14,347    23    3  

Oljefyr på ved?

 896     Østfold     0
Jeg har en gammel oljefyr fra 70-tallet. Har ikke fyrt med olje på et par år. Den har en integrert vv-tank som har gått på strøm de siste par åra.

I den tilhørende manualen fra 70-tallet, som bla skryter av hvor fantastisk det er å fyre med olje, står det også at det er mulig å fyre med ved. Dette har jeg aldri prøvd, men jeg har ganske mye ved liggende.
Er det noen som har prøvd dette? Altså fyre en gammel oljefyr med ved?

Fyren står i teknisk rom som også er vaskerom. Vil det med vedfyring lukte bål av klærne?

Hva med el-kolben, må den slås av eller er den så lur at den bare drar så mye strøm som er nødvendig for å opprettholde temperaturen på vannet?

   #1
 1,016     Hosle     0
Litt lukt og støv blir det jo alltids med vedfyring. Så klestørken kan det bli dårlig med.

Du har termostat på elkolbene, så de vil koble ut når du fyrer med ved, men først når vannet i kjelen kommer opp i høyere temperatur enn termostaten er satt på. Hvis f.eks termostaten står på 80 grader og tempen er 65, så vil både elkolbene og vedfyringen bidra til å få kjelen opp i 80. Deretter vil vedfyringen overta fra 80 grader til det koker.

Så det ideelle er nok å slå av elkolben når du fyrer med ved.
  (trådstarter)
   #2
 896     Østfold     0
Har nå studert bruksanvisningen, og det er godt beskrevet hvordan en skal forholde seg hvis man fyrer med ved, koks, kull eller sinders (hva nå det er for noe).

Åpnet hele greia for rengjøring, og det var ikke så veldig gøy. Fy f... så mye svart olje-drit inni brennkammeret! Klarte å dra det rundt i huset, så jeg måtte vaske gulvet med white sprit  :-[

Planen er å få prøvd ut ved i helgen og etterhvert få jekket ned strømforbruket.
   #3
 1,076     1484     0
Hva for kjel har du ? Vis bilder da vel ?

Tror brått effekten av en oljekjel fyrt på ved kan bli litt heftig for kun radiatorer å hanskes med, mulig du bør ha akkumulatortank.....
Signatur
   #4
 1,215     Norge     0
Litt detaljer om kjelen hadde vært greit....Går greit å fyre i en oljekjel, rekner med du har to brennkammer, ett til olje(der oljebrennern står) og ett til fast brensel. Du putter ved in dette kammeret og fyrer opp, pass på at evnt spjeld til pipen er åpent. "problemet" med fyring i disse kjelenene er at vannmagasinet er lite, når ønsket kjletemperatur er nådd vil trekkregulator stenge lufttilførselen til kjelen og veden ligger og ryker og ulmer. Soter ned kjelen innvendig. Du må rekne med litt feiing med jevne mellomrom, samt asketømming.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 896     Østfold     1
Det er en AMA Ambasadør sentralvarmekjel fra A.M. Andersen Mek. Verksted AS. Den var tidligere knyttet til radiatorsystemet, men dette kjøres nå utenom via en el-kassett. Har også noen planer for det systemet, men det er et annet kapittel. Så denne fyren produserer nå bare tappevann.

Som du sier ser det ut til at det er et brennkammer til olje og et til fast brensel. Se bilde av påfyllingsdør og dør til askerom og skisse av fyren.

At vannmagasinet ikke er stort kjenner jeg godt til. Etter at tre personer har dusja er det snaut med varmvann. Jeg har ikke funnet ut hvor stor denne tanken er, men den er åpenbart ikke på 200L. Noen som vet hvor stor den kan være? 

Planen var å fjerne hele denne innretningen og erstatte den med muligens enn 300L bereder på strøm. Men hvis det er mulig å produsere varmtvann svært billig med fast brensel i denne må dette revurderes. Regner ikke med at 100% av varmtvannet fra denne vil basere seg på fast brensel, men kommer en opp i ca 30% vil strømforbruket likevel gå en del ned.

Men et problem av ikke-teknisk art har dukket opp. Kona hadde aldri hørt om at det var mulig å varme vann med ved og mente at jeg "ved å lage et bål i fyrrommet ville brenne ned hele huset". Så kanskje det ikke blir prøvd ut likevel fordi damene gjerne får siste ord...  ;)

Vedr. oljebrenneren (se bilde). Den er defekt. Er det bare å demontere denne og kaste den? Den er ikke lengre knyttet til strøm, men tilførselen til oljetanken er der ennå. Rørene til oljetanken må vel blendes av.
Krever dette spesialkompetanse? Mye oljeklin?
Oljefyr på ved? - Brennkammer.jpg - T-bone
Oljefyr på ved? - IMG147.jpg - T-bone
Oljefyr på ved? - Skisse.jpg - T-bone
Oljefyr på ved? - Oljebrenner.jpg - T-bone
   #6
 1,519     Oslo     0

Men hvis det er mulig å produsere varmtvann svært billig med fast brensel i denne må dette revurderes. Regner ikke med at 100% av varmtvannet fra denne vil basere seg på fast brensel, men kommer en opp i ca 30% vil strømforbruket likevel gå en del ned.


