#71
 9,677     Kysten     0
Som trym skrev over er det begrenset hva en får igjen for veldig tykk isolasjon. Når en passerer 25 cm i vegg plater kurven ut ganske mye.

Fuktproblematikk er vesentlig når tykkelsen på isolasjon øker. En vegg som øker i tykkelse fra 15cm og opp til 25cm bruker 70% lengre tid å tørke ut byggfukt gjennom vindsperre sjiktet. Da stiller det igjen krav til dampsperren at den er tett og god lufting av vindsperresjiktet. Dersom du finner den grafen hadde det vært interressant og sett hva det utgjør for både tak og vegg. Jeg har hatt den tidligere men husker ikke hvor jeg har den.

   #72
 343     0

Er det egentlig behov for varmepumpe dersom man bygger etter de nye byggeforskriftene? Tenker da på kravet til isolasjon.


Her er trådstarters første innlegg. Ettersom jeg kan se er det ikke umulig at l/l varmepumpe var det som var ment. Etter det sporer vel egentlig tråden helt av  :D
l/l varmepumpe må være en super sak å installere i et passivhus!  Smile
   #73
 9,677     Kysten     0
Tråden har beveget seg litt på siden ja, Grin Godt mulig det er l/l trådstarter har ment, det har jeg ikke tenkt på. Grin
   #76
 123     0
Hei,

Ut i fra egen erfaring med egen bolig fra 1916/46 med tømmer/plank så er jeg 100% enig med Trym. Besviste valg med fokus på god vindtetting og kuldebroer gir effekt.

For nye boliger etter nye forskrifter så reduseres behovet for energi og dermed må en tenke nytt. Eks. er ett ventilasjonsanlegg med integrert luft/luft varmepumpe en mulighet. Ventilasjon må en i alle tilfeller ha, merkostnaden for en varmepumpe integrert er da kanskje ca. kr 20-30'

Gulvene blir ikke varme, men innetemperatur burde bli bra, slike varmepumper kan tilføre boligen mellom 1,5 til 3,5 kW etter varmegjenvinner. Ingen støy inne eller ute og heller ikke noen "vakre" smykker på veggene.

Kanskje et ok alternativ?
Signatur
   #77
 9,677     Kysten     0
Det kan det være. Men disse anleggene bytter ut mer luft, eller har jeg misforstått? For kystklima vil l/l være tilfredsstillende. Kan en regulere varmen fra rom til rom med disse?

   #78
 343     0
Kan ikke se annen måte å regulere varmen pr rom på enn struping av ventil og dermed nedsetting av sirkulasjon siden varmen tilføres i aggregatet.
   #79
 123     0
Hei,

Nei, anleggene bytter ikke nødvendigvis ut mer luft, men tilgjengelig effekt henger i sammen med luftmengde. Dvs. for å kjøre opp temperatur fort så kan luftmengde økes og deretter reduseres for å tilpasses varmebehovet.

Temperaturdiff. mellom rom må reguleres med strup på tilluft, men temperatursenkning på natt skjer på hele boligen. Dette styres av tidsur i styringen.
Signatur
   #80
 9,677     Kysten     0
Motargumentet til systemair og flexit er at luften ikke skiftes så godt ved et sånt system, luften faller ikke på samme måte i rommet. Jeg vet ikke, men det er hva de sier. Hva tror du om det? Kan det være lurt å ha tilluften ved gulvet evt.?