9,157    7    0  

Vannbåren varme : Termostater eller ikke

JB
 74     0
Snakket med en rørlegger angående innstallasjon av vannbåren varme.
Han hadde selv installert termostater for en del år siden men angrer på dette.
Nå anbefaler han å innstallere uten, kjøre anlegget på utetempføler og ha fast struping på flowen.
Sparer en del på installasjonskostnadene og kan ettermontere trådløse termostater dersom en ønsker dette senere.

Noen som har noen kommentarer til dette ??

   #1
 51     Valdres     0
Slik jeg forstår det, kommer dette noe an på hva slags energikilde du skal varme opp med. Varmer du med feks. ved og har akkumulatortanker, er det viktig at anlegget balanseres slik at alle radiatorer fyrer optimalt, og at returtemperaturen fra dem er så lav som mulig slik at man får benyttet så mye som mulig av energien som er lagret i akkumulatortanken. Da vil termostater som stenger av og åpner, forstyrre denne balanseringen av anlegget.
Fyrer du med feks. olje/strøm, så vil det ikke være like viktig å få en lav returtemperatur fra radiatorene, og termostater vil ikke ha like negativ innvirkning på anleggets funksjon.
Et alternativ er jo at man kan ha termostater i rom som man vil holde kaldere enn resten av huset, og bare kjøre med enten inne- eller uteføler på resten. Tror mange mener at det er innføler en bør ha og at denne regulerer bedre enn uteføler. Dette kommer vel også an på hvor høy temeratur du kjører anlegget på. Lavtemperaturanlegg vil vel regulere senere enn høytemperaturanlegg, og vil kanskje ha større behov for uteføler?
   #2
 79     Mjøsdistriktet     0

hei,

Har selv vannbåren varme med termostater i hvert rom.
Anbefaler dette på det sterkeste.

Har 60% i betong og 40% i sponplater med alu.plater.
En kurs og en termostat pr rom, stor stue 2 kurser 1 termostat.

Termostatene er stilt inn som følger:
Stue 23 grader
Kjøkken 23 grader
Entre 30 grader, dvs alltid åpen
sov1,2,3,4 19 grader dvs nesten alltid stengt (går stort sett kun på ved streng kulde, ca -20)
loftstue 22 grader
kontor gjesterom 20 grader
bod m/yttervegg 15 grader (ønsker å ha det kjølig)

Varmepumpen Vann-Vann / Energibrønn - jobber også utetemp styrt.

Dvs. varmepumpen produserer utetemp.styrt.
Termostatene bestemmer innetemp.

Anbefales. Har ALDRI problemer med ustabil innetemp - tilnærmet konstant.

   #3
 3,573     buskerud     0
har termostater, kunne droppet på bad, men ikke på andre rom.  like greit å ha det på alle rom. Har digitale, så jeg ser rom temp og kan se ønsket temp.  REguleres meget nøyaktig.

kompis levere luft/vann pumper, han kjører pumpa på 40 grader fast, hvis ikke syns han badene blir for kalde iforhold til oppholdsrom.

De fleste jeg kjenner som ikke har termostater, har problemer med litt for kalde bad i forhold til oppholds rom, manuell struping er for å regulere mengden vann iforhold til rør lengde, ikke tempraturen, slik at små rom som bad ofte får mindre flow enn store rom, men skal ikke bort ifra at en smart rørlegger kan trikse det til slik at badene blir varmere enn f.eks stua.... :)

Vil nok tro at rørleggerne som har montert hos disse kun har fulgt innstruping fra leverandør, og ikke justert slik at det kommer mere varme til enkelte rom enn andre.

Nå har det seg slik at utendørs følere og resten av rørleggerjobben med deler koster sikkert omtrent det samme som romtermostater uansett.

men hvis man kjøper seg en vp med en gang, er det sikekrt ikke dumt å prøve med den rimligste måten først.... og heller oppgradere seinere hvis man ikke er fornøyd.

dessuten hvis man starter med å fyre vannbåren på elkasset eller bereder, og styrer dette med utendørs føler, blir den bare å kaste hvis man seinere kjøper vp.  Da vp har det innbygd.  Kjøper man rom termostater, kan de fortsatt brukes..



   #4
 620     Hordaland     0
De fleste jeg kjenner som ikke har termostater, har problemer med litt for kalde bad i forhold til oppholds rom, manuell struping er for å regulere mengden vann iforhold til rør lengde, ikke tempraturen, slik at små rom som bad ofte får mindre flow enn store rom, men skal ikke bort ifra at en smart rørlegger kan trikse det til slik at badene blir varmere enn f.eks stua....


Saken er vel den at rørleggere vil strupe etter tabell, slik du skisserer her, men det er ikke noe i veien for å strupe badene mindre enn tabellen sier i forhold til rørlengde. Soverom kan strupes tilsvarende mer. Det er antakelig en litt tidkrevende jobb, fordi du må vente mange timer før du ser resultatet på tamperaturen i rommene. Det er vel derfor dette vanligvis ikke gjøres av rørleggere, det må nesten gjøres av noen som bor i huset og kan eksperimentere litt med det over tid. Hvis rørleggeren skal komme tilbake og finjustere litt hver dag i et par uker blir det fort dyrt...
   #5
 189     0
Jeg har termostater, men har koblet dem fra.
Grunnen er at de jeg har ikke struper trinnløst, mine er on/off ventiler. Da vil altså temperatursvingningene i slyngene være store, og jeg hører da når de beveger seg pga temp endringene. Så i stedet setter jeg dem manuelt. Nå skal det sies at jeg ikke har slynger på bad, samt at jeg har viftekonvektor som tar seg av finjusteringen av tempen i huset, mens gulvvarmen tar grovoppvarmingen.
Vil nok anbefale termostater, dersom du ikke har viftekonvektor med egen termostat, og hvis ventilene er trinnløse. Finnes trinnløse forresten, eller er de bare on/off? noen som vet?
   #6
 1,029     Oslo     0
Ventilaktuatorer er trinnløse alt etter hva de er koblet opp mot. Gjelder alle vil jeg tro, i allefall Uponor sine
   #7
 5,725     0
Dei fleste akuatorer for vannbårenvarme er termoelektriske av/på ventiler.
Brukar 2-3 min på å åpne/lukke.