40,948
99
1
Familier med vannbåren varme og akkumulatorstank?
253
Midt i norges hjerte.
0
Hvor mange er dere i familien, og hvor mange liter er tanken deres på?
Så lenge du ikke beskriver energikilden din er vel dette spørmålet ditt litt meningsløst... ::)
Vi fyrer med energibrønn/varmepumpe og har 160liter i gulvrørene og 40 liter i selve pumpen.
The fruit flavor is typically very light.
Jeg synes det høres mye ut å fyre hver dag med 4000 liter, det må enten være et ganske stort hus eller litt dårlig isolert eller på en veldig kald plass?
Nei, på ingen måte. Dette er jeg ikke enig i.
På hytta har vi satt inn en akkumulatortank på 300 liter i serie med gulvvarmen.
Naboen har en 5000 liter tank i forbindelse med solfangeren sin.
Min onkel har en akkumulatortank på 3000 liter som varmes opp med parafin og veksles mot svømmebasseng.
The fruit flavor is typically very light.
En god akkumulatortank vil derfor medføre at både varmekilder kan dimensjoneres mindre, enklere (og dermed billigere) og samtidig sørge for lang, jevn, optimal og betydelig mer økonomisk drift.
Den beste investeringen og utgangspunktet i ethvert vannbårent varmesystem er å ha minimum 500 liter akkumulatortank, og gjerne større for å kunne kombinere varmekilder på en best mulig måte uten at disse vil motarbeide hverandre.
Vi har mange konkrete målinger og tilbakemeldinger på at pellets-/oljefyrer og varmepumper har fått ca 20% økt virkningsgrad/redusert forbruk på at de har blitt koblet om til våre mest solgte akkumulatortanker på 750 liter kontra en typisk dobbeltmantlet bereder på 300 liter.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Dette blir semantikk på et lavt nivå.
Akkumulatortank er en tank som settes inn for å øke volum på en gitt væske - i denne sammenhengen for å øke mengden væske som lagrer varmeenergi.
Om tanken er 300 eller 700 liter har ingen betydning for om den skulle kvalifiserer til å bruke hverken ordet "akkumulator" eller "tank".
Du må gjerne flisespikke, men jeg mener jeg har en akkumulatortank på 300 liter.
The fruit flavor is typically very light.
For å svare på enebu sitt spørsmål:
Bergvarme, 560 liter, for tiden 4 i familien og 2 i utleienhet. Radiatorvarme og 1 viftekonvektor.
Egne prosjektfilmer på YouTube
Jobber en VP med 10 grader delta mellom start/stopp så har du ikke mer enn 3,5kWh opplagret varmeenergi å tappe på før VP må starte opp igjen. Ift en normal hustands vamebehov på 100-200 kwh/døgn betyr det nesten like lite som å la være. Gulvene er i så måte ofte en langt større energiakkumulator på varme...
Men for all del, skal ikke sette meg til dommer over hva som kalles hva jeg, det er nytteverdien jeg er opptatt av.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Hadde tidligere vedfyringskjel med 2500 liter akkumulatortank. Fyrte annen hver dag om vinteren med en kjel som som gav 32 kW. Delta t var ca 40 grader. ( 2 voksne + gjester av og til). Om sommeren var en gang pr. uke nok. Har i dag VP med 360 l akkumulatortank (240 til gulvvarme) pluss vannmengde i rørene. Delta t er 5 grader. Vp yter ca 9 kW. Og her er forskjellen; størrelse på akkumulator må stå i forhold til energikilden. Ikke bare effekt mens også type. Å starte en kompressor er noget mindre tidkrevende enn å fyre opp en kjel. Ikke bare det. Med en kjel kunne jeg løfte tempen fra snitt 40 til snitt 80 grader. Det er umulig med en varmepumpe. Den har et mye mindre temperaturområde (kondensering ved 80 grader er så vidt meg bekjent ikke vanlig teknologi i dag.) Begge tankene er etter min mening akkumulatortanker. Men dekker forskjellige behov.
Balansert ventilasjon:Villavent X-1 gjenvinner med vannbåren "etterbrenner" Nytt ventilasjonsanlegg er neste prosjekt.
Dette blir ikke helt riktig. Riktig i de fleste sammenhenger, men likevel feil. Det er nemlig ingen forskjell på hva man kan kalle en akkumulatortank og hvor stor tank man ønsker seg eller finner hensiktsmessig. Alle tanker som kobles opp som akkumulatortanker er jo pr. definisjon akkumulatortanker uansett hvor store eller små de måtte være.
En akkumulatortank er like full en akkumulatortank selv om den bare er på en eneste liter. Videre er det slik at mange knapt aner forskjellen på en akkumulatortank og en volumforstørrer. Bruker Lamba her på forumet prøvde å få noen til å skjønne akkurat dette i en tidligere tråd. En volumforstørrer fungerer som en utjevningstank. En utjevningstank er ikke en akkumulatortank.
Jeg har en akkumulatortank på mitt varmepumpeanlegg. Den er på 200 liter og skulle etter din definisjon ikke kunne kalles akkumulatortank. Det den ikke kan kalles er en volumforstørrer, men hva som blir en volumforstørrer og hva som blir en akkumulatortank er bare et spørsmål om hvordan den samme tanken kobles opp i anlegget.
Trådstarters spørsmål gir ingen mening for meg. Jeg har akkumulatortanken for å få ned antallet start/stopp til et behagelig lavt nivå under alle driftsforhold og hvor mange vi er i familien er knekkende likegyldig for varmepumpeanlegget.
Se på tegninga under.
Hvorfor er tankene akkumulatortanker og ikke volumforstørrerere?
Og om de etter din mening skulle være for små til å kalles akkumulatortanker, hva skulle man da alternativt kalle dem? Utjevningstank? Hva jevner de i så fall ut?
I mitt eksempel var oppvarmet areal (den gang) ca 185m2, vedfyrkjel 32 kW og akk.tank 2500 liter med kamspiral for varmt tapevann. Vannbåren gulvvarme.
Balansert ventilasjon:Villavent X-1 gjenvinner med vannbåren "etterbrenner" Nytt ventilasjonsanlegg er neste prosjekt.
Fordi du har et shuntet system og ikke bruker flytende kondensering.
Vi har nyrlig handlet akkumulatorstank på 500liter, hvorav 125 liter er til forbuksvann.
Vi er 5 stk i familien, hvorav 4 er av det kvinnelige kjønn. :D
Forhandler mente tanken skulle være stor nok i massevis. Men vil det holde? Vi har bl.a et badekar som tar 485 liter vann, når det fylles opp.
Etter hvert vil det nok bli pelletsanlegg i kjelleren, pluss vedovn med vannkappe på stua i 1.etasje.
