13,173    26    0  

Binde renta - 5 eller 20 år ... ?

 557     Fetsund     0
Hei godtfolk

Vi har nylig fått utbetalt gunnlån fra Husbanken. Og nå diskuterer min kjære og jeg hvorvidt vi skal binde renta eller ikke. Hun vil binde i 5 år, jeg vil binde i 20 år.

P.t. har Husbanken følgende fastrente: 5 år: 2,472% og 20 år: 3,057%


Vi har ulike argumenter for og i mot.


Hva tenker folket her inne om å binde renta og i såfall hvor lenge?

   #1
 323     Nittedal     0
20 års forutsigbarhet høres jo veldig deilig ut.
Har du regnet litt på det?
Jeg hadde gått for 20, men det er meg.Smile
   #2
 83     Nedre Romerike     0
Om jeg skulle binde renten, så ville jeg i tilfelle gått for lengst mulig avtale. Du velger det først og fremst for å sikre privatøkonomien større forutsigbarhet.

Selv om du vil tape mot flytende rente de første årene og mot 5 års fast rente i denne løpetiden, har verdien av 20 års kontrakt trolig størst verdi lenger ut i avtaleperioden.

Min vurdering er at fast rente 20 år på 3,057% har liten nedsiderisiko men potensielt betydelig oppside.

Alternativt kan du jo inngå en fastrenteavtale med deg selv - sett av litt ekstra de første årene og bygg opp en buffer for fremtidige renteøkninger.
   #3
 1,574     Trondheim     0
Fasterente på 20 år til 3 prosent. Ville ikke vært i tvil. Det finnes, meg bekjent ingen perioder i økonomisk historie hvor det har vært så lav flytende rente i snitt. Eneste som ev kan velte dette, er om dere vurderer det dithen at dere ikke har planer om å bo i boligen i 30 år - og risikerer å måtte betale ut overkurs ved et ev salg (men selv det er jo begrenset med en så lav rente).

Ser og at det er mulighet til å ha inntil 8 år avdragsfritt. Ville og vurdert dette, men dette krever at man er litt disiplinert og ikke bruker fra hånd til munn.

Se følgende regnestykke for til eks et lån på 2. mill. - Du får justert for en svært forsiktig forventa inflasjon en kostnad over 30 år på ca 100.000 med fastrenta. Da er ikke ev forventet verdiøkning av bolig tatt med. Det regnestykket vil det være nært umulig å tape på. Dette er gavepakke fra Staten!

Signatur
   #4
 583     Auli     0
Personlig hadde jeg gått for 5 år. Noe annet mener jeg vil være komplett uansvarlig. Aller helst maks 3 år over kun kortere perioder.

Dette er veldig enkelt begrunnet. "du vet aldri hva som kommer til å skje". Plutselig brekker du ryggen i en ulykke og deres eksisterende bolig kan ikke tilpasses? Kjedelig å tape det veddemålet med banken 18år før tiden og må kjøpe seg ut til overkurs eller hva det heter.

Nei vettuhva - som han over her sier, bind renta med deg sjæl på en litt høyere prosent. Er du skikkelig heldig og vinner, så har du plutselig en konto med meget mye penger om 20 år som du "ikke trenger". Det kan bli vel så trivelig.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 557     Fetsund     0
Du tar inn her faktorer utover det man kanskje pleier å kalkulere med. "Hva om det blir krig?"


Fastrente med seg selv er jo gunstig kun når flytende rente er under fastrentenivået! Når motsatt skjer har den ingen verdi.

Eller har jeg misforstått hva dere mener?
   #6
 68     0
I samme situasjon med Husbanken. Har alltid ment at flytende rente over tid.
Gikk for fast rente over 10 år, 2.66%.
Jeg tenkte som så at med 3 millkr i lån og hvis renten går til 5% vil min besparelse være ca 75000kr pr år.
JEg vurderte 20år, men man låser seg litt lenge, hvis det blir forandringer i livet så kan man måtte løse inn låenet på et ugunstig tidspunkt som gjør kosten høy.
   #7
 83     Nedre Romerike     0
Det jeg mener er at fastrenteavtale går du inn på fordi forutsigbarheten har verdi i seg selv. Om jeg vil spekulere, spiller jeg heller på fotball eller hester.

