3,804    4    1  

Innvendig etterisolering uten ventilert kledning.

P2
 129     Norge     0
Har eldre hus som jeg pusser opp og der jeg vil etterisolere innvendig.
Jeg har lest at det helst skal være ventilert/utlektet kledning men det er det altså ikke her.
I dag er veggen bygget opp av stående tømmermanns kledning, papp, reisverk m/10cm isolasjon, plast og innvendig panel.
Jeg vil helst isolere med 10 cm til(innvendig panel og plast er rivd).
Men jeg klarer ikke  finne ut om dette vil være en grei løsning. Det står bare alle steder "helst utlektet ytterpanel".
Panelet utvendig er forresten impregnert og behandlet med olje.

Er det noen som kan veilede meg litt her?

   #1
 119     0
Vi har heller ikke utlektet kledning og oppdaget mugg under gulvlistene. Takstmannan sa at det var en fordel å etterisolere innvendig hvis man ikke har utlektet kledning. På denne måten flytter man nullpunktet utover i veggen og forbi dampsperren, og unngår dermed kondens.
Vær obs på at det kondenserer kraftig i veggen når du tar av plasten - spesielt hvis det er minusgrader utvendig. Sørg for å fjerne denne fuktigheten før du plaster på nytt!

Utlektet kledning er alltid en fordel, men samme takstmann fortalte at de legger kledning rett på stendere på nybygg i USA pr i dag. Det er sikkert et annet klima der men dog....

   #2
 678     Bergen     1
Erfaring:
Jeg kjøpte et hus jeg trodde var tømmerhus. Det stod iallefall det i boligsalgsrapporten.
Det viste seg å være utmurt bingingsverk, det vil si reisverk i tømmer hvor området mellom reisverket var fylt med tegl stein.
På 60 tallet hadde forrige eier lagt asfaltpapp på kledningen og kledd på nytt uten lufting. Det var ikke fuktsperre innvendig. Når vi skulle pusse opp fant vi at mye av reisverket var rottent. Sannsynligvis hadde varm inneluft med fukt kondensert i veggen der den ble kald.
Fukten var ikke blitt luftet ut på utsiden bak panelen.
Såvidt jeg kan skjønne vill dette vært ungått ved fuktsperre invendig og bedre utlufting bak panelen. Sjansen for slike problemer øker når isolasjonstykkelsen øker siden utlufting da går tregere.

Resultatet ble at jeg måtte skifte ca 2/3 av reisverket i huset. Det var mye jobb selv på et lite hus i en etasje.

Poenget mitt er at det er fullt mulig å ødelegge huset ved å bygge yttervegger feil, så pass på å få gode råd før dere setter igang.
Signatur
   #3
 678     Bergen     0
Jeg skal ikke si noe om detaljer i hvordan bygge vegg, men noen fysiske prinsipper tror jeg det er lurt å ha klart for seg når man vurderer foreslåtte løsninger.

1. Varm luft kan holde mer fuktighet enn kald luft. Når denne luften kjøles ned vil den slippe ut fuktigheten i form av kondens.
=>Fuktsperre må ligge på varm side av vegg. Så varmt at det ikke kondenserer på innersiden av sperren.

2. Man må alltid ta høyde for at at det er fukt i yttervegg som må kunne luftes ut. Dette er fra materialer, små lekasjer gjennom fuksperre, fuktig uteluft på sommertid etc
=>Diffusjonsåpen vindsperre og luftespalte bak kledning bedrer utluftingen
=>Økt isolasjonstykkelse gjør utluftingen tregere.



Signatur
   #4
 678     Bergen     0

Utlektet kledning er alltid en fordel, men samme takstmann fortalte at de legger kledning rett på stendere på nybygg i USA pr i dag. Det er sikkert et annet klima der men dog....


Enig med deg at man bygger ulikt i ulike klima. Dersom man kjøler huset en stor del av året og det er varm fuktig luft på utsiden av huset vil jo norsk veggkonstruksjon ble helt feil. Da ville det kondensere på yttersiden av fuktsperre inne i veggen.
Signatur