5,092    9    0  

Ivestering i vann til vann varmeanlegg

 265     Lier     0
Er det god økonomi å investere i et vann til vann varmeanlegg i dag, eller er det bare et oppblåst fokus på miljø.

Hvor mange år skal det gå for å få igjen hva man har investert. Da tenker jeg på borring etter grunnvann, rør i gulv og alt som må til i forhold til et koplett anlegg. Dette dreier seg om en bolig som skal oppføres i 2013.

Mitt prisestimat kr. 200 000,- til 300 000,-. 250m2 bolig.

Takk Smile

   #3
 5,725     0
Det som mange i dag gjer for å få kostnad ned på vannbåren er at dei kjøper inn og legg røyr sjølv i golva, og dei set inn el. kassett eller dobbelmantla bereder til å begynne med. Så ser ein på forbruket etter eit år og vurderer då om ein kjøper ei varmepumpe, vedovn med vannkappe ,solfangrar eller kva.
Men husk å setja av plass i huset/teknisk rom viss ein vil ha pumpe, og legge opp litt trekkerør (110 mm el.l.) ut der som ein eventuelt vil ha pumpa.
Skal inn inn med vedovn med vannkappe eller solfangrar er det fordel med stort akkumulatortank på gjerne 1000l, så litt plass treng ein da.
Tom
   #4
 1,545     Sørlandet     0

Er det god økonomi å investere i et vann til vann varmeanlegg i dag, eller er det bare et oppblåst fokus på miljø.

Nei, det er ikke god økonomi. Det er dårlig økonomi. De fleste med nye hus har ikke en sjanse til å klare annet enn å tape masse penger på investeringen.

Din bolig som skal oppføres i 2013 har påbud om kjempegod isolering og ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning. Hvor mye strøm bruker man i året i en slik bolig hvis man ikke har annen oppvarming? En gjennomsnittsenebolig vil bruke under 20.000 kWh i året. Hvor stort er da sparepotensialet?

Jeg er litt snill i dag og sier at vi kan spare like mye som reklamen sier 70% av alle oppvarmingskostnader og alle tappevannskostnader?  Så hvis vi sier at det brukes 5.000 kWh til tappevarmtvann, 10.000 kWh til oppvarming og 5.000 kWh til lys, komfyr, kjøl, frys, pc, tv, stereo, video, lano, kano og  duppeditter i garasjen.......

I beste fall kan du spare inn 70% av 15.000 kWh. 10.500 kWh. jeg runder av til 10.000 dvs at strømforbruket i boligen blir halvert.


Vannbåren varme kan man jo utmerket godt ha selv om man ikke har vann-vann varmepumpe, så la oss si at merkostnaden til varmepumpeinstallasjon og borehull er 150.000.

La oss anta at strømprisen er 1 krone i dag  og stiger i takt med rentene på disse 150.000. En rimelig antagelse. Da nuller de hverandre ut og igjen sitter du med 150.000 i investering som skal dekkes med 10.000 pr. år. Rask hoderegning gir 15 år før du går i null.

Du var en av de heldige og hadde bare en reparasjon på varmepumpa di i løpet av disse 15 årene. Dette selv om du ikke hadde brukt ei krone til vedlikehold av anlegget. 10.000 kostet ny kondensator ferdig installert. 15 år ble til 16 år før du gikk i null.

Så kan du spørre deg hvor heldig du føler deg og om du har såpass mye flaks i 16 år og at ingen ting annet går galt og at ingen ting annet kommer på markedet som raserer regnestykket.


Legg inn gulvvarme og kjøp deg en enkel elkassett fremfor å styre med varmepumpe og borehull.
I byggeperioden er sikkert fritiden din noe som du vil sette stor pris på og bruker du tid på varmepumpeløsningen, blir det mindre tid til andre ting. Jeg betaler 100 kroner timen skattefritt. Vil du rydde i garasjen min på fritiden din? Ikke det? Så hva er fritiden din verdt? Vil du rydde garasjen min for 200 kroner timen?
Signatur
   #5
 268     Ja     0
Eg klarar ikkje å få meg til å forstå kva som gjer ei investering på 2-300000 i varmepumpe fornuftig og attpåtil meir økonomisk enn å fyre med straum.

Eg skal bygge hus no til våren. Dette huset har BRA 248m2. Årlig oppvarmingsbehov for dette huset er beregna til ca 10000kwh (mildt kystklima, 3-lags vindu etc). Om ein reknar veldig rundt med 1kr/kwh kostar det meg 10000,- i året å varme opp dette huset med el (varmekablar, panelov, vbv med elkassett). Eg skal legge rør i golva. Eit slikt system kostar meg 50000,- inkludert elkassett.

Hvis eg skal innvistere lat oss sei 200000,- meir for eit skikkelig varmepumpeopplegg med borehol etc og reknar levetid 20 år har eg ei årlig utgift på 10000,- kun for å betale varmepumpa. Legg ein til grunn at ein må låne pengar til varmepumpeopplegget og reknar 4% rente kostar det meg 8000,- ekstra i året. Eg har no komme opp i ein årlig kostnad på 18000,- for varmepumpe og utgifter knytta til denne, men den treng straum får å produsere varme. Hvis eg reknar COP på 4 vil eg trenge 2500kwh/kr.

No er jo dette svært runde beregningar, men for meg blir oppvarminga omtrent dobbelt so dyr med ei slik varmepumpeløysing kontra rein straum. At straumen kjem til å bli so og so mykje dyrare veit vi ingenting om, og om varmepumpa held 20 år veit vi heller ikkje.


Skal det bli varmepumpe på meg er det einaste aktuelle ei rimelig luft-vatn pumpe. Desse får ein for 20000,- og opp
   #6
 134     Sørlandet     0
Jeg tror på komforten med vannbåret gulvvarme (og det har jeg begynt å legge det i mitt hus). Og jeg har tro på energieffektive løsninger, for miljøets skyld, og kanskje også for privatøkonomien - men da må ikke total investering bli helt i bort natta dyr!

Solfangere synes jeg er en smart løsning - og hvis det kan installeres rimelig nok, gjør jeg trolig det

Varmepumpe-teknologi er også smart. Men med borehull og varmepumpe fra kjente merker blir en slik investering bare ikke på tale for meg. Det blir trolig en billig-Luft-vann VP her hjemme...

Vedovn med peiskappe e.l. er også en fin løsning, men jeg har ikke tilgang på gratis ved. Og jeg må si at å fyre i peisen er ikke alltid like koselig.

Og gjør man planlegging og innstallering selv, kan jo dette ses på som en morro hobby - må taes med i regnestykket;-)
Signatur
   #7
 741     Det glade Sørland!     0

Er det god økonomi å investere i et vann til vann varmeanlegg i dag, eller er det bare et oppblåst fokus på miljø.


Som nevnt i flere tidligere tråder: Man bør ha et oppvarmingsbehov på minst 20000 kw/t pr år for å kunne forsvare en væske-vann varmepumpe. Oppvarmingsbehov skal nå alltid utregnes for prosjekterte boliger.
Signatur

   #8
 24,668     Akershus     0
VVP. Sårbart ved feil. Får du feil i helga, så står det til mandag, minst. Mao, du trenger noe ved/strøm i tillegg for å sikre at ikke frosten kryper inn.
Signatur
   #9
 741     Det glade Sørland!     0

VVP. Sårbart ved feil. Får du feil i helga, så står det til mandag, minst. Mao, du trenger noe ved/strøm i tillegg for å sikre at ikke frosten kryper inn.


De fleste VVP har innebygget backup el. kolbe.
Signatur