15,521
21
0
Vannbåren varme - Rustfarget vann i rørsløyfene
265
Molde
0
Etter ca to års drift av anlegget har vannet blitt rustfarget som vist på bildet. Er dette normalt og kan det føre til problemer over tid? Bilde 1 og bilde 2 viser rørtypen som er benyttet fra varmepumpa og inn på fordelingsstokken (tror det kalles Mannesmann-rør).
Signatur
Her skal du trå varsomt i graset, som det så fint heter.
Skal ikke ta alle mannesmann rør i samme bolle eller hva det heter.
Dette jobber jeg med daglig.
- Det blir rust/humus vann i vannbårent anlegg pga: oksigen i vann, avleiringer av gods, feil pH i vannet.
Dette medfører i økt energikostnader til oppvarming da det dannes et isolerende belegg på rør. (Dette er faktisk en varmepumpedødare, når det belegget legger seg på veksler i varmepumpe og den ikke får avgitt nok varme.)
Varmeanlegg bør bygges i kobber, mannesmann eller lodding.
har man skikkelig spanderbuksene på seg, kan syrefast brukes, men noe overkill i privathus.
Galvaniserte(eller Elforsinket rør som Geberit kaller de.) rør er fyfy, det går til nøds.
- Man bør ha på et delstrømsfilter på anlegget som tar ut partikler.
- Man bør ha en pH på 9,2 (Da er vannet dødt)
Jeg visste at dette kom til å bli en brannfakkel
Delstrømsfilter, er det et slikt der man kobler bypass og sørger for at litt av vannet går forbi filteret til enhver tid? Noen som har hørt om noe som heter Grander-vann? Har hørt navnet men vet ikke enda hva det er.
Kan f.eks kobles inn på en åpen kurs på en gulvvarmefordeleren. Derfor det skal stå bypass og ikke at alt vannet skal gå igjennom er fordi når filteret blir fult/tett vil det ikke gå vann igjennom filteret.
(Etter som vi på jobben leverer filter og vannbehandlingsutstyr til større anlegg (bygårder, fabrikker og storanlegg.), har jeg ikke noen interesse å prøve å "selge" til småboliger. )
Uten at jeg vet det 100% sikkert, vet jeg at de selger patronfilter på Biltema, dette bør fungere ok til mindre anlegg. Ingen mercedes, men en helt ok skoda som gjør jobben. hvis dere ser sammenligningen.
Mannesmann:
Er suverent, mye tidsbesparende. med tanke på at hvis man skal lodde eller sveise, skal man jo til med varme arbeiderskjema, og brannvakt og masse sånt. hvis man gjør det etter boka.
Rørdimensjon.
Hva som er rett og galt her er jo å spørre om hvor mye sukker du skal ha i deigen. Man må jo vite hva det skal gå til. f.eks er det en radiator, holder det med 15mm, mens beregner man større anlegg går jo dimensjonen oppover i takt med ting som skal kobles til. Dette har noe med vannmengder som kreves, trykktap over hvor langt det skal frakte vannet.
pH justering.
Her kan mye brukes til å justere pH`en. Problemet er hvis man f.eks tilsetter en "pH-klump" som skal justere pH`en kan dette fungere som en propp, derfor er det viktig at man justerer i små mengder, helst løser opp midlet i vann som man tilsetter igjennom filteret så det ikke gjør noen skade på anlegget.
Hvis man har et større anlegg av et slag, vil jeg anbefale at man kanskje tar en titt på vår hjemmeside, www.pentex.no for referanser eller om man lurer på noe. Det er mye å spare ved et rent/optimalt anlegg.
Vet at siden er nede nå, men den skal komme opp når vår webmann får ordnet det.
Ja jeg jobber der.
lykke til
Hva som er rett og galt her er jo å spørre om hvor mye sukker du skal ha i deigen. Man må jo vite hva det skal gå til. f.eks er det en radiator, holder det med 15mm, mens beregner man større anlegg går jo dimensjonen oppover i takt med ting som skal kobles til. Dette har noe med vannmengder som kreves, trykktap over hvor langt det skal frakte vannet."
Ja det er klart. Det er gulvvarmerør 20mm ca 6-700 meter.
Egne prosjektfilmer på YouTube
Kjøper denne hvis han mener mannesmann galv.
Mepla(alupex) er et bra system det også.
Vet ikke hvordan trykkfallet er kontra kobberør, hvertfall hvis man legger forbruksvann tilsvarer 15mm kobber - 18 pex.
Tilførsell
Nja, her ville jeg vurdert 22 eller 28mm, kommer litt ann på hvor mange sløyfer du har. men antar at du har 7 sløyfer, ville jeg kanskje valgt 28mm kobber.
Du vil finne ut om du har valgt riktig tilførsell og riktig lengde på rør om du har en delta t(forskjell på tur og retur.) på 5 grader ca.
Tenkte å legge det i bjelkelag, blir vel ca 10 meter fra VP til fordelerskapet... Byr det på problemer og bør jeg trekke på en isolasjonsstrømpe på mannesmannrøret?
Har akkurat opplevd at flow swich på dakin pumpa har hengt seg opp pga av leiring, er det slik å forstå at ved å montere en Delstrømsfilter vi man fjerne noe av avleiringen, eller finnes det noe annet som kan monteres in?
Er det noen som vet type og hvor de kan skaffes fra ?
Galvanisterte og stålrør som brukt i gamle radiator anlegg, lager brunt, så blir vannet etterhver svart..
Da blri det avleiringer, og elysatorer kan være kjekt å ha.
Ser det er messing og stålrør som er blandet i anlegget over. Det er vel ikke noe triks ettersom messing er kobber, men er vel jernet som vil korrodere? (andelen stål>>>andelen kobber så det er ikke farlig bortsett fra at vannet kan bli brunt...) Kan det være årsaken?
Alt av opplegg er i messing med lodding, eneste som er jern er i pumpa som er i støpjern, vet da ikke hva varme veksler er laget av men det ser ut som syrefast.
ser at en ELYSATOR trio type 10 ligger rundt 10 tusen lappen, syntes det var i dyreste laget, men virker den, er det noen som har erfaring med disse?
Hvor mye glykol tilsatte du, 1% eller var det mer?