50,126    19    9  

Godkjent soverom?

 653     Norge     4
Hei

Jeg har nylig kjøpt en leilighet, og i forbindelse med oppussing og planer om endring av planløsning har jeg prøvd å sette meg inn i kravene for et godkjent soverom. Jeg har fått med meg følgende:

1) Min. 15m3 (som betyr 6,25m2 ved 2.4m takhøyde)
2) Vindu som tilfredsstiller min. 50 cm høyde, min. 60 cm bredde og min. bredde+høyde på 150 cm. (rømningsvei)
3) "Tilstrekkelig" dagslys. En måte å beregne dette på er 10% vindusflate i forhold til gulvflate, men man kan også måle faktisk lys i rommet på en eller annen måte.

Det er sikkert flere krav, som min. takhøyde, døråpning, etc., men problemet mitt er knyttet til punkt 3. Det ene soverommet er i dag 3,2m x 2m = 6,4m2. Vinduet har en vindusflate på 0,91m x 0,73m = 0,66m2. Dette er i utgangspunktet innenfor kravet, men naboen over har balkong i hele leilighetens bredde utenfor vinduet. Slik jeg tolker reglene må da arealet utenfor vinduet i balkongens dybde (1,6m) og rommets bredde (2m) medregnes i gulvarealet. Vindusflaten skal altså være 10% av 9,6m2 (6,4m2 + 3,2m2), noe det ikke er...

Jeg kan ikke tror annet enn at dette rommet var godkjent som soverom da blokka ble bygget i 1983. Alle de andre leilighetene har et tilsvarende rom med tilsvarende vindu, og ved kjøp og salg regnes rommet som soverom. I taksten på leiligheten står det også oppført som soverom.

Spørsmålet mitt da er om reglene for soverom er endret siden blokka ble bygget i 1983? Og hvis jeg vil flytte litt på en vegg som medfører at soverommet blir halvannen til to m2 større, vil jeg da få problemer med kravet om dagslys? Jeg vil nødig komme i en situasjon hvor rommet blir omgjort fra soverom til "disponibelt rom" fordi jeg utvider det med en snau meter i lengden...

Oppdaterte krav har jo sjelden tilbakevirkende kraft, men i noen tilfeller vil vel nye krav gjelde med en gang man endrer på noe (f.eks. rør og elektrisk anlegg).

   #1
 492     Trondheim     0
Kunne du lagt ut en link til disse reglene?

Dette er en problemstilling som omhandler flere tror jeg. Meg i allefall.
   #2
 765     Østfold     2
Et rom er ikke større enn det er, uavhengig av om nabo har balkong eller ikke.
Krav om 10% glassflate anses normalt som at kravet er tilfredstilt, men siden balkongen ligger over vinduet må en dagslysberegning foretas. For dette finnes egnet programvare. Dagslysfaktoren skal være min 2%

Det er ikke krav om rømningsvei fra alle rom. To i hver boenhet.

TEK10 gjelder ikke bygg fra 1983. Skal du flytte en lettvegg innenfor samme boenhet er ikke dette søknadspliktig. En takstmann vil aldri vurdere arealet kontra glassmålet om det ikke er et åpenbart misforhold.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 653     Norge     0

Kunne du lagt ut en link til disse reglene?

Dette er en problemstilling som omhandler flere tror jeg. Meg i allefall.


1) http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-19970122-0033.html#10-31 (punkt 1)
2) http://www.dsb.no/no/Ansvarsomrader/Brannvern/Bolig/Romningsvei/
3) http://byggeregler.dibk.no/dxp/content/tekniskekrav/13/12/ (Annet ledd)

Det er mulig at alle reglene er samlet på ett sted, men jeg har ikke klart å finne det.
  (trådstarter)
   #4
 653     Norge     0

Et rom er ikke større enn det er, uavhengig av om nabo har balkong eller ikke.
Krav om 10% glassflate anses normalt som at kravet er tilfredstilt, men siden balkongen ligger over vinduet må en dagslysberegning foretas. For dette finnes egnet programvare. Dagslysfaktoren skal være min 2%


Har du link til en slik type programvare som kan benyttes av privatpersoner? Er dette noe jeg kan installere på egen PC og benytte for å beregne om det er tilstrekkelig lys i rommet?

