585    13    12  

Overgang fra elektrisk vannbåren varme, til bergvarme

 46     0
Hei,

Vi skal bytte fra en OSO Kombi EP 300 (15kw?) som er både varmtvannbereder, og som flytter glykol (påstand) rundt i systemet for vannbåren varme, til en bergvarme løsning.

Montøren har foreslått NIBE F1255 6REM med 6,5Kw kolbe, som også er varmtvannsbereder, og som jeg forstår kan flytte glykol, evt varmt vann.

https://www.nibe.eu/no/produkter/varmepumper/bergvarmepumper/NIBE-F1255-_-31

Men montøren har sagt at den gamle varmtvannberederen skal ha bli stående. Og jeg klarer ikke å forstå hvorfor. Hvorfor skulle det være hensiktsmessig å la den gamle stå, med en helt ny ved siden av seg? Gir det i det hele tatt mening? Vinninga går jo opp i spininga med strømforbruk, og det kan ikke være noe lett å koble til heller?

Noen som vet hvorfor det skulle være rasjonelt? Og som kan forklare?

Jo


HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Du må integrere dette mot bergvarme pumprløfni gen før du velger løsning for varmt vann.

Det er ikke kostnadseffektivt å løfte varmen til gulvvarme så mye høyere i temperatur enn du faktisk trenger, dvs langt unna tappevann temperatur. Noen bergvarmepumper kan bytte modus og levere høy temp til varmt vann innimellom og så går den over til lav temp ved gulvvarme

Det svarer ikke nødvendigvis direkte på spørsmålet

Ellers er det normale at gulvvarme har rent vann i kretsen, ut til borehull er det noe annet men ikke nødvendigvis glykol.
  (trådstarter)
   #2
 46     0
Du må integrere dette mot bergvarme pumprløfni gen før du velger løsning for varmt vann.


Er ikke denne nibe f1255 en alt i et løsning? Pumpe fra brønn, varmtvann og gulvvarme?

   #3
 3,587     1
Vær klar over at de aller fleste VP-baserte varmtvanns-beredere, Nibe inkludert, ikke pumper opp vannet til 80-95 grader slik du er vant med fra tradisjonelle el- eller oljebaserte beredere - de stopper gjerne på 45-55 grader. En 180 liters bereder på 45 grader gir deg en brøkdel av varmtvannet som du fikk fra den gamle 200-liters-berederen skrudd opp på maks temperatur. (Har du stort VV-behov antar jeg at du har skudd den opp på maks - har du skrudd den ned til 70 grader er ikke forskjellen like stor - men stadig vesentlig.)

Dessuten, når vannet som står i tanken ikke er mer enn 45-55 grader, er det ikke legionella-trygt. Du må regelsmessig heve temperaturen til minst 70 grader og holde den der en halvtime. Hevingen gjøres så å si alltid med den elektriske kolben. Noen har så panikk at de kjører legionella-programmet 2-3 ganger i uka; andre begrenser seg til ukentlig. Jeg gjetter på at denne vinteren har mange på Østslandet tatt sjansen på å kjøre det enda sjeldnere. (Å heve temperaturen i 180 liter vann med 30 grader, fra 45 til 75 grader, krever opp mot 6 kWt.)
  (trådstarter)
   #4
 46     1
Vær klar over at de aller fleste VP-baserte varmtvanns-beredere, Nibe inkludert, ikke pumper opp vannet til 80-95 grader slik du er vant med fra tradisjonelle el- eller oljebaserte beredere - de stopper gjerne på 45-55 grader. En 180 liters bereder på 45 grader gir deg en brøkdel av varmtvannet som du fikk fra den gamle 200-liters-berederen skrudd opp på maks temperatur.

Denne skal monteres på en hytte, og leser at Nibe har en luksus innstilling som skal kunne øke temperaturen. Ser ikke hvor mye, men den vil da også kjøre elektrisk oppvarming, må være tilstrekkelig både for å la alle dusje, samt ta knekken på Legionella vel?

Jo
   #5
 24,668     Akershus     1
Synes kanskje keal krisemaksimerer litt? Vi har en 80 liter elektrisk 2kW på hytta. Aldri gått «tom .

