21,969    24    5  

Eneste i budrunde, selger vil vente, hva gjør vi?

 2     0
Vi har vært på visning på et relativt gammelt hus. Vi var de eneste på fellesvisning og da også de eneste som skrev oss på lista. Huset så bra ut og hadde en prisantydning på kr 1,250,000. Vi la først inn et bud på kr. 1,020,000. Da fikk vi beskjed om at det ville ikke selger godta, noe vi hadde forventet. Vi spurte om selger var interessert i å møte oss i pris, men megler fortalte at selger forventet prisantydning. Han fortalte også at selger ikke var stresset med å selge huset og at flere har vært interessert, men ikke har fått mulighet til å sett på huset ennå. Vi betaler gjerne prisantydning, for vi har lyst på huset, men vi har ikke lyst til å gå over prisantydning, i hvert fall ikke hvis vi er de eneste i budrunden. Men hvis vi nå forteller til megler at vi kan betale prisantydning og selger fortsatt vil vente og vurdere interessen, da vet jo selger hva vi kan ut med og jeg ser for meg at de da vil prøve seg på over prisantydning også. Har dere noen råd til hva vi bør gjøre?

Kan også nevne at megler fortalte at taksten på huset egentlig var 1,450,000 men at de la seg under i prisantydning.

   #1
 1,731     Trondheim     1
Har bare et råd. Ikke by over deg selv. Hvis du ikke har bevis på stor pågang og sansynligvis stigende pris så bør du bare la budet stå, med beskjed til megler(skriftlig) at dere vil bli oppdatert på nye bud. Blir det ny visning, gå , og legg et bud på nytt og hvis det blir budrunde så byr dere så lenge dere syns prisen er OK.
Så lenge det ikke er andre som byr så er aktuell prisnivå akkurat det dere har gått ut med....

MVH
Sakke
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Jeg er enig i at vi ikke bør by over oss selv. Men vi skjønner jo at selger ønsker prisantydning på huset, særlig siden han ikke stresser med å selge (han bor et annet sted i landet enn der huset selges). Vi la inn bud på kr 1,020,000 for å starte budrunden et sted. Men det er ikke noe problem for oss å by prisantydning.. hvis vi hadde visst at vi hadde fått det for prisantydning. Men vi er redde for at dersom vi sier at vi kan kjøpe det for prisantydning og selger fortsatt ønsker å vente for å vurdere interessen, så har vi dermed "vist korta våre til motstanderen".

   #3
 5,432     Akershus     1
Det dere opplever er antagelig det mest brukte trikset til en eiendomsmegler. Jeg har vært igjennom det samme og var dum nok til å by over meg selv. Men konsekvensen ble ikke veldig stor og jeg tok ikke sjansen på at det ble ny visning og dermed enda høyere bud å konkurere mot. Dette var dog sentralt Oslo, med potensielt mange kjøpere.

Dere kan jo prøve dere med et mottrekk, si at dere har funnet et annet prospekt dere vurderer og at dermed pristilbudet står ved lag, men kun kort tid. Er det ikke særlig interesse for boligen, kan det hende de ikke tør la denne sjansen gå fra seg.
   #4
 661     Bærum     0

Vi har vært på visning på et relativt gammelt hus. Vi var de eneste på fellesvisning og da også de eneste som skrev oss på lista. Kan også nevne at megler fortalte at taksten på huset egentlig var 1,450,000 men at de la seg under i prisantydning.