Du har helt rett i at lånekostnaden ved flytende rente er upåvirket av en slik ordning. Å disiplinere privatøkonomien ved å spare rentedifferansen i perioder med lav rente er kun med det formål å bygge opp en buffer for fremtidige renteøkninger. I tillegg er det gebyrfritt og kan "kanselleres" uten omkostninger. Problemstillingen med å selge huset/bryte fastrenteavtalen er helt klart en faktor som må vurderes.

   #8
 36     Rogaland     0
Hadde jeg hatt muligheten hadde jeg uten tvil valgt 20 år på rundt 3 %. Argumenter om at du kan brekke ryggen etc ser jeg som mindre relevant da nedsiden er veldig liten versus oppsiden på rentene. Evt. overkurs på å gå ut av lånet er en ulempe (du får også trekke fra 28 % av denne overkursen på skatten) men samtidig knekker du ryggen og mister inntekt er det vel enda mer komfortabelt å ha ett lån på 3 % om 7 år enn muligens 7-8 %. Eneste grunnen rentene er lave nå er pga lavkonjuktur i USA og Europa. Hadde det ikke vært det ville rentene vært mer normale rundt 5-7 %.

Etter skatt betaler du da 2.16 % rente de neste 20 årene med inflasjon på rundt 2-3 % så har du effektivt negativ rente de neste 20 årene. Det er en ren gavepakke fra Staten.
   #10
 1,656     Bergen     0
Hadde ihvertfall bindet renta for 20år på 3%.  Min anbefaling er: bind renten for hele lånetiden, 20 år, og hele lånebeløpet.

Greitt, at rentenivået har en tendens til å følge konjunkturene, slik at renten er høy når folk har jobb og lønningene stiger deretter, mens den går ned i dårligere tider (finanskrise), men dette alene er ikke godt nok argument mener jeg til at dere ikke bør binde renten.




   #11
 874     Oslo     0
Har et evt salg noen betydning? Man må jo kjøpe en ny bolig hvis man selger den gamle, eller er slike lån låst til en bolig?
   #12
 1,943     0
Vi kjem høgst sannsynleg til å binde vårt Husbanklån til 20 år ja.

(Husbanken stiller krav om livsløpstandard)
   #13
 1,144     Trøndelag     0

Dette er veldig enkelt begrunnet. "du vet aldri hva som kommer til å skje". Plutselig brekker du ryggen i en ulykke og deres eksisterende bolig kan ikke tilpasses? Kjedelig å tape det veddemålet med banken 18år før tiden og må kjøpe seg ut til overkurs eller hva det heter.


For at dette problemet skal oppstå må rentene ligge under 3% på det tidspunktet du går ut av avtalen. I motsatt fall får du utbetalt penger om du går ut av avtalen (underkurs). Etter mine begrep er det siste i alle fall minst like sannsynlig.

Personlig er jeg risikoavers så det holder, og hadde uten tvil gått for 20 år om jeg fikk dette tilbudet.
   #14
 489     0
Fastrente er artige greier.

Har hatt fast rente i Husbanken i snart tre år nå. Var fornøyd med å binde på 2,9%, men den flytende renta har ikke vært over det nivået i denne treårsperioden. :(

Det blir spennende hva slags vilkår jeg kan velge mellom til høsten... Smile
   #15
 340     Nord-Norge     0
Vi har diskutert dette frem og tilbake, og for vår del er det forutsigbarheten av å vite til en hver tid hva måneds-kostnadene vil være som var utslagsgivende for oss. Vi kommer til å binne den i 20 år. 
   #16
 2,297     Ski     0
Det er vel ett fåtall av banker som ville foreslått en fastrente som de vet vil kommer under den flytende i gjennomsnitt over perioden på 20 år?

   #17
 583     Auli     0

Du tar inn her faktorer utover det man kanskje pleier å kalkulere med. "Hva om det blir krig?"


