1,951    19    4  

Temp og fuktighetsmålinger - hva kan man analysere?

 1,231     Bergen     0
Jeg har akkurat (~1 mnd) fått satt opp logging av temperatur og fuktighet i huset. Enebolig ca 60 år gammel, ventilasjon består av utettheter og konstant mekanisk avtrekk på bad. Godt luftet kaldloft med 20 graders takvinkel. Dampsperre i hovedetasje (rett under kaldloft) er perforert med ca. 50 stk innfelte spotter, og isolasjonen på loftet (ca 30 cm) har jeg ennå ikke giddet justere perfekt etter siste eier (man finner noen sprekker mellom Glava'en om man leter).

Sensorene er disse:
http://www.lohelectronics.se/elektronik/hemautomatisering-433mhz/sensorer/tradlos-templuftfukt-for-inneutomhusbruk.html

i tillegg til noen elendige fra Clas Ohlson som virker på maks 1 meters avstand fra mottaker (Tellstick Duo).

Logging og plotting er egenprogrammert med Python/Pandas/Matplotlib og kjøres på en liten Linux-boks- jeg fant ingen ferdig programvare som kunne gi meg tilsvarende muligheter.


  (trådstarter)
   #2
 1,231     Bergen     0
La meg kommentere kaldloft først, det var litt av motivasjonen for å sette opp loggingen (å finne ut om jeg hadde betydelig fuktlekkasje/varmelekkasje opp).

Temperaturen får veldige spikes midt på dagen - dette er helt naturlig, og er bare solpåvirkning. Taket er sort betongstein, med tekket undertak på sutak (panelbord). Det overrasket meg at duggpunktet blir såpass høyt samtidig, jeg så for meg at duggpunktet på kaldloftet skulle styres hovedsakelig av utendørs duggpunkt. Det gjør det ikke. Det som er noenlunde konstant på kaldloftet er relativ luftfuktighet. Min foreløpige hypotese er at det er alt treverket der oppe som "puster", slipper ut fuktighet når det varmes opp, og tar opp igjen fuktighet når det kjølner til kvelden (denne egenskapen beskrives ofte som fordelaktig i forhold til å ha panelvegger (umalt) på baderom).

Som "kontrollgruppe" for kaldloftet har jeg temp og fuktighet i utebod. Denne er også godt luftet, men har ikke et varmt hus under seg, og holder samme døgnsnitt som uteluft. Her ligger også RH på omtrent samme nivå.

Hvis kaldloftet hadde vært perfekt isolert og uten fuktlekkasjer fra underifra, så burde temp og fuktighet oppført seg som utebod. Jeg har noen grader ekstra temperatur på kaldloft som tyder på varmelekkasjer (ikke minst en gedigen varmebro som heter pipe), men jeg kan ikke se tegn på betydelig fuktlekkasje.
  (trådstarter)
   #3
 1,231     Bergen     0
  • Gjennomsnittstall siden loggstart: (temperatur, RH, duggpunkt)

  • garasje     10.94  53.24  1.71

  • kaldloft     8.77  71.48  3.82

  • kompressor  14.34  53.95  5.11

  • sov         18.76  43.24  5.95

  • stue        21.90  34.43  5.41

  • ute          6.46  79.79  3.08

  • utebod       6.29  83.15  3.57

  • verksted    15.16  53.77  6.03


HSt
   #4
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Du analyserer fukt tall som jeg har gjort før med Radon, går ting i takt så er kilden trolig den "høyeste" av dem, synes det høres fornuftig ut.
   #5
 645     Gjøvik     0
Dette er interessant. Spesielt målingen på kaldloft, med såpas mye luftlekkasjer og mye isolasjon. Håper du forsetter med målinger utover året, og legger ut data her på forumet Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 1,231     Bergen     2
Her er bilde av gjennomsnittstemperaturene gjennom døgnet, fra slutten av mars og fram til nå.

