7,641    5    0  

Isolering på innside av betong garasje - under jorden

 99     OS     0
Jeg skal sette opp to boder samt innrede et "oppholdsrom" i en garasje

UTVENDIG
Utsiden av garasjeveggen (A og Cool ligger under jorden. Det er ikke isolert på usiden..veggen er bare dekket til med knotteplast. Jeg tenkte grave meg ned et stykke( kan klare 1 meter) og legge på noe EPS på utsiden for så å fylle på masse igjen.
Optimalt bør vel denne isolasjonen ligge mellom knotteplasten og veggen, men det ser ut som det kan bli litt vanskelig å få til. Kan jeg til nød ligge isolasjonen på utsiden av knotteplasten eller har det for liten effekt?

INNVENDIG
I oppholdsrommet tenkte jeg lekte ut og isolere på innsiden av alle veggene, men er usikker på om det må være noe form for plast eller papp mellom betongenveggen og isolasjonen( gjelder dette både vegg B, C og D)? Er det ikke da større fare for at det slår seg mellom plasten og betongveggen, spesielt vegg B?

Hvor mye isolasjon kan/bør jeg ha i vegg B som ligger under jorden og ikke er isolert på utsiden. Mener jeg har lest at man ikke bør ha mer isolasjon enn 5 cm med fare for at det slår seg?

Den andre langveggen (vegg E) i garasjen ligger ikke under jorden. Taket er også godt isolert på utsiden.

NB. Denne saken er tidligere postet under "garasje, anneks, uthus" gruppen, men flytter den til denne gruppen i håp om bedre respons Smile
Isolering på innside av betong garasje - under jorden - GarasjeInnredning5.jpg - pettersor

   #1
 44     Østlandet     0
På vegg B (og A ?) ville jeg bygget en vanlig yttervegg på innsiden av betongen. Et luftsjikt mot betong, diffusjonsåpen duk (f eks tyvek), isolert bindingsverk, plast og innvendig kledning. Om du har mulighet til å sette inne en ventil i veggen vïl det bidra til å lufte ut mulig kondens på innsiden av betongveggen.

Vegg C ville jeg isolert fra utsiden (garasjesiden) Dersom boden skal være kald. Da med Vindsperre, isolasjon, Betong, isolert utforing (5 cm) plast og innvendig kledning. Mest isolasjon på yttersiden. Må du isolere kun fra innsiden blir det samme oppbygging som vegg B

Om trapperommet mot vegg D er varmt trenger du ikke hverken plast eller papp her, Om kaldt trapperom, så bygg opp veggen som vegg B

Det er i grunn ikke noen begrensing på isolasjonstykkelsen du kan ha med denne metoden, men du trenger antagelig ikke mer enn 10cm mot vegg B og kanskje 15cm mot vegg C litt avhengig om garasjen er isolert eller ikke

  (trådstarter)
   #2
 99     OS     0
Takk for svar :-)

Da lurer jeg bare på hva jeg kan gjøre utvendig. Som skrevet tenkte jeg grave meg ned så langt jeg kommer, kle veggen med EPS isolasjon og så fylle på igjen. Optimalt bør vel denne isolasjonen ligge mellom knotteplasten og veggen, men det ser ut som det kan bli litt vanskelig å få til. Kan jeg til nød ligge isolasjonen på utsiden av knotteplasten eller har det for liten effekt?
PH
   #3
 242     Oppland     0
Enig i mye her, men har selv blitt frarådet å bruke diff.sperre i yttervegger som er nedgravd mer enn 2/3.
Signatur
   #4
 44     Østlandet     0
Problemet med å isolere en betongvegg innvendig er jo at innsiden av betongen blir en kald flate der vanndamp kan (og dermed vil) kondensere. Derfor anbefales det lufting på innsiden av betongen med lufteventil ut.

Utvendig isolering bør være diffusjonsåpen (eks jackon grunnmursplate) Du trenger da ikke knotteplast utenpå denne.

I ditt tilfelle ville jeg nok droppet å isolere utvendig langs muren under bakken, og heller kanskje lagt ned markplater og isolert betongen over mark. Det hindrer kulda i å trenge onn i betongen.
  (trådstarter)
   #5
 99     OS     0

Vegg C ville jeg isolert fra utsiden (garasjesiden) Dersom boden skal være kald. Da med Vindsperre, isolasjon, Betong, isolert utforing (5 cm) plast og innvendig kledning. Mest isolasjon på yttersiden. Må du isolere kun fra innsiden blir det samme oppbygging som vegg B

På Vegg C kan jeg altså ligge isolasjonen direkte inn mot betongveggen fordi det er isolert på begge sider?Jeg tenkte 10 cm isolasjon på utsiden og 5 cm isolasjon på innsiden.
Hva gjør jeg på utsiden av vindsperren på garasjesiden på vegg C. Lekter ut litt til og så legger på kledning?Eller legger jeg bare kledningen direkte utpå vindsperren?

De andre veggene i garasjen, som ikke går inn mot noen betongvegg. Hvordan bør de bygges opp? Det bør vel være en form for vindsperre og/eller plast i dem? Noen vil sikkert si: "som en helt vanlig isolert vegg", men det sier meg ikke så mye ;-)