verandaen)

Men som sagt, løsningen på hele hytta er å finne gode festepunkter, og ståltau gir deg mange frihetsgrader for hvordan du vil ha hytta.
Hytte i treet - byggesett? - Bilde0156.jpg - Anders72