Varmepumpa her er på 6 kW, det er tre ganger mer enn på de fleste 200 liters beredere. Mao, en får mer futt enn i en vanlig ekpressbereder med 2-3 kW. Med litt edruelighet under dusjing tror jeg ikke dette blir noe problem.
Signatur

   #8
 3,587     1
Synes kanskje keal krisemaksimerer litt? Vi har en 80 liter elektrisk 2kW på hytta. Aldri gått «tom .

Vanligvis står jeg på den motsatte siden, og argumenterer mot de som hevder at de "må" ha 300 liter, og viser til alt fra ungdommer med dusjemani i huset, til regn-dusj, til jacuzzi, til ... Det er massevis av mennesker som hevder at 200 liter (elektrisk, dvs. opp til over 90 grader) blir for lite for dem. Og jeg som står og sier at "Da mangler du elementær kontroll på forbruket ditt" Smile

Det var med tanke på alle disse som ser begrensinger i en 200 liter på 95 grader jeg valgte å peke på et nøkternt faktum. Ikke på noen måte for å krisemaksimere, men som en saksopplysning. Jeg har selv aldri vært i nærheten av å tømme en 200-liter. Det kan være at de som vil over på VP-varmet vann fordi de faktisk klarer å ha behov for 200 liter får seg en stygg overraskelse hvis de tror at VPens 180 liter på 45 grader bare er utbetydelig under 200 liter på 95 grader. Det er ikke krisemaksimering å kjenne til forskjellen!
   #9
 3,587     1
leser at Nibe har en luksus innstilling som skal kunne øke temperaturen. Ser ikke hvor mye, men den vil da også kjøre elektrisk oppvarming, må være tilstrekkelig både for å la alle dusje, samt ta knekken på Legionella vel?

Installasjonshåndboka for Nibe 1255 angir at fabrikk-innstilling for at oppvarming av VV skal starte er 40 grader i "økonomi", 44 grader i "normal" og 47 grader i "luksus", og den stopper ved 4 grader høyere.

Jeg forstår det sånn at det finnes tre alternativer for kjele: Emaljert, kobber og rustrfritt stål, og har du kobber-kjele er fabrikk-instilling tre grader høyere, både for inn- og utkobling. Men du kan sette temperaturene slik du selv ønsker, mellom 5 og 70 grader. For legionella-funksjonen er fabrikk-innstillingen på 55 grader, men du kan sette den opp til 70.

Nibe 1255 har en tank på 240 eller 245 liter (avhengig av pumpestørrelse). COP 0/35 (det vil si til golvvarme - turtemp på 35 grader) er angitt til 4,72 - 4,87, mens den for VV-bereder er angitt til 2,5 - 2,6.

Forbehold: Alle tall er hentet fra installasjonshåndboka.

Ellers har jeg min faste kjepphest, som stadig er gyldig nord for Dovre, men som folk på Østlandet denne vinteren har kunnet protestere mot: Selv med direkte elektrisk oppvarming, betaler du de aller fleste steder mer for vannet i dusjen enn du betaler for elektrisiteten til å varme det opp med. Får du deg en VP med COP=3 til å varme vannet, vil vannet koste deg mer enn det tredobbelte av oppvarmingen.

Denne vinteren holder det muligens ikke i Sør-Norge - det avhenger delvis av når du gjør oppvarmingen av vannet. Like fullt: De fleste undervurderer prisen på vannet.
  (trådstarter)
   #10
 46     1
Ok,

Da forstår jeg hva slags forskjell man kan forvente på varmtvann på de forskjellige løsningene. NIBE varmtvann vil være mindre varmt, og vil trenge mindre blandevann for å ta ned temperaturen, og dermed brukes opp fortere. Luksus kan tvinge litt mere oppvarming, men det er jo da usikkert om det er nok.

Men jeg må jo sjekke hva OSO tanken er stillt på. Det vet jeg faktisk ikke.

Dog, mitt opprinnelige spørmål er ubesvart. Noen som vet hvordan den gamle OSO tanken og den nye NIBE tanken skal kunne samhandle? Skal/kan NIBE varmtvann integreres med OSO så det sirkulerer, eller vil OSO fungere som en akumulator tank i nytt oppsett?

Eller hører de ikke sammen, og gjør da NIBE varmtvannsfunksjon overflødig? Eller kan det tenkes at de bare brukes sammen for gulvvarmen?

Jo