#11
 1,699     Trondheim     0
Samme prinsipp, ikke samme ovn.
Blir interessant å høre hva Contura sier da - de burde liksom vite dette Wink


Jeg skjønner at det ikke er lurt med overtrykk, og må altså prøve å få til et balansert trykk i rommet

Vårt ventilasjonsanlegg, beregnet av Flexit i 2012, har 71% på innluft og 62% på utluft, noe som får meg til å anta at anlegget er stilt inn med et konstant lavt overtrykk. Ergo, motsatt av hva du "skjønner".
Jeg har som deg også sett påstander om at det ene eller det andre er lurt - men jeg hadde likt å sett noe mer dokumentasjon i forhold til dette. Argumentet var vel at overtrykk ville kunne drive varm og fuktig luft inn i konstruksjonen og at det var uheldig. Undertrykk kan man tilsvarende argumentere for at vil være uheldig fordi det vil dra inn kald ufiltrert luft og tilsvarende vil dra inn radon fra grunnen inn i huset, trekke vann utenfra inn i vindusåpninger osv. Jeg vil tro at et lite overtrykk kan være å foretrekke.
Men igjen, om noen har noe dokumentasjon rundt dette så hadde kanskje det vært lurt.

I forhold til kostnad kan det jo være verdt å ta med støtte fra Enova i kostnadsberegningene: https://www.enova.no/privat/alle-energitiltak/oppgradere-huset/balansert-ventilasjon/

Signatur

  (trådstarter)
   #12
 8     0
Det jeg mente med "skjønner", var at jeg skjønner argumentasjonen til ArvidH, men jeg skulle også gjerne sett noe dokumentasjon. I huset vi bodde før, et vi bygde selv i 2006, hadde vi balansert ventilasjon, og der mener jeg det også var et konstant lavt overtrykk, nettopp for at luft skal ut av ventilene i veggene, og ikke inn. Men jeg vil tro at i et slikt anlegg, der ventilene i veggene (nå har man vel gått bort fra det...) skal slippe ut overtrykket, vil det være liten risiko for at overtrykket presser seg inn i konstruksjonen på vei ut. jeg er mer usikker på hvordan det vil arte seg i huset vi har nå, fra 1986/87 (men det er bygd med 15cm isolasjon, vindtettduk på asfaltplatene og plasting inn mot sponplater).
Jeg vil tro at ditt hus tek73, er nyere, og at ventilasjonen er lagt opp slik at overtrykket skal ut på kontrollerte steder og ikke gjennom konstruksjonen. Men det hadde vært fint om det var noen ventilasjonsfagfolk her som kunne gi litt innsikt.
   #13
 24,668     Akershus     0
Står litt om contura, forbrenningsluft og undertrykk her: http://www.contura.eu/no/norsk/nyhetsoversikt/peisovner-og-produkter/contura-i51-en-innsats-for-det-moderne-hjemmet/

At innsatsen henter forbrenningsluft fra hulrommet bak peisen betviles. Et slikt synspunkt synes heller ikke å stemme med linken.

Konveksjonsluft vil si luft som stryker over de varme overflatene på baksiden av innsatsen og deretter ledes inn i rommet igjen. Kjenner ikke denne ovnen, men andre har store kjøleribber på overflaten bak for å varme luft. At konveksjonsluft som skal inn i stua har kontakt med ildrommet må være en feiloppfatning.

Når det opptrer sot på øvre rist over innsatsen, kan dette tyde på en kombinasjon av undertrykk i huset og utett overgang mellom peisinnsats og pipe. 
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 8     0
Takk for linken, KjellG. Har ikke lest den skikkelig før. De er jo veldig klare på at det er en lukket konstruksjon, så der har du nok rett. Jeg vil likevel høre litt med forhandler, om de har noen tanker. Jeg må nok også inn i øvre rist og prøve å sjekke overgangene mellom røykrør ovn og pipe. Nå er det ikke store mengder sot som er kommet ut, og ikke noe vi merker i lufta ellers. Det som noen ganger er litt plagsomt, er at det kommer noe røyk i rommet når vi åpner for å legge i mer ved, eller under oppfyring. Det var det med trykket i huset. Er det noen som har erfaring med denne: https://www.miba.no/miniventilasjon/ ? Går det an å regulere hastighet/mengde inn og utluft til å være forskjellig, slik at man får balanse?
   #15
 24,668     Akershus     0
Det anbefales å åpne døra litt langsomt. Mulig det utjevner trykket litt.

Koble en trådløs fjernstyring på avtrekket og stoppe det mens en fyrer opp/legger i?

At du ser spor av sot rundt rista, men ikke merker noe i rommet er ikke så unaturlig. Trolig veldig små mengder, men med en viss akkumulering ved rista der trykket faller og en får en ørliten turbulens langs innrammingen.
Signatur