Med fare for å undervurdere deg; hvor stor tank er det på bilen din? Ville du klart deg med 5 liter? Med et forbruk på 0,5 l/mil gir det deg en (teoretisk) aksjonsradius på 100 km før du må fylle igjen.
Dersom du skal ha en akkumulatortank som skal ta vare på energi fra kilder med høy ytelse i forhold til gjennomsnittlig forbruk er det hyppigheten av "påfyll" som bestemmer.
Finn ut hvor stort forbruket ditt vil bli, bestem deg for type energikilde og effekt og ta det videre derfra.
Med de planene du har vil jeg påstå at tanken du har kjøpt er for liten.
Balansert ventilasjon:Villavent X-1 gjenvinner med vannbåren "etterbrenner" Nytt ventilasjonsanlegg er neste prosjekt.
Blir ikke det litt smør på flesk med både pelletsfyr og vedovn med vannkappe? Hvis du først skal ha pelletsfyr er det vel like greit å gå for et automatisert anlegg slik at det blir så enkelt som mulig og minimalt med arbeid for å holde greiene i gang. Peisen kan du jo ha for kosefyring og varmetilskudd likevel. Med pelletsfyr kan du få jevnere fyringssyklus og trenger sannsynligvis mindre tank enn hvis du bruker en ren vedfyr.
Med fare for å undervurdere deg; hvor stor tank er det på bilen din? Ville du klart deg med 5 liter? Med et forbruk på 0,5 l/mil gir det deg en (teoretisk) aksjonsradius på 100 km før du må fylle igjen.
Dersom du skal ha en akkumulatortank som skal ta vare på energi fra kilder med høy ytelse i forhold til gjennomsnittlig forbruk er det hyppigheten av "påfyll" som bestemmer.
Finn ut hvor stort forbruket ditt vil bli, bestem deg for type energikilde og effekt og ta det videre derfra.
Med de planene du har vil jeg påstå at tanken du har kjøpt er for liten.
[/quote]
Det er ikke vi som har bestemt størrelsen på tanken.
Det var firmaet BYE (Ole Chr.Bye), som mente at denne tanken ville holde i massevis. Vi handlet i god tro. Har ikke fått levert alle varene enda, og ikke tatt den i bruk. Vi synes det høres lite ut med 125 liter til forbuksvann.
I starten skal vi bruke strøm for og varme opp vannet. Og når det er klart i kjelleren, blir det pelletsfyr.
Vi skal ha pelletsfyr.
Men siden vi har tilgang på rimelig ved, ønsker vi vannkappe på vedovnen.
Har nå borret for bergvarme og er i tvil om varmepumpen skal kobles direkte til gulvvarme eller varme opp akkumulator. Teknisk sett er det enkelt å legge en varmespiral fra vp rett til akkumulator og beholde fleksibiliteten med vedfyring.
Har noen erfaring med tilsvarende.?
http://www.du.se/PageFiles/6033/faktablad%2005%20low.pdf
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Denne tanken er latterlig liten hvis du skal bruke den sammen med vedovn!
Med pellets går det nok helt greit, siden den mer eller mindre kan starte og stoppe når varme trengs.
Men ved vedfyring sies det at tanken bør være minst 75L x kW det vil si at tanken din i bestefall vil passe en 6,6kW vedovn, det er ikke mange vedovner med vannkappe som er så små!
En annen ting som jo er påpekt er at tanken bør dimensjoneres etter forbruk.
500L tank vil holde ca 29kWh, det er jo ingenting.
Om du har et forbruk på 30W/m2 og 150m2 hus holder det til 6,5t med varme før du må begynne å fyre igjen.
Da har du ladet tanken helt opp og helt ned igjen, det vil si at varmtvannet ditt holder 30grader de siste timene.
Skal du ha akkumulator som skal være til nytte både til oppvarming og forbruksvann bør denne være minimum 100L x m2, og det mener jeg er et absolutt minimum om du ikke bruker elektrisitet eller varmepumpe til oppvarming.
Jeg måtte opp i 2500L for å få en "brukbar" tank.
Det hørtes veldig lite ut. Firmaet jeg jobber i har en "hytte" med dobbeltmantlet bereder. Tror den heter OSO 300 elns. Den var såvidt(!) stor nok til å fylle et normalt stort boblekar. Da var det ikke nok varmtvann til et kvarter dusj etterpå, og hadde noen dusjet på forhånd, ville det ikke vært nok til å fylle badekaret.
Her var det snakk om V/V varmepumpe, en dobbeltmantlet lader seg nok litt fortere opp igjen hvis det er varmere vann rundt den.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Hvorfor?
Shunter og slikt tar seg uansett av å blande riktig temperatur. Fyrer man opp med ved, så vil varmepumpen se at det er varmt nok, og stoppe inntil behovet igjen melder seg.
vedovn med vannkappe og pelletsovn høres også ut som en fin kombinasjon. Da kan pelletsovnen mer eller mindre automatisk sørge for en viss temperatur, og man kan fyre ekstra med ved hvis man ønsker det. Når veden sørger for å heve temperaturen i tanken, vil pelletsovnen skru ned eller stoppe helt.
Jeg prosjekterer vedfyrt anlegg med vedovn med vannkappe nå, men bygger alt for å kunne kjøre på lavtemp. Da kan jeg på et senere tidspunkt koble på en L/V varmepumpe når jeg ikke lenger gidder å bære ved.
Anbefaler forøvrig alle å lese gjennom dette dokumentet som bettumen postet for litt siden :
http://www.du.se/PageFiles/6033/faktablad%2005%20low.pdf
edit : ser at linken var postet like under det jeg svarte på. Jeg lover å aldri lese gjennom en hel tråd før jeg svarer!
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
10L pr m2? Ellers blir det vel svømmebasseng
Nå var dette et svar til Baldrian som har en 45Kw vedfyr og 3000L akkumulatortank fra før. Jeg synes det virker unødvendig dyrt å borre energibrønn og gå på en VVP til en total av kr 120-150.000,-, i tillegg til en eksisterende vedfyr av den dimensjonen, men smak og behag.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Spørsmålet mitt er ikke hvor mye vann jeg trenger for å varme opp huset. Spørsmålet mitt er om 125 liter er nok varmt vann for en familie på 5 stk, til dusjing, bading, vasking osv.
Og dette kommer jo an på hvor raskt vannet varmes opp.
Holder vannet en temp på 85 grader, vil jeg få 250 liter varmt vann med en temperatur på 42,5grader i mitt badekar. Badekaret tar 485 liter vann, men 300liter holder i massevis. Ergo jeg mangler 50 liter vann varmt vann, allerede her.
Kanskje skal en av jentene dusje i 2.etasje, mens jeg tar et godt varmt bad i 1.etasje. Far skal vaske hendene etter en dorunde. Og jeg vil gjerne skylle av kroppen etter badet.
