989    5    0  

Kreative forslag til bjelkelag ca 6x8 meter uten bærevegg eller søyle ved tilbygg

 460     0
Er i planleggingsfasen for et mulig tilbygg på 6,2 x 7,75 meter, hvor det etter planen blir garasje i første etasje og vanlig oppholdsrom i andre etasje. 

Siden det blir garasje så ønsker jeg naturlig nok fritt spenn uten bærevegg eller søyle. 

Jeg ser også for meg at det er enklere og tryggere å la tilbygget være "selvbærende", dsv ikke belage meg på bæring fra det eksisterende huset. 

Jeg har derfor laget et forslag som jeg lurer på hva dere mener om. Dette er bare ideer fra en amatør så det kan helt sikkert finnes smartere løsninger eller ting jeg ikke har tenkt på. Siden det blir oppholdsareal over så ønsker jeg også minimum 30 cm isolering, derfor utgår f.eks hulldekke slik jeg har tenkt. 

Nedenfor ser dere en skisse. Jeg har tenkt bærevegger på sidene av garasje på støpt såle (2x8 stendere i vegg eller lignende), og så 3 stk H-bjelker innfelt i bjelkelag av I-bjelker. 

Det er altså en h-bjelke over garasjeport/ i front, en midt på og en inn mot eksisterende husvegg. 
Bjelkelaget skal vel i prinsippet kun bære gulvet over siden sideveggene bærer veggene i andre etasje, som igjen bærer W-takstoler på kaldloft. 

Innspill på dette? Snakker vi HEB160 eller HEB350? I-bjelkene bør være greie, drøyt 3 meter spenn er jo ikke all verden for de. 

Den røde linjen markerer eksisterende vegg, areal i gang/sluse er innhakk under terrasse med takoverbygg, her er det allerede bjelkelag i 2x6 som lett kan forsterkes for denne lille delen av tilbygget. 


Kreative forslag til bjelkelag ca 6x8 meter uten bærevegg eller søyle ved tilbygg - bjelkelag.png - Remo

  (trådstarter)
   #1
 460     0
Hva med å legge C-bjelker fra Lindab i samme lengderetning, altså på 7,7-spennet?
Da utgår vel behovet for noen ytterligere avstiving og det er enkelt med isolering.

Ser ut til at C300 skal takle dette. Hva er egenvekten på slike? Vil dette være en god løsning? Kanskje rimeligere enn hva jeg skisserte ovenfor også?

Kreative forslag til bjelkelag ca 6x8 meter uten bærevegg eller søyle ved tilbygg - Untitled.png - Remo
http://www.lindab.com/no/Documents/Stenderverk/systeml%C3%B8sninger_bjelkelag.pdf
HSt
   #2
 36,582     Lillestrøm kommune     0
At bjelkene ikke knekker (Lindab bjelkene) er en ting men blir det stivt nok ? Jeg har brukt Kerto bjelker i en garasje med terasse over men gjort mye for å avstive dette.
  (trådstarter)
   #3
 460     0
At bjelkene ikke knekker (Lindab bjelkene)  er en ting men blir det stivt nok ? Jeg har brukt Kerto bjelker i en garasje med terasse over men gjort mye for å avstive dette.


Jeg trodde det var slik med disse tabellene at det ikke bare gjaldt brudd osv men at det faktisk ble tilstrekkelig stivt?
Diverse produsenter av bjelkelag (ikke lindab riktignok) skriver ofte egne dimensjoner for "komfort" osv.

200 kg per m2, det er kanskje ikke så mye? Hva er det man normalt sett dimensjonerer for bjelkelag som skal bære boliggulv mon tro?

HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Spørmålet er hva de tenker dette brukt til. Skal en lagre nesten tomme pappesker på en hems så holder det sikkert. Står det noe om at dette er designet for høy stivhet som er det en dinensjonerer gulv i bolighus etter ?
  (trådstarter)
   #5
 460     0
Etasjen over skal være stue og soverom.

Etter litt googling ser det ut til at 2KN er "minimum stivhet" og 3KN er "høy stivhet".
Jeg ønsker høy stivhet.

Ser av tabellen i utklippet ovenfor at C-bjelkene har 3KN nyttelast ved 7,6 meter, mot 2KN nyttelast på 7,7 meter.
Rart at 10 cm utgjør så mye.

Uansett, det ytre målet hos meg blir 7,75 og med 20 cm stendere i veggen så blir innvendig åpning (blir det riktig å kalle dette lysåpning?) 7,35 meter.

Spennvidde, regnes det fra enden av hvert ytterpunkt eller innvendig? Antar det førstnevnte, ser sånn ut i skissen i utklippet.