Krev å få se denne "egentlige" taksten. Det vil jo være veldig rart hvis det ikke eksisterer et takstdokument. Jeg ville vel også vært forsiktig å by over meg selv, men lar seg ofte rive med av følelser i slike prosesser. Husk at megler er selgers mann. Det at det ikke var noen andre interessenter ville i tillegg gjort meg ekstremt skeptisk. Har du sjekket reguleringsplaner for området? Er det planlagt utvidelse av vei, blokker el.l? Jeg ville i tillegg lest takstdokumentet med lupe, og tatt en lang prat med takstmann.
   #5
 5,337     Tromsø     0
Hvis dere byr over dere selv, så gjør det med kortest mulig budfrist. Og nå som budrunden er i gang og det er gått tid etter annonsert visning, så kan vel den settes helt ned i noen få minutter. Om selger ikke slår til på så kort varsel, trekk dere tilbake og se etter andre boliger.
Signatur
   #6
 537     0

Han fortalte også at selger ikke var stresset med å selge huset og at flere har vært interessert, men ikke har fått mulighet til å sett på huset ennå.


Husk at megler er selgers mann, og gjør alt han kan for å presse prisen opp.

For hver måned selger sitter med huset taper han penger. Og pilene peker vel ikke akkurat oppover i eiendomsmarkedet om dagen. Så jo lengre det trekker ut, jo bedre for dere. Risikoen er jo at det plutselig kommer noen andre som har veldig lyst på huset.

Signatur
   #7
 1,459     Trondheim     0
I og med at budet er 20 % under takst ser jeg ikke problemet med å bo over seg selv opp i mot prisantydning. Dog å by over seg selv over prisantydning hadde jeg ikke gjort.
Signatur

   #8
 38,238     Lillestrøm kommune     0
Jeg fikk telefon fra en megler flere måneder etter jeg hadde kjøpt hus, det var et annet hus jeg hadde sett på som nå hadde fått inn bud godt under takst og han lurte på om jeg var interessert.  Dvs for noen prosjekter er prisen spinngal i forhold til markedet og kan man da vente så mørner selger kanskje over tid.  Legger du inn høyere bud med kort akseptfrist så kan du jo legge inn et nytt lavere bud ved en ny budrunde...  Ikke sikkert at det er populært, men gir budgivere et signal.
   #9
 3,412     Akershus     0
Hvis selger avslår et bud, kan man be om et motbud; et bud fra selgeren som er forpliktende for selgeren.  Kanskje vil selgeren da komme med et bud lik prisantydning, og da er vel transaksjonen i boks. 

Funker ikke det, har man mulighet til å bruke mye tid på bevise hvem som er mest tålmodig...
Signatur
   #10
 5,188     Østlandet     0
Dere må ikke by over dere selv. Press selgeren til å komme med motbud.
Dere må argumentere med at dere også har god tid, markedet har snudd ned og at dere titter på andre objekter.
Til den prisen du nevner så kan ikke dette være et pressområde.
Dere har sikkert blitt forelsket i stedet, men hvis forelskelsen får anledning til å gå litt over så vil dere se alle ulempene, feilene, utgiftene og all jobben (som er grunnen til at dere var de eneste på visning.)
Bruk tiden til å få noen "proffer" til å vurdere huset. Dere må aldri kjøpe gammelt hus uten tilstandsrapport (og takst.)
Denne "taksten" han henviste til, fikk dere se den?
Signatur
   #11
 7,686     Bærum     0
Takst er ikke nødvendigvis "riktig" pris. Det er jo ingen andre som er interessert. Dette er stillingskrig. Den med mest tålmodighet vinner. Jeg var i samme situasjon et par ganger. Første gang prøve megler å presse meg. Jeg sto på mitt og fikk tilslaget. Andre gangen la jeg inn et skambud. Da ønsket selger å pusse opp og selge etterpå. Vi ble da enige om en litt høyere pris, fremdeles godt under takst. Alt handler om tilbud og etterspørsel.
   #12
 1,699     Norge     0
Sitt på gjerdet og vent!

Gjør som flere andre nevner, sjekk tilstandsrapport, egenerklæring og takst. (Takst over 6 mnd gammel, er ikke gyldig).

Dere mister ikke huset selvom dere venter, sørg for å få tilbakemelding etter siste visning. Mange på listen? Mange på visning? I tillegg til beskjed ved nye bud.

