17,037
19
6
Utvendig bod m/badstu 15m2
372
Rogaland
1
Hei
Har mulighet til å bygge en 15m2 bod ved siden av vår fritidsbolig, her skulle jeg gjerne hatt plass til en badstu også ( eller blir den ikke brukt?)
Til hver fritidsbolig tillates det oppført 1 bod. Boden kan være frittliggende og verken BRA eller BYA kan være over 15 m2. Maks mønehøyde for boden er 3,0 meter og maks gesimshøyde er 2,5 meter. Boden kan ikke innredes med rom for varig opphold.
Noen som har mulighet til å tegne en planløsning som vil gjøre denne brukendes til å lagre ting og tang i når vi ikke er på hytten pluss at vi får en badstu der også. synes 15m2 er så lite.
takk for all hjelp
Har mulighet til å bygge en 15m2 bod ved siden av vår fritidsbolig, her skulle jeg gjerne hatt plass til en badstu også ( eller blir den ikke brukt?)
Til hver fritidsbolig tillates det oppført 1 bod. Boden kan være frittliggende og verken BRA eller BYA kan være over 15 m2. Maks mønehøyde for boden er 3,0 meter og maks gesimshøyde er 2,5 meter. Boden kan ikke innredes med rom for varig opphold.
Noen som har mulighet til å tegne en planløsning som vil gjøre denne brukendes til å lagre ting og tang i når vi ikke er på hytten pluss at vi får en badstu der også. synes 15m2 er så lite.
takk for all hjelp
Jeg har valgt å lage badstua ca 2x2m, med dør på 45 gr avkappet hjørne. Siden jeg skal ha vedfyrt ovn, krever det endel plass mht brannmur etc. Så hos meg blir det 2 benker på ca 1,90m.
Hvis badstua er utenfor hytta, trenger du plass til omkledning og dusj også. En løsning kan være å bygge 2x2m badstue og 2x1,8m omkledningsrom/dusj. Da har du brukt ca halve arealet. Så lager du egen dør utenfra inn i boden.
2x1,6 m bør være en grei badstustørrelse for en familie på fire(?), har du et ca like stort rom til entre/omkledning er du oppe i halve arealet (medregnet vegger, men 10 cm bør holde i uthus, ikke velg TEK10-isolasjonsstandard), og du har fortsatt sju komma noe til bod.
PS: Ser erstokke tenker ganske likt.
Antar at den blir vedfyrt og da er det kjekt om den er så liten at den blir fort varm. Er den liten nok kan du sitte og hutre litt i håndkleet mens du fyrer den opp uten å fryse i hjel før den er god og varm.
skal ikke ha dusj i boden / badstu.
Hva er fordelene med å ha den vefyrt vs strøm ?? ++ og -- ??
Foreløpig er det kun jeg og guttungen som synes at badstu er kjekt å ha
En vedfyrt badstue er fint. Men det blir nok endel dyrere enn elektrisk. En vedfyrt badstueovn koster ikke all verdens, men du må ha brannmur og pipe. Jeg har stålpipe som er tilpasset ovnen. Det kostet det dobbelte av selve ovnen. Til gjengjeld sparer man litt utgifter til elektriker. På min hytte er det ikke strøm, så da var valget enkelt.
For å hive inn enda et alternativ, kan jeg nevne IR-badstue. Mange å velge i her:
http://www.sparmax.no/?action=produkter&id=2&cattext=Sauna/Badstue
Du klarer neppe å bygge billigere selv. Men dette er noe annet enn tradisjonell badstue.
Er faktisk ganske så digg å sitte i badstua kun med lysstripa fra luftinga som lys, evt et kubbelys hvis en virkelig skal slå på stortromma
Men rent praktisk tar jeg for gitt att elektrisk må være en bedre løsning men badstu i seg selv er jo på en måte ikke snakk om å gjøre noe som er "praktisk".
Innimellom får en jo nær kasta brukte elektriske ovner etter seg på finn for så og si ingenting, så elektrisk kan jo være veldig billig. Vi fikk kjøpt en vedfyrt fra Drammensjern for 500,- på Finn for 10 år siden. Hva en ny vedfyrt koster aner jeg ikke, men det er sikkert grisedyrt?
Ang skorstein så har jeg bare kjørt røykrøret rett ut av vegg via en selvkonstruert "muffe". Har osett at enkelte feller inn en tynn lecastein i veggen som de har røret gjennom (mye brukt på diverse brakker og småhytter på Finnskogen).
For en løsning i et frittstående "skur" på 15m2 hadde jeg ikke giddet å bry meg om å legge masse penger i branntekniske løsninger for noe så blir brukt så sporadisk.
Men for å ikke bryte forumsreglene så må jeg vel si at alle regler selvsagt må følges.
I Estland hos svigers har vi vedfyrt, men det hele må jo planlegges et par timer i forveien, det gjør at man kan ikke bare slå på ovnen og ta seg et badstubad som med elektrisk.
I en hytte eller fritidsbolig er jeg 100% for vedfyrt badstue, da har man tid og skal ta det rolig.
Hjemme mener jeg derimot at elektrisk er bedre i de fleste tilfeller.
Har du tenkt på kommunale krav ang montering og feiing etc av en ovn i en bod?
Ikke enig i at man må planlegge mer med vedfyrt.du tenner på i ovnen og så blir bastuen varm. Tar akkurat like lenge å få basturommet varmt med elektrisk som el. gitt at effekten er omtrent den samme. Det er jo ikke slik at man slår på den elektriske ovnen og setter seg inn. Hvis man vil man ha en bastu som blir fort varm så isolerer man rommet.
