34,634    22    6  

Montere løftebukk i garasje.

 129     Norge     4
Hei.

Jeg Har en garasje/verksted med god takhøyde og har planer om å sette opp en løftebukk til hobby mekking.

Har sett meg ut en to søyley sak fra Nordic Lift til en rimelig penge.
Problemet mitt er at ifølge manualen så skal det være 15cm tykkelse på gulvet.
Etter en test boring fant jeg ut at mitt gulv er 11 cm tykkt.

Er det noen som har erfaring med å montere på denne gulv tykkelsen.

Er det no alternativ å hogge opp ett mindre område rundt hver søyle og støpe 15 cm der?

Har ikke så greie på det men vil denne nye støpen "sitte fast" godt nok i resten av gulvet?


   #1
 7,686     Bærum     1
Antar at det som er under støpen og armeringen er like viktig som tykkelsen. Vet du noe om det?
   #2
 797     Nes, Akershus     0
Men noen forbehold om at jeg ikke har 100% styring på statikk og stål, hva med å først legge større stålplater utover gulvet der bena skal stå, og bolte disse til gulvet med ekspanderbolter etc? Så festes løftebukken til disse? Dette vil jo spre lasten over et større område.

For å ta litt i, en plate på la oss si 80x40 cm (i lengderetning som bilen), ca 12-15 mm tykk (kanskje tilogmed 20?), hvor det er gjenget hull for løftebukken, eventuelt også sveiset muttere på undersiden? (da må det selvsagt bores ut i betongen til disse). Det må da være mer enn nok for å spre kraften og holde unna for vekten av bil+bukk = max 4000 kg/2 punkter =2000 kg pr punkt?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 129     Norge     0
Metoden med stålplater er selvfølgelig mulig.
Men om man skal gjenge opp hull og sveise fast mutter så tror jeg det blir enklere å hogge opp ett område av gulvet. Saken hadde kanskje vært anderledes om jeg var noe tess til å sveise. Det bør liksom bli solid om man skal kunne ligge under bilen uten å være bekymret.
Stålplatene lager også en utfording med at styre wire´er skal gå mellom søylene under ett deksel.
Med stålplater blir det litt feil høyde.

Under betong-gulvet er det isolasjon.

Jeg tror grunnen til at man trenger 15 cm ikke er pga tygden på gulvet men at de er redd søylene skal tippe om ikke ekspansjonsboltene får godt nok fest.

Om jeg hogger opp to flekker på 1x1 meter og støper nytt så vil vel denne betongen ha bra feste i armeringsnettet som allerede er i gulvet  ???

Burde ikke det bli bra tro ????
   #4
 25,341     Akershus     0
Tror også at det primært er innfestingen en er redd for.

Finnes det ikke løftebukker som står løst på gulvet også?
Signatur
   #5
 797     Nes, Akershus     0
Jeg tror vi er enige alle sammen. Grunnen til at jeg nevnte å strekke platene i lengderetning, var nettopp for å ta opp kreftene som kommer når man løfter, både ved å flytte festepunktet mot gulvet lenger ut fra søyla, og samtidig øke antallet punkter. At 10-11 cm betong tåler punktbelastningen av en bil og en løftebukk rett ned er jeg ikke i tvil om (har selv ikke mer i uthuset, men løfter hele bakenden på traktoren med flaskejekk uten å fordele trykket), men at det blir litt drag forover/bakover er jo bekymringen.

Jeg oppfattet ikke at det var wire-kanal på gulvet mellom søylene, så da faller det jo uansett bort. Men jeg tror ikke det hadde vært så voldsomt vanskelig. Bare for å oppklare, om det er andre som tenker i disse baner. Man kan enten gjenge, eller montere muttere på undersiden av plata. Det er jo absolutt ikke nødvendig å helsveise mutteren, det holder jo med et eller to punkter for å holde på mutteren, og forenkle monteringen. Men samma, om du anser det enklere å pigge opp og støpe, er det jo igrunn greit. Bare vær forberedt på å møte armering nedi der. Treffer du den, er det jo best å la den være, så får du den nye støpen til å sitte bedre (naturlig nok  ;D )
Signatur
   #6
 141     Egersund     0
Vil tro at den tykkelsen som er angitt som minimum, er med ganske god toleranse.
Løftebukken er gjerne godkjent til å løfte 3,5 tonn også. Du skal gjerne bare løfte 1,5?

