8,603    8    1  

Spørsmål om vannbåren varme og bergvarmepumpe

 9     Middels stor by sånn ca midt i landet     1
Er flunkende ny inne på denne siden og lurer på om det er noen som kan hjelpe meg litt. Skal bygge nytt hus og lurer på om vi skal investere i vannbåren varme ved hjelp av vann til vann-varmepumpe (bergvarme). Er jo en stor investering og har INGEN erfaring fra dette.

Derfor er det noen her som har erfaringer fra vannbåren varme ved hjelp av grunnvarme som kan dele noen erfaringer?

Har vært i kontakt med utbygger, brønnboreselskap og venter nå på tilbud fra varmepumpeleverandør.

Brønnboreselskapet mener vi trenger en energibrønn på mellom 150 og 200 meter. Huset er 147 km boa.

Er dere fornøyd med valget?
Noe vi bør tenke på?
Er dette en investering vi bør ta?
Fikk dere støtte fra Enova?

Takknemlig for svar  Smile

   #1
 3,387     0
Om du har bestemt deg for bergvarme antar jeg du har lest flere av de trådene her på forumet som tar for seg hva en bør gå gjennom før en gjør valget.

Jeg stiller meg sterkt tvilende til at en i et nytt moderne hus med så god isolasjon og bruk av sparedusj/ikke dusjer ubegrenset, nattseking på temperatur etc noensinne vil være i stand til å forsvare investeringen i en bergvannspumpe økonomisk.

Jeg regnet på en enhet som er flere ganger så effektiv som bergvarmepumpe, denne er ikke på det norske markedet enda uten at det er noe å diskutere her, poenget er at i min bolig på 290 kvm med 60 kvm vinduer og stoor takhøyde så vil ikke en enhet som koster det samme som en bergvarmepumpe men er tre til fire ganger så effektiv være økonomisk forsvarbart.

Jeg skulle gjerne sett hvordan dere har regnet dere frem til at dere kan forsvare dette økonomisk. Selv har jeg sett på at flere av de som monterer varmepumper overhodet ikke har mulighet til å spare penger på investeringen de gjør før strømprisen går helt av skaftet og ligger på et nivå den knapt har vært på tidligere.

Husk også at om en bor i et klima hvor det sjelden eller kun i korte perioder er særlig kaldere enn minus 15 til minus 20 så vil en god høykvalitets luft til vann varmepumpe være tilnærmet like effektiv som en bergvarmepumpe til en tredjedel av prisen. Da har du en mulighet til å spare inn det investerte beløpet før pumpa er utslitt.

Selv om det regnes med 20 års levetid på en pumpe så har de endel driftskostnader før den tid pluss at ryker de når de er ldre enn fem år så er det ingen garanti.

Jeg mener det er ren gambling å kjøpe og installere utstyr som bruker lenger tid på å tjene seg inn enn den tiden produsenten stiller noen garanti for produktet. Da tar du absolutt all risiko for at du får noen inntjening i det hele tatt. Enkelte har opplevd at investeringen i varmepumpe har blitt et pengesluk med pumper som ryker etter seks til syv år og etterlater eierne med en reell kwh pris på tre ganger hva det koster fra det lokale everket.

   #2
 115     0
Dette med luft/vann kontra væske/vann er jeg helt uenig i!

En luft/vann varmepumpe av kjent merke koster minst like mye som en væske/vann varmepumpe.
Da er det kun et event. borehull som gjør sistnevnte varmepumpetype dyrere. Og har man mulighet for jordvarme, vil prisen være omtrent lik.

Det stemmer heller ikke at virkningsgraden er nesten like bra for luftpumpene. Under 5 minus har disse MYE dårligere virkningsgrad enn væske/vann varmepumper. Og det er nettopp da man trenger mye varme.

Husk også at avriming/avising senker virkningsgraden for luftpumpene.
I tillegg vil en væske/vann varmepumpe gi litt kompressorvarme til rommet den står i.

Luft/vann kan være et ok alternativ langs kysten. Alle andre steder er væske/vann mye bedre.
   #3
 3,997     Oppland     0
En bergvarmepumpe ink brønn blir vanligvis omtrent 100.000kr dyrere enn L/V pumpe.
Og når du legger på renter på lånet oppå dette har denne kostnaden steget til omtrent 200.000kr mer enn en L/V pumpe..

Når man tar slikt med i betraktningen skal du ha mange timer med minusgrader før V/V pumpe lønner seg.
200.000kr utgjør omtrent 200.000kWh, eller noe slikt som 10års strømforbruk for en bolig av TS sin størrelse.
   #4
 3,109     Norge     0
I Sverige kostar Thermia Atria (luft/vann) ca 5000,- meir enn Thermia Diplomat Optimum G2 (væske/vann)

Då vert det ikkje mykkje dyrare med væske/vann, som jo virkelig leverar en COP når du virkelig har varmebehov.

