2,533    5    0  

Valg av utførelse/gulvoppbygging for VVB i nytt hus

 98     Oslo     0
Hei.

Skal snart bygge nytt hus, og vurderer følgene måter for utførelse av VVB;

1.  Legge osb/spon og påstøpe 5 cm med betong. Dette gir lite mulighet for nattsenk, men fordel at man kan akkumulerere varme ifb med peis med vannkappe. Andre ulemper er dyrere bærekonstruksjoner og et helvete i fremtiden om man skulle gjøre endringer eller få råteskader...

2.  Legge selvbærende spon med spor til VVB og varmefordelingplater. Her kan jeg nattsenke eller styre temperaturen mer aktivt. Ulempene er at laminaten skal legges vinkelrett på sporene og det blir feil retning ift huset. Det kan også bli utfordringer med plater som sveller litt pga fuktighet.

3.  Legge osb/spon med rørene på undersiden av platene med tilhørende varmefordelingsplater. Alt dette kan monteres fra undersiden og man trenger ikke være redd for å skade gulvet når det utføres øvrige arbeider. Har lest at man må øke temperaturen i rørene noe for denne løsningen. Dette tror jeg er den billigste løsningen som også gir mest takhøyde ift pkt 1.


Har lest meg til at enkelte er fornøyde med punkt 3 som frister meg mest, men at andre er skeptiske ift at varmen ikke går opp gjennom gulvet like bra som når rørene er på oversikten av sponplaten.

Er det noen som har noen gode argumenter for/mot disse punktene, så tas disse imot med takk :)





   #1
 9,677     Kysten     0
Jeg har løsning nr 1 i deler av mitt hus, det bør gå greit å ha nattsenking med denne konstruksjonen. Rørene ligger med 3 cm overdekning. Reagerer kjapt på økning av temperatur om jeg ønsker det. Myyye tregere der hvor jeg har 7-8 cm plate.
   #2
 1,015     Revetal     0
Det er fordeler og ulemper med alle løsninger, enten det gjlder ift drift, konstruksjon og installasjon eller pris.

Alternativ 3 er igrunn kun en nødløsning i eksisterende bygninger der det blir for omfattende å rive opp gulv, eller gulvene ønskes bevart.

Alternativ 1 Betong er ikke så ille i seg selv, det er den store massen det fort blir ut av det som gjør det så tregt og ineffektivt, i tillegg til vekt når det ikke skal støpes på grunnen slik jeg forstår ditt utgangspunkt er. Kan du klare deg med tynnest mulig og legge rørene tettere får du her også et brukbart raskt gulv.

Alternativ 2 står igjen, og er den mest effektive løsningen, men som du sier så er det visse utfordringer der også.

Du har ikke vurdert EPS-sporplater? F.eks først et bærende lag spon og deretter EPS med heldekkende aluminium med rørene nedi. Til laminat trenger du for stabilitet og trykkfasthet enten gips, avrettingsmasse eller en løsning med metallplater som gjør gulvet helt stabilt men samtidig leder varme ekstra effektivt. Det siste er desidert det dyreste, men veldig enkelt og trygt å installere. Du slipper samtidig å være redd for fukt.

Slike isolasjonsplater sikrer at varmen går riktig vei, og det ser ikke ut til at er tenkt på i de 3 andre alternativene.
Signatur
   #4
 1,015     Revetal     0
Kun for å unngå å også varme opp sponplatene, som deretter også avgir strålevarme nedover i isolasjonen. Mineralull er effektiv mot varmeledning og konveksjon, ikke varmestråling.

Varmen blir fortsatt i huset, så forsvinner jo ikke, men siden ett av utgangspunktene til TS i tråden også var senkng/varmestyring så blir det mer effektivt jo mindre materialer i og under gulvet som er varmet opp. Tilsvarende raskere å heise opp når all varmen går én vei.
Signatur
   #5
 366     Sandnes     0
Hvorfor må du legge laminaten vinkelrett på sporene i sponplatene i løsning 2?
Jeg har selv slike plater, og har lagt parketten samme vei som sponplatene. Jeg ville ha det denne veien, for at parketten skulle ligge på tvers av bjelkelaget.

Jeg mener å ha sett at forrestia anbefaler å legge parkett på tvers av sponplatene, uten at jeg egentlig har skjønt hvorfor. Man får jo etter mitt skjønn et mer stabilt gulv når parketten ligger på tvers av bjelkelag.

Golan platene som jeg har brukt krever skrudde plater under lamineten. Se her: http://www.golan.dk/Admin/Public/DWSDownload.aspx?File=%2fFiles%2fFiler%2fManualer%2fMonteringsanvisning+-+komplet+-+25.11.2011.pdf
Signatur