Budet dere la inn vil fremstå som useriøst fordi det er langt under prisantydning og påstått takst.
Jeg skjønner ikke helt sammenhengen mellom prisantydning i forhold til takst, dersom selger har god tid - burde han jo egentlig sette prisantydning nærmere takst?

Tipper dere får tilbakemelding etterhvert med invitasjon til å legge inn nytt bud, gjør gjerne det - da under prisantydning. Dersom budet blir avslått, ber dere om motbud.

Lykke til  :)

   #13
 836     Østfold     0
Jeg leser: "megler fortalte at selger forventet prisantydning.". Det er vel ikke et direkte motbud, men det er vel bare en måte å teste om det stemmer på. Når dere la inn et lavt bud for å sette igang en budrunde forventet dere sikkert andre budgivere

Edit: klart det er interessant, og en selvfølge å se taksten. Men ofte synes jeg det er mest interessant med punktene som omtaler tilstand, og ikke hva takstmannen synes markedverdi er. Og det sier jeg fordi jeg ser så utrolig mye dårlige vurderinger. Nylig så jeg en halvpart av tomannsbolig I Opsund/Sarpbsborg til takst 1,0 mill. Samtidig var det nylig omsatt en annen som kun var hårfint bedre til 1,6. Den ble solgt umiddelbart til 1,5 mill. Jeg kan nesten ikke komme på noen bransje jeg synes arbeidet som leveres varierer mer enn det det gjør fra takstmenn
Signatur
   #14
 6,426     tromsø     0
Gi eventuelt budet ditt en tidsfrist. Det er sikkert mulig å bruke 1 million på å isolere, drenere, el, vann. Er huset fra 1960, er kledning uten lufting, eller lufting som er lektet igjen. Legg ut et bilde, så kan mange her si hva du må være obs på. Byggeår=samme feil.
   #15
 1,076     1484     1
Sorry, men deler ikke andre syn.
Vil du ha huset, er det vel verdt å gå opp til prisantydning for å slippe en ny budrunde.
Får man budrunde, spretter prisen ( nesten garantert ) i været.

Jeg skulle selge, og hadde prisantydning på 1950. Fikk et " tullebud" på rundt 1 500, og overtagelse langt, svært langt fram. Valgte sitte på gjerdet. På et tidspunkt fikk jeg ikk en ny interessent, og huset ble solgt for 2080.  Vi ble hele tiden anmodet om å komme med motbud, dette er jeg prinsippielt i mot, og valgte holde prisantydningen, eller utfordre kjøper til å komme med et nytt bud. Å komme med motbud ville jeg vært forsiktig med, da dette er en forpliktende prisreduksjon man ikke meddeler " markedet "...

Samme skjedde når vi skulle kjøpe, prisant var 2690. Vi forsøkte 2 500, selger gjorde oss oppmerksomme på at det var prisantydning som gjalt. Vi godtok denne, for å avslutte saken der og da. Selvsagt KUNNE vi tjent noen kroner på å sitte å vente, men vi kunne like gjerne tapt tilsvarene om fler interessenter kom på banen. For oss var det verdt 190 000kr å få avgjøre saken direkte , framfor usikkerheten rundt en ny budrunde. Det beløpet er uansett svært lite i det lange løp..

Påpeker dog at vi kjøper hus utelukkende for å ha et sted å bo, ikke som spekulasjonsobjekt. Vil man spekulere, stiller det seg selvsagt annerledes...
Signatur
   #16
 4,452     Vestlandet     0
+1 på hva Utsikten sa

Det kommer også veldig ann på hvor mye man vil ha huset. Er det unikt, eller er det bare et dere kom over. Hvor stort er tapet på å evt ikke få huset?
Signatur
   #17
 3,277     I huset mitt     1
Hurra, min første post her. -Kjøpte hus for 2 år siden, starta å følge med her på BB da.  :)

Jeg var i tilnærmet lik situasjon som trådstarter da jeg kjøpte, mitt bud godt under takst. Megler forsøkte seg på samme med at "selger forventer takst", noe som sikkert er naturlig. Jeg ville ikke heve mitt bud og krevde et motbud, noe jeg fikk og vi ble enige. (Motbudet lå mye nærmere meg enn takst for å si det sånn.)