Kankjse til og med en av jentene får ånden over seg og vil vaske gulv!
Da er det fryktelig kjedelig, hvis det er kaldt vann i springen pga mitt deilige bad. ;)
Så problemstillingen, blir, hvor raskt varmes vannet i tanken opp?
Relativt raskt ved pelletsfyr? Men hvor raskt?
Og hvor lang tid trenger den, hvis vi bruker strøm, som vi skal gjøre i starten?
"Hvor lang tid tar det å varme opp en forrådsbereder?
For å regne ut hvor lang tid det tar å varme opp en forrådsbereder på 200 liter med 2 kW varmeelement fra 5 °C til 70 °C (∆t 65 K) blir formelen som følger:
* Cj = Spesifikk varmekapasitet til vann er 4,18 J/(gram/°C)
* Q = Volum i berederen i liter
* ∆t = differanse i temperatur (eks. 5 °C - 70 °C = ∆t 65K)
* T = I dette tilfellet er tiden 3600 sekunder (1 time)
kWh = \frac{Q \times Cj \times \Delta t}{T}
Eksempel: 200 liter x 4,18 x 65 : 3600 = 15,09 kWh
Dette deles på effekten til varmeelementet i berederen. I en standard 200 liter er det 2 kW. Det tar dermed 7, 55 timer å varme opp en 200 liters bereder fra 5 °C - 70 °C."
Sett inn dine egne tall for volum og effekt.
EDIT: Lykke til med prosjektet :)
Balansert ventilasjon:Villavent X-1 gjenvinner med vannbåren "etterbrenner" Nytt ventilasjonsanlegg er neste prosjekt.
Nå sitter du der med en 500 liters dobbeltmantlet bereder hvorav 125 liter er til forbruksvann.
Synd for deg. Du har kjøpt noe som ikke er optimalt for den bruken som er tiltenkt.
Ofte brukes dobbeltmantlet bereder når man har varmepumpe som oppvarmingskilde. Da er det hva man kaller et lavtemperatursystem, da varmepumpen er dårlig på å lage høy temperatur på vannet med en vettug virkningsgrad. Da bruker man en dobbeltmantlet bereder og varmepumpen varmer de 125 literne ved å bruke en vekselventil som veksler mellom å varme vannet på utsiden av de 125 literne og på innsiden. Ofte slik at varmen fra varmepumpa avgis via en kamrørsspiral til berederdelen.
Når man bruker pellets som varmekilde, har man et høytemperatursystem der virkningsgraden er nogenlunde lik uansett temperatur på vannet. I et slikt tilfelle ønsker man i stedet flest mulig liter vann i akkumulatortanken. Da droppe man de 125 literne til den dobbeltmantlede berederen og kjøper heller en tank som har en kamrørsspiral til tappevarmtvannet.
Kanrørsspiralen har et volum på kanskje bare 20 liter og du får nå en mye større akkumulatortank (480 liter). Samtidig vil kamrørsspiralen kunne varme opp nesten ubegrensede mengder tappevarmtvann. Tappevarmtvannet varmes først i det øyeblikket du bruker det og tar varmen fra akkumulatortanken.
Akkumulatortanken får tilført ny varme på et blunk når en 20 kW pelletsbrenner starter opp. I praksis har du ubegrensede mengder tappevarmtvann. Pelletsbrenneren kan varme vannet i akktanken fortere enn du klarer å tappe vann ut av kamrørsspiralen. Aldri mer tom for varmtvann uansett antallet tenåringsjenter i familien.
Og den beste nyheten, i tillegg til at du får utnyttet en større andel av akkumulatorvannvolumet i kombinasjon med ubegrenset mengde tappevarmtvann? Jo, det hele er billigere enn den løsningen du nå har kjøpt.
Synd for deg. Du kunne fått et kinderegg fra himmelen som gjorde 3 glimrende ting på en gang. I stedet sitter du igjen med et kinderegg fra helvete som gjør 3 dårlige ting på en gang.
Og det dårligste av alt? Varmeutvekslingen i dobbeltmantlede beredere er elendig, dvs elendigheten består i at varmeutvekslingen skjer sakte. Skal den skje fort er du avhengig av sirkulasjon av vannet både i innertanken og i yttertanken. 125 liter holder slett ikke til ditt behov slik situasjonen er. 375 liter akktank holder jo heller ikke så du går egentlig på en dobbeltsmell med en slik dobbeltmantlet bereder.
En mulig og effektiv løsning for Enebu kan være å installere et eksternt tappevannsbatteri som jobber mot hele volumet som forvarming før det eventuelt ettervarmes i den innebygde tanken. Da er hele 500-litersvolumet tilgjengelig for tappevann, og tilgangen med både ved og pellets som fyringskilder nærmest ubegrenset.
Dette gir en veldig godt skiktet tank, og vil være rimeligere og ikke minst veldig plassbesparende fremfor å måtte utvide volumet med en ekstra tank som er konstruert riktig.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Det er alt for lite, men hvis de resterende 355 liter holder veldig høy temperatur, så har de kanskje sjans til å varme opp tappevannet "fortløpende". Jeg vet ikke hvor effektiv en sånn dobbeltmantlet bereder er til å overføre varmen fra yttertank til innertank hvis det er høy temperatur på vannet rundt. OSOen på firmahytta hadde i hvert fall ikke sjans. Etter at jeg tømte den med badekaret, tok det mange timer før det var lunk å finne i vannkranene.
Løsningen til Bettum, der du utnytter hele tanken bør fungere, alternativt levere tilbake den tanken du har og enten få tak på en med vesentlig større tank eller tappevannspiraler.
Jeg ville ikke begynt montering av en så liten tank i huset mitt.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Kva type tank er dette?
Har den tappevannspiral i akkumulatordelen, eller er den berekna på overvarming gjennom felles overflate?
Er det en Cas-B 500 du har?
Ja, det er en CAS B 500 vi har kjøpt.
Er dobbeltmantletbereder det samme som en akkumulatortank?
Kan man bruke en akkumulatortank med kamrørsspiral når man fyrer vedovn med vannkappe? Og kan den kjøres på kun strøm?
Dobbeltmantlet er en akkumulatortank med en egen varmtvannstank inni (dobbelt fordi det er to tanker med en tank inni den andre).
Alternativet til dobbeltmantlet er spiraler. Det vanlige er å la ved/pellets/olje varme hele, eller øvre halvdel. En el-kolbe sørger for å holde temperaturen oppe hvis den andre varmekilden ikke leverer nok.
Med varmepumpe, får den typisk varme nedre/midtre del, mens el-kolbe tar seg av øverste. Det finnes også varmepumper som kan varme med lav temperatur i midten, og vekselvis høy temperatur på topp.
