4,154    12    0  

Gjenbruke Fyringsoljetank som akkumulatortank

 678     Bergen     0
I forbindelse med rehabilitering bytter jeg ut oljefyrt radiator anlegg i enebolig. Jeg legger vannbåren varme i endel gulv samtidig som jeg setter inn luft-vann varmepumpe som skal suppleres med vedfyring mot akkumulatortank og senere eventuelt solfanger.

Fyringsoljetanken til oljefyren står plassert i fyrrommet i kjelleren og er en ståltank på 3000L.

Håpet er da å kunne gjøre om denne oljetanken til akkumulatortank slik at jeg sparer kostnader ved fjerning av eksisterende tank og ikke minst innkjøp av ny tank på nesten samme størrelse.

Utfordringene slik jeg da har forstått det er:
1. Rengjøring av tanken. Vil det "alltid" ligge fyringsolje i porene i stålet som kan skape problemer siden?
2. Videre må tanken trykktestes slik at den kan være del av lukket system. Nødvendig løftehøyde over tanken, avstand fra bunn av tank til øverste del av vannsløyfe, er noe under tre meter.

Er dette mulig, eller bør jeg kaste fra meg tanken om tanken?
Signatur

   #1
 441     Sandnes     0
Du må sannsynligvis forsterke en slik tank kraftig for å kunne kjøre den i ett trykksatt system. Det enkleste er å kjøre den i et trykkløst system.

Les mer her:
http://www.byggahus.se/forum/biobraensle/60533-overtrycksfritt-system-pa-begaeran.html

Du sirkulerer da ved hjelp av varmeveklsingsspiraler. Små oljerester betyr da ingenting siden du ikke sirkulerer ut i systemet ditt.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 678     Bergen     0
Takker for svar!

Det er mitt inntrykk at varmevekslingspiraler koster ganske så mye, trenger isåfall 5 stykker dersom vp, vedovn, solfanger, og varmtvann og gulvvarme.

Er det noen som kan tipse om priser på dette?

Hvor mye trykk bør en lukket akkumulatortank holde når toppen av tank er under en meter under gulvet som skal varmes?
Signatur
   #3
 417     Troms     0
trykksatt eller trykkløst system har ikke noen sammenheng med om tanken er over eller under varmesløyene. Trykksatt system betyr at hele vannsløyfesystemet med tank og pumper o.l. står "under trykk" normalt rundt 1 til 1,5 bar. Trykkløst er trykkløst. Det er uansett opplegg sirkulasjonspumpen som sender vannet rundt i systemet. Når det gjelder slike kobberspiraler så er det en del forskjellige tilbud på Ebay, og også innenfor hjemmebryggermiljø finnes det en del slikt stæsj å få tak i. De som holder på ed Øl brygging og slikt. Ikke så stive priser. Søk på f.eks.  "copper coil"  så dukker forskjellige ting opp Smile
Signatur
   #4
 441     Sandnes     0

Det er mitt inntrykk at varmevekslingspiraler koster ganske så mye, trenger isåfall 5 stykker dersom vp, vedovn, solfanger, og varmtvann og gulvvarme.


Du bør ikke bruke klassiske varmevekslere, men kobberspiraler i form av vanlig kobberrør eller kamrør
Bruker du vanlig kobberrør må du huske at det har dårligere varmeoverføringsevne enn kamrør, så da trengs det lengre rør...


trykksatt eller trykkløst system har ikke noen sammenheng med om tanken er over eller under varmesløyene. Trykksatt system betyr at hele vannsløyfesystemet med tank og pumper o.l. står "under trykk" normalt rundt 1 til 1,5 bar. Trykkløst er trykkløst.


Nå tror jeg du rører litt. Ett trykksatt system er nettopp trykksatt på grunn av varmesløyfene ligger høyere enn tanken. Man får da ett væskesøyletrykk på ca 1 bar pr 10 meter høyde. Trykk utover dette er gjerne for å undertrykke bobleutskillelse osv.
I ett ”trykkløst” system uten varmeveksling vil da trykket være ~0.3 barG i bunnen av tanken hvis det er 3 meter fra bunnen av tanken og opp til de høyestliggende varmesløyfene. Hvis systemet er ”trykkløst” uten varmeveksling vil man måtte ha et åpent ekspansjonskar som ligger høyere enn høyeste punkt i varmesløyfene.
Har man varmeveksling holder det at akkumulatortanken er ”åpen” og at der er satt av nok volum i selve tanken til termisk ekspansjon av vannet (den er bare fylt 95% eller noe slikt)

Et annet problem med å bruke en gammel parafintank i stål: den vil ruste.
Er den laget av glassfiber vil den ikke tåle høyere temp enn 70C
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 678     Bergen     0
Takker igjen for innspill!

Såvidt jeg forstår da kan jeg opperere systemet med overtrykk på 0.5 Bar og må trykk teste tanken noe over dette. Det tror jeg den skal tåle da den virker ganske solid.

Er rust noe problem såsant systemet er lukket?

Signatur
   #6
 282     0
Selve tanken vil kunne være trykkløs og bare være et varmlager - om man kjører varmekretser fra VP / SOl / Ovn / VP e.l. - da er trykket i selve kretsen som veksler varme mot varmelageret og ikke i varmelageret.

Vannet sirkulerer ikke i tanken/varmelageret - bare i rørene/kretsen som går mot varmekilden.

:)
   #7
 24,668     Akershus     0
Tank med innelukket vann vil ikke ruste pga mangel på oksygen. Pass dog for enkelte PEX-rør, de lekker inn oksygen, tanken ruster og rørene går tett.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 678     Bergen     0
Vil et filter og en invendig zink annode redde rørene mine eller er den eventuelle rusten løst i vannet slik at den passerer filtre og avleirer seg i rørene?
Signatur
   #9
 24,668     Akershus     0
OK, mitt system: 170 l kjelevann, aldri skiftet på 30 år.  Opprinnelig levert med ca 3m PEX, 1,5m jernrør. Etter 10 år: PEX-rørene totalt gjengrodd av jernioner som hadde fulgt kjelevannet rundt og lagt seg i plastrørene. Skiftet til kobber, gått 20 år til. Nylig ble vannet tappet over på et parafinfat. Det er klart og blankt til bunns, 1m vanndybde. Jernrørene er svarte inni, men glatte som nye.


Min antagelse fra dette er: Et lukket kjelesystem uten vannutskiftning (oksygentilførsel) vil holde i maaaaaaange år. (Håper jeg, har tenkt å bruke dette i 20 år til)
Signatur
   #10
 282     0

Vil et filter og en invendig zink annode redde rørene mine eller er den eventuelle rusten løst i vannet slik at den passerer filtre og avleirer seg i rørene?


Vannet i tanken vil aldri sirkulere i rørene, det vil bare stå stille i tanken og varmen veksles mot varmeslynger som går frem og tilbake mellom tanken og varmekilden.

Du trenger ingen filtre eller noe slikt.

Se denne tråden f.eks.
http://www.byggebolig.no/index.php/topic,30136.0.html