Saken er den at selv om trådstarter høyner sitt eget bud til takst, så trenger ikke selger å selge der og da. -Megler vil jo selvsagt da annonsere dette budet til andre interessenter og se om noen andre kaster seg på og følger videre. Selv om ingen kaster seg på, når takst da er oppnådd i siste bud, så kan jo faktisk selger/megler våre så sleipe å gi motbud på takst + 100k....... :-\

Så, krev motbud.  Cool
   #18
 6,426     tromsø     0
Mange takster er ganske "råtne", her i Tromsø. Selger sier til megler hva selger forventer, på kontoret før megler får selge huset. Megler bruker en kjenning som er takstmann og som over telefon får vite hva pris selger forventer. Ser en på takster, ser en at megler gjerne bruker samme takstmann på mange av husa som selges. Et relativt gammelt hus her i Tromsø til markedspris=takst kan være en utgifts bombe. Trekker en fra hva en må bruke på å fikse opp huset, kan megler oppfatte det som tulle bud. Men har kjøper dårlig tid, kan kjøper fort måtte bruke all fritid de neste 10år på å renovere hus. Megler sier gjerne at selger over telefon forventer høyere pris, uten å kontakte selger. Ofte vet selger om feil og mangler og er mer fleksibel/realistisk. Enig med andreasg, det er for stor variasjon på takster. Er selgers takst en "ekte takst"? Mangler taksten noe "negativt(utelatt), eller er taksten bare en salgsreklame? Det er stor risiko med gammelt.
   #19
 7,686     Bærum     1
Jeg hadde to takster på huset i forbindelse med ekspropriasjon. De ene lå 50% over den andre. Dette skyldes at den ene takstmannen var hyret av Staten og den andre av meg. Ingen skal fortelle meg at de var nøytrale. Staten ønsket lav takst, jeg ønsket høy. Vi fikk begge det vi ba om. Vi møttes på halvveien som antagelig var ganske riktig.
Siste redigering: Friday, November 1, 2013 4:21:07 PM av Torango
   #20
 1,016     Hosle     0
Prisantydningen skal være reell, altså en pris selger er villig til å akseptere. Ellers er det villedende annonsering, dette har det stått litt om i avisene. Nå har dere ikke budt prisantydning, så da er det en stillingskamp om hvem som holder ut lengst.

Be om et motbud. Det lander sannsynligvis på prisantydning. Deretter byr dere et sted mellom opprinnelig bud og motbudet og det er stor mulighet for at det blir handel.

Selvfølgelig må du sjekke taksten (betenkelig at dette bare er et muntlig beløp, det skal være et dokument). Du bør være rimelig sikker på at prisen er riktig. Hvis det er dårlig dokumentasjon for eiendommens verdi og tilstand, bør du undersøke nærmere.
   #21
 8,022     Bærum     0
Var i omtrent samme situasjon som TS. Etter å ha ventet på at selger skulle "knekke" i et par uker, ga vi opp og bød over oss selv - la inn bud på prisantydning. Resultatet av å vente for lenge med dette var at megler hadde klart å spore opp en ekstra interessert - og vips så var det budrunde og vi endte 0.5mill høyere enn vårt initielle bud  :(

Nå tyder vel det meste på at det er gunstigere å kjøpe nå enn på lenge, så mulig det er safere å ha is i magen nå enn for 3-4 år siden.
   #22
 5,570     0
Skjer det ikke noe mer på et par dager, kan dere jo vurdere å øke budet halvveis opp til prisantydning. Da har dere møttes på halvveien, og det kan være megler råder selger til å slå til.

