5,460    12    0  

Varmeledningsevne tregulv

 190     Oslo     0
Ønsker å legge gulvvarme nedenfra, for å unngå å bryte opp de originale tregulvene. Fordi det er rellativt tykke (ca 28 mm) tregulv, huset er gammelt (1926) og tregulv helst ikke bør bli for varme, vil gulvvarmen ikke kunne bidra til hele rommets oppvarmingsbehov. Vi kommer derfor til å benytte radiatorer i tillegg. Poenget med å legge inn gulvvarme i tillegg er å få så lav turvanntempperatur fra varmepumpen som mulig for å få best mulig cop. Lunk i gulvet bidrar i tillegg til at romtemperaturen kan senkes noe uten at det føles ubehagelig. I den forbindelse har jeg behov for å beregne gulvenes bidrag til romoppvarmingen.

Kjenner noen her til gran og furu sin varmeledningsevne og hvordan man beregner varmevgivelsen fra gulvflaten.

Hvor høy vil f.eks flatetemperaturen bli hvis turtemperaur er 28 gr C. og romtemperaturen er 21 gr. C? Hvor stor blir da effektoverføringen til rommet?

Svært taknemmelig for et regneeksempel

   #1
 5,725     0
Eg har samme golva (28mm) i etterisolert hus fra 1927, og har ingen problem med å halda temperatur kun med varme under golvborda. Kjører 30-40ºC i turvatnet. Har l/v vp.

Korfor er du redd for høg temperatur i de orginale tregulva?
Om dei har 25 eller 30 grader er vel ikkje den heilt store forskjellen, ned mot 0% fuktighet vil dei ha uansett og eventuell krymping vil være mykje det same om det er det du er redd.

Undermontering av vannbåren varme er bl.a. diskutert i denne tråden: http://www.byggebolig.no/index.php/topic,12767.0.html
  (trådstarter)
   #2
 190     Oslo     0
Vi har ikke etterisolerte vegger og har de gamle vakre originalvinduene med varevinduer i behold. Vi kommer til å isolere gulvet mot kjelleren, loftet og randisolere etasjeskille mellom 1. og 2. etg. Så vi kommer nok til å ligge på et noe høyere effektbehov enn 75W/m2. Da begynner delta T å bli øke såpass at det etterhvert vil gå utover varmepumpens COP.

Derfor ønsker vi en kombinasjon av gulvvarme og godt dimmensjonerte radiatorer. Tanken er at en lunk i gulvet bidrar til at rommet oppleves behagelig ved lavere temperatur og lavere romtemperatur bidrar igjen til lavere varmetap gjennom vegger og tak.

Gitt at vi ønsker en flatetemperatur på gulvet på 22 grader og gitt en turvannstemperatur på 28 grader (DT = 6 grader). lambda for tregulv er 0,12 W/mK, tykkelse 28 mm. Kan man da beregne gulvets effektbidrag slik:
(0,12/0,028)*6=25,7 W/m2
   #3
 575     Romerike     0
Jeg har også sett at varmeledningsevnen for furu skal være omlag 0.12W/mK.
Jeg skjønner at du ønsker å begrense turtemperaturen for å ha god COP, men i ditt tilfelle er jeg ganske sikker på at du kan øke den noe uten å ødelegge gulvet. F.eks parkettleverandører spesifiserer ofte en overflatetemperatur på 27C som maks (og da har de sikkert masse sikkerhetsmargin).
   #5
 5,725     0

Da begynner delta T å bli øke såpass at det etterhvert vil gå utover varmepumpens COP.

Derfor ønsker vi en kombinasjon av gulvvarme og godt dimmensjonerte radiatorer. Tanken er at en lunk i gulvet bidrar til at rommet oppleves behagelig ved lavere temperatur og lavere romtemperatur bidrar igjen til lavere varmetap gjennom vegger og tak.