Du må nesten se ann ditt bruksområde og behov.

Forøvrig: stålplater trenger ikke gjenges opp og slikt, du bolter bare denne også fast med ekspansjonsbolter sammen med selve løftebukken. Jeg ville personlig gått for denne løsningen.
   #7
 242     Moss     0
Da jeg kjøpte min løftebukk så sa selgeren (som også drev godkjenning av løftebukker på verksted) at kvaliteten på betongen også betydde veldig mye. Så et nyere lagt gulv på 10cm tykkelse vil kanskje holde, men er det gammelt så spørs det...

Om du skal støpe nytt rundt der søylene monteres så er det vel viktig at du får armert den nye betongen inn i resten av gulvet?

   #8
 4,110     Akershus (Follo)     0

Tror også at det primært er innfestingen en er redd for.

Finnes det ikke løftebukker som står løst på gulvet også?


I monteringsanvisningen til min Ravaglioli KPN 2-søyler står det at den kan sikres til gulvet med bolter. Ikke at den boltes fast. Men den har "labber" i lengderetningen og solid snublekanal mellom søylene.
Signatur
   #9
 3,840     Haugesund     0

Vil tro at den tykkelsen som er angitt som minimum, er med ganske god toleranse.
Løftebukken er gjerne godkjent til å løfte 3,5 tonn også. Du skal gjerne bare løfte 1,5?

Eehhh!
Nå skriver ikke TS hva løftebukken har i laster.
Men hvis det står i monteringsanvisningen at den skal ha, min. 150mm feste. Vil alt ansvar det ved en skade/ulykke tilfalle montøren. Fordi en ikke har montert løftebukken i hh. til anvisningen.
Strengt tatt, har ingen andre enn eieren lov til å benytte bukken, hvis den ikke godkjennes av løftekydig selskap hvert år.
Signatur
   #11
 70     østfold     1
Har dimensjonert noen dekker til bilverksteder.
Vi har alltid lagt inn ekstra jern der løftebukkene skal stå. Spesielt to søyler.
Trykket er ikke utfordringen.
  (trådstarter)
   #12
 129     Norge     0
Men om man legger en stålplate under hver søyle uten å sveise noe så hjelper vel ikke det noe mot tipp fare ?

Og det er vel det som er bekymringen her.
   #13
 797     Nes, Akershus     0
Du må jo feste stålplata i gulvet, og bukken til plata. Men ikke nødvendigvis med sveis! Det holder godt med bolter og muttere for stål-stål, og eksp-bolter for stål-betong. Du kan måtte bore noen store hull under plata for å ha noe å legge mutterene i så plata havner flatt mot betongen, men ellers ikke. Grunnen til at jeg nevnte sveis i utgangspunktet, var for å holde mutterene på undersiden av plata. Da kan plata boltes til gulvet først, og bukken monteres etterpå. Om man ikke sveiser, må bukken skrus mot plata først, og deretter må hele faderuttan boltes til betongen...
Signatur
   #14
 3,109     Norge     0
Ved to separate søyler er størstee faren for at søylene skal tippe innover (mot bilen) det er der største krafta vert.
I lengderetninga av bilen, vil man normalt oppnå ballanse.
   #15
 2,297     Ski     0

Ved to separate søyler er størstee faren for at søylene skal tippe innover (mot bilen) det er der største krafta vert.
I lengderetninga av bilen, vil man normalt oppnå ballanse.


Ikke så lenge bilen er på begge søylene. Hadde bilen kun vært på en søyle så ja, men så lenge bilen står som en forbindelse mellom disse to søylene og den står så den ikke sklir, så er det ikke noe krefter på søylene innover.
   #16
 5,432     Akershus     0
Den siste teorien ville jeg tro kun var tilfelle hvis armene ble sikret mot forskyvning innover og da må de vel boltes fast til bilen.

Personlig hadde jeg enten sikret gulvet ekstra eller brukt en transportabel løftebukk, slik man kjører over. Disse kan stå på ganske dårlig gulv uten at det skjer noe dramatisk, trenger ikke boltes til gulvet i det hele tatt.
   #17
 3,109     Norge     0


Ved to separate søyler er størstee faren for at søylene skal tippe innover (mot bilen) det er der største krafta vert.
I lengderetninga av bilen, vil man normalt oppnå ballanse.


