596    2    1  

Lecavegg og lydisolering - hvor godt bærer lyd?

 251     0
Har et hus med Leca yttervegger og innvendig bærende delevegg i kjelleren. Alle lecaveggene er foret ut og kledt med plater. De mot utvendig vegg er i tillegg isolert. 

Noen som vet hvor mye lyd en leca vegg overfører? Kort forklart lurer jeg på om mye av lyden når noen går oppå gulvet i etasjen over, vil overføres til de utforede veggene i kjelleren; oppå lecaveggene ligger det dragere (3"Cool for etasjen over. Når noen tramper i gulvet og skaper vibrasjoner i bjelkelaget, hvor godt vil det (lydbølger) bli overført til lecaveggene og indirekte til de utforede veggene i kjelleren? Spør om dette da de innvendige, utforede veggene i etasjen trolig er koblet til dragere og i tillegg er stenderne festet i lecaveggen med avstandsklosser. Så det er godt kontakt mellom utforede vegger og leca mur. Overføres lyden via lecaveggene til utforede vegger?

Ønsker å lydisolere i kjelleren med lydhimling eller annet. Men må få stoppet flankelyd slik at lydisoleringen blir best mulig. Noen som har erfaring med greenglue? Dersom jeg setter på et ekstra lag gips på de utlektede veggene i kjelleren og kliner godt med greenglue på platene før jeg setter de opp, vil man da kunne stoppe flankelyden som kommer ned i de utlektede veggene? Andre tips om lydisolering? 

Eller er det bare å klaske til... rive ned de utlektede veggene og bygge nye vegger, totalt frikoblet fra leca vegg og dragere og legge nye dragere slik at man får en rom-i-rom løsning. Jeg har nok takhøyde til dette, og vil heller ikke tape så mye bredde når jeg tar bort de utlektede veggene. Rommet det er snakk om er 50 kvm, så det er litt arbeid.

   #2
 2,984     Vestlandet     1
Dette kjem vel an på kor god lydisolering du treng.

Det ser ut til at for "vanleg" lydisolering mellom etasjar, er det to ting som gjeld: trinnlydsplater på golvet i etasjen ove, og nedlekta himling, i lydbøylar eller "ny" frikopla himling med dobbelt lag gips i etasjen under.

For lydstudio/musikkrom/heimakino/torturkammer (james Bond) og slikt av den meir seriøse typen, byggjer ein komplett rom-i-rom løysing. Dette for å hindra lyd ut av rommet.

Lecaveggane vil overføra rørsle (lyd) frå golvet over, via bjelkelaget. Men om det er såpass mykje at det er verd å gjera noko med er meir subjektivt.

Her i bustaden har me tenkt soverom nede og opphaldsrom oppe. Eg ønskjer minst mogleg lydvandring mellom etasjane. Det er uaktuelt, av praktiske årsaker, å byggja heile overetasjen som eit rom-i-rom for å hindra lydlekkasje mot kjellar. Planen vert då trinnlydsplater på golvet i overetasjen, lydbøylar og dobbelt lag gips i himling på soveromma i underetasje. Med open trapp vil ein del luftlyd vandra fritt mellom etasjane. Dette vil eg forsøka å dempa med godt dempa dører inn til romma. Dette må nestan verta "godt nok", då alternativet vert for omfattande for vår del.

Ei ana side av dette er jo ventilasjonsanlegg, som og vil overføra lyd. Alle gjennomføringar for trekkrøyr osv vil og føra til lydlekkasje.
Signatur