Fastrente med seg selv er jo gunstig kun når flytende rente er under fastrentenivået! Når motsatt skjer har den ingen verdi.

Eller har jeg misforstått hva dere mener?


Dummeste du har sagt. At noen risikovillig velger å ikke kalkulere med enkelte ting er dems eget problem.
Selv mener jeg at til og med død er noe man må se på ved opptak av store lån. Tross alt kjører vi rundt i dødsmaskiner og dreper hverandre daglig.

Å regne med at alt kommer til å gå bra for all fremtid er i overkant optimistisk.
Selv knakk jeg noe så smått og lettfikselig som ankelen i vinter. Tok knapt ett sekun å knekke, tviler på at rygg, nakke og også andre ting som kan ødelegge bra for framtiden skjer "like fort".

At husbanken krever livsløpstandard som en nevner hjelper fint lite. Rentebinding er en risiko i seg selv, en jeg nekter å ta.
Signatur
   #18
 5,188     Østlandet     0
Hvis du garantert ikke skal bygge på, pusse opp, renovere, selge eller refinansiere av andre årsaker de neste 20 årene kan det være smart å binde renta, men uforutsette ting er det umulig å planlegge. Leste for en stund siden om et par som måtte selge pga skilsmisse. De fikk, i tillegg til alle andre problemer, en stor ekstraregning fra banken fordi de hadde bundet renta.

Mange finansierer bilkjøp med pant i huset. Det kan du altså glemme hvis renta er bundet, så da går kanskje vinninga opp i spinninga...
Signatur
   #19
 1,731     Trondheim     0
"Rentebinding er en risiko i seg selv, en jeg nekter å ta"
you lost me there....
sjønner ikke helt tankegangen din....eneste risikoen man tar med rentebindning er at man muligens må betale overkurs hvis den flytende renten er høyere en det du betaler ved akkurat på det tidspunktet avtalen sies opp for tiden. Ved bytte av bolig kan dette ofte ungås hvis jeg har skjønt det riktig.
Stor boliglån og flytende rente er det som er risikoatferd. sansynligheten at renten i snitt er over 3% de neste 20år ser jeg som veldig sannsynlig.
Argumentet her:
"Det er vel ett fåtall av banker som ville foreslått en fastrente som de vet vil kommer under den flytende i gjennomsnitt over perioden på 20 år?"  
Er ikke relevant, för det förste er husbanklån kraftig subventionert og for det andre er ikke dette noe veddemål for banken. Det handler vel mer om vilke kostnader banken har akkurat nå for å finansiere et slikt langsiktig lån.
Man bygger jo nytt, slik at behovet for tilbygg og større rehab under neste 20 år er vel usansynlig. Men klart med så lang bindningstid så er det en fordel hvis man ikke har tenkt å flytte på seg. kansje mellomting med 10 år?
MVH
Sakke
   #20
 36     Rogaland     0


Du tar inn her faktorer utover det man kanskje pleier å kalkulere med. "Hva om det blir krig?"


Fastrente med seg selv er jo gunstig kun når flytende rente er under fastrentenivået! Når motsatt skjer har den ingen verdi.

Eller har jeg misforstått hva dere mener?


Du mener at det ikke er noen risiko å ha flytende lån selv om man kanskje får se 10 % i løpet av de 20 årene vi her snakker om. Gj. snittlig rente siste 100 år er mer rundt 6 % enn 3 %.

Skal man sikre seg mot død eller ulykker er vel det beste å kjøpe en livsforikring eller gjeldsforsikring.
Dummeste du har sagt. At noen risikovillig velger å ikke kalkulere med enkelte ting er dems eget problem.
Selv mener jeg at til og med død er noe man må se på ved opptak av store lån. Tross alt kjører vi rundt i dødsmaskiner og dreper hverandre daglig.

Å regne med at alt kommer til å gå bra for all fremtid er i overkant optimistisk.
Selv knakk jeg noe så smått og lettfikselig som ankelen i vinter. Tok knapt ett sekun å knekke, tviler på at rygg, nakke og også andre ting som kan ødelegge bra for framtiden skjer "like fort".

