Tom
   #61
 1,545     Sørlandet     0
Edgeman, mener du at det blir for sterkt å si at noen er på bærtur? Spesielt når de faktisk er på bærtur? Det var den sterkeste formuleringen jeg brukte i innlegget, og synes den ligger milevis unna gjentatte påstander om inkompetanse og at man skal slutte å skrive.
Signatur

   #62
 99     0
Legger meg helt flatt og beklager ordbruken, det gikk litt varmt når man ikke har tid til å svare på feilaktige påstander,

Du ser ut til å være på bærtur.  Det du sier er jo inderekte at hvis kunden har et radiatorsystem som krever 50 grader, så bør han ikke kjøpe en Ekowell fordi dere har lagt på 50% på kapasiteten slik at en 8kW ZH26K4E kompressor markedsføres som 12 kW!

Legger ved databladet for de aktuelle kompressorene fra Copeland. Har du ikke sett dem før, bør du lese hva produsenten sier om ytelsen og bruksområdet til sine egne kompressorer. Dette er kompressorer beregnet for oppvarming. Vapour Injection er OGSÅ beregnet for oppvarming og ikke slik du påstod kun for kjøling.

Har ikke påstått den er kun for kjøling.
Ved bruk av nyest software fra Copeland får Vapor Injection 0,4 dårligere COP ved normal drift for EKOWELL, det er da heller ikke fornuftig å velge en mere komplisert og dyrere løsning. Diagrammet viser mulig driftsområde, ingenting annet, og viser att Vapor Injektion kan brukes ved lave fordampningstemp. når man samtidig ønsker høy kondenserings temp.
Det er mulig dette databladet ikke er helt nytt for softwaren gir høyere ytelse selv uten Suggassveksler og den underkjølingen som du får i EKOWELLtanken og så kommer effekt til sirk,distrubusjons pumper i tillegg.

Energi-Spar AS  har aldri markedsført ZH26 som 12kW ved 50°
Når det gjelder folk med radiatoranlegg anbefaler vi å sette inn 1-2 fancoils eller øke radiatoroverflaten så vi kan komme ned i 40-45° som er økonomisk fornuftig.
Selfølgelig informerer vi om att ALLE varmepumper taper effekt og COP til høyere temp du har på varm side. Vi forteller også att kompressorlevetiden halveres for hver 10° kondenseringstemperaturen øker.


gaarden: Energi-Spar AS beregningsprogram: La inn ditt hus + 4 pers og fikk 26040kWh år, til resten av energiforbruket går det ca 4-7.000kWh år, alt etter ant. personer, antall halogen spotter etc.
Signatur
Tom
   #63
 1,545     Sørlandet     0

Har ikke påstått den er kun for kjøling.


Vapor Injection Technology  er spesielt til frys, har gassinsprøytning i komperesjonen for å kjøle ned og dermed øker COP ved store komperesjonsforhold.  Digital Scroll, denne er spesielt designet til kjøl og Aircon.
Ingen av disse er egnet når man ønsker høyest mulig temp. på heatgassen i Varmepumpesammenheng.

Så da er vi enige i at disse kompressorene er for varme.
Vi er også enige om at kompressoren yter 8 kW ved 50 grader ut men at dere kun oppgir dette hvis kunden spør. Burde dere ikke som alle andre oppgi dette uten at kunden spør? Det er jo standardtemperaturer som alle andre tester etter? Hvis kunden ikke er veldig bevandret i varmepumpeteknologi ser han jo bare en varmepumpe som yter 12 kW.

Og hvis dere hadde testet ved 0 inn og 50 ut, kunne vi sammenligne tallene med konkurrentene direkte.  Kanskje hadde det da vist seg at det ikke er noen forskjell på virkningsgraden til ren romoppvarming? For hadde det vært en forskjell - i deres favør, så hadde det vel blitt behørig markedsført?

Er det ikke også slik at når man bruker samme kompressor, så blir ytelsen også omtrent den samme for de forskjellige produsentene av varmepumper?  Både i effekt og virkningsgrad? Spesielt når temperaturvinduet man må holde seg innenfor er stort. Det eneste man da har igjen å passe på er at man har stor nok fordamper og kondensator.

