12,848
34
4
Hvilket byggeår på hus for minst mulig krevende oppgradering "innvendig".
18
Kristiansund
0
Hei!
Lukter på boligmarkedet og lurer spesielt på en ting om jeg skal vurdere å kjøpe brukt bolig.
Har lyst på minst mulig arbeid med huset da ingen av oss har noe erfaring på renovering. Altså minst mulig arbeid med det elektriske, etter isolering, rør osv.. Håper dere skjønner hva jeg mener. - Ting som tar tid og river i pengeboka.
Hvor gammelt bør huset være max da ca?
Skal vurdere å bygge nytt også- men har lyst å sammenligne priser først og fremst
Lukter på boligmarkedet og lurer spesielt på en ting om jeg skal vurdere å kjøpe brukt bolig.
Har lyst på minst mulig arbeid med huset da ingen av oss har noe erfaring på renovering. Altså minst mulig arbeid med det elektriske, etter isolering, rør osv.. Håper dere skjønner hva jeg mener. - Ting som tar tid og river i pengeboka.
Hvor gammelt bør huset være max da ca?
Skal vurdere å bygge nytt også- men har lyst å sammenligne priser først og fremst

Signatur
Hvilken standard er det du skal ha på huset? Kan du akseptere løsninger som ikke passer deg helt 100%?
Hus fra 1950-tallet trenger gjerne masse oppgradering. Men jeg har også bodd i et hus fra 1912 hvor alt var helt prima (etter mye innsats i nyere tid).
Hus som er bygget ifølge nyere tids forskrifter, for eksempel etter at nye forskrifter kom i 1997 og 2010, er ofte bedre enn gamle hus.
Det er vanskelig å si fra byggeår alene hva som trenger å gjøres.
Bedre på hva ?
Beliggenhet ?
Størrelser på boder ?
Tomtestørrelse ?
Solforhold ?
Energieffektivitet ?
Min erfaring er at i sentrale strøk styker ofte nyere hus ( bygget mellom 1997 og 2010 )på 4 av 5 nevnte punkter.
Eller er ikke dette "kvaliteter " som skal hensyntas ved en bolig ?
Eller er ikke beliggenhet, størrelse på bod
TS spurte etter ting som hadde å gjøre med renovering, og nevnte blant annet etterisolering, elektrisk og rør. Det var dette spørsmålet jeg svarte på. At man kan ønske seg en tomt med god beliggenhet, en tomt med gode solforhold eller en tomt som er stor har vel ikke så mye med spørsmålet fra TS å gjøre.
Jeg står fortsatt ved det jeg skrev. Et hus bygget etter TEK10 vil typisk være bedre isolert enn et hus som har stått urørt fra 1950, og ikke var det voldsomt vanlig at de hadde automatsikringer eller rør-i-rør på den tiden heller. På den annen side er mange gamle hus vesentlig oppgraderte og møter dagens ønsker helt greit.
Jeg nominerer året 1984: I dette året var husene utstyrt med et akseptabel mengde isolasjon, ting som gulvvarme på bad og motorisert avtrekk fra kjøkken var på plass og planløsningene fra dette året virker fortsatt rimelig moderne. Den håndverksmessige kvaliteten er gjennomgående bra og boligene var fortsatt fri for mange av tilpassingene til senere byggekrav - tilpassinger som kan gi negative følgeskader hvis utføringen ikke er korrekt.
I 1984 bygget man rommelige hus med flott beliggenhet der man selv ønsket å bygge, og en tomt på 1200m2 ble ikke gjort om til tre mindre tomter.
Jo, jeg tror 1984 viste seg å være bedre enn Orwell-lesere fryktet. ;D
Er man lite kyndig på bygg er det ett råd som gjelder: bruk noen lapper på å få med en takstmann eller liknende på visning.
Da blir det å se etter hus bygget etter 1984 da ;D
Om jeg skal finne ett hus av stor interesse, så kommer jeg til å ta med fagmann ja! Er kjempe redd for å havne i ett pengesluk etter å ha lest en del i boligsvindel forum :-X
Der ser du! ;D
Jeg har også sans for hus fra tiden før sponplaten gjorde sitt inntog. Men med baderom på 3m2 og kjøkken nødvendigheten for å gå gjennom hallen for å komme fra kjøkken til stue - for å nevne to ting som ofte forekommer - er eldre hus en større utfordring når det kommer til oppgradering til moderne livsstil.
Etterkrigshus med ikke så veldig diffusjonsåpen forhudningspapp både på inn- og utsiden av yttervegg kan også tenkes å gi overraskelser hvis etterisolering er gjort på gal måte.