Med tappespiral kan du tappe så lenge det er brukbar varme i tanken. Ofte har man to spiraler, der den nederste henter lunkent vann fra bunn/midten, og den øverste henter varmt vann fra toppen hvis den nederste ikke greier å levere nok.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Begge typer kan brukes mot samtlige varmekilder enten det er ved, sol, VP eller strøm.
Spurte akkurat en av mine samarbeidende rørleggere som jeg vet har koblet opp disse tidligere og hans første kommentar ift varmtvann til boblebad var: "Fordelen er jo at kona får veldig stive brystvorter, mens bakdelen er at penis får samme størrelse" haha det var dagens beste jeg har hørt og synes den var verdt å dele med forumet her sent på kvelden ;D
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Hva er en akkumulatortank? Mange syn på det. Her er to eksempler:
1) En tank på 100-300l tilknyttet et varmepumpesystem. Formålet er at VP ikke skal starte og stoppe "hvert 10. sekund", men starte og stoppe ca hvert 10. minutt. Her trenger en altså bare et lagringsvolum for ca 10 minutter.
2) En tank som skal lagre en (ved)fyring for 1-2 dager, eller innsamlet solvarme fra mandag til onsdag. Her trengs kanskje 5000liter for å kunne lagre nok varme.
Dobbelmantlet: en setter en varmtvannsbereder delvis ned i den store akkumulatortanken. Det lunka vannet i akkumulatortanken vil lunke på vannet i vvb. Høyere opp i vvb setter en en elektirsk spiral som ettervarmer til 65 grader.
Kamspiral: Tilsvarer vvb over, men du får ut den temperaturen som tilfeldigvis er i toppen av akkumulatortanken - på "onsdag", lenge etter siste soldag, kan det bli litt lunka og du vil trenge elektrisk ettervarming.
I ditt tilfelle er den dobbelmatlede berederen beregnet på varmepumpedrift, ikke på vedfyring idet kappevolumet (det ytre volumet) er for lite.
Er helt uenig i at den er beregnet for VP og ikke er egnet for vedfyring, pellets etc. Små vedkjeler/eller vedovn med vannkappe som er brukt mye i øst-europa er absolutt egnet til dette volumet. Mye av effekten blir spredd direkte i radiatoranlegget under fyring. Ift moderat forbruk i dusjen er det også mer enn nok. Det er i våre store energikrevende bygg som skal varmes opp til sydentemp døgnet rundt i tillegg til boblebad og lange dusjer det derimot blir ubrukelig. Tankene er absolutt ok til sitt bruk, men det er kanskje det mest essensielle spørsmålet som er glemt fra selgeren av disse; "Hva bruker/trenger du av varme og varmtvann?"
Hva kamspiral har med siste soldag å gjøre skjønner jeg ikke hva du mener med engang.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Med en dobbeltmantlet bereder er ytterdelen en akkumulatortank og innerdelen din på 125 liter er en tappevarmtvannstank.
Ja, man kan bruke en akkumulatortank med kamrørsspiral når man fyrer i vedovn med vannkappe. Faktisk er dette det foretrukne valget.
Ja, den kan kjøres på strøm. Det monteres da et varmeelement i toppen av akkumulatortanken. Dette elementet varmer opp vannet i toppen av tanken. Når tappevannet fra kamrørsspiralen når toppen av tanken, oppnår vannet i spiralen en temperatur nesten like høy som vannet i toppen av tanken. Som andre her har påpekt er cluet å ikke ha pisslunka vann i toppen, for da blir tappevarmtvannet ditt også pisslunka. Imidlertid stiger varmtvannet alltid til toppen i tanken, så dette er normalt ikke noe problem.
Se på bildet under. Delen over varmepumpa er en akkumulatortank med kamrørsspiral for tappevannet.
Kaldt tappevann kommer inn i kamrørsspiralens bunn, forvarmes i den nederste delen av spiralen, ledes gjennom spiralen på toppen der tappevannet tar opp enda mer varme og kommer så ut i toppen som varmt tappevann. Er det veldig varmt tappevann, må man ha en termostatventil på toppen for å få jevn temperatur på tappevannet uavhengig av om akktankvannet er brennheitt eller bare temmelig varmt når du tapper vann.
Varmepumpa nederst i bildet lager varmt vann til akkumulatortanken. I ditt tilfelle blir det en pelletsbrenner som gjør den jobben. Gjerne i kombinasjon med en vannkappe på din vedovn.
Skulle pelletsbrenneren stoppe eller kanskje kjøpes inn senere, bruker man i stedet varmeelementet i toppen av akkumulatortanken. Så lenge vannet er varmt i toppen av akkumulatortanken, får man både varme til tappevannet og til husoppvarmingen.
Den svarte boksen på toppen er en shuntventil. Det er en dings som blander varmt vann og kaldere returvann i husoppvarmingen. Den regulerer altså temperaturen ut på vannet som varmer huset. En slik må du også ha. Så trenger man en styringsenhet som styrer shuntventilen. Det er gjerne en del av pelletsanlegget eller varmepumpeanlegget og styrer normalt etter en romtermostat i kombinasjon med utetemperaturen.
Og til sist: Tanken du har kjøpt inn vil fungere greit, men den vil ikke gi deg veldig mye tappevarmtvann på kort tid. Samtidig er volumet på akkumulatortanken litt lite, men om det er stort nok eller ikke, kan ikke jeg svare på. Det kommer an på pelletsbrennerens effekt, reguleringen, husets varmebehov osv. En som selger pelletsbrennere kan svare på slike ting. Antar vedkommende vi si at dette blir for snaut, men sikker er jeg ikke. Noen ganger kommer jo også svaret an på hvem du spør. Jo mindre man kan, jo lettere er det å være skråsikker ;)
Edit: Tittet på hjemmesiden til Bettum. Der får man Dalatank med det volum man ønsker og med en eller flere kamrørsspiraler. Elkolbe i flere forskjellige effekter. Kanskje du har mulighet for å returnere den tanken du har? Hvis selgeren har lovet noe som ikke stemmer, er jo i alle fall muligheten for retur til stede......
Pelletsfyring kan sammenlignes med olje eller VP fyring - en kontinuerlig prosess. Med vedfyring vil en f.eks. fyre fra kl 1700 til 2300 for så å måtte leve på dette frem til kl 1700 neste dag. Holder det da med 125 liter akkumulator?
Hva om du fyrer med ved/sol på mandag og ikke noe på tirsdag (ikke hjemme/overskyet) - hvor mye varme er det igjen i en 125liter akkumulator på onsdag?
Ellers er jeg helt enig i ditt utsagn: en må først bestemme seg for hva en skal bygge og hvordan det skal brukes.
Tom har også kommet med en grei oversikt.
