3,006
30
4
LED lys på juletre kjøpt i USA "funkler"/ blinker
13
0
Jeg lurer på om det er noen som kan forklare meg hvordan jeg kan løse mitt problem med juletreet.
Jeg kjøpte et juletre i USA med 850 LED lys ferdigmontert, disse er beregnet for 110V, slik at jeg måtte også kjøpe meg en 220v-110v omformer.
Problemet er at lysene blinker/funkler nesten umerkelig, men veldig slitsomt, slik at vi ikke kan bruke dem.
Kan dette være pga. Omformeren og eller 50/60hz forskjellen?
Finnes det evt en LED driver med 110-220v inn og 110v ut?
Mvh.
Ronnie
Jeg kjøpte et juletre i USA med 850 LED lys ferdigmontert, disse er beregnet for 110V, slik at jeg måtte også kjøpe meg en 220v-110v omformer.
Problemet er at lysene blinker/funkler nesten umerkelig, men veldig slitsomt, slik at vi ikke kan bruke dem.
Kan dette være pga. Omformeren og eller 50/60hz forskjellen?
Finnes det evt en LED driver med 110-220v inn og 110v ut?
Mvh.
Ronnie
Det er denne:
https://altitec.no/spenningsadapter-fra-220-240vac-til-110-120vac.html
Eller kanskje det er meningen at lysene skal funkle?
Lasten kan også være for lav -eller for høy?! Jeg vet ikke, da det ikke fulgte med noe teknisk informasjon, forsøker en ny mail til kundeservice for å få svar på pærestørrelsen.
Ellers skulle ikke tro at sinus eller firkant puls på slike oppsett skulle spille noen rolle...
Firkantpulser har mange overharmoniske som jeg tenkte kunne påvirke LED-driveren. Mine LED-utelys drivers av en vanlig transformator. Det er ikke mulig å se at de blinker. For øvrig er det som Tovas skriver, det blinker 50 ganger pr. sek.
Nei, det tror jeg ikke at det gjør ( er på jobb, og kommer ikke hjem før i morgen kveld å får sjekket)
Treet er delt i tre seksjoner, hvorav hver seksjon har en egen LED driver/ koblingsboks som er grønn, veldig diskret, uten så mye som et klistremerke -og festet på stammen...
Hver av disse tre boksene er sikret med 2 3A 115VAC sikringer, samt nettledningen som har 2 x5A glass-sikringer montert.
3 stk * 3 A/stk * 115 V = 1035 W
5 A * 115 V = 575 W
Når minste sikring tilsvarer en effekt på 575 Watt er det grunn til å mistenke at transformatoren på 100 Watt kanskje ikke er kraftig nok.
Reklamen for transformatoren sier "Merk at denne leverer opp til 100 Watt, utstyr som trekker mer enn dette kan ikke brukes".
Med 850 LED-lamper skal det ikke mer effekt til enn 100 W / 850 stk = 0.12 W/stk før man kommer over de tilgjengelige 100 W. 0.12 W er ikke veldig mye effekt for en lampe.
Dette må du dessverre leve med, evt bytte lys. De selger samme teknologien på biltema utelys, for å si det slik. Problemet når dette blir brukt i utelys, er at plaststøpen er dårlig og vann ødelegger likeretteren (faktisk +- 370 volt pp der)
Frekvensen på pulsene ut av en halvbølgelikeretter er da vel den samme som frekvensen inn? Og i en helbølgelikeretter dobles frekvensen.
Nei.
Du har 50 fulle sinuser pr sekund - 50 topper, 50 bunner. En halvbølgeliketter gir deg femti ganger i sekundet en halv sinuskurve på 1/100 sek, deretter null volt i 1/100 sekund - det betyr stadig 50 topper, 50 blink i sekundet. En helbølgelikeretter "snur opp ned" den nedre delen av sinuskurven, slik at du på 1/50 sek får først en halv sinus på 1/100 sek, deretter nok en halv sinus (og med samme polaritet, ikke motsatt av den første) på 1/100 sek, dvs. 100 topper, 100 blink pr sekund.
100 blink/sek er så høyt at ingen ser det som blinking. 50 blink nær grensen, og ganske personavhengig: Noen reagerer ikke, jeg kan reagere sterkt på det. Jeg synes det blinker på kinoen (dvs. gammel stil film-basert kino), på 48 blink/s (filmen går på 24 bilder/sek og det gis to blink pr bilde). Selv Super-8, på 54 Hz (18 bilder/sek, tre blink pr bilde) plager meg.
