31,148    72    2  

Vannbåren varme: Vedfyring og solfanger

 3,997     Oppland     0
Skal bygge hus (tømmer) de kommende årene og vurerer alternativ til oppvarming.
Det som virker mest interessant for øyeblikket er et vannbåren varme i gulvet med vedovn med vannkappe og en solfanger på sørvendt tak som varmekilde.
Jeg ønsker også at vannet til berederen blir forvarmet.

Men hvordan styres varmen på vannet som går ut i gulvet?
Varmen på vannet i akkumulatortanken vil jo variere en del før og etter fyring, eller dag/natt med en solfanger. Og etter hva jeg skjønner bør ikke varmen i gulvet overstige 27grader om man legger parkett.

Tanken er at solfangeren vil varme vann og varme det lille som trengs om sommeren, og at vedovnen blir hovedkilde på vinteren, med solfageren som et lite tilskudd, det er jo redusert effekt på denne om vinteren pga. kortere solgang, solen står lavere på himmelen og lavere tamperaturer ute.

Kan noen forklare hvordan et slikt oppsett vil fungere (eller om det vil fungere)?
Tenker på samspill mellom ovn, solfanger, akkumulatortank, gulvvarmen og oppvarming av varmtvann.

Og hvilke alternativer har jeg ved valg av ovn, tanker, solfager etc?

   #1
 26     Svelvik     0
Jeg har ingen erfaringer med hvordan dette vil fungere sammen, men jeg jobbet en del med tilsvarende vurderinger selv.

Solfangeren gir liten effekt per investert krone - så denne droppet jeg raskt.

Jeg har selv tilgang på gratis ved og hadde vannbåren varme med vedfyring som utgangspunkt når jeg begynte å planlegge huset - et slikt system er tilgjengelig fra mange leverandører og variende temperatur i tankene før og etter fyring, som du nevner, er ikke noe problem - dette håndteres av termostatene.

Videre i planleggingen gikk jeg bort fra ved. Dette pga mye jobb - det er betydelige mengder ved du skal hogge opp, bære, tørke, lagre, og stappe inn i ovnen. Må fyre hver morgen før du går på jobb!!! Hvis du må betale for veden er dette ikke engang lønnsomt. Jeg gikk derfor over til å innstallere jordkabel med vann/vann varmeveksler, noe som gir et system som lever sitt eget liv. Dette vil jeg påstå er en mye bedre løsning (bor du på fjell borer du, bor du på jord legger du jordsløyfe).

Til slutt droppet jeg hele det vannbårne anlegget fordi prisen på dette var helt hinsides all fornuft - det vil aldri lønne seg, selv ikke hvis du regner over hele levetiden til huset.

Jeg endte dermed opp med elektriske varmekabler og luft/luft varmepumpe. Styringssystem sørger for kontrolleringen - dette fungerer helt utmerket. Litt mer detaljer kan du lese her: http://www.teknologihus.no
   #2
 777     0
For det første, det er ingenting som heter "gratis ved". Selv om noen hugger, kutter, kløyved og stabler den utenfor stuedøren din gratis, så er den fortsatt ikke gratis. Den har verdien du kunne solgt den for.

For det andre, om du mener solfangere gir lite igjen for hver invistert krone, så har du ikke gjort regnestykket godt nok, eller bruker ikke varmtvann. Eventuelt bor du mellom to fjell og ser ikke solen før i mai.

For de av oss med en svær sørvendt vegg med sol flere timer for dagen fra februar til november, så er solfanger ett veldig godt tilskudd til oppvarmingen - forutsatt at man bruker en form for vannbåren varme (her er gulv, vegg, eller radiator underordnet!). Tommelfingerregelen er enkelt. Gjennom året sparer du 50% av oppvarmingen til varmtvann og 30% av oppvarmingen av hus. Du har lavere effekt for oppvarming av hus fordi innstrålingen er minst de 2-3 måndene du trenger det mest. Derfor kan ikke solfangere være primærvarmekilde, man må kombinere det med noe annet. Det er fortsatt manger kwh spart eventuelt ikke rent få m2 med ved eller pellets.