Og siden nesten ingen produsenter har sugegassveksler, på et anlegg som skal produsere varme vel å merke, så har det vel en grunn? Hvis ikke gevinsten står i forhold til investeringen, så kutter vel kanskje produsenten det ut? Eller kanskje er det slik at hvis man lager en større fordamper, så oppveier man i det store og hele fordelen med en sugegassveksler? Noe må de andre produsentene ha tenkt når de velger å ikke installere en sugegassveksler. Hadde det vært en gevinst å snakke om, kan du banne på at hver eneste produsent hadde utnyttet denne gevinsten.
Signatur
   #64
 99     0

Ingen av disse er egnet når man ønsker høyest mulig temp. på heatgassen i Varmepumpesammenheng.


Så da er vi enige i at disse kompressorene er for varme.
Vi er også enige om at kompressoren yter 8 kW ved 50 grader ut men at dere kun oppgir dette hvis kunden spør. Burde dere ikke som alle andre oppgi dette uten at kunden spør? Det er jo standardtemperaturer som alle andre tester etter?

Kun under spesielle forhold. Mange kompressorer kan brukes men er ikke ideelle slik er det også med desse (vapor er bra om du har forhold som ligger utenfor normal bruk), når ZH - TRF har 0,4 bedre COP så er det i min verden det beste valget, dessuten gir den mere varmgass og dermed mere varmtvann.

Hvor mange ganger må jeg fortelle deg att EKOWELL ikke jobber rundt 50° slik som andre MÅ. Dessuten fordamper EKOWELL ikke ved -7°, vi har pumper som går direkte mot grunnvann og temp på vann ut av fordamper på vinter kommer ned i +0,5 hadde vi hatt fordampning ved -7 hadde fordamper frosset omgående. Så det du viser til er ikke reelt. Når du legger inn alt nermer du deg 10kW.

Som jeg skrev i forige innlegg så informerer uten att kunden spør om alt som er nevnt i forrige innlegg, ingen liker att kompressorlevetiden halveres ved å kjøre unødvendig høy temp og lav COP, dermed dårlig intjening.
Det er kanskje på tide å slutte å kvervulere.
Signatur
Tom
   #65
 1,545     Sørlandet     0
Er det virkelig så innmari vanskelig å gi ut et datablad i stedet for å komme med alle disse påstandene? Rettelse: Udokumenterte påstander!

Selv kjører jeg med varmemåler og strømmåler på min varmepumpe og ser nøyaktig hva som skjer og har målt effektavgivelser på over 9 kW.

Du sier at Ekowell ikke trenger å kjøres på 50 grader, men det er det da ikke Ekowell som bestemmer, men husets oppvarmingsbehov og temperaturkrav!!!

Hadde jeg hatt en Ekowell, ville fortsatt mitt gulvvarmestyetem i trebjelkelag krevd 50 grader turvann på det varmeste. Og da er jeg avhengig av å vite hvor stor effekt varmepumpa gir ved 50 grader turtemperatur, uavhengig av hva fabrikatet er.  Er dette virkelig så vanskelig å forstå?

Så prinsippet er følgende: Kan ikke forhandleren fortelle meg hva pumpa yter ved den turtemperatur jeg må ha, så blir det ingen handel! CTC hadde intet problem med å svare på dette, da det stod i klartekst i databladet.

Kanskje Ekowell kan klare å gi ut et datablad en gang i fremtiden som forteller det kunden trenger å vite?


Og for å gjenta meg selv: Din Ekowell MÅ faktisk klare å levere 50 graders vann i hus tilsvarende mitt. Hvorfor? Fordi gulvarmen i trebjelkelaget krever dette! Og når gulvarmen krever det har du to valg: Enten å si at det klarer ikke vår pumpe eller å si at ja, vår pumpe klarer dette og nå skal jeg viske til deg hvor stor reduksjonen i antall kW levert blir.

Hvordan er det mulig for en leverandør av varmepumper å ikke fortelle hva varmepumpa yter under gitte forhold? Ville du kjøpt en bil der du ikke fikk vite toppfarten, men at leverandøren stadig gjentok at høyeste fartsgrense i Norge er 100 km/h? Sånn til sammenligning. Og at kjørte man fortere enn 100 så økte drivstoffforbruket drastisk, så derfor burde man uansett holde seg under 100.