Forøvrig sier DIBK følgende: "Areal på utkragede bygningsdeler på planet over må legges til bruksarealet til underliggende rom i rommets bredde når 10 %-regelen benyttes for å verifisere rommets dagslysforhold." (Se link i punkt 3 i forrige post)


Det er ikke krav om rømningsvei fra alle rom. To i hver boenhet.


Ok. Betyr det i praksis at man kan ha et langt og smalt vindu (f.eks. 0,4m x 1,6m = 0,64m2) på et soverom på 6,3m2, så lenge man har to mulige rømningsveier etter man har gått ut av døra til soverommet? Da er jo 10%-regelen oppfylt, men ikke kravene i punkt 2.


TEK10 gjelder ikke bygg fra 1983. Skal du flytte en lettvegg innenfor samme boenhet er ikke dette søknadspliktig. En takstmann vil aldri vurdere arealet kontra glassmålet om det ikke er et åpenbart misforhold.


Vet du hvilke regler som gjaldt for soverom i 1983? Var kravet til dagslys lavere? Vil en takstmann forholde seg til regelverket fra byggets byggeår når han skal vurdere om rommene er godkjente som soverom, selv om de er endret i ettertid? Jeg vet det ikke er søknadspliktig når man flytter lettvegger innenfor en boenhet, men resultatet av flyttingen kan jo medføre at rom ikke lenger vil være godkjent til sitt opprinnelig bruk. Tipper jeg ikke hadde fått godkjent rommet som soverom av takstmann hvis jeg hadde laget det mindre enn 15m3.

Jeg prøver altså å forstå hvilke regler som i praksis gjelder når jeg gjør (ikke søknadspliktige) endringer i en leilighet fra 1983. Hvis det er reglene fra 1983 som vil være gjeldende trenger jeg å vite hva disse reglene er.
   #5
 744     Hønefoss     1
Ikke for å ødelegge en god moral, men jeg ville gitt fullstendig blaffen og kjørt på uavhengig av dagens lyskrav. Du kommer uansett aldri til å få bråk for dette... Rommet er i grenseland for hva som ville blitt godkjent, og er mest sannsynlig et helt fint rom - uavhengig av reglene som er laget før/etter.

Det er også i Tek10 krav til at vinduet må ha nedkant maks 90cm over gulvet, og et vindu på 0.4mx1.6m (bxh) vil gi bedre lysforhold enn 1.6mx0.4m - så etter min oppfatning er dagens regelverk kun egnet til én ting - byråkrati-mat.

Jeg forstår intensjonen med regelverket, men dessverre er ikke regelverket i nærheten av hva som kan håndheves av vanlige dødelige.  Et regelverk som nærmest forutsetter programvare på data for å kunne avgjøre om det er godt nok eller ikke når man har én parameter som avviker noe, ville jeg overhodet ikke tatt seriøst ved rehab...
  (trådstarter)
   #6
 653     Norge     0

Et regelverk som nærmest forutsetter programvare på data for å kunne avgjøre om det er godt nok eller ikke når man har én parameter som avviker noe, ville jeg overhodet ikke tatt seriøst ved rehab...


Jeg er i utgangspunktet veldig enig i dette. Og bekymringen min er ikke knyttet til selve bruken av rommet. Hadde dette vært i et hus jeg hadde planer om å bo i i årevis hadde jeg heller ikke hengt meg opp i dette. Men dette er en leilighet som jeg ser for meg at jeg kanskje skal selge igjen om noen år når jeg har behov for mer plass. Det jeg er bekymret for er at jeg gjør en endring som gjør at leiligheten som i dag har to soverom plutselig må selges med ett soverom og ett disponibelt rom. Det vil i realiteten påvirke verdien av leiligheten selv om man i praksis kan bruke det disponible rommet som soverom.