Megleren vil ikke alltid tjene på (litt) høyere pris. Det er ikke gitt at 100.000,- høyere salgssum øker provisjonen til megler nok til at det er god butikk å bruke ukesvis på det.

For øvrig enig i det Utsikten skriver. Du tar en risiko ved å vente. Oppsiden er at dere kan få huset billigere enn prisantydning. Nedsiden er at huset kan bli dyrere og/eller gå til noen andre. Dersom dere vurderer konsekvensen av nedsiden som verre enn konsekvensen av oppsiden vil det være fornuftig å gjøre grep for å minimere sannsynligheten av nedsiden, mao gå opp til prisantydning og sikre dere huset.

Motsatt, dersom dere vurderer konsekvensen av oppsiden som bedre enn konsekvensen av nedsiden vil det være fornuftig å sitte på gjerdet.

Mitt poeng er at en viktig faktor her er deres egen vurdering av konsekvensene ved de to utfallene. Dette er ikke en faktor som er godt kjent for oss andre, dermed er det vanskelig å gi gode råd. Alle råd som gis her har antagelser om denne faktoren innebygget.
   #23
 231     Kristiansand     0
Jeg synes det viktigste å presisere er at det alltid finnes et annet hus der ute! Før vi la inn bud på huset vi bor i nå, la vi inn bud på et annet "drømmehus". Vi la inn bud under prisantydning og ville ikke by over oss selv. Til slutt kom noen andre å la inn et bud som selger aksepterte. Kort tid etter fant vi huset vi bor i nå. Jeg er virkelig glad vi endte opp med dette huset!
I utgangspunktet er jeg for prinsippet om å ikke by over seg selv, men det finnes unntak. Vi bød godt under prisantydning når vi la inn bud og selger takket nei med en gang. Etter dette gjorde vi ikke noe mer og tiden gikk. Plutselig, et par mnd etter, ringte megler og spurte om vi fremdeles var interessert. Vi endte opp med å betale 150 tusen mer en første bud, men likevel betraktelig lavere enn prisantydning.
Når vi skulle selge leiligheten vår fikk vi kun inn et bud. Budet var like under prisantydning og et bud vi ville akseptere. Megler ville likevel forsøke å "snakke opp" budet uten å direkte takke nei til det opprinnelige budet, noe han fikk til. Vi fikk dermed solgt til prisantydning, selv om vi var villige til å godta et lavere bud...

Dersom man byr langt under prisantydning synes jeg man bør være forberedt på å overby seg selv. Det handler jo om å gi og å ta. Det er helt normalt i forhandlinger. Samtidig synes jeg det er viktig å tenke over det man gjør. Du kan godt si at du synes det var greit å betale 200.000 ekstra med en gang for å slippe en mulig budrunde, men jeg synes nå 200.000 er mye penger. Ja, i prosent av huskjøpet er det ikke mye, men hvor mye lenger er du villig til å kjøre for å få bensinen en krone billigere pr liter? Når det gjelder huskjøp får nordmenn et rart forhold til penger...
Signatur
   #24
 379     Lillesand     0
rskara.  Når det gjelder huspriser (og nordmenns rare forhold til det.. )  ligger ofte mye,  litt for mye i min oppfattning, pris på tomt.  Se bare på Justneshalvøya er vel ferdig solgt nå men,.  en tomt på 550 eller så kvm, 1.1 mill, uopparbeidet-  og det ligger jo godt utfor byen.  En boks av et hus, "Velegnet" for småbarns familier, 3.5mill.. 

så ett par med kanskje 2 småunger, har grei Økonomi for 3.5 mill.    som enslig, uten barn, kan jeg egentlig ikke ta meg råd til stort over 1.2-1.4 mill...    Nå er jo vi i byggevare bransjen elendigt betalt siden alle gnåler om rabatt hele veien, men lell da gutt.  Tongue

nei, vi kan ha godt av den antatte korreksjonen på 10-20% nå.
Signatur