Og kompressorlevetid som halveres for hver 10 grader økning i turtemperatur? Neppe, men du kan jo alternativt linke til en form for dokumentasjon på dine påstander.


Signatur
Tom
   #66
 1,545     Sørlandet     0

Dessuten fordamper EKOWELL ikke ved -7°, vi har pumper som går direkte mot grunnvann og temp på vann ut av fordamper på vinter kommer ned i +0,5 hadde vi hatt fordampning ved -7 hadde fordamper frosset omgående. Så det du viser til er ikke reelt. Når du legger inn alt nermer du deg 10kW.

Dette høres for meg meget rart ut. Uansett fordampningstemperatur er det slik at energien som overføres til brine er omtrent den samme. Det innebærer at diff brine inn/ut vil være omlag 3 grader ideelt sett.

Om man kjører direkte med grunnvann eller via en kollektor endrer vel ikke dette faktum?  Sirkulasjon i kombinasjon med vannets varmekapasitet gjør vel sitt til at det uansett ikke fryser?
Hvis du likevel skulle mene så, er det fint om du tar deg bryderiet med å forklare hvorfor vannet skulle fryse.
Signatur
hmk
   #67
 311     0
Tom
Eller kanskje er det slik at hvis man lager en større fordamper, så oppveier man i det store og hele fordelen med en sugegassveksler?


her henger jeg ikke med?

Tom
   #68
 1,545     Sørlandet     0

Tom
Eller kanskje er det slik at hvis man lager en større fordamper, så oppveier man i det store og hele fordelen med en sugegassveksler?


her henger jeg ikke med?

Teorien er da at en større varmeveksler skal veie opp for det ekstra energiuttaket som sugegassveksleren hentet ut, slik at man uansett får avgitt like mye kulde, dvs et like godt varmeopptak når den kalde, men da litt mindre kalde væsken tar opp varme på brinesidens varmeveksler og fordamper.
Signatur
   #69
 99     0
Tom
Eller kanskje er det slik at hvis man lager en større fordamper, så oppveier man i det store og hele fordelen med en sugegassveksler?


hmk: her henger jeg ikke med?


Tom: Teorien er da at en større varmeveksler skal veie opp for det ekstra energiuttaket som sugegassveksleren hentet ut.

I teorien?: Sammen nytten - betyr det økning i varmeytelse og økt COP?

Økes fordamperflaten øker du fordampningstemperaturen, men er begrenset av utgående væsketemperatur. Dette gir økt COP og økt varmeytelse. Trykkgasstemperaturen vil imidlertid bli lavere.

Benyttes sugegassvarmeveksler overføres varme internt i varmepumpen. Trykkgasstemperaturen øker og overhetningsvarmens andel av total varmeytelse øker. På tross av lavere sirkulert kuldemediemengde øker avgitt varmeytelse og COP øker. Gunstig med sugegassvarmeveksler hvis en ønsker å utnytte overhetningsvarme ved høyest mulig temperatur, for eksempel ved varming av tappevann.

Sugegassvarmeveksleren overfører varme til sugegassen ved nedkjøling av kondensat. Dette øker COP for varmepumpen, bortsett fra i anlegg med ammoniakk som kuldemedium hvor COP avtar. Ettersom en tar ut energi fra kondensatet før struping, vil varmeopptaket i fordamperen måtte øke (øker med Qiv jfr. figuren nedenfor). For å opprettholde temperaturdifferansen i fordamperen og dermed fordampningstemperaturen (t0) må en øke fordamperarealet noe i forhold til et anlegg uten sugegassvarmeveksler, jfr. Q0 = U x A x LMTD.

Diagrammet under som er hentet fra ett kurs som NOVAP holder i OSLO i morgen viser hvor mye ytelse man får, arealet innom de stiplede linjene er med kun fordamper og hele arealet er med suggasveksler(internvarmeveksler) økningen er betydelig. Arealet på høyre side mellom den stiplede og den hele linje viser hvor mye ekstra varmgass (ut over det normale uten sugg.veksler som er ca15%) man får med Suggasveksler.
Kalkyle og sammenligning av bergvarmepumpeinvestering - Suggasveksler p-h-diagram copy.jpg - Enegis
Signatur
Tom
   #70
 1,545     Sørlandet     0
Enegis, ta en titt på entalpidiagrammet en gang til.

