5,696    13    3  

responstid gulvvarme

 254     Akershus     0
Hei,
Er like før vi skal støpe nye kjeller gulv med vannbåren varme, enn fortsatt usikker på detaljer ift. responstid på gulv varmen.
Har hatt kontakt med en leverandør av vario-therm gulv varme, han sa at systemet hans kunne gi høyere responstid siden rørene ligger høyere i støpet og rørene lå tettere (10/15cm) i motsettning til 20 cm for "konvesjonelle" systemer.
Rørleggern (som vi bruker til å legge opp punkter i huset). Mener dette er svada, og responstid/varmesenking på varmekabler nedlagt i betong har lite for seg og det har lite å si hvor i støpet de ligger. og tettere rørføring får man ikke med mindre man bruker tynnere rør som igjen trenger mer pumpekraft for å få det gjennom systemet.

Begge vil selge, men hvem har rett? er responstid på gulvvarme et tapt slag i utgangspunktet?
PS: Mens jeg skriver dette fikk jeg inn pris på variotherm løsningen, kom på ca 325 pr/m2 eks. moms. alt av styring, pumper etc kommer da i tilleg. Er det rimelig eller galskap?




   #1
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Fra 5-8 cm skal rørene ligge optimalt har jeg blitt fortalt. Større rør kan frakte mer energi.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 254     Akershus     0
Hvis lav responstid faktisk gir bedre energi besparelse: hvis responstiden man i beste (og dyreste) fall oppnår er så høy at den fortsatt trenger store deler av natten til å komme opp i temperatur igjen for morgenen er det jo kanskje liten vits å betale for et dyrere system hvis du alikevel må kjøre varme hele tiden for å ha komfortabel lunk sent på kveld og tidlig på morgen.
Er forskjellene i responstid på type kabel og hvordan den er lagt så stor at man mens en type vil kunne kjøre nattsenking mens en annen kabel/legging ikke vil klare det?

  (trådstarter)
   #4
 254     Akershus     0
Har dybden i rørene er plassert i noe å si for responstiden? si hvis de ligger på 2-3cm dybde kontra 7-8cm? eller vil man varme opp hele betongen i begge tilfelle?
   #5
 3,997     Oppland     0
Det vil ha liten betydning, betong leder varme relativt godt.
Det eneste man kan gjøre for å få raskere oppvarming er å legge tykke (20mm) rør tett (CC 10-15cm).
Nedkjølingen vil bli like treg i alle tilfeller.
  (trådstarter)
   #6
 254     Akershus     1
Takk for svar.
Får man lagt 20mm rør så tett som 10cm? rørleggern min mente 20mm ikke ble tettere enn 20cm pga. svingradiusen, stemmer det? Finnes det alternative mønstre man kan legge tettere men med samme svingradius?
Noen som har erfaring med variotherm forresten?

   #9
 10,486     Akershus     0
Mengden støp er det som vil ha mest å si for responstiden. Et alternativ kan jo være å støype først, legge isolering, og så legge varmerør og varmefordelingsplater. Da får du god responstid, men det blir mye dyrere.

Betong leder varme godt i alle retninger, så det har ikke noe vesentlig å si hvor høyt rørene ligger. Husk at det er varm LUFT (og væsker) som stiger. Husk også at det kan være en del penger å spare på å kjøpe inn og legge varmerør selv. Det stemmer som rørleggeren sier, at det er begrenset hvor tett du kan legge når det er sikk-sakk-mønster, men legger du sneglehus, kan du legge så tett du vil. Det er bedre med for mye enn for lite, innenfor rimelighetens grenser.

HER ser du hvordan jeg gjorde det . Neppe perfekt, men der ser du i hvert fall tanken. For å få til lavest mulig støp, og samtidig betong både over og under armeringsjernene, la jeg rørene nederst, med armering oppå. Det ville nok vært vesentlig enklere å feste rørene hvis armeringen lå under.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 254     Akershus     0
Takk for utfyllende svar!
interessant å legge betong gulv separat fra gulv varmen, jeg har pigget opp bare ca halvparten av gulvet 22m2, den andre halvparten er det eksisterende gulv hvor jeg vil legge isopor oppå existerende gulv og så varmekabler ca 15m2, så da kan jeg jo også lage det likt over hele. (føles hvertfal litt ryddigere, selv om man aldri ser det). Får sjekke litt priser. Vil dette gi en så drastisk forskjell ifm nattsenking at det er noe økonomisk å hente her (ikke nødvendigvis tjene inn), eller blir det fortsatt marginalt med nattsenking?