En annen ting er at hvis jeg forstår det gjeldende regelverket kan det tenkes jeg kan gjøre noen grep som sikrer at rommet vil være innenfor regelverket og likevel dekke behovet mitt.
   #7
 744     Hønefoss     1
Jeg ville ikke bekymret meg for dette, som sagt ligger rommet ditt så i grenseland at selv om du gjør justeringer i dag, er det ingen kommer til å være påståelige om dette. Det er neppe noen som har så god oversikt over de forskjellige regelverkene at de kan avgjøre dette, og i tillegg må de være 100% sikre på at endringene er gjort etter at Tek10 inntrådte. Det vil heller ikke være noen som har interesse av å kontrollere dette så grundig, nettopp fordi rommet egentlig er innenfor det opprinnelige regelverket...

   #9
 277     Hjemme     0
Kravet på 15 m3 er ikke lenger gjeldende. I TEK10 er det ikke en slik begrensning. Dette har vært skrevet om i noen andre tråder.
  (trådstarter)
   #10
 653     Norge     0

Kravet på 15 m3 er ikke lenger gjeldende. I TEK10 er det ikke en slik begrensning. Dette har vært skrevet om i noen andre tråder.

Ok, kan du kort oppsummere hva som er kravene etter TEK10? Det er så mye forskjellig informasjon på nett, så det er vanskelig å få oversikt over hva som er gjeldende regelverk. Jeg antar at det fortsatt er noen krav som sier noe om minimumsstørrelse for et rom for varig opphold?

Edit: Jeg har skummet i gjennom TEK10, og så vidt jeg kan se er det veldig lite som er tallfestet. Det står:

"§ 12-7. Krav til rom og annet oppholdsareal
(1) Rom og annet oppholdsareal skal ha utforming tilpasset sin funksjon og ha tilstrekkelig størrelse, romhøyde og plass til fast og løs innredning."


Når det gjelder vindu på soverom er det heller ikke spesielt konkret:

"§ 13-12. Lys
(2) Rom for varig opphold skal ha vindu som gir tilfredsstillende tilgang på dagslys, med mindre virksomheten tilsier noe annet."


Det som derimot er ganske konkret er luftkvalitet:

"§ 13-2. Ventilasjon i boenhet
(2) Soverom skal tilføres minimum 26 m3 friskluft pr. time pr. sengeplass når rommet eller boenheten er i bruk."


Dette er vel det punktet som er vanskeligst å måle selv...

Men jeg trenger vel uansett ikke å forholde meg til TEK10 i mitt tilfelle så vidt jeg kan forstå.
   #11
 1,545     Sørlandet     0
Siste nummer av medlemsbladet til Huseiernes Landsforbund  har en egen artikkel om akkurat dette. Hva skal til for å få godkjent en utleieleilighet. Rømningsveier, takhøyde, dagslys boder soverom osv.

Når det gjelder soverom er dette et rom beregnet for varig opphold. Da skal man ha krav til mengde dagslys. Ganske teit egentlig, for på soverommet er man gjerne om natten og da er det mørkt. Og er man der om dagen, så gjør man alt for å få det mørkt. Likevel er det krav til masse lys...


Signatur
  (trådstarter)
   #12
 653     Norge     1

Siste nummer av medlemsbladet til Huseiernes Landsforbund  har en egen artikkel om akkurat dette. Hva skal til for å få godkjent en utleieleilighet. Rømningsveier, takhøyde, dagslys boder soverom osv.


Hvis du sikter til artikkelen "Strenge krav ved utleie" så er vel den relevante delen følgende:


Selv om man bare leier ut et kombinert oppholds- og soverom, må det være godkjent for varig opphold. Det betyr at rommet må være minst 15 kubikkmeter stort og ha tilstrekkelig dagslys og utsyn. Er vindusarealet mer enn 10 prosent av gulvarealet i rommet, vil dette ofte gi nok dagslys, men skygger andre bygninger eller terrenget vesentlig for dagslyset, må vinduet være større. For at utsynet skal være tilfredsstillende, skal underkant av vindu ikke være høyere enn 90 cm over gulvet.


Jeg må nok basere meg på å beregne dagslys på annen måte enn med 10%-regelen slik den er beskrevet i veiledningen til forskriftene, da vinduet i såfall ikke vil være stort nok til et rom for varig opphold uansett hvordan man bygger rommet.


