#31
 83     Nedre Romerike     0
Jeg sparker liv i denne tråden igjen med håp om at noen kan hjelpe meg med råd for hvordan håndtere en ivrig byggmester som ønsker å sette igang isolering/plasting så snart vi kan måle 20 vektprosent fukt i trekonstruksjonene.

Han baserer dette på veiledningen til TEK10, der følgende fremgår:

2. For å unngå soppangrep på trevirke, må trevirke inneholde mindre enn 20 vektprosent fukt.

3. I konstruksjoner med redusert uttørkingsevne (for eksempel høyisolerte konstruksjoner eller konstruksjoner mot terreng) må fuktinnholdet i trevirket være lavere enn 20 vektprosent fukt før innbygging.


Jeg mener vi bør vente til lavere målinger oppnås, for å være "på den sikre siden". Noen som kan hjelpe med henvisning til anbefalinger om lavere vektprosent? Skulle gjerne ha noe håndfast å slå i bordet med, og ikke bare mine egne ufaglærte oppfatninger.

bex
   #32
 4,293     Østlandet     0
men at han faktisk er opptatt av det er bedre en mange andre virker det som,  en ting er om det er 20% med en liten stikker, da er det langt over det i sentrum,  måler du med isolerte pinner hvor det bare kan gjøres måling på tuppen, for så at disse bankes inn til sentrum av stenderene\svillene,  jeg ville personlig ventet til under 17%, gjerne 15 og, men det kan jo ta sin tid!
Signatur
jaf
   #33
 6,305     tromsø     0
Helt tørt blir det første vinteren med frost ute. Da vrir en stender seg gjerne og gips sprikker når stav tørker. Når en sager i eldre tørre hus så er det som å sage i en inntørket svamp. Enig med bex, en måler i overflate og fukt kan være lengre inne. Verst er impregnert kledning som kan trekke seg 1cm i skjøter hvis den lagres utendørs.For å teste om ved er tørr kan en smøre på en dråpe salo på ene siden og blåse i andre siden. Klarer en å blåse bobler er det tørt, men det kan ta 2 år...... Smile