Eg kan garantere at eg tjenar inn igjen prisdifferansen mellom V/V og L/V

For meg er det likegyldig om eg tener systemet inngjen eller ikkje, dei ferraste ting her i livet lønnar seg,
tenk berre på kva barn kostar, dei færraste har vel besparelsar/intekter på det, likevel lagar vi fleire av dei.

   #5
 3,997     Oppland     0
Igjen, du må fortsatt ha brønn med V/V
Og de færreste importerer pumper fra Sverige pga 400V systemer og svært kinkige reklamasjonsmuligheter hvis man får noe problemer og leverandør er mange titalls mil unna.

Så hva 1 spesiell modell koster i sverige er rimelig uintressant for de aller fleste av oss.
   #6
 3,109     Norge     0
Jordvarmen min kostat 10000,- kroner meir enn kva det villa kosta med tilsvarande L/V
den differansen skal eg klare å tjene innigjen i form av bedre COP.

Alle har mulighet til å gjøre ting billigare enn å berre ringe til en rørleggar å seie fiks det, men det er klart man då stiller nokre garantiar sjølv.
   #7
 3,387     0

Dette med luft/vann kontra væske/vann er jeg helt uenig i!

En luft/vann varmepumpe av kjent merke koster minst like mye som en væske/vann varmepumpe.

Luft/vann kan være et ok alternativ langs kysten. Alle andre steder er væske/vann mye bedre.


Om du leser gjennom innlegget mitt så er jeg ikke uenig i det du skriver. Jeg har nok bare ikke tatt frem visse poeng like tydelig, pluss at du også legger tilnoen viktige poeng. Det er kjempefint.

Jeg tror også at L/V er mest egnet ved kysten, og at i innlandet med betydelig kulde er V/V det eneste alternativet.

Jeg vil legge til at det klimaet jeg gjorde en skikkelig undersøkelse å er et kystklima hvor vintertemperaturen er for det meste mellom pluss et par grader og ned til minus 5 grader og at det er ikke hver vinter en har så kalde dager som minus 15 grader og det er aldri over lange perioder. Da er L/V et fullverdig alternativ.
MEN for min bolig som har energimerke B så ser det ikke ut, teoretisk, som det vil være økonomisk lønnsomt å investere i dagens teknologi. Ikke noe av det som er sannsynlig som morgendagens teknologi heller utenom det tilfele om Rossi kommer på banen. Men da vil jo alt forandres.

Men som en skriver, så er det meste tapsprosjekt på en bolig, etter hans mening. Det kommer jo an på hvordan en regner på det. Et kjøkken kan gå i stor pluss, garasje, bad, soverom eller hele boligen. Alle forhold omkring det å bygge og bo kan sammenlignes med tjenester som finnes kommersielttilgjengelige og da kan en regne på om det er økonomisk forsvarlig. 

   #8
 20     Bergen     0



Brønnboreselskapet mener vi trenger en energibrønn på mellom 150 og 200 meter. Huset er 147 km boa.

Er dere fornøyd med valget?
Noe vi bør tenke på?
Er dette en investering vi bør ta?
Fikk dere støtte fra Enova?

Takknemlig for svar  Smile



Jeg er fullstendig fersk her selv, men har tidligere jobbet med design og montasje av VP systemer i noen år, og skal prøve å gi deg noen mer eller mindre glupe svar.

Ja, det er mye du bør tenke på, men først og fremst må du være obs på hvem som er ansvarlig for dimensjonering av borehull. Det tryggeste for deg, er nok å kjøpe varmepumpe og borehull som en "pakke" fra samme leverandør. Dersom borehullet er feilkonstruert (for grunt, for liten kollektor, for høy strømningsmotstand osv.) kan det ta lang tid før konsekvensene (for lav temperatur) blir synlig.  Det blir da fort en uendelig diskusjon om det er borehullet som er for lite eller varmepumpa som er for stor. Dersom det er samme leverandør som er ansvarlig for begge deler, slipper du krangelen samt faren for å bli sittende igjen med problemet/regningen.
Husk: du skal ha en VP som passer huset ditt, og et borehull som passer VP. Ikke omvendt.

Diskusjonen luft/vann vs vann/vann begir jeg meg ikke ut på her, da det er mange ukjente forhold som spiller inn. En bergvarmepumpe (korrekt beregnet og installert) er høyst sannsynlig det driftsmessig mest stabile systemet du får. Kostnader og inntjening er et annet spørsmål, men dette bør installatøren kunne beregne for deg, slik at du kan kjøpe den pumpa som er mest gunstig i DITT tilfelle.
For meg høres borehullet noe overdimensjonert ut, men jeg kjenner ikke detaljene.

Uavhengig av dette, bør du uansett ta investeringen med vannbåren varme i huset ditt. Varmepumpen kan du alltids installere i ettertid. Enova har en støtteordning for VP.