Fra dette plottet kan vi konstatere følgende:
  • Utebod følger utetemperatur ganske nøyaktig, men med fire timers forsinkelse.

  • Kaldloft og ute er kaldest mellom klokka fem og seks. Da er temperaturdifferansen på 2 grader. Toppunkt på kaldloft er tre grader varmere enn uteluft. Da påstår jeg at de to gradene kommer fra etasjen under, mens den siste graden midt på dagen kommer av solinnstråling.

  • Garasjen blir 0.4 grader varmere rundt klokka 17. Dette må komme av at bilen kommer inn med varm motor noen ganger i uka. Ny topp senere på kvelden i garasjen, da har bilen vært ute en tur til.

  • Kompressor er også i bruk om ettermiddagene. Dette er inni kassen beskrevet i http://byggebolig.no/hobbysnekkerens-verksted/lydisolert-kompressorkasse

  • Vi sover med åpent vindu, og soverom er derfor kaldest om morgenen. Resten av døgnet er soveromsdør åpen og varmes opp igjen av stuetemperatur

  • Stuetemperatur er styrt av varmepumpeinnstillingen, og vi klarer tydeligvis få til cirka 2 graders nattesenking (manuelt styrt).


Temp og fuktighetsmålinger  - hva kan man analysere? - avgtemps.PNG - berland
  (trådstarter)
   #7
 1,231     Bergen     0
Legger ut logg fra siste måned, det har inkludert en kuldeperiode som er interessant for eventuell kondens på kaldloft, og eventuell "måling" av hvor godt isolert huset er.

Får endel "nan" (not a number) fra stuesensoren, skal se om det hjelper å bytte batteri. Jeg legger også merke til at kompressoren går ca. en gang i døgnet, da har jeg en luftlekkasje et sted der nede.

I kuldeperioden i starten av november var duggpunkt i stua rundt 5 grader, og temperatur på kaldloft rundt 0 grader. Luft fra stua vil da i den tidsperioden ha kondensert på kaldloft hvis den kom seg opp.



Temp og fuktighetsmålinger  - hva kan man analysere? - temp-1month-res2.png - berland

Temp og fuktighetsmålinger  - hva kan man analysere? - humid-1month-res2.png - berland

Temp og fuktighetsmålinger  - hva kan man analysere? - dew-1month-res2.png - berland



   #8
 5,569     0
Målingene dine så veldig kjente ut - litt fordi vi nok har vært gjennom samme kuldeperiode, men også fordi det ser ut som om det er en trunkering på 30% RF. Vi har samme type målere, så vidt jeg husker. Måler de ikke under 30%? Eller blir det ikke under 30% RF? Ser at du er så vidt under 30% der et par ganger, men kurven din ser fortsatt litt trunkert ut syntes jeg (i forhold til formen på resten av kurvene).

Temp og fuktighetsmålinger  - hva kan man analysere? - temp.png - berland
Temp og fuktighetsmålinger  - hva kan man analysere? - RF.PNG - berland
   #9
 645     Gjøvik     1
Ser at kaldtloft føller utetemperatur og ute RF men ligger litt under hele tiden, det tyder på at lufting, varme gjennomgang (isolasjon) og difftetting fungere bra.

I utebod vil jeg vært lit bekymret, verdiene på RF ligger litt for høyt i forhold til ute, kan tyde på at fukt hoper seg opp. Kunne utebod vært bedre luftet?
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 1,231     Bergen     0
... Måler de ikke under 30%? Eller blir det ikke under 30% RF? Ser at du er så vidt under 30% der et par ganger, men kurven din ser fortsatt litt trunkert ut syntes jeg (i forhold til formen på resten av kurvene).

Jeg har sett på alle tallene mine, og det ser ikke ut som det er en trunkering på 30%. Histogrammet over alle registrerte RF glir jevnt forbi 30%, men disse tallene er definitivt ute på halen.