45,057    19    13  

Ventilasjon på bad: Naturlig avtrekk eller mekanisk vifte?

 307     7
Sliter med utrolig fuktig luft på badet etter dusj. En av veggene er yttervegg med vindu, dette dugger helt igjen.

Har naturlig avtrekk i tak.

Lurer på å montere ei elektrisk vifte for å bedre avtrekket - men samtidig finner jeg utallige artikler på internett som advarer mot mekanisk avtrekk, og at naturlig avtrekk (spesielt over tak) er langt å anbefale.

Så hva gjør jeg? Kan det være at inn-lufta til badet er for lite, og at om denne økes så blir trekket bedre?

Om jeg evt. skal montere vifte, monteres denne i taket på badet, eller på pipehatten på taket? (Ca. 2 meter langt rør)

   #1
 278     Sandefjord/Larvik     1
jeg har montert vifte på loftet som jeg slår på før dusj. all damp blir borte. ikke engang speil dugger.
utblåsing skjer på den ene gavelen av huset.

Hvorfor advares det mot en slik løsning?
   #2
 362     1
Som en løsning under bruk av bad, er vel dette lite å advare mot.
Da må man jo også advare mot bruk av sentralstøvsuger.

Som permanent lufting av huset/badet er det energikrevende med kun avtrekk uten gjennvinning av varmen.Og at kun avtrekk fører til undertykk i boligen og inntrekk av radongass fra grunn/kjeller. Det er vel det hele.

Ellers er det vanlig at mesteparten av avtrekkslufta går gjennom baderom også på balanserte ventilasjonsystemer med energigjennvinning. ( Det er bedre med stuelukt på badet enn badelukt i stua.)
   #3
 362     2




Så hva gjør jeg? Kan det være at inn-lufta til badet er for lite, og at om denne økes så blir trekket bedre?

Om jeg evt. skal montere vifte, monteres denne i taket på badet, eller på pipehatten på taket? (Ca. 2 meter langt rør)


Jeg ville øke muligheten for luft inn på badet først. Luft som skal ut må jo først ha mulighet til å komme inn.
Hvis du monterer viften over tak arbeider du med naturen i større grad da jo varm luft naturlig stiger opp.

  (trådstarter)
   #4
 307     1

Se artikkel her.

Når vifta ikke brukes vil den jo stenge den naturlige ventilasjonen ellers i huset - hvor skal lufta gå ut da? (utenom evt dører og vinduer som åpnes nå og da)

Prata med en fyr fra ventilasjonsfirma nå, som kommer og tar en titt. Skal melde fra her hva han har å si.

   #5
 6,967     Akershus     0

Kan si litt om åssen *jeg* løser dette: Har en kanalvifte pål oftet, som går døgnet rundt,året rundt. Har en bryterpå badet som lar meg hastighetsregulere vifta, så når jeg skal dusje,setterjeg den på fullt, og når jeg er ferdig, skrur jeg den ned på laveste... Noen vil sikkert si at det er å fyre for kråka og blabla i disse energisparetider, men sånn gjøres det i allefall hos meg!

En annen ting fordel med dette er det at jeg er i mitt daglige virke borte i mange som tror når de er ferdige på badet, så er badet også ferdig luftet. Sannheten er at det som regel er igjen mye fukt i rommet, som dermed ikke kommer ut. Lar man vifta gå på laveste hele døgnet, løser dette seg selv.

Til slutt, angående tilluft: Alle dører inn til bad skal ha flat terskel, luftehull eller annen mulighet for god innluft. Ellers fungerer ikke ventilasjonen skikkelig.

.Thag

.Thag
  (trådstarter)
   #6
 307     0
Ble anbefalt samme løsning som Thag av ventilasjonsfirma, med vifte montert på toppen av luftinga som kontinuerlig går på laveste nivå, og økes når man dusjer e.l.
Siste redigering: Wednesday, January 7, 2009 7:44:39 PM av Gogg
   #7
 187     0
dette var en smart løsning. men for nysgjerrighets skyld, hvor mye strøm bruker den vifta di når den går på det laveste?

   #8
 6,967     Akershus     0

dette var en smart løsning. men for nysgjerrighets skyld, hvor mye strøm bruker den vifta di når den går på det laveste?