Når det gjelder soverom er dette et rom beregnet for varig opphold. Da skal man ha krav til mengde dagslys. Ganske teit egentlig, for på soverommet er man gjerne om natten og da er det mørkt. Og er man der om dagen, så gjør man alt for å få det mørkt. Likevel er det krav til masse lys...


Akkurat det er jeg veldig enig i  Smile
   #13
 1,574     Trondheim     0
Ble selv noe overrasket da jeg leste denne artikkelen i bladet til Huseierene. Mye faktafeil her - og igjen 15 m3 som krav for varig opphold er gammelt. Det viktige er tilstrekkelig utsyn og lys. Hva som definieres som tilstrekkelig utsyn er relativt - slik at i sentrumsnære strøk, er utsyn mot bygårdsbakhage tilstrekkelig. På "landet" ikke.
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 653     Norge     0
Så oppsummert blir det altså:

1) Det er IKKE krav til at rommet er minst 15m3, så lenge det har "tilstrekkelig størrelse", til tross for at f.eks. Huseierens Landsforbund opplyser om dette. Hva som er "tilstrekkelig størrelse" er ikke definert.
2) Det er IKKE krav til rømningsvei fra soverommet, så lenge det er to rømningsveier fra branncellen (antar at leiligheten er én branncelle). Dette betyr at det ikke er noe konkrete krav til størrelse på vindu.
3) Det er IKKE krav til 10% lysflate i forhold til gulvflate, så lenge det kan dokumenteres "tilfredsstillende tilgang på dagslys". Dette kan gjøres med en eller annen programvare, men er avhengig av mange faktorer.
4) Det er uklart om jeg skal forholde meg til krav fra 1983 (byggeår) eller 2012 (TEK10)
5) Sannsynligvis er det ingen som kommer til å legge seg opp i endringen jeg gjør fordi regelverket er så komplisert at "ingen" har helt oversikten over hva som egentlig gjelder...

Er ikke alltid man blir så mye klokere av å undersøke hva som er gjeldende regler  ::)
   #15
 3,216     0
Se i veiledren til TEK, ikke selve TEK, det er i veiledren du finner de mere konkrete kravene.

Veiledren sier følgende:

"Romhøyden i oppholdsrom i boenhet bør være minimum 2,4 m i de deler av rommet som forutsettes møblert, og ikke lavere enn 2,2 m utenfor møbleringssone. Romhøyde i bod, bad og toalett bør ikke være lavere enn 2,2 m.

I rom i byggverk for publikum og i arbeidsbygning bør romhøyde være minimum 2,7 m.

For boenhet anbefales et minste areal på 7 m2 for rom for varig opphold."

   #16
 1,731     Trondheim     0
Akkurat disse reglene for utsyn og lysinfall er ikke til å førstå.
Hva er det som er dagslys??? Det virker som at i følge kravene så er dette direkte solsteik inn i rommet da f.eks vinduer med terasse etc over kreves større. Hva da med nordvendte vinduer?? Vi bodde i en bygårdsleilighet med en høy bygg over på andre siden gårdsplassen og nordvendte vinduer på halve leiligheten, var ikke noe direkte lys å få.
Om natta da? ikke noe dagslys å få ::)
Utsyn har vel samme problem hvis man bor i et område med andre hus i nærheten, er mange rom med utsyn mot en vegg.
Så det er som sagt VELDIG forskjellig disse reglene slår inn avhengig av hvor du bor.

MVH
Sakke
  (trådstarter)
   #17
 653     Norge     0

Se i veiledren til TEK, ikke selve TEK, det er i veiledren du finner de mere konkrete kravene.


Jeg har for så vidt sett i veilederen, men der er det mye "bør" og "anbefales" (ref. utdraget ditt). Det er jo et greit utganspunkt, men hadde vært enklere å forholde seg til litt konkrete krav. I mitt tilfelle er jo ikke takhøyde og rom-størrelse problemet, men vindusflaten. Og etter beskrivelsen fra veiledningen vil egentlig ikke et rom med den vindusstørrelsen kunne benyttes til "varig opphold" med 10%-regelen.