I en utebod er det lurt at overdimensjonere ovnen. Og å ha vanntank på ovnen slik at man har tilgang til varmtvann, har ikke tatt meg bryet å legge inn vann for å få dusj. En stamp med kallvann og så varmtvann fra tanken på ovnen , og så blander man iet fat og hiver over seg med øse(godt å fukte seg litt med vann)
et eksempel på planløsning:
http://www.kontio.fi/fin/Hirsihuvilat-ja-saunat/Kaikki-huvilat/hirsisauna_Kirsikka.xPohjapiirustukset_4d870ecf82727.jpg
ovner:
http://www.sunwind.no/content/pages/catalog/productindex.asp?mc=12&sc=56
http://tylo.no/product.aspx?r_id=25983
Trenger ikke brannmur:
http://www.sunwind.no/content/pages/catalog/productindex.asp?mc=12&sc=76
MVH
Sakke
Ved er ikke gratis det heller, der går vel utgiftene opp i opp. Med en vedovn har du ekstra utgifter til pipe, brannmur etc, så at vedfyrt skulle bli billigere har jeg liten tro på.
Men får han godkjent vedovn i denne boden? Virker på meg som det er noe restriksjoner ute å går ut fra hvordan han ordlegger seg i 1. post.
En badstu regnes kanskje som et P-rom, men ikke et rom til varig opphold? Jeg synes i alle fall mer enn et kvarter eller to i badstu er noe jævelskap jeg ikke vil utsette kropp og hode for... ::)
Det er ikke nevnt noe for eller mot ovn/pipe, men å montere vanlig vedovn eller paneler i et utebodrom med køyer eller sitteplasser kan tyde på at rommet er ment som anneks, rom for varig opphold, mens en badstuovn i et rom innredet som badstu tyder på at rommet er beregnet til kortere opphold, omtrent som en utedo.
Hva er forskjellen for en nabo eller myndigheter om man på en hytte bruker et frittstående anneks som gjesterom kontra bod til ved. Jeg føler at de som laget denne regelen er noen skikkelige treskaller, da er det vel slik at de selv kommer utenom nevnte regel og kan overnatte i slike boder da?
På min hytte er det et 15 kvm anneks med badstu og dusj samt et oppholdssrom med seng. Den dagen jeg ville fått beskjed om å forandre på det ville nok oppfinsomheten for trenering og dævelskap fått skikkelig drivstoff.
Heldigvis har mange bygget ulovlig i mange år så nå har vi fått lov til å ha en frittliggendebod.
Hadde jo vært bedre om det var lov å bruke den til varig opphold, kommunen forklarer dette med at fritidsboliger kan være 100m2 og det er mer enn nokk
Terrasse kan være maks 30m2, vet noen om vi kan ha en treterasse på 30m2 og legge skiferpå ca 50m2 eller er det også terrasse? Hva er en terrasse ( ikke kom med latin at terrasse betyr.....)
Var i en litt volumiøs badstu av tømmer på Finnskogen, den tok veeeldig lang tid å få varm. Har selv en vedfyrt badstu i en tidligere vedskjul som jeg isolerte 7 cm. Lite volum og antagelig alt for stor ovn gjør at jeg fyrer den varm nok til at jeg kan kaste håndkleet på 15-20 minutter. Dvs at jeg kan sitte badstua og fyre den varm, i praksis ingen "venting". Men denne badstua er trang. 2 har det helt ok og kan halvt sitte/ligge, om vi er tre må vi sitte ved siden av hverandre.
Men badstu inne i bolig ville jeg hatt elektrisk, ingen tvil om det. Og om jeg brukte den hver dag ville jeg også hatt elektrisk, er ikke så glad i vedarbeid. Selv bader jeg ca en gang i uka på vinteren.
Med tanke på nytelse så mener jeg uansrett at vedfyrt er en vinner. Knitringa, lukta av veden og lyset fra ovnen er gode greier
Aldri mer elektrisk badstu
Ja, og din bastu inne i huset har utgangstemp på 24 grader(bad) , isolert og ovnen har kansje maks 30kg stein.
Du må sammenligne epler med epler, En utendørs vedfyrt badstu har før det første ofte en ovn med stor steinmasse, utgangstemp er lavere(særlig på vinteren og bygget er dårligere isolert.
Gjentar, hvis ovnene (elektrisk kontra ved) har samme nominell effekt , har samme steinmagasin og er plassert eksakt identisk bygg så tar oppvarmingen omtrent like lenge.
Hvis man ikke liker vedarbeid/fyring etc så får man vurdere utfrå det. eller om man har tilgang til gratis/billig ved.
Klart er at brannvernselementer koster noen tusenlapper og at pipe etc drar opp kostnaden, men i en utebastu så syns jeg vedfyring er da det eneste jeg skulle vurdert - dog får man da prioritere selv utifra det man synes er viktig.
MVH
Sakke
Starter man oppfyring og legger i noen kraftige sentbrennende kubber før man f.eks legger ut på en joggetur, har man en grunnvarme det er lett å øke når man kommer tilbake.
Det går fint å lage en ikke alt for kostbar brannmur av tynne porebetongblokker. Selv har jeg en slik som er montert på stifter/hodeløs spiker m/avstandstykke i gulv, tilsvarende som holder blokkene sammen og med skrue m/avstandstykke mot vegg i toppen. Det gir luftsirkulasjon bak blokkene som kan kles med tynne metallplater om man ønsker det.
Jeg har isolert stålpipe gjennom tak, men skulle jeg bygget en enkel bodbadstu i hagen hadde jeg vurdert en enklere antagelig selvbygd patent.
MVH
Sakke