Tja... Der tok du meg! Aner ikke! Men mange W er det ikke, for det er ikke mulig å se før og etter at dette ble installert på strømregninga...  Synes dette virker veldig bra hjemme hos meg. Kan nevne at jeg gjorde likedan i hybelen. Der er det en vifteoppunder taket, som går når hybelboeren dusjer. Men så er det en kanalvifte på loftet som leieboeren ikke styrer, som går på det laveste hele tiden. Har dermed *to* vifter gående hele året...

.Thag
   #9
 745     Sponvika     0
La oss si den trekker 15w og det blir en drøy hundrings på årsbasis, ikke mye det for å holde fukten og møkkalukta borte fra badet ;D
   #11
 1,118     Oslo / Østfold     1
Har gjennom flere år hatt et bad med naturlig ventilasjon. En tilluftsventil ved gulv og en avtrekk ved tak. Dårlig utluftning ved dusj og veldig kaldt om vinteren når klappventilen ved taket ble stående åpen. Innstallerte varmekabler og fant ut at strømforbruket ble vel høyt. Kjøpte så en PAX-vifte til ca. 1500:- med elektonisk styring (4W). Denne kan kobles med bryter for direkte gange, for fuktføler innebygget i viften og via lysbryter med ettergang. Jeg valgte modell med automatisk spjeld. Så nå er denne koblet med dobbelbryter (1x2pol + 1x1pol)
Til daglig står den tilkoblet med fuktstyring. Starter når den finner det nødvendig, og stopper samt lukker spjelet når luftfukten er under det nivået jeg har innstillet. Derved beholder jeg varmen i rommet og får ut fuktighet når jeg har dusjet. I tillegg kan jeg tvangskjøre den hvis jeg ønsker ha ut gasser/løsemidler fra neglelakk osv.
Har også tilsvarende i toalettrummet, men her koblet til lysbryteren med ettergang.
  (trådstarter)
   #12
 307     0
Har du montert viften ved avtrekksventilen inne på badet eller på toppen av luftekanalen? Fungerer det i såfall 100%, det er vel noen meter med luftekanal den skal trekke fukten opp over taket?

Jeg fikk tilbud på montering av vifte på topp av luftekanal, fy f... det var dyrt: 6800 eks mva. Det inkluderer vifte og isolerte felxkanaler i luftekanalen. Og arbeidet er eksklusive elektrikerarbeid og brannisolering.

Om det fungerer å montere vifta innvendig på badet ved ventilen i taket gjør jeg nok heller det.
   #13
 708     Buskerud     0
Vi har et to etg. hus med bad i hver etg. Badet nede har jeg ventil over tak uten vifte eller spjeld. her er det en del kulderas fra ventil. bad opp har vifte uten spjeld, her er det ikke kulderas. Lurer på om jeg burde ha vifte nede som går konstant, for at ikke lufta blir trekt ut av bad nede og opp i 2 etg.
   #14
 22     Nøtterøy     0
Vi ble akkurat ferdige med badet og der har vi en PAX-sak med fuktstyring og kulderas-spjeld montert i avtrekket i taket. Fungerer helt utmerket og det er ingen duggproblemer.
  (trådstarter)
   #15
 307     0
Er det noen som har tips på en god vifte for montering ved takventilen på badet? En som er stillegående og kanskje med spjeld? Og med flere hastighetsnivåer
  (trådstarter)
   #16
 307     0
Lurer også på hvordan man tetter når røret på vifte er smalere enn kanalen? Har firkantet kanal på 15 cm diameter - de fleste vifter har runde rør med smalerer dimensjon - hva bruker jeg for å tette glippene?
   #17
 4,502     0
Husk at ved montering av vifte på kanal så bør sentrifugalvifte monteres. De enkle aksialviftene greier ikke å trykke lufta gjennom en kanal av litt lengde.
   #18
 282     Tønsberg     0
Hei,
jeg kjøpte armert flexirør, som jeg festet til ståltråd på lang list, så kan du bare dytte lista opp igjennom ventilen, gå på taket og dra røret opp, så har du en ny og vanntett ny ventilsjakt.
Funker fint hos meg, hus fra 62 med to slike kasse ventiler over tak som jeg trakk slik flexirør innvendig.
  (trådstarter)
   #19
 307     0
Nå fant jeg noen vifter med diameter 15 som kan gå - dvs den vil fylle opp bra men jeg får jo noen små glipper i hjørnene når kanalen er frikantet - hva kan jeg tette med? (vil helst slippe unna å trekke nytt rør)

Kalles evt. armert flexirør dette i butikkene? Jeg gjorde et søk på nett nå og fikk ingen treff..