2,607    5    0  

Vannbåren gulvvarme for dummies - noen som kan hjelpe en dummy?

 6     Trondheim     0
Hei alle kunnskapskilder

Vi har et hus med oljefyr. Denne skal ut, og luft-til-vann skal inn. Det er allerede lagt ned vannbåren gulvvarme i halve sokkel. Resten av huset hadde radiatorer, disse er nå kuttet ned og vi skal installere gulvvarme i resten av huset (andre halvdel av sokkel + 1.etasje).

Hvordan får vi et bra system vi blir fornøyd med? Forhandlere sier alle ulike ting avhengig av hva de selv vil selge...

1) sokkel: har som nevnt betonggulv. Sponplater m/frest spor rett på betong, er det ok? Eller bør vi legge dyre isoporplater med aluminiumsbelegg som rørleggeren anbefaler? (Vet ikke hva de heter) Sokkel inneholder ett bad, liten gang og ett soverom.

2) 1 etasje: stue, kjøkken, gjesterom/kontor, bad
her skal uansett alt gulvbelegget opp ned til bjelkelaget ifb rehabilitering. Hvordan bør vi da bygge opp gulvet mtp vannbåren varme? Spaltegulv m/alubeslag eller sponplater med utfrest spor? Eller de samme isoporplatene med aluminiumsbeslag? Toppdekket blir parkett eller laminat.

Håper på litt uhildede tips og gode erfaringer :-)

PS: vi går nok for CTC, men la dette være en tråd om selve rørutleggingen.

På forhånd takk!

   #1
 1,215     Norge     0
Ang. gulvvarme i sokkeletasjen. Her får jeg sikkert MASSE pepper men: Vi har hus fra 1972, jeg festet 12mm gulvvarmerør på eksisterende gulv, deretter ca 3 cm påstøp. Dette fungerer helt greitt!! varmetap nedover, heilt sikkert. Enkelt og greitt, du må eneste ha litt flere kurser for å få optimal temp på alle sløyfene. 12mm rør legger du med cc10 cm. det beste er å legge flis oppå dette igjen!
Signatur
   #2
 120     Fredrikstad     0
1. Jeg har lagt isopor hos meg selv, dette funker suverent. du vil jo ikke varme opp betongen, bare gulvet over. da har du et gulv som reagerer mye raskere på varme / kjøling. Også vil det muligens virke som "mykere" gulv å gå på.

isopor + varmeavgivningsplater.

på badet ville jeg ha støpt.

2. her ville jeg ha lagt sponplater med varmeavgivningsplater på bjelkelaget. og støpt på bad

Det spørs litt hvor mye du vil legge i prosjektet. Det billigste er nok å legge spaltegulv.

-----

som baltazar skriver er det også mulig å legge det i avrettningsmasse, men her kan man få sprekker, og det er sløsing med (masse)energi, som han skriver selv. Det vil også varme nedover (spesielt i sokkel etg.) Det vil fungere, men ikke optimalt.

Generelt ville jeg gått for 17mm.

----

Ang l/v varmepumpa di.
Hvis du har mulighet ville jeg vuderert å beholdt oljefyren. Når det er -10 eller mer vil varmepumpen bruke tilleggsvarme (kolber), da er det en vurdering du må ta med om du skal betale strøm eller fyringsolje og det er jo kjekt med backup/spisslast.
Evt ha oljefyren på et oljefat hvis det er problem med oljetanken.


Signatur
   #3
 741     Det glade Sørland!     0
Jeg regner med at huset ditt ikke er av helt ny dato og dermed har liten eller ingen isolasjon under betongen i sokkelen. Her kan du få skikkelig mye energitap ned mot grunnen hvis du ikke isolerer. Spaltegulv med isopor er vel det beste (og dyreste). Vanskelig å gi noen facit svar her siden installasjonskostnader må veies opp mot driftskostnader.

Mitt råd er uansett å legge ned 20 mm rør gjerne tettere enn anbefalt siden du skal bruke varmepumpe. Hele cluet for å oppnå god virkningsgrad med en varmepumpe er å holde turvannstempen så lav som mulig. Rørene koster "ingenting" i det store regnestykket.
Signatur
   #5
 251     0
Jeg ville ikke lagt isopor. Vurderte det, men dersom det verste (brann) skulle hende vil disse utvikle farlige gasser. Så kan man si at det ligger under parkett og at man er ute av huset lenge før isoporen tar fyr, men det vet man ikke.

Kjenner ikke til om denne isoporen utvikler farlige gasser, men generelt er vel ikke isopor anbefalt som isolasjon innvendig?