7,536    28    0  

El-kasett, tregt varmt. kan det hjelpe med akkumulator-tank?

 797     Nes, Akershus     0
Nå har jeg lest endel, men blir ikke så mye klokere. Det meste som står om akk-tank gjelder for varmepumpe. Enten så betyr det at jeg ikke trenger en sånn tank, eller så må gjerne noen opplyse meg her.  ;D

Rask gjennomgang av scenario:
3x2kW el-kasett, varmer opp ti sløyfer som dekker ca 130 kvm, med helt åpen bypass på kurs 11. Vannpumpa går uavbrutt, el-kassetten har separat temp-regulator (turtemp ligger ca 15 grader over max romtemp på bad).

Innstallerte enkleste sort Seitron New wave i sommer, og det har funket veldig bra til nå. Men nå som utetempen har falt, lurer jeg på om systemet blir for tregt? Når alle sløyfer er stengt (dvs alle rom varme nok i hht romtermostat), ligger vanntemp i kretsløpet (i systemskapet) på ca 40 grader på sikkert ikke mer enn 20 liter vann (fordelingsstokker+el-kasett+eksp-tank).

Om morgenen de siste ukene har romtemperaturen konstant ligget 3-4 grader under innstilt på romtermostat. Hva kan dette komme av? Er det rett og slett for lite varmtvann tilgjengelig? Dvs, klarer ikke varmekolben å dra opp tempen raskt nok? Jeg syns det er snodig, for 6kW ved utetemp på minimalt -3 grader burde ikke være noe kjempeproblem.

Jeg funderer på å legge bypass igjennom en 80 liters vvb jeg har stående, for å øke volumet på standby-kretsen. Har dette noe hensikt, eller blir det poengløst? Tenkte selvsagt å ekstraisolere tanken osv. Og nei, skal ikke koble strøm på berederen, kun som akk-tank...

Har kontrollert termostaten på el-kasetten, sjekket at alle kurser matcher tilmeldt romtermostat osv, vannpumpa går... Hva mer? Er det bare sånn systemet er? Må jeg skaffe meg automatikk med mer avansert styring/utekompensering? Jeg skippet dette ettersom jeg etter mye om og men ettersom jeg fikk forståelse av at dette kun var nødvendig ved varmepumpe osv. Tråd her: http://www.byggebolig.no/index.php/topic,19165.0.html

Så, om noe av dette gir mening, må dere gjerne komme med forslag!
Signatur

  (trådstarter)
   #2
 797     Nes, Akershus     0
De ligger i betong,ja.

Og ja, ikke umulig de ligger dypt. Huset er et kataloghus fra 2005, men det er jo av minimal betydning antar jeg. Det kommer vel mye mer an på de som har gjort jobben. Vi overtok i januar i fjor... Antar sånt er vanskelig å finne ut av nøyaktig uten å borre for å sjekke?
Signatur
   #3
 9,677     Kysten     0
Det vil nok bli noe tregere å få varmen opp om det er mye betong over. Om du klarer å finne det ut? Kanskje om du hører med de som satte opp huset, så kan de gjerne gi deg firmanavnet til dem som installerte det og kanskje også betongentreprenøren har noe historikk på tykkelse på platen?
  (trådstarter)
   #6
 797     Nes, Akershus     0
Jah, det går jo selvsagt an å sjekke opp tykkelsen. Men hvilken hensikt har det? Utover vissheten? Tanken er god, men jeg kommer jo ikke til å pigge opp hele gulvet for å rette opp i det...

Eller overser jeg noe her? Er det treghet i systemet, og ikke en systemfeil jeg har oversett vil jeg jo måtte finne på noe smart ift styring e.l. Eventuelt bytte ut el-kolben, selvsagt...

Hva angår badet, så føler jeg det kan bli vel hett. Hadde det jo slik hele første året vi bodde her, med kun manuell justering av termostat på kolben, og balansering av fordelerstokken. Slitsomt, og tidvis dritvarmt på badet bl.a.