Kombinasjonen vedovn med vannkappe og en elkolbe som tar over når man ikke har fyrt med ved på en stund, er jo en grei kombinasjon. Har man billig ved og er flink til å fyre, kan det jo være en glimrende kombinasjon. Da får ikke el-verket veldig mye penger, men vanligvis har man da en vedfyrt kjel i et fyrrom og en megastor akktank, ikke en vedovn med vannkappe i stua.
Ikke bare flink til å fyre, men synes det er liddelig moro i tillegg...for det blir noen ilegg for å holde varmen :-\
Og tusen hjertelig takk til deg Tom, for et kjempe flott og utfyllende svar! :)
I utgangspunktet skulle vi ha en slik akkumulaortank med spiral. Men etter en samtale med forhandler, endte vi opp med å kjøpe en dobbelmantletbereder.
Fikk beskjed om at denne skulle holde i masssevis. :-\
I et kombinert varmeanlegg der flere varmekilder utfyller hverandre blir utgangspunktet derimot helt anderledes. En vedovn i stua blir for de fleste kun som kosefyring på kvelden med en vinn-vinn effekt der du både får mer varme ut av veden og får utnyttet den i hele huset og til VV. I samme tank kombineres kan alt tenkelig fra pellets, gass, olje, VP og solvarme kombineres ift hva som passer best for hver enkelt.
Anbefaler likevel alltid minimum 750 liters tank, men samtidig at de ulike varmekildene kan kobles inn i tanken så optimalt som mulig så de kan utfylle hverandre i prioritert rekkefølge så økonomisk som mulig.
Vi har i enkelte anlegg kombinert både sol, vedovn, pelletskamin, VP og el-kolbe og det blir både fyringsvennlig og ikke minst svært økonomisk i drift.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Den typen dere har fått, ser ut til å være en del bedre enn Oso sine dobbelmantlede beredere mhp. varmeoverføring, da CAS 500 B har så og si hele arealet felles med akkumuatortanken, så varmeoverføringa vert mykje betre enn i Oso sine uten spiral. Oso har derfor som har spiral i tillegg i dag.
Tipper arealet på felles areal i CAS 500 B er 1,25-1,5m², og i Oso er det 0,8m² i spiralen+0,25-0,3m² i felles overflate, så dårligere enn Osp EP sine beredere skulle dere iellfall ikkje komme ut. Begge er rustfrie tanker.
Tipper denne tanken har varmeoverføring på 600 W/K fra akk. tank til forbruks v.v., ikkje hakkande gale, og bedre enn mange spiraler, se beregning over på arealet.
Har ein 80ºC i yttertank, gir dette 18kW overført til innertank ved 50ºC ved 600 W/K.
Hvis inn temp. på vatn er 10ºC gir dette 18000W/(50-10)ºC*1,6W/l= 280 liter 50ºC /time. dvs. tappe 280 liter v.v i timen med 50ºC hvis du har pelletsbrenneren og/eller vedovn og desse heldt temp. på 80ºC i tanken.
Det kan være at 500 W/K er rettare, da vert det 234 l/time, kanskje du kan spørre leverandøren om det, kva varmeoverføring der er fra yttertank til innertank pr. grad differansetemperatur,
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Tipper det tapper med 20-30 liter pr. minutt , så det tar vel 10 minutt å fylle 273 liter.
På den tiden har tanken varma vel 37 "nye" liter til 40ºC, så da har over 300 liter med 40ºC vatn.
Kan nok gå, men er på grensa.
Kor godt den faktisk klarer å sjikte vatnet, er eg usikker på, så mulig det vert kaldt tidlegare.
Her må leverandøren på bana og oppgje faktiske testresultat hvis han har.
Du vil få meir vatn pga. at det du blandar med heldt over 0ºC.
Eg brukar 10ºC i snitt, her er det 5-6ºC om vinteren og 14ºC om sommaren på kaldt vatnet.
Så med 85ºC får du 288 liter med 42,5 ºC ved 10ºC på det kalde.
I tillegg varmes vatnet i tanken opp mens du tapper, så 300 liter hadde du klart om det ikkje vart tappa andre stader.
Det var da et voldsomt høyt tall. Men det blir kanskje høyt når man bare tipper?
Du er klar over at når man bruker dobbeltmantlet bereder i varmepumpesammenheng, så varmer varmepumpa gjerne opp vannet i tappeberederen til 55 grader, mens vannet i akkumulatortanken kanskje bare er 35 grader. Likevel holder vannet i tappevannstanken seg over 50 grader i time etter time når man ikke tapper varmt tappevann. Dette er en ønsket situasjon, da man ikke ønsker at varmen fra den indre berederen skal forsvinne ut i akktank-delen fortere enn man kan si kake.
Med andre ord er varmeledningsevnen dårlig. Rustfritt stål isolerer veldig mye bedre enn kobber og varmeflyten gjennom vannet gjør i tillegg at man får en treg varmeutveksling.
Man burde derfor ikke være overrasket hvis virkeligheten er meget forskjellig fra det teorien viser.
Dette har da vore diskutert opp og ned tidligere.
Tilsvarande tank med 200 l indre tank gir målt rundt 750 W/K ref.
http://www.byggebolig.no/index.php?topic=14681.msg143533#msg143533
så at denne har ca. 5-600 W/K reknar eg som relativt sannsynlig. Overflate er litt mindre, men ikkje så mykje.
Varmepumpe? Eg har vel ikkje nevnt eit ord om varmepumpe?
Men du snakkar om ein heilt anna dobbelmantla bereder enn denne her antar eg, da Oso sine oppfører seg akkurat slik du seier og den patenten er vel den vanligaste typen. Der får ein jo perfekt sjikting mellom tankane og temperaturane pga dei ligg over kvarandre. Her får ein det ikkje.
Og eg har dobbelmantla berderer med varmepumpe, så dette kjenner eg iallefall litt til...
Snakker du med deg selv? Det er du som sier at du tipper, ikke jeg.
Nei, du har ikke nevnt et ord om varmepumpe. Jeg nevner varmepumpe og da som eksempel ved bruk av dobbeltmantlet bereder.
Kan man bare ta utgangspunkt i overflata og temperaturforskjellen? Det kan man vel ikke? Det er jo mange andre faktorer som påvirker varmeflyten.
Har du lest kva eg eg har skreve?
Når ein tilsvarende tank på 200 liter har målt varmeoverføring 750 W/K, kva har ein på 125 da?
Når det er målte verdier, er jo alle de andre faktorene med ikkje sant?
Med same proporsjonar (høgde=bredde; 0,542x0,542m) på innertank som den på 200 l (0,634x0,634m) ville denne gitt 641 W/K (arealet er 85% av den store) gitt samme varmeoverføring (begge er rustfrie).