Men det skifter med hvordan det blinker. En gammeldags TV blinket også 50 ganger i sekundet, men når blink #2 kom, lå det enda igjen etterglød etter blink #1 - det rakk ikke å bli helt kullsvart i mellomtiden. Jeg opplevde TV-bildet på et billedrør som fjellstøtt. Med en halvbølgelikeretter er det ikke snakk om noen etterglød fra ett blink til et annet (det har også med forskjellen mellom LED og billedrør-fosfor) - det er kullsvart halve tiden. Så blinkingen blir mye verre.
Det koster 1 diode å lage en halvbølgelikeretter, 4 dioder å lage en helbølgelikeretter. Noe få øre mer. Antagelig sparer du det inn flerdobbelt på at du både kan redusere på det som ligger bakenfor for å glatte spenningen (hvis du skal ha "ren" DC) og du kan ta ut dobbelt så stor effekt. Hvis noen bruker halvbølgelikerettere for å spare kostnader, er det 95% sjanse for at de lurer seg selv. Og jeg har aldri hørt noen gode argrumenter for at det teknisk sett skulle være "bedre" med halvbølge- istedetfor helbølgelikeretter, uansett bruksområde.
Men årsaken er forsatt likeretteren sin feil, lyset er på i 10ms og av i 10ms. Dette er veldig merkbart. En vanlig glødepære uten likeretter ville lyst i hele perioden.
Det er i og for seg riktig - LEDen er i seg selv en halvbølgelikeretter. Så kun en helbølgelikeretter er meningsfylt. Da får du dobbelt så mye lys, om det betyr noe for deg.
Uten helbølgelikeretter spiller det ingen rolle hvilken vei du sette inn LEDen - om den bruker den ene eller den andre halvdelen av sinusbølgen er likegyldig. Med likeretter er det fullt lys med LEDen plugget inn den ene veien, svart om du snur den (hvis det er mulig, da! Vi snakker her om "bak" likeretteren, og selv der hender det jo at kontaktene er polariserte.)
Apropos... Er det noen som vet?: I mange moderne LED-konstruksjoner er det ikke LEDen selv som sender ut lyset - den eksiterer et lag av fosfor, akkurat slik som elektronstrålen i et gammelt TV-billedrør ekiterte fosforet på billedskjermen. Det er fosforet som lyser når det de-eksiteres. Fosforen i billedrør glødet i 20-30 ms etter eksitering; det dempet flimring ned til umerkelige nivåer. Hvor lang er ettergløden i fosforet i LEDs? Lenge nok til at det er med på å redusere flimringen?
(Ikke spør meg hvor stor andel LED i handelen i dag som bruker fosfor til å produsere lys - jeg aner ikke! Men svar gjerne på spørsmålet!
Hva ser du som ulempen med den?
Ulempen som nevnt over, er blinking og fare for brann i likeretterpakken. De er påstøpt midt i slyngen. Utelysene mine fra Biltema brant opp, ledningene hang nedover treet med 230V. Farlig for barna.
Markedskontroll ol går via DLE/DSB.
På nettledningen står det oppgitt følgende:
Model: 75FT-UL-5A-4 120V, 60Hz, 5A, 600W.
Replace lamp with either: 3.6V, 0,072Watt or 2,4V 0,048Watt ( jeg vet ikke hvilken av disse mitt tre har)
Jeg har også gjort et forsøk: jeg tok min iPhone og filmet i saktefilm, og det er veldig tydelig hvordan lysene blinker så kraftig at veggene kaster skygge.
Når det gjelder strømforsyningen -og sinus,, så har jeg ikke fått svar fra leverandøren.
Jeg har også forespurt om hvilken type og størrelse omformer treet blir levert med til det tyske markedet hvor det samme treet blir solgt.
Bommer du ikke med kommaplasseringen nå? Ronnie R angir at reservelampene skal være på 3,6V, 0,072W - 850*0,072 blir 61,2 W. Alternativet med 2,4V, 0,048W, dvs 850*0,048 blir 40,8 W.
Et juletre med 5-600 watt LED-lys ville flombelyse hele stua. Vilkårlig lyskilde på 500 watt, selv de "fotosolene" vi brukte i min barndom for å kunne filme i Super8 innendørs ved store familibegivenheter, flombelyser stua!
Du har rett. En glipp fra min side.