#51
 180     Akershus     0
gratulerer med solgt hus!

jeg hadde 2 melger her for en prisvurdering som jeg trengte ifm finansiering av huset vi skal bygge. fikk takster fra 1.350' til 1.500' så litt variasjon der også! kjøpte for 1 mill for 4 år siden, så har jo gått opp i pris uansett, men som deg er jeg overbevist at rekkehuset vårt er det fineste i borettslaget og med desidert best utsikt og mest uteareal (enderekkehus, har satt opp litt hekk her og der Tongue ), så jeg hååååper jo at det går for 1.450' eller noe. må sies at rekkehusene her går som regel fort og til prisantydning, og nå virker det jo også som om markedet løsner litt... så jeg håpr på det beste til høsten Shocked

   #54
 169     0

Jeg tar selv utdanning som takstmann nå, og er ikke ukjent med det du forteller nå.

Teknisk verdiberegning er dagens byggepris for bebyggelsen som nybygg, med fradrag for nedsatt verdi for alder, slitasje, manglende modernitet, mangelfullt vedlikehold og lignende, og med tillegg for tomteverdien inklusiv tekniske anlegg på tomten. Normalt vil den tekniske verdien danne en øvre ramme for salgsverdien. Den tekniske verdien brukes som en supplerende verdi ved fastsetting av markedsprisen, som i de aller fleste tilfeller vil ligge lavere enn den tekniske verdien.

Ved å benytte kjente omsetningstall for tilsvarende eiendommer i tilsvarende strøk, kan en erfaren takstmann fastsette takstverdien. Her vil takstmannens erfaring og evne til å følge med i markedet være helt avgjørende for resultatet.
Dette kalles helt enkelt sammenlignende priser.

Ved en salgssituasjon, er det en takstmann sin oppgave å komme frem til en markedsverdi. Denne markedsverdien blir som oftest opplyst som låneverdi. Dette ligger av og til 10-15% under den tekniske verdien av ett hus - alt ettersom markedssituasjonen i markedet.
I dette konkrete tilfellet, ville jeg kontaktet takstmannen og spurt om det var noe konkret han hadde satt fingeren på siden han kom frem til ett  fradrag for elde på 250' mer enn tidligere. Forklar også hva du har gjort med leiligheten.

-Børge-




Dette er jo totalt feil Børge! Den tekniske verdien har overhode ikke noe med salgs og markedsverdi å gjøre! Dette er det mange eksempler på. Velger jeg å bygge meg ett hus med marmor og kraner i gull vil den tekniske verdien bli skyhhøy. Jeg tviler dog at markedet vil betale noe i nærheten av teknisk verdi. 

Ved en salgssituasjon, er det en takstmann sin oppgave å komme frem til en markedsverdi. Denne markedsverdien blir som oftest opplyst som låneverdi. Dette ligger av og til 10-15% under den tekniske verdien av ett hus - alt ettersom markedssituasjonen i markedet.


Er dette noe dere lærte på skolen.? Takstmann sin jobb er helt klart å prøve å finne en markedsverdi som er så rett som mulig. Utfordringene til takstmann er at de skriver en rapport og ferdig med jobben. Det er Eiendomsmegleren som får jobben ved å selge boligen og FAKTISK ser hhva som er salgbart til hvilken pris. Det er derfor ofte at megler setter prisen i samsvar med selger. Det at du blander låneverdi og markdesverdi gjør meg skremt. En markedsverdi er en antatt pris markedet kan være villig til å betale for en bolig. Rett markdesverdi fastsettes ikke før boligen er solgt. Låneverdi er summen en kjøper ofte kan basere seg på man får lånt (banken) av antatt markdesverdi (ofte 20% av markdesverdi) for å gjøre ett anslag. I min tid som eiendomsmegler fikk vi ofte telefoner fra takstmenn som var usikkre på verdigrunnaget og da mener jeg ikke teknisk verdi, men markedsverdi. Teknisk verdi er takstmenn bedre til å sette enn eiendomsmeglere. Men at ofte takstmenn bommer på  "antatt" markdesverdi forekommer dessverre altfor ofte.

Eksempel: Bolig solgt i 2007 med antatt markdesverdi satt av takstmann: kr. 1.750.000,- Vi var sterkt uenig og satt prisantydning til 1.950.000,- (noe vi mente var lavt) Bolig solgt for 2.490.000,-