Vi kjøpte ett førkrigshus pga beliggenhet.........og prisen ;)
.....man kan si det er blitt hobby også :D
Det er hele tiden noe som må gjøres, men vi bor tilnærmet "gratis".......
........og sover godt om natta (tror ikke det med 10000kr mnd/2 mill mer i lån)
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Men prosjekttrådene dine kommer vel så langt fra din mors hus
Nei, ikke helt riktig........men det kommer mer, skal legge ut støttemur/hage prosjektet
Og har blant annet garasjeprosjekt på gang..... ;D ;D
Endel ting har jeg valgt å ikke legge ut pga ulike årsaker :(
Varmepumpe isoleringen er hjemme.....
http://www.byggebolig.no/luft-luft-varmepumpe/isolering(montering)-av-luftluft-varmepumpe/
Lydisolering er hjemme......
http://www.byggebolig.no/oppgraderinger-oppussing/lydisolering-vegg-og-trinnlydplater-gulv/
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Neste gang vil jeg sannsynligvis se etter et (ikke skeivt) hus fra 20-30 tallet tror jeg.
Jeg er en skikkelig virrekopp, så nå kiker vi faktisk på ett hus som sikkert må totalt renoveres. Ikke så fint å se på for å si det sånn og med mye faresignal.
Derfor tenker jeg at det er like så greit å renovere heile greia, så og si rive heile hurven for å unngå problemer som kommer opp her og der.. :-X
Dyrt hus til å være såppas mye å gjøre med der det ligger på landet så vi kommer til å ta med oss en fagmann som kan være med oss og fortelle oss hvor mye vi bør by på dette..
Er litt sånn enten eller person jeg.. ???
greit å vere impulsiv, men begge to og evt om der er barn i bildet må dra lasset ilag, er det totalrenoveringprosjekt er der mange timar arbeid og ikkje minst utgifte i åra framover...Og all familie og vennar som sei dei skal hjelpe til, rekn med maks 10% stiller opp....
Boomen ca 80-85 er vel heller ikke krem periode i norsk bygge skikk.
Helt ok å være en virrekopp, men hvor godt det fungerer sammen med å skulle koordinere et større ombyggingsprosjekt, er jeg litt usikker på. ;D
Kjøper du hus for totalrenovering, lønner det seg å finne et som er mest umulig urørt siden byggeår.
Nyere kjøkken, baderomsinnredning, overflateoppussing, mindre påbygg osv. er ting som kan dra opp prisen du må betale, samtidig som det kan representere en merkost for deg ved at du må rive for å rette feil eller manglende oppgraderinger som skjuler seg under oppussingsarbeidet.
Kan si meg meget enig i dette :)
Jeg bor selv i et -84 hus og borsett fra behov for innvendig oppussing grunnet slitasje/utdatering av design, så er dette bunnsolid og godt bygget. Ifølge en nabo, så ble det innført en ganske omfattende byggestandard i Norge i -79, og jeg har lagt merke til at en ser vesentlige forsekjeller i standard på hus bygget på -80 tallet mot tilsvarende hus bygget på -70 tallet.
Så en vanlig "lekmanns" anbefaling vil da være å se etter en 1980+ hus
Her er noe Enøketaten i Oslo skriver om hvordan det har vært vanlig å bygge hus:
Fra ca midten av 60 årene kom ferdighusene for alvor på banen, tror de færreste hadde under 10 cm isolasjon i vegg og 20 i gulv og tak. Jeg vet noen slet med dårlig isolasjon i hjørnene, da det normalt var massiv 4" som hjørnestender og dette gir minimal isolasjon i en 4" bindingsverkvegg.
Allerede ca 1975 begynte enkelte huslaverandører med 15 cm isolasjon i veggene, nabohuset ble levert slik. Mitt hus i prefabrikert, ble fremdeles levert med 10 cm i vegg i 77, men det var helt på slutten med så lite isolasjon.
Jeg renoverer nå hus fra 75 og alt el og vann blir nytt. Det medfører alle vegger blir åpnet opp så er fryktelig kostbart.
Det vil jeg si er sterkt å overdrive. El anlegg fra 1975 har ingen hensikt å skifte hvis du ikke har et behov for å forandre punktenes plassering. Ledninger i rør og kabler fra den tiden er like gode idag. Kontakter og brytere kan, avhengig av bruk, være mer nyttig å skifte. Har du takbokser hvor lyskilden har stått tett opptil kan det være mulig ledningene har blitt noe sprø i isolasjonen, ellers lite trolig.
Å rive vegger for å skifte ut vannrør ser jeg også på som temmelig bortkastet. Hvor mange meter vannrør ligger det i veggene hos deg?