Er det nokon grunn til at denne tanken skal ha lågare varmeoverføring enn den andre?
Kva tipper du?
Og ta berekningar med.
Har du tenkt muligheten for at de opplagt steingale tallene for kamrørsspiral antagelig er like gale når det gjelder tanken? Cluet er jo at man hadde interesse av at tank kom mye bedre ut enn kamrørsspiral. I utgangspunktet et dødfødt prosjekt, men jaggu klarte de å få resultatet akkurat som de ønsket.
Har du tenkt tanken på at når det du sammenligner med er steingalt, så blir en direkte sammenligning med en 125 liters tank bare basert på forskjellen i areal akkurat like steingal?
Så hvis utgangspunktet var på bærtur, er jo du akkurat like mye på bærtur med en slik sammenligning.
Og du påpeker jo selv at verdiene som presenteres for kamrørsspiralene må være feil. Så hvorfor skulle det da ikke være nærliggende å tro at tallene for 200 liters tanken er akkurat like feil i favør av det Bjøro ønsket at tallene skulle vise? http://www.byggebolig.no/index.php?topic=14681.msg143533#msg143533
Å tro at 200 liters tanken har en varmeoverføringsevne på 30 kW ved 40 graders temperaturdifferanse, er å tro på julenissen. Hva skulle da vitsen være med en slik 200 liters tank? Den klarer jo å varme vannet raskere enn 3 tenåringsjenter klarer å dusje på en gang. I min verden er det en umulighet. Teorien stemmer ikke med praksisen.
27 liter i minuttet er svært mye og skulle man tappe i karet litt roligere, kan din tank på 125 liter klare dette med god margin og fortsatt ha god kapasitet.
Vel, jeg tror ikke på dette. Jeg tror ikke at en slik tank er noen god løsning, og sammenligner man med f.eks kamrørsspiralen i tanken til Bettum, blir det ren utklassing i favør av kamrørspiralen. Og dette er målte verdier garantert av produsenten. Selv en liten kamrørspiral med halve lengden gir en fullstendig utklassingsseier over 125 liters tanken din og fører i praksis til at kamrørspiralen kan produsere varmtvann fortere enn du klarer å bruke det hvis du skal ha 40 graders vann i dusj og badekar.
SÅ mye bedre er faktisk løsningen med en kobber kamrørspiral. Den løser alle dine bekymringer med kjempegod margin. I tillegg får du en ekstrabonus med at akkumulatortankdelen blir over 30% større for samme totale tankvolum. Fenomenalt er vel en dekkende beskrivelse.
Egne prosjektfilmer på YouTube
At 24 m lang kamrørspiral i kobbar leverer ca. 4-5x så mye varmtvann er nok korrekt, men det var ikkje spørsmålet; som var; klarer TS å fylle opp 300 l med varmt vatn i badekaret.
Og kor mykje varmt vatn / kva tid får ho nytt varmt vatn.
Det har eg gitt mitt svar på gitt ein del forutsetningar som eg meiner er sammenlignbare og relevante.
Eg har ingen grunn til å tvila på talla fra Aventa, faktisk samsvarar dei nokonlunde med Oso sine.
At ikkje du trur at ein slik tank gir 5-600W/K, er heilt i orden for meg, men du få komma med noko betre enn din skepsis for å overbevisa meg iallefall.
At ei løysing med akkumulatortank og spiral er betre er det vel ulike meinigar om, men eg hellar og mot det, men det vil ikkje seie at dette er ei svært dårleg løysing. slik som du hevdar.
Ikkje optimal, men kan nok fungera godt med pelletsovn.
Med varmepumpe, nei, da måtte ein nok hatt ein liten varmtvasstank i serie.
Og det er jo alltid alternativet her også om det ikkje gir nok vatn.
Tom antar eg baserte sitt svar på ein tradisjonell dobbelmantla bereder. Denne har lite areal mellom innertank og yttertank, og gir da relativt sein oppvarming av vv. Første bilde under.
Den tank du har er den på bilde 2 som har heile innertanken nedsekna. Dette gir langt (flere ganger) større varmeoverføring inn i vv. tanken pga større felles areal og da langt raskere oppvarming.
Opplagt steingale tallene?
Hvis du snakker om Aventa sine tester, så får du ta du det opp med de.
De har vel ikke hevda det er kamrørspiraler, den minste er spesifikt oppgitt til rustfritt glatt, den største er de usikker på.
Og disse tallene stemmer jo med Oso sine?
Men de testa ikkje Datatankspiralen nei, det står ingen plass.
Igjen, eg har ingen grunn til å anta at tallene ikkje dette stemmer.
Kom igjen Tom med beregninger, ikkje kun synsing.
Sett opp berenginger Tom, så får det mykje meir effekt....
3 tenåringer som dusjer bruker ca. 15 liter pr. stk. pr., minutt så totalt 45 liter 40ºC vatn pr minutt.
30kW gir 26 liter 40ºC vatn pr. minutt fra 10ºC.
Så her tar du feil; 30 kW kan klara vel 1 tenåring, men ikkje 2.
Nei eg trur ikkje på julenissen eg heller.
Kjører du sparedusj, så kanskje 3 (ca. 7,5 l/min pr. stk. )
Det som er saken her, er at det alltid må være varmt vann i tanken.p
Tapepr vi 350 liter i badekaret, må det være kapasitet til at noen kan dusje, vaske fingre, gulv etc samtidig/like etterpå.
Hvis da denne dobbeltmantletberederen ikke greier det, må vi bytte den til en tank med kamrørspiral. Men hvis denne tanken skal greie det, fordi denne tappevannstanken står midt inne i den andre tanken. Så beholder vi den.
Men vi vil ikke være usikre på om tanken greier oppgaven sin, når vi tar den i bruk. Da er det for sent.
(Selv om forhandler lover at det skal gå bra).
Har tro på dette Oblygre sier her.
Uansett
Få leverandøren til skriftlig å si at det holder til deres behov og hvilket tiltak de vil gjøre hvis det ikke holder
Kva har leverandøren konkret lova? Kun "at dette går bra"?
Er det noko meir håndfast, så be om (som Lamba seier) å få lovanden skriftelig med garanti om kostnadsfritt bytte hvis det ikkje går.
De fleste produsenter har utført tester på sine tanker som måler kor fort vv. varmes opp.
Kontakt leverandør og be han skaffe disse fra produsent.
Skal du kunne styrttappe 350 liter 40ºC + samtidig dusje (15 l/min med 40ºC) med 80ºC i akk. tanken går nok mest sannsynlig ikkje det nei, men det kan jo være eit greit spørsmål til leverandøren.
Men er det kravet antar eg nok at dere bør bytte ja så sant ikkje leverandør garanterer at det går.
Liten er den, men kjapp !!!