- Hva er CC?
- Hva angår turtemp og gjennomstrømning, så ligger tur på ca 40 grader nå, det burde strengt tatt holde, ved full åpning på alle kurser midtvinters ( snittemp gjennom døgnet ca -15 - -20) var dT rundt fire grader. Da var huset balansert, og passe dritvarmt... Det er vel ikke ille?
- Huset ellers er vel isolert, et godt stykke over kravet (dengang), så jeg troooooor (!) ikke det er dårlig isolert under støpen. Har mast på gubben som solgte om dokumentasjon, han fablet om en perm han hadde engang, men den har jeg ikke sett. Har mast endel på den... Hadde jo trua og håpet, for det står jo mest sannsynlig mye annet interessant der.
Signatur
   #7
 24,669     Akershus     0
Du skriver: "dra opp tempen fort nok". jører du nattsenk?

Med betonggulv vil det ta lang tid å løfte temperaturen. I tillegg vil det være et spørsmål om du har nok effekt. Hvis turvannet ditt synker når morgenoppvarmingen er ønsket så har du for lite effekt (6kW) på systemet. Dersom du nå setter inn en akk-tank, vil denne kunne booste energiuttaket på morgenen. Alternativt må du øke effekten.

Et enklere alternativ er å droppe nattsenkningen.

(Jfr at en vvb er på 300l/2kW mens en gjennomstrømningsvannvarmer kan være på 18kW! for samme komfort)
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 797     Nes, Akershus     0
Nix nattsenk. Utover hva utetemperaturen bidrar til... Forskjellen i utetemperatur i det siste har jo vært ca 10 grader fra kaldest til varmest, så det bidrar jo endel til varmetapet. Og så ligger huset ganske vindutsatt til. Det bidrar også endel. Har alltid vært kaldere om morgenen i huset her.
Signatur
   #9
 5,725     0

Innstallerte enkleste sort Seitron New wave i sommer, og det har funket veldig bra til nå. Men nå som utetempen har falt, lurer jeg på om systemet blir for tregt? Når alle sløyfer er stengt (dvs alle rom varme nok i hht romtermostat), ligger vanntemp i kretsløpet (i systemskapet) på ca 40 grader på sikkert ikke mer enn 20 liter vann (fordelingsstokker+el-kasett+eksp-tank).

Om morgenen de siste ukene har romtemperaturen konstant ligget 3-4 grader under innstilt på romtermostat. Hva kan dette komme av?

Sjekk at ikkje termostaten er satt opp med nattsenking, da vil den senke temp. med 3-4 grader.
Er det ein bryter på den framme slik som denne, skal bryter stå i midstilling.


Hvis du skrur opp termostat med 4 grader, stig temp. i gulvet?

Og er aktuator stengt sjølv om innstillt temp. er 4 grader over virkelig temp. i rommet?

Reknar med det lufttermostater du har og ikkje med gulvføler?

Iom. at du hadde høg nok temp. før du installerte termostater, har du effekt nok, dette er mest sannsynlig eit styringsproblem.

  (trådstarter)
   #10
 797     Nes, Akershus     0
Sorry, jeg skrev nok litt klønete.
Det jeg mente, var at når vi ikke hadde styring, og det etterhvert var passe varmt i huset (engang midt på dagen), så var temperaturfallet ikke mer enn fire grader. Problemet var at det var altfor kaldt om morgenen, og altfor varmt om kvelden. Det var derfor vi skaffet automatikken, tanken var jo at en termostat og en aktuator engang midt på natta si at "hei, nå begynner tempen å falle her inne, vi får mate på med litt varme." Og så utpå dagen, når tempen har steget passelig "heisann, nå er det passe varmt, vi skrur av. "

Pr nå er problemet det samme som tidligere, bare at det ikke er 29 grader i stua sent på kvelden, den skrur av varmen ved passe temp. For meg kan det virke som at tempen ikke skrus på til riktig tid.

Om jeg har skjønt det riktig, finnes det ingen mulighet for nattsenk. Her snakker vi om enkleste sort trådløs automatikk. For kaldt = på, for varmt = av. Om det skulle være mulig med nattsenk, måtte det vel finnes en klokke i systemet, eller? Ikke funnet. Det må vel faktisk kjøpes til egne termostater med mulighet for nattsenk.

Det er luftfølere, ja.

Er ikke hjemme akkurat nå, men dette virker veldig besynderlig. Så her må det etterforskes. Kan hende jeg skal prøve å frikoble badet, ja. Om det funker, får jeg jo en større bypass, med mer varme i reserve.
Signatur