At husbanken krever livsløpstandard som en nevner hjelper fint lite. Rentebinding er en risiko i seg selv, en jeg nekter å ta.



Du mener at det ikke er noen risiko å ha flytende lån selv om man kanskje får se 10 % i løpet av de 20 årene vi her snakker om. Gj. snittlig rente siste 100 år er mer rundt 6 % enn 3 %.

Skal man sikre seg mot død og ulykker har vi forsikringer som livsforsikring, ulykkesforsikring eller gjeldsforsikring.

Ett av argumentene for å ha flytende er at renten følger konjuktursvingninene (og da også lønninger, arbeidsløshet etc..). Men desverre så gjør de ikke det i Norge ettersom valutkursen er viktig for Norges Bank og vi har nå rekordlave renter samtidig som det går så det suser i Norge. Hvis USA sin økonomi tar seg opp vil rentene etterhvert stige i Norge også.

Jeg har lagt ved norske 1 år swap siden 1999. Ikke så mye nedside å binde renta nå. Ihvertfall ikke i ett 20 års perspektiv.
   #21
 83     Nedre Romerike     0
For ordens skyld: du betaler overkurs dersom fastrenten på det tidspunktet du bryter avtalen er lavere enn den kontrakten du har inngått og kansellerer før utløpstiden. Har ingenting med flytende rente å gjøre. Årsaken er enkel, du må kompensere banken for deres bortfall av inntekt.
   #22
 359     ØSTLANDET     0

For ordens skyld: du betaler overkurs dersom fastrenten på det tidspunktet du bryter avtalen er lavere enn den kontrakten du har inngått og kansellerer før utløpstiden. Har ingenting med flytende rente å gjøre. Årsaken er enkel, du må kompensere banken for deres bortfall av inntekt.


tror du tar feil
det er basert på bankens beregninger over antatt fremtidig flytende rente som varierer
   #23
 282     Tønsberg     0
Jeg har bundet renta i 10 år på 5.14 og 6.05% så hvis du kan binde i 20 år på rundt 3% hadde jeg ikke vært i tvil. Har lån i KLP jeg etter gammel modell, lånet er delt i tre med de to på oprinnelig 500 tusen hver, samt en siste del med flytende rente. Er veldig deilig med fast rente, samme beløp i 10 år, kun surt at renta er dobbelt av hva du kan binde på nå i 20 år. Ikke hør på kona, denne dealen er once in a lifetime!
   #24
 279     Haugeby     0


For ordens skyld: du betaler overkurs dersom fastrenten på det tidspunktet du bryter avtalen er lavere enn den kontrakten du har inngått og kansellerer før utløpstiden. Har ingenting med flytende rente å gjøre. Årsaken er enkel, du må kompensere banken for deres bortfall av inntekt.


tror du tar feil
det er basert på bankens beregninger over antatt fremtidig flytende rente som varierer



Reglene for hvordan over- eller underkurs skal beregnes står i forskriftene til §54 i Finansavtaleloven. I forskriften står det: For lån som nevnt i første ledd skal differansen på innfrielsestidspunktet mellom den avtalte rente og den rente långiver tilbyr for tilsvarende lån legges til grunn ved beregning av långivers tap eller gevinst ved førtidig innfrielse.

Så Solås har nok rett..

   #25
 1,144     Trøndelag     0

Mange finansierer bilkjøp med pant i huset. Det kan du altså glemme hvis renta er bundet, så da går kanskje vinninga opp i spinninga...


Da kan du binde renta på deler av lånet, i praksis har du da to lån med pant i huset. Uproblematisk.
   #26
 1,519     Oslo     0


For ordens skyld: du betaler overkurs dersom fastrenten på det tidspunktet du bryter avtalen er lavere enn den kontrakten du har inngått og kansellerer før utløpstiden. Har ingenting med flytende rente å gjøre. Årsaken er enkel, du må kompensere banken for deres bortfall av inntekt.


tror du tar feil
det er basert på bankens beregninger over antatt fremtidig flytende rente som varierer



Det er to sider av samme sak. Beregninger om antatt fremtidig flytende rente = fastrente, i alle fall i teorien.