144    4    1  

Jordvarme - Leggemønster i spiraler

 104     0
Hei,

ble litt nysgjerrig på jordvarme via vann/vann varmepumpe, og kom over følgende på en dansk side:

Spiral opsamler til jordvarme - en opsamlingsmåde designet til varmebehov (ppenergeo.dk)

Ser ut som en interessant metode for legging av jordsløyfe, men jeg finner ikke noe om fordeler eller ulemper.

Noen som har kjennskap/kunnskap her?

Tusen takk

TSt
   #1
 14,540     0
Det står at dette gjøres under frost nivå. I Norge er dette vesentlig dypere enn i Danmark.
  (trådstarter)
   #2
 104     0
Var mest mønster jeg tenkte på, vanlig praksis i norge er vel rette lengder.

Dybde er noe annet ja, takk for tips
   #3
 826     Oslo     0
De tar jo mindre plass så det kan tenkes at det brukes hvis man ikke har nok areal å legge på? Hvorfor de skulle være noe dårligere vet jeg ikke. Kanskje mer mekanisk slitasje siden de blir liggende oppå hverandre? Litt mer tidkrevende å å legge?
   #4
 3,588     1
Du vil vel få raskere tappet ut av jordan den varmen som er å hente Smile

Effekten blir den samme om du legger rette rør 3-4 ganger så tett. Hvis det hele tiden strømmer på med masse nytt grunnvann som holder relativt høy temperatur, vil ikke enkeltrør med god avstand klare å tappe så mye varme ut av vannet før det strømmer videre. Legger du rørene i ei myr (eller uti ei elv eller en innsjø) kan du mer eller mindre legge dem så tett som du vil. Men hvis jorda bare er fuktig, og kanskje ikke engang så veldig fuktig, med liten utskifting av vannet, da kan nok jorda i løpet av vinteren bli frosset et godt stykke ut fra røret. Med tettliggende rør, enten de ligger rett eller i spiral, vil de skje adskillig tidligere i sesongen.

Å fryse vannet frigjør rett nok masse varme, men du får gjort det bare én gang: Hvis rør / sløyfe nummer to og tre og fire slåss om hvem som skal stå for nedfrysingen, gir ikke det deg to, tre eller fire ganger så mye varme. Gjort er gjort. Når grunnen er frosset, er det slutt på utskifting av vannet i grunnen for den vintersesongen. Resten av varmen kommer gjennom varmeleding fra grunnen over, under og på siden, men også den tappes ut fire ganger så hurtig om rørene ligger fire ganger så tett. I praksis kan du regne med at tilgjengelig varme er bestemt av arealet, uansett hvor tett du legger rørene. Hvis du på senvinteren fortsatt har "milde" soner i grunnen midt mellom to rør, da kunne du lagt dem tettere, men under norske vinterforhold går det neppe bort så mye "tapt" jordvarme av den grunn.

Spiralmønsteret (eller rette rør, fire ganger så tett) er antagelig helt greit hvis du er garantert at grunnen alltid, hele vinteren gjennom, har mer enn nok varme som du kan tappe ut. Kanskje det er tilfelle i kyststrøk på Sørlandet, hvis du kan grave ned rørene i våt sand, godt under tele-dybde. Mitt stalltips er at de aller fleste steder i Norge vil fire ganger så tette rør, følgelig fordelt på firedelen så stort areal, bety at du får mye mindre varme å hente. Varmepumpa di vil gå på dårligere COP. Selvsagt har du spart en del penger på mindre graving, så da får du vurdere om den besparelsen er verd dårligere virkningsgrad i de kommende 20-30 år.

Hvis du ganske enkelt ikke har stort nok areal, og ikke er redd for å grave litt, kan du like godt vurdere å grave vesentlig dypere og legge én sløyfe, før du fyller tilbake halve massen og legger sløyfe nummer to på grunnere nivå før du legger tilbake resten av massen.

En fordel ved å legge i spiral framfor å legge rette rør fire ganger så tette er ihverfall at siden rørene leveres på en rull slipper du jobben med å rette dem ut Smile