Så tar du en titt på entalpidiagrammet til den kompressoren jeg viste til med vapour injection som du sa først at var for kulde, dernest at den selvfølgelig var for varme og til slutt lira av deg at den gav en dårligere COP i en Ekowell varmepumpe.

Ser du noen likhetstegn mellom entalpidiagrammet man får med suggassveksler og det entalpidiagrammet kompressoren med vapour injection har? Hva hvis man uansett holder seg innenfor den vindusstørrelsen man har? Hvorfor skulle produsenten lage en dyrere og mer avansert kompressor hvis ytelsen var dårligere enn standardmodellen?

Saken er jo at en sugegassveksler for varmepumpe er en billig sak som er enkel å lage, uten bevegelige deler og 100% vedlikeholdsfri. Sett i lys av dette bør du tenke igjennom din påstand med 15% økning i COP og spørre deg selv om 15% er et vanlig tall. Hva hvis jeg f.eks tenker på 5%? Kanskje dette er et vanlig tall? Med hvilken som helst gass eller akkurat denne R407C mediet? Kanskje virkningsgraden varierer mye og 15% er helt i grenseland av hva som er mulig? Kanskje er det faktisk ikke mulig?

Og til slutt kunne du kanskje legge ut noen data som viser en Ekowell både med og uten sugegasskjøler slik at det er mulig på selvstendig grunnlag å gjøre vurderinger? Kanskje ikke alle tar ditt ord på at en Ekowell får 15% bedre COP med noe som er svært rimelig å lage og å montere? Spesielt siden svært få varmepumper har det.

Jeg har fått med meg at AI har sugegassveksler, men likevel er COP på så og si nøyaktig på linje med med andre pumper. Hvor ble det av 15% økningen? Kanskje den er der, men kanskje konkurrenten uten sugegassveksler har funnet en måte å ta ut den samme energien på likevel? Øker COP f.eks. fra 3,0 ved 0 inn og 50 ut til 3,5? I så fall bør produsenter uten sugegassveksler virkelig sperre opp øya, for dette ikke peanøtter.

Og hva hvis kunden velger både underkjøler og sugegassveksler? Sloss ikke disse om den samme varmen? Finnes det grenser for hvor mye varme vi kan ta ut i underkjøleren eller sugegassveksleren? Vil det være passende å kun ha en av delene?

Veldig mange "kanskje". Derfor hadde det vært fint om Ekowell oppgir data ved standardtemperaturer både med og uten både ditt og datt. Men dessverre. Det kan vi nok bare drømme om.

En eller annen sa en gang at det skal god moral til for å selge strikk i metervis. Kanskje det samme gjelder for varmepumpeselgere som selger varmepumper der de tekniske ytelsene er hemmelige og man bare må stole på selgerens ord for at det er slik?

Med Ekowells +5 grader inn og 32 grader ut, kan de fleste vise til like bra eller bedre virkningsgrad enn Ekowell for turvannsproduksjon. Det er et spenn på kun 27 grader. Jo varmere inntemperatur på brine, jo mer yter kompressoren, men jo tyngre arbeider den og jo mer strøm trekker den også. Jeg kaller det juks å oppgi inntemperatur med +5 grader. Og med 32 grader ut snakker vi om en turtemperatur som er i laveste laget for selv moderne gulvarmeanlegg. Dobbeltjuks! For virkningsgraden tilsvarer en grad høyere inn så og si 1 grad høyere kondenseringstemperatur med samme virkningsgrad som før. Derfor blir dette ille og ikke til å sammenligne med noe som helst, men det er kanskje meningen?

Å kjøpe varmepumpe handler mye om tillit og å få en god følelse for en leverandør. Mange synes dette er viktigere enn selve varmepumpa fordi forskjellene normalt er relativt små mellom de forskjellige produsentene - hvis man sammenligner på like vilkår vel å merke.
Signatur