KE
   #11
 3,673     Hordaland     1
Vannbåren gulvvarme er overlegen varmekabler. Med vannbåren varme setter man temperaturen på vannet, ikke effekten. Se for deg en kleshaug på parketten, med varmekabel tilføres parketten samme effekten selv om temperaturen på gulv og kleshaug stiger. Vannbåren varme vil slutte å avgi varme når kleshaugen nærmer seg temperaturen til vannet.
Man skal selvsagt ikke varme ett parkettgulv ubegrenset, man skal ikke stormvarme med gulvvarme under parkett for å få opp temperaturen. Men har du for eksempel fliser i gangen kan du hente ut mer effekt der ved behov. I en ny bolig burde vannbåren gulvvarme være en selvfølge.
Skal du ha varmepumpe er målet for å spare mest mulig penger å ha vannbåren varme med så lav temperatur som mulig, ved å legge rør tett og ikke ha for lange kurser vil man kunne operer med lav temperatur. Har du foreksempel en gang i første ettasje hvor varmen stiger opp trappen kan man vurdere fleres sløyfer i gange for å kunne hente ut høy effekt selv med lav temperatur. Det er også bedre komfort med varmen lavt og litt kjøliger høyere opp.

   #12
 4,193     0
For å nyansere litt.

Vbv gjort riktig er et overlegent alternativ til annen oppvarming. Det forutsetter at effekten er tilpasset behovet og helst at man har en egen høytemp sløyfe til bad der man vil ha ekstra varme. Og selvsagt god balansering av sløyfer og regulering.

Økonomisk er jeg mer usikker. Strøm er foreløpig billig og varmefolie er mye rimeligere å installere, dette får man ferdig lagt for rundt 500 inkl mva. Selv med egeninnsats tror jeg det er veldig vanskelig å matche selv før man tar med seg varmepumper, borrehull etc etc.
   #13
 5,725     0
Vannbåren varme med elkolbe koster ca. det samme som varmekabler/varmefoile å kjøpe, installere og bruke, dette er diskutert dette i fleire tråder her inne, men er selvfølgelig ikkje ein fasit. Matriellet er lett å sjekke, og der kjem ein ut relativt likt. Brukskost og bør også være tilnærmet identisk.
Nå priser ein del rørleggere seg heilt ut på det, eg trur det er større prispress i eletrikerbransjen, så mulig det er det som gjer at ofte blir elektrisk oppvarming billegere enn vbv. å få installert.
Investeringa i varmepumpe er et eget regnestykke som bør kalkuleres for seg, men her trur eg rørleggere priser opp vbv. og heldt prisen på pumpa litt nede da den prisen er lett å sammenligne.
   #14
 2,984     Vestlandet     1
Med 27 grader i golvet (betong) i heile etasjen, skal vel eit nytt hus vera rimeeg dårleg isolert viss romma er for kalde?
Signatur
   #15
 342     Hordaland     0
I mitt nye hus (2019) varmer gulvet rommet opp. Gulv temperatur på 26-27 er nok til å gjøre det behagelig. Selv med 5 cm støp over og mye under, er det grei reaksjonstid på 2 timer. Mer enn godt nok til å regulere riktig og ha natt senking.
   #16
 409     0
I mitt nye hus (2019) varmer gulvet rommet opp. Gulv temperatur på 26-27 er nok til å gjøre det behagelig. Selv med 5 cm støp over og mye under, er det grei reaksjonstid på 2 timer. Mer enn godt nok til å regulere riktig og ha natt senking.

hvordan er oppbyggingen på gulvene dine?
   #17
 3,881     Asker     1
Her var gulvene varme etter 2-3 timer da rørlegger kjørte opp VBV. Det er her 35mm flytstøp/flytsparkel. At VBV er veldig tregt er sannhet med modifikasjoner.
Signatur

TSt
   #18
 14,509     0
Har en 20 cm betong med dårlig isolasjon vil en nok få veldig forskjellig resultat enn Børhaug. Men er helt enig i at det er bare VBV som bør benyttes men at en tenker på hvordan konstruksjonen lages slik at en ikke får noe som er alt for tregt siden det er det den eneste svakheten i tillegg til at det dessverre finnes rørleggere som ikke kan dette ordentlig og som og / eller overpriser anlegg. Flytsparkelen til Børhaug har også kanskje bedre varmeledningsevne enn betong og i tillegg er sjiktet tynt og trolig oppå isolasjon.
   #19
 3,881     Asker     0
oppbygning er bjelkelag, sponplater, 35mm trinnlydsplater, og deretter rør med flytsparkel over. På bad ligger det ikke trinnlydsplater. Men sløyfens er der mye tettere, og temp er skikkelig digg. Godt og varmt. Var faktisk redd badet ikke ble varmt nok. Men her er det litt opp til den som legger det å gjøre rett. Ligger tettere og styres direkte nede i skap.

Forøvrig panel for temp i alle rom, som gir ganske enkel styring av temp i huset. Selvfølgelig vil det gjevne litt grunnet ventilasjon, men er ganske så behagelig.
Signatur
TSt
   #20
 14,509     0
Børhaug har en konstruksjon under som ikke "suger" varme nedover så da blir det bra. Har en støp under bør det være et godt isolasjonsjonsjikt her så får en samme resultatet også med det. Flytsparkel mener jeg har stått at har bedre varmeledningsevne enn betong også så da får en gjevn temp også og med tette sløyfer har en nok effekt til å styre slik en vil.