Men så var det dette med hvilket regelverk jeg må forholde meg til. Bygget er fra 1983, og rommene er helt sikkert godkjente etter gjeldende regler på det tidspunktet. Når jeg da gjør (ikke søknadspliktige) endringer på rommene, hvilke regler forholder jeg meg da til?

Virker som dette koker ned til at hvis jeg bruker sunn fornuft og bare utvider rommet med et par kvm så er det ingen som kommer til å henge seg opp i det, og rommet vil fortsatt defineres som et soverom selv om jeg bare får ca 6-7% vindusflate ifht gulvflate, og det er en 1,6m dyp balkong over vinduet. Kanskje spesielt fordi det er et soverom, hvor man primært ønsker å holde lyset ute, ikke slippe det inn. Men jeg skulle likevel ønske noen kunne bringe klarhet i hvilke regler som faktisk gjelder i mitt tilfelle.
   #18
 51     0

Det er også i Tek10 krav til at vinduet må ha nedkant maks 90cm over gulvet, og et vindu på 0.4mx1.6m (bxh) vil gi bedre lysforhold enn 1.6mx0.4m - så etter min oppfatning er dagens regelverk kun egnet til én ting - byråkrati-mat.


Jeg har forsøkt å finne ut hvor kravet til 90 cm nedre kant på vindu i soverom kommer fra. Har så langt ikke klart å finne dette. Står sikkert et sted men hvor?

Det jeg har funnet er at den gamle loven, TEK fra 1997 med oppdatert forskrift FOR-2007-01-26-96 fra 2007 har denne ordlyden:
§ 10-33. Belysning og utsyn
Ethvert rom skal ha tilfredsstillende belysning i forhold til rommets funksjon og brukernes behov.
Rom for varig opphold skal ha vinduer og utsyn. For enkelte rom kan dette tilrettelegges ved tilstrekkelige åpninger mot andre rom eller ved overlys. Der særlige forhold gjør det påkrevet kan vinduer erstattes med godt tilrettelagt belysning.

TEK10 har denne ordlyden:
§ 13-12. Lys
(1) Byggverk skal ha tilfredsstillende tilgang på lys uten sjenerende varmebelastning.
(2) Rom for varig opphold skal ha vindu som gir tilfredsstillende tilgang på dagslys, med mindre virksomheten tilsier noe annet.
§ 13-13. Utsyn
Rom for varig opphold skal ha vindu som gir tilfredsstillende utsyn med mindre virksomheten tilsier noe annet.

Veilederen for TEK10 hentet fra Direktoratet for byggkvalitet, veiledning til §13-13 Utsyn, sier dette:
"For å hindre innestengtfølelse må rommet ha minst ett vindu som gir tilfredsstillende utsyn.
I boenhet må stue ha minst ett vindusfelt der underkant vindusglass er maksimum 1,0 m over underliggende gulv slik at det
oppnås tilfredsstillende utsyn for både stående og sittende. Kravet gjelder ikke for loft eller kjeller."

Her nevnes altså kun stue i utsynsammenheng og tallet er 1,0m og ikke 90 cm.
Dessuten gjelder det ikke for loft og kjeller. Hva da med soverom i loft og kjeller?

Noen som vet mer om hvor 90 cm kommer fra?
   #19
 150     0

Noen som vet mer om hvor 90 cm kommer fra?


Ja, det var det som sto i veilederen til TEK10 frem til 30. mars i år, da endret de på bl.a. den detaljen, se her: http://www.dibk.no/no/Byggeregler/Nyheter-Byggeregler-pa-ett-sted/Oppdatert-veiledning-til-byggereglene/

Så nå er altså kravet blitt underkant vindu maks 1,0m over gulv. Det har forøvrig også blitt endringer ifbm utsyn som er relevant for etablering av boenhet i kjeller, se her: http://www.byggebolig.no/generell-diskusjon-om-a-bygge-nytt-og-pusse-opp-bolig/tilbygg-med-utleie-i-kjeller-krav-om-utsyn/msg406828/#msg406828