18kW element i ein el. bereder hadde jo varma litt det og, og i tillegg er temp. i denne bereder estimert høgare (80-85º) enn i ein vanleg bereder, så heilt sammenlingbart er det ikkje.
Men på grensa, og sannsynligvis litt under også etter (dei siste) behova til TS.
Hva er makstemperaturen?
Hvor langt ned synker temperaturen før pelletsbrenneren starter?
Hvis temperaturen i akktanken blir lav, er jo varmeutvekslingen lik også andre veien og de 125 literne med tappevann blir da ganske fort lik den lavere temperaturen i akktanken.
Så er man i tvil om dette går bra når temperaturen i akktanken er 80 grader, bør man jo være mer i tvil når temperaturen i akktanken er 70 grader. Men 70 grader blir den kanskje ikke, eller?
Og når produsenten i Ungarn ikke har tall for hva som kan leveres av tappevann ved hvilke temperaturer, kan man jo si at i teorien skulle dette funke og i teorien var dette en god ide. Så får praksisen vise hvordan det gikk til slutt. Etterpåklokskap er en eksakt vitenskap og blir det for dårlig med varmtvann, er det jo bare å kjøpe seg en ny tank eller koble på en ekstra bereder i serie.
Hvis du derimot fortsatt er usikker, bør du planlegge hva du vil gjøre dersom det viser seg at du dessverre ikke ble fornøyd enda leverandøren hadde fortalt at dette blir så bra så.
Lamba har et godt poeng: Få leverandøren til skriftlig å si at det holder til deres behov og hvilket tiltak de vil gjøre hvis det ikke holder.
Og så er det et par andre viktige faktorer her:
Bruker du 15 liter vann pr. minutt når du dusjer? Gjennomsnittet er 10 liter.
Hvor fort tapper du vann i badekaret ditt? Noen armaturer er koblet til røropplegg som er tynt og langt. Noen har dårlig vanntrykk. 20 liter i minuttet er ofte mye.
Sett en bøtte under krana i badekaret/dusjen og se hvor mange sekunder det tar å fylle 10 liter i bøtta. Går det kjapt, bør tvilen din virkelig begynne å slå ut i full blomst.
Hvis tvil : doble!
Her er det definitivt tvil.
Det er lite som er så irriterende som å gå tom for varmtvann. Det skjer (naturlig nok) akkurat når man trenger det (varmtvannet altså, ikke at det går tom). Heller litt for stor enn litt for liten tank.
Det er mulig det kan gå akkurat, men så har du de dagene da hele familien kommer hjem fra en altfor lang skitur, og alle vil (og bør) dusje i tur og orden eller liknende. Da holder det ikke at det kanskje går akkurat.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Siden vi har vannfall på badekaret (som vi bruker når det skal fylles opp), måtte jeg bruke dusjhodet (som jeg mener er et sparedusjhode).
Iallefall..det tok ca 22 sekunder å fylle i 10 liter med en temperatur på 40 grader med dette dusjhodet.
...Og når jeg nå har kjent på disse 40 graderne, så mener jeg fast bestemt at vannet er mye varmere når jeg bader! (Ja, mannen i huset klager over at kjøttet slipper fra bena når han kjenner på badevannet mitt
Leverandøren fikk beskjed om at vi var en stor familie, med stort vannforbruk, og stort badekar, og at vi ikke ville gå tom for varmt vann, hvis noen f.eks skulle dusje samtidig som badekaret skulle fylles. Vi ga utrykkelig beskjed om at vi var mange, og at vi brukte myyye varmt vann.
Svaret tilbake, var at denne tanken skulle være mer enn stor nok.
Etter at jeg startet denne tråden, har vi vær i kontakt med han som bestilte tanken. Og han forteller at de nå har innstalert denne hos mange husstander rundt omkring her hvor vi bor. De ikke har fått noen klager over at de går tomme for varmt vann.
Men hvem vet om disse husstandene bruker like mye vann som oss? Nå tror ikke jeg det er så veldig mange som har et badekar på 2 kvm og en familie med 4 madammer i hus. En del av familiene kan vel kanskje bestå av 3-4 fruer. Men hvis de bare dusjer, blir det langt fra det samme som hos oss, pga badekaret.
Antar at badekaret fylles enda kjappere direkte fra krana enn fra dusjen.
Så hvis oblygre regner med disse vannmengdene, 70 grader i tanken og 500W/K varmeutveksling og ikke minst tar med at i databladet som oblygre linket til, så står det faktisk at tanken er 110 liter, men det er sikkert bare en trykkfeil.
Og når man tapper i et karbad, har man gjerne litt varmere vann fordi man varmer opp omgivelsene til karet og selve karet. Pluss på et par grader varmere tappevann.
Begynner det å klarne? Dette er ikke riktig tank for deg og ditt tappevannsbehov.
Tror leverandøren din at det er riktig størrelse på akkumulatortankdelen? Det gjør de antagelig siden de har solgt deg denne tanken. Det har jeg ikke peiling på. Spør en ekspert om tanken din er stor nok til at pelletsbrenneren har optimale forhold for start/stopp og hysterese, dvs forskjellen mellom den temperatur brenneren stopper og den temperatur brenneren starter. Spør også om hvilken gjennomsnittstemperatur det er meningen akktanken skal ha.
Konklusjonen deres angående bakdeler med dobbeltmantlet: "Begrenset tappevannsvolum og at det tar tid å få varmtvann igjen"
Varme til tappevann fra akkumulator.pdf
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Men såg du Bettum, kamrørspiralvar heller ikkje best; mens derimot varmeveksler som var desidert best på å skaffe vv..... ;D ;D ;D ,
tipper den klarer å skaffe 20-25% meir varmtvatn utfra samme akk. tank med samme starttemperaturer som kamrørspiral.
Men dyrare & meir komplisert dessverre.
Hr du ein test med skjiktrør?
Den burde havna mellom kamrørsflens & varmeveksler når det gjeld varmtvatn, og enklere enn spiral når det gjeld tilkobling.
Vil det bli noe ala :
?
Siden denne tanken ikke er installert ennå (såvidt jeg skjønner), så må vel det beste være å levere den tilbake og få tak på noe større?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Tuller du?
Nå må man ikke gjøre dette enkelt og greit for det kan jo hende at den nevnte tanken leverer nok varmtvann uansett om alt tilsier det motsatte.
Jeg tillot meg å tvile på teorien selv om noen mener at i teorien funker dette. Men nå ser det jo ut som om det ikke engang funker i teorien og i praksis funker det nå i alle fall ikke er min oppfatning.
Legg merke til at det ikke er en kjeft som aner hvilken temperatur det vil være i akktanken under normal drift. Man hevder det vil funke uten engang å kjenne den viktigste premissen for om dette i det hele tatt skal være mulig.