Ikke så lenge bilen er på begge søylene. Hadde bilen kun vært på en søyle så ja, men så lenge bilen står som en forbindelse mellom disse to søylene og den står så den ikke sklir, så er det ikke noe krefter på søylene innover.


Javel.......
Dette er berre tull.
   #19
 2     0
Flere har gode poeng her. Om man bare skal bruke løftebukken i privatgarasje, på person-/ hobbybil som trolig ikke veier mer enn mlm 1 og 2 tonn, istedenfor 3,5 tonn som bukken er godkjent for, trenger nødvendigvis ikke gulvet være like tykt.

Stålplater kan med fordel brukes for å fordele kreftene. Plasseringen/ tilpasning av platene vil variere fra en type tosøyleløfter til en annen(bl.a med utgangspunkt i om traversen som huser virene som forbinder tårnene er plassert overhengende eller som en "bunnsvill").

Er man i tvil, vil man vel aldri bli helt trygg før man har forsterket gulvet... Smile
Kapper man ut f.eks 50x50 cm i gulvet, borer seg inn i den gamle betongen rundt hullet, stikker armeringsjern i hullene og binder disse til armeringen i den nye støpen/ det nye hullet, blir ny støp forankret til gammel støp på en solid måte. Eventuelt kan man "grave inn" vinkeljern/ profilstål et lite stykke inn under det gamle gulvet, som etter støping da vil ligge under både gammel og ny støp.
Om man har mulighet/ vil sikre seg ytteligere, kan man grave et "ankerhull"/ hull av mindre diameter "under" 50x50 hullet, før støping, som stikker f.eks 30 cm ned i grunnen. Det "ekstra" hullet i bakken vil sikre ytterligere mot vrimomenter(fra løftetårnene) når støpen er herdet.
Blir sterkt som pokker:-)

Om man virkelig vil kvalitetsikre jobben, må man børste støv av fysikk-kunnskapene og begynne å regne på "kraft ganger arm" Wink
   #20
 2     0
PS: Det er flere "vridningsmomenter" å ta hensyn til ifm en tosøylet lift:
Bil på liften VIL skape et moment innover mot bilen, som således påfører løftebukkens fundament belastninger. Bilen henger løst på bukken og kan således ikke regnes som en del av konstruksjonen.
Derfor KAN(trenger ikke, men kan) et ikke-korrekt oppsett påføre krefter som gjør at for eksempel bolter i fundamentet rives løs, og bil og tårn VIL rase som et korthus.... Heldigvis hører dette til sjeldenhetene:-)

I tillegg vil det være krefter tilsvarende bilens lengderetning når den løftes opp av bukken. Her spiller forskjell i tyngde foran(motor/ girkasse) kontra bak(færre tynge komponenter) på bilen inn, og disse forskjellene vil øve krefter på tårnene/ løftebukken, i bilens lengderetning. Arbeid på løftet bil vil også(i mindre grad) påføre løftebukken krefter.
   #21
 1     Brøttum     0
Jeg har selv montert løftebukk for et par år siden. Det var en type fra wurth. Der ble det anbefalt 20cm dekke,men vi hadde støpt ca 10cm. Vi la i bra med armering der hvor søylene skulle stå.Løsningen ble å bruke limbolter,ble anbefalt det fra wurth. Det sitter som støpt. Men som noen sier inne her, tror jeg det har mye å si på kvaliteten på betongen.
   #22
 2,855     0
Javel.......
Dette er berre tull.


Tatt i betraktning at det finnes lastebil-løftere som ikke har hverken topp- eller bunnramme, ei heller kjørebaner, og som ikke er boltet fast i golvet, så er ikke tanken utenkelig -men disse hjul-løfterene har naturligvis støttebein som går _inn under_ bilen. (etter samme prinsipp som på en støttebeins-gaffeltruck, eller jekketralle...)

Det er naturligvis mulig å lage en tosøyler, eller kanskje helst en sakseløfter med to helt separate deler, en under hver kanal, og ingen forbindelse mellom dem, etter samme prinsipp. Men en "standard" tosøylet bukk er nok ikke konstruert slik, nei.

Montere løftebukk i garasje. -  - P2