Hva med å montere lekkasjefølere der det eventuelt føles utrygt? Den kan kobles til aquastop som stenger vannet ved lekkasje. Da er det en forsikringssak, som du ikke trenger bekymre deg om.
Generelt byttes det ut utolig mye " evigvarende" løsninger, mot moderne "søpleløsninger " når gamle hus skal moderniseres. Heltre skapinnredning kastet ut, og erstattes med sponplater fra billighylla på Ikea. 3cm tykke tregulv med litt riper i, dekkes til av laminat kjøpt på tilbud som bulker seg bare man sier FUKTIGHET litt høyt. Ekte trevegger av furupanel, ikles ferdigmalt smartpanel til 100kr plata, fordi folk ikke kan bruke sperregrunn og malekost.
Generelt er det mye idioti ute å går når det gjelder forståelse av hvordan ting henger sammen. Helt greit at moderne bygg er flotte, fancy og fine, men mye løsniger er lagt opp så de faktisk IKKE KAN vedlikeholdes i det hele tatt, de må byttes i sin helhet.
sannheit med modifikasjonar, er røranlegget gammalt nok, meinar på eg har lest 40år så vil du ikkje få det dekt på forsikringa.
Du vil vel få dekt skadene ved en lekkasje? Kan ikke være slik at en må rive ned vegger, gulv og tak i et hus bygd i 70 åra for å skifte ut røropplegget.
Om du ikke får forsikringen til å legge nytt anlegg er en annen ting. Mitt hus fra 77 har loddet røropplegg i tak og gulv, med noen oppstikk i vegger. Lite trolig at noen kan forlange at jeg skal rive huset når det er bygget etter forskriftene fra den tid.
no vrir du på det, ingen som krever at du skal rive ner veggar og tak i huset ditt. Det som er sagt er at du må vere forberedt på om det skjer noke med eine loddeskjøten på kobbarrørar dine er at du vil få avkortning i utbetalinga eller ingen erstatning i det heile då anlegget er for gammalt. Sjølv om det er bygd etter forskriftene frå den tid så he det fortsatt ei levetid..
At slike forhold gjelder ved erstatning av installasjoner som varmtvannsbereder o.l. hvor det er en beregnet levetid, forstår jeg.
Sikker på at du ikke blander disse forholdene? Hvis ikke vil jeg gjerne se det sitert, så jeg kan velge bort et slikt forsikringsselskap.
Det er stemmer nok litt med reklamen, stor forskjell på forsikringsselskap før og etter skade 8)
Har en liten forsikringssak nå( vi bruker If)......knuste mobilen når den ramlet på gulvet :o
( Har ikke epleprodukter feks iPhone som forsikringsoppgjør med mobil oftest gjelder, når det kommer nye overprisede produkter)
Etter epost og muntlig forklaring i telefon fikk jeg sms at skaden var dekt(ingen egenandel pga opparbeidelse som var høyere)
og penger gått til utbetaling omgående
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Jeg skulle renovere bad og kjøkken så det dro med seg røropplegg med mer pga dette.. Ville nok gjort det uansett når en likevel bruker mye penger på dyre rom, er det dumt å la gamle rør stå igjen.
Han spurte også om det var lekkasjevarsler for vann. Dette hadde gitt rabatt. Det var aldri spørsmål om deler eller alt av røropplegg var fornyet.
I en forsikring ligger disse forskjellige parameterne, bl.a. byggeår. Det sier seg selv at de ikke kan begynne med avkortning i erstatningsbeløpet fordi man ikke har revet ned huset for å skifte ut skjulte vannrør. Slikt må tas høyde for i forsikringspremien.
Gjensidige sa 30 år på tlf. Mer kan ikke jeg si om det.
Han du pratet med i telefonen bør ta seg en bolle. Dette er klippet fra Gjensidige sine skriftlige vilkår:
Her er det altså spesifisert når de kan gjøre slik avkorting pga alder (aldersfradrag), men som du ser gjelder det kun utvendige rørledninger og bunnledninger (og tanker...) av annet materiale enn plast/glassfiber. (det vil imidlertid omfatte bunnledninger av støpejern, vannrør av kobber eller jern, nedgravd oljetank i stål og tilhørende rørledninger...)
Når de har tatt med et avsnitt om aldersfradrag, men hvor innvendige/innebygde rør ikke er listet opp, så stiller de enda svakere enn om det overhodet ikke var nevnt.
Og før du henger deg opp i ordet VVS: Her må det tolkes som "elektriske installasjoner for... a) temperatur, b) ventilasjon, c) VVS".
(80% fradrag for alle VVS-installasjoner som er 8 år over 10 år, altså 18 år gamle, ville være en fullstendig hårreisende tolkning.)