LOL, sier jeg bare.
Det må du gjerne si, men jeg syns du skal lese gjennom tråden med litt mindre LOLe øyne, så vil du se at det som er kommet av utregninger også sier at denne tanken definitivt er snau, men at det i beste fall kanskje, muligens kan gå, hvis man ikke dusjer og tapper for mye samtidig, og det er høy temperatur i resten av tanken.
Hvis tanken forvarmes med varmepumpe og tappevanntemperaturen heves med el.kolbe, så mister man også muligheten for å "relativt fort" overføre ny varme inn i tappevanntanken. Dette vil du nok også se at alle er enige om.
Å installere et system som ikke er klargjort for bruk med varmepumpe blir jo bare tull. Dimensjonér for lavtemp, så kan man bruke hva man måtte ønske av energikilder.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Er alle enig om dette? Kan ikke engang se at det er nevnt i diskusjonen.
Nå ble det enda mer tull. Damen skal ha pelletsbrenner. Hvorfor skal hun da ta høyde for varmepumpe? Skulle man ta høyde for varmepumpe, kan man jo skrote både tanken og diskusjonen øyeblikkelig.
Grunnen til at jeg startet denne tråden, var jo nettopp fordi jeg syntes det var litt merkelig at denne skulle være stor nok.
Sør en ekspert? Hvem kan jeg regne som ekspert?
Trodde en så kjent firma som Ole Chr.Bye visste hva de snakket om? http://www.bye.no/main.aspx
De er avhengige av å tjene penger for å overleve, ikke nødvendigvis gi deg det beste produktet eller den beste veiledningen.
Går du på elkjøp og spør etter kjøleskap vil selgeren raskt lede deg til det skapet han har best fortjeneste på, han driter i om det er det beste for deg eller ikke.
Ja det stemmer at eksterne tappevannsautomater normalt er desidert mest effektivt, og vi tilbyr i enkelte tilfeller også dette, men den avanserte styringen og ellers kostbare elementer for godt resultat gjør de nokså kostbare; ca 15.000,-. En bakdel er også at varmtvannet forsvinner om strømmen går.
En vesentlig, og svært viktig endring på hvordan spiraler kobles er at det brukes 2 blandeventiler, fremfor at spiralene kun sammenkobles i serie. Dette medfører langt mer effektiv 2-skikts nedkjøling, og den øvre spiralen benyttes ikke før vannet i bunnen er såpass kaldt at det gradvis må veksles inn mer og mer fra toppspiralen. Dette medfører at bunntemperaturen på slike tanker med nevnte sammenkobling kommer ned i tilsvarende nivå på ca 15-25 grader tappevannsautomatene leverer.
Samlet tappevannsvolum blir som du nevner også betydelig mer.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Våre test-data gjorde faktisk at Stocksbro la all produksjon umiddelbart på is i høst for å finne ut av hva som hadde gått feil fra prototyp/testmodell og over til serieproduksjon. siste tilbakemeldinger er at problemet/feilen er løst og at disse nå er klare for levering igjen. Vi kommer derimot til å avvente hvordan det nå fungerer i praksis før vi anbefaler disse tank-modellene.
Når det gjelder ytelse så tror jeg ikke det kan bli særlig bedre enn originalen som er konstruert i samarbeid med Högskolan, men den store fordelen er ift installasjon. Standardtankene må kobles svært bevisst for optimalt resultat, mens med skiktrørene kan ikke rørleggerne få gjort noe galt som reduserer virkningsgrad på tilkoblede energikilder eller reduserer totalt mulig energiuttak fra tanken.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Veit du kva feilen/problemet var/er?
Samme effektforskjell er også tydelig når ulike tanker fra ulike produsenter med diverse spiraler sammenlignes. I mange tilfeller er spiralene veldig tett sammensatt runde for runde og da blir reell overflate mot vannet det skal veksles mot sterkt redusert. Det blir da også langt dårligere kaldras mot bunnen med påfølgende dårligere skikting og tilførsel av nytt og varmere vann rundt spiralene. Mange spiraler er også glatte fremfor kamrør og har dermed ytterligere mindre overflate/effekt. Videre er mange spiraler rustfritt stål fremfor kobber, og da snakker vi til slutt virkelig om natt og dag forskjell.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
eksempel på skiktrørstanken før tilpasning med ekstern varmeveksler i nedre del som forvarming til spiral:
Tanktopp før tapping 68 grader, tankbunn 44 grader. Etter 30 min tanktopp 50, bunn 36
Altså rask nedkjøling i toppen, og kun moderat nedkjøling av bunnen.
Etter installasjon av forvarming fikk jeg følgende tilbakemelding fra kunde 14. Desember:
"Hei.
Testet et boblebad i går kveld. Tappet i litt for varmt vann i starten. Det indikerer kun at det var varme nok.
Denne gangen var det ikke noe problem å dusje varmt etterpå. Trengte ikke engang justere kranen til varmere.
Glemte å registrere temperaturen i tanken før vi startet. En time etter målte jeg den til 70 grader.
Sender loggen.
Tankbunn hadde 36 grader og sank til 27. Bedre utgangspunkt for solfangeren....
Hentet 10 kWh på mandag, da hadde jeg 25 grader før start - endte på 39
Og 6 kWh i går: startet på 34 og endte på 42"
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Til Bettum: Skal man ha akkumulatortank med solfanger, peis med vannkappe og gråvanns varmeveksler og evt varmepumpe er det disse nye skiktrørstankene som er anbefalt?
Teoretisk skal de være bedre mot alle varmesystemer som sjikter vatnet (solfanger, bioberense o.l.).
Mot varmepumpe gir vel akkumulatortank lite annet enn færre start/stop.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Godt spørsmål, men når ein brukar 50ºC ut på vv. betyr det vel ikkje så mykje? Ned til 40ºC er det jo ikkje så langt. Hadde ein hatt behov for 70-80ºC hadde det betydd meir ja.
Da er det jo veldig enkelt. Leverandør har fått en kravspec og levert et produkt. Holder det ikke mål, så er det jo bare å klage i ettertid.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Det kan jo være at mine beregninger er for lave siden leverandør sier at TS ikkje skal kunne gå tom for vv.?
Utfra mine beregninger og TS sine (reviderte) ynskje, ville ikkje eg våga å gitt noko garanti iallefall på at eit fullt boblebadet heldt skoldetemperatur når TS skal bade samtidig som nokon dusjar.
Og som Tom skriver, det står 110 liter vv. i databladet, mens TS oppgir 125 liter.
Å klaga er greit nok, men å få leverandører til å rydde opp er vanskelig i slike saker (synes eg hører selgeren:kjøper bruker langt meir varmt vatn enn vanleg og det som var forutsatt!)
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.