Tenker du å kjøre vatn først i gjennom radiatorer, og så benytte de i golvet?
Radiatorer krever relativt høg temperatur, og da har du vel allerede ødelagt COP noko?
Så å legge tettast mulig med rør under golvet hadde i alle fall eg anbefalt, og så kjøre event. viftekonvektor de siste kalde 10% av dagene golvvarmen ikkje holder temp. oppe.

Satser du på 60W/m² & 20ºC i rommet ved gulvet gir dette dT 5ºC mellom luft & gulv og dT 14ºC i gulvet, totalt 19ºC, dvs. rundt 40ºC tur temp. fra vp. Overflate temp. på gulvet vil være 25ºC.
75 W/m² gir tilsvarende 6,5ºC+17,5ºC=24ºC og nærmere 45ºC fra vp. Overflate temp. på gulvet vil være 26,5ºC.

28ºC er ideel temperatur for nakne føtter, da kjenner ein ikkje varme eller kulde.
Siste redigering: Wednesday, August 10, 2011 8:05:31 AM av oblygre
  (trådstarter)
   #6
 190     Oslo     0
Takker for svar. Regnet litt i går og fant ut at huset vårt nok har et effekt behov på nærmere 100W/m2. Hvis jeg har turvannstemperatur på 50 gr og 28,5 gr på gulvet vil jeg greie å presse 81 W/m2 gjennom gulvbordene ved en luftteperatur på 20,5 gr i rommet. jeg vil derfor ikke kunne varme hele rommet med gulvvarme og det vil samtidig gi dårlig cop.

Hjørnesua vår er på 24,5 m2 og har et effektbehov på 2340 W (ca 91,5 w/m2). En del av denne flaten vil være dekket av møbler etc. Derved øker effektbehovet per m2 ytterligere.

Dersom jeg f.eks legger meg på en turvannstemperatur på 38 grader(DT sløyfe 5grader) og en flatetemperatur på 26 grader vil jeg ved lufttemperatur på 22 grader få overført ca 40 W/m2 gjennom gulvet. da bidrar gulvet med 980 W og 1360 W gjennstår til radiatorer. En trelags radiator under hvert av vinduene vil greie dette bra med 38 grader turvann, og akseptabel cop.
   #7
 5,725     0
Med usiolerte vegger & enkle glas er du nok opp mot 100 W/m² i varmebehov ja.

Har du link til en slik 3 lags radiator?
Kor mange m² med en slik radiator kreves for å kjøre 1400W fra radiatorer med 38ºC turvatn?

Beste radiatoren eg har funne på det norske markedet er ThermX2 som gir 270W/m² ved 40ºC turvatn og 20ºC i lufta.
Ei varmelist som BestBoard ville krevd minst 15 m (88W/m med 40ºC turvatn).

  (trådstarter)
   #8
 190     Oslo     0
Radik mm fra Korado http://www.korado.com/en/products/radiators-radik/review-of-models/radik-mm/index.shtmlhttp://www.korado.com/en/products/radiators-radik/review-of-models/radik-mm/index.shtml
Tenker å bruke 60 cm høye 3-lags under vinduene. 1 stk 160 cm og 2 stk 120 cm.

Det er varevinduer på de gamle viduene, så de er ikke helt gale. Vakre er de også. Huset står på gul liste, så vi kan ikke gjøre allverden av fasadeendringer etc.
   #9
 5,725     0
Disse skal gi 800W/m² ved 40ºC turtemp. og 22ºC luft iht. dokumentasjonen, og skulle du klare deg ja.
  (trådstarter)
   #10
 190     Oslo     0
Takker for gode innspill. Fint å få brynt ideer litt her. Føles nok litt dobbelt å både legge gulvvarme og radiatorer, men tror det blir en bra løsning over tid, selv om det nok tar litt tid før investeringen er medbetalt.

Satser på å gjøre mesteparten selv, så det blir stort sett delekostnader. Får begynne å regne litt på det.

oblygre: Så at du har lagt varmerørene under bjelkene mellom hvert "fag". har det fungert bra mht luft i rørene? Er ikke helt lysten på å borre i bjelkene, selv om jeg ser en del har gjort det.