Nå glemmer du den detaljen at i svært store deler av - til tider også  hele året - så er det billigere å fyre med strøm enn med ved. Strøm har en virkningsgrad på 1, krever ikke noe vedlikehold og er generelt svært sorgløst å forholde seg til. Selv om du produserer ved selv og således ikke betaler penger for den ville du fortsatt - rent økonomisk - høyst sannsynlig kommet betydelig bedre ut ved å selge veden og kjøpe strøm for pengene. Varmetapet i VVBen du har er garantert også mye større enn i en moderne varmtvannsbereder. Jeg har en 300l fra OSO og varmetapet fra den er på 2.9kWh / døgn om jeg ikke husker feil. Det skulle bli rundt 700 kroner i året eller så,.

Som et Reodor-felgen prosjekt kan det sikkert være artig, men om målet er å spare penger ser jeg på dette som rimelig meningsløst og en ekstremt tungvindt løsning.

På generelt grunnlag gjør folk mye rart med en gang det er snakk om ved. Bare fordi strømmen er dyr innimellom så tror mange at det er så fint å fyre med ved for å få et lavere tall på strømregningen. Men omregnet til faktisk virkningsgrad på vedfyring, prisen på veden, innkjøp av ovn osv så ser det som regel skikkelig ille ut. Jeg fyrer også med ved, men det er ikke fordi jeg tror det er så billig, men fordi det er hyggelig og for meg en grei måte å ta kuldetopper på, samt at det er en kjapp måte å raskt varme opp mye på siden den jeg har i stuen gir 10-12kW om jeg drar på litt.
  (trådstarter)
   #7
 896     Østfold     1

Nå glemmer du den detaljen at i svært store deler av - til tider også  hele året - så er det billigere å fyre med strøm enn med ved. Strøm har en virkningsgrad på 1, krever ikke noe vedlikehold og er generelt svært sorgløst å forholde seg til. Selv om du produserer ved selv og således ikke betaler penger for den ville du fortsatt - rent økonomisk - høyst sannsynlig kommet betydelig bedre ut ved å selge veden og kjøpe strøm for pengene.
[...]
Som et Reodor-felgen prosjekt kan det sikkert være artig, men om målet er å spare penger ser jeg på dette som rimelig meningsløst og en ekstremt tungvindt løsning.


Har ikke glemt dette, og det er et sentralt poeng hvis en tar sikte på å kjøpe ved på Statoil eller hater å hogge ved selv. Men hvis vedhogst er en aktivitet som nærmer seg hobby eller rekreasjon blir det annerledes. Så hva veden "koster" kommer an på hva slags syn man har på vedhogst.

Og ja, dette er pr nå utforsking med litt Reodor-felgen preg fordi det er interresant og artig. Så får jeg se hva slags effekt det gir og lære litt om hvordan fyren fungerer.

   #8
 1,519     Oslo     0


Har ikke glemt dette, og det er et sentralt poeng hvis en tar sikte på å kjøpe ved på Statoil eller hater å hogge ved selv. Men hvis vedhogst er en aktivitet som nærmer seg hobby eller rekreasjon blir det annerledes. Så hva veden "koster" kommer an på hva slags syn man har på vedhogst.


Joda, jeg liker også å hugge ved. Men selv om man kjøper i bulk så er prisen pr kWh ikke veldig konkurransedyktig for de fleste. Om man betaler rundt 1 kr literen for ved levert i bulk så tilsvarer det omtrent en kWh-pris på 1 kroner. Så det er sånn ca rundt en normal strømpris. I tillegg kommer hassle med stabling, bæring, mating osv osv. Nå kan man selvsagt synest det er en del av sjarmen, der er folk ulile.

Hugger man selv og skal se strengt økonomisk på det må man også se på hva man kunne solgt veden for og kjøpt f.eks strøm for pengene.

Så mye av vedfyringens fortreffeligheter ligger i det rekreasjonelle, og det skal man ikke kimse av. Pappa har produsert nok ved til å fyre et par generasjoner sånn ca...
   #9
 6,009     Finnmark     0
Mine foreldre hadde oljefyring/ vedfyring  til varmtvann og radiatorer...
Vi fyrte mest med ved(toppfyring) som vi hadde "gratis" tilgang til....
Vi kunne ikke tørke klær i samme rom som fyren, men det var jo også litt parafinlukt der!

du må se på hvor mye ved du har liggende, kan best å selge det
.....og kjøpe en L/V varmepumpe?
Signatur
   #10
 217     Asker     1
Din AMA Ambassadør kan nødfyres med ved under tilsyn og ilegg blir mange og små. En moderne vedkjel har normalt mer enn dobbelt så stor effekt og kobles til akkumulatorvolum på eksempelvis 2.000 liter. Da har man 1-2 innlegg av ved per døgn.

Mitt firma har levert pelletsbrenner til samme kjel som du har, dette til kunde i Sarpsborg. Dette var en nødløsning i en periode før ny pelletskjel ble installert. Kjelmodellen er noe ukurant for pellets pga for lavt askevolum og krevende kjelrens. AMA har en modell som er utmerket for pellets men ikke ved: http://www.norskdesign.no/industridesign/ama-excellent-varmesentral-article1642-287.html
Den heter AMA KB2 og KB3 på nyere modeller og installasjon av selve brenneren går på 1 time og koster 35.900 inkl mva.
Signatur