Så snart solfangerene er på veggen er det gratis.
  (trådstarter)
   #3
 3,997     Oppland     0
Jeg har tilgang på svært rimelig ved, langt under sekkepris på 65kr sekken, så derfor er ved et godt alternativ for meg.
Dessuten er jeg vant til å bære og fyre med ved daglig fra tidligere hus med vedovn som hoved varmekilde, og jeg synes vedovn er veldig koselig ;)
Og når man får 3x mer varme (6+18kw) fra veden ved å kombinere det med vannbåren varme så er et igrunn ingenting å tenke på.

Når jeg først har lagt vannbåren varme i huset så bir ekstrakostnaden med en solfanger ganske liten, og den vil da være primær varmekilde om sommeren.

Alle som har erfaringer med solfangere og/eller vedfyring i kombinasjon med vannbåren varme må gjerne gi sine erfaringer her.
  (trådstarter)
   #5
 3,997     Oppland     0
At det er 6kw strålevarme fra ovnen + 15kw tilført effekt til vann (skulle være 15kw, ikke 18, det ble litt optimistisk) så totalt 21kw på full fyring.
  (trådstarter)
   #6
 3,997     Oppland     0
Om jeg forstår hva jeg har lest sålangt riktig, så bør jeg ha en stor(1000-1500L) akkumulatortank som varmes av solvarmen og vedovnen, og så en spiral i denne som overfører varmen fra akkumulatortanken til en dobbeltmantlet bereder som varmer varmtvann og vannet til det vannbårne systemet.
Riktig?
   #7
 308     Trondheim     0
At det er 6kw strålevarme fra ovnen + 15kw tilført effekt til vann


Hmmm.... skjønner ikke helt hva du mener. Er max avgitt varmeeffekt 6kw så kan den vel ikke avgi mer enn det? 6kw er den totale effekten ovnen avgir bortsett fra det som går opp pipa, og det er ikke 15kw...

   #8
 160     0
Enig med snuble, som helt riktig sier at MERinvesteringen ikke er så stor ved solvarme, så lenge man allerede har bestemt seg for å ha et vannbårent varmesystem. Vannbårent bør man uansett velge for å ikke binde seg til én energibærer (el.). Strømprisene kan ikke forventes å forbli på dagens lave nivå om 3-5-10 år. Huset og varmesystemet skal sannsynligvis stå i minst 20 år til, så ny installasjon av elektrisk varme kan vise seg å bli som å pisse i buksa for å holde seg varm. Umulig å si selvsagt, men de fleste forventer at strømprisen vil nærme seg europeisk nivå.

50% dekning av årsforbruk til tappevann og 30% dekning av romvarmebehovet er sannsynlige tall å oppnå i et godt dimensjonert anlegg. Dette vil gjerne gi en total dekning på rundt 35% av årsorbruket, da romvarme utgjør størsteparten av totalen.

Solvarme med vedkjel krever akkumulatorvolum, gjerne 1000-2000 liter. Dette kan imidlertid være en komplett sentral med gulvvarmepumpe, styring og all teknikk i ett. Det må ikke gå videre til en dobbeltmantlet bereder (tappevannet må gå videre til en etterbereder, men den trenger ikke være så stor).

Signatur
  (trådstarter)
   #9
 3,997     Oppland     0
Etter hva jeg forstår så er eksosen fra disse ovnene mye kaldere enn vanlig vedovn, og det er derfor de har så høy effekt.

De avgir altså 15kw til vannet som strømmer gjennom, og strålevarmen fra ovnen er 6kw, altså 21kw total.
   #10
 308     Trondheim     1
De avgir altså 15kw til vannet som strømmer gjennom, og strålevarmen fra ovnen er 6kw, altså 21kw total.


Men det som ikke avgis som strålevarme varmer opp lufta som trømmer rundt ovnen vel? Denne energien blir jo ikke "borte", og går heller ikke opp pipa. En ovn som avgir 6kw, avgir 6kw enten den gjør det til luft eller vann.