12,796    17    0  

Totalrenovering av soverom

 131     Akershus     0
Vi har kjøpt et rekkehus bygget i 1969 og etter en litt uheldig opplevelse med dårlig maling som stinker tørrfisk, må vi nå pusse opp rommet til minstemann litt tidligere enn vi hadde tenkt. Ettersom dette kom litt brått på og vi derfor ikke har lagt av noen penger til dette, må vi gjøre det meste selv.

Veggene er glassfiberstrie med brystningspanel. Vi tenker at vi ikke får bort lukta uten å røske av glassfiberstria og dermed ødelegge gipsplatene, så vi har tenkt på å rive veggene og bygge det opp på nytt. Jeg antar at det heller ikke er noen isolasjon i lettveggene, så dette vil hjelpe på lyddemping også. Mens vi er i gang kunne vi godt tenke oss å ta gulvet med det samme, ettersom det er ekstremt lytt mellom etasjene og gulvet i tillegg knirker infernalsk. Gulvene består av original lamellparkett (ca 2-2,5 cm? tykt), formodentlig lagt rett på bjelkelaget (i følge naboene). Rommet ligger rett over stua og er ca 10 kvm2.

Nå er det jo ikke sikkert noe er bygget opp etter standardmål originalt her, så jeg skulle gjerne hatt noen råd før vi setter i gang. Veggene virker å ha blitt pusset opp på 90-tallet engang, så det kan være at stenderne i veggene er 60 cm fra hverandre.
Det jeg ser for meg skal gjøres er å:

1- rive alt av gipsvegger og parkett

2- se hva vi har med å gjøre, hva gjør vi f.eks hvis bjelkelaget ikke ligger med 60 cm avstand?

3- isolere lettvegger og gulv (hva er best å bruke her? vanlig glava? rockwool?)

4- sette opp to lag gips på veggene, pusse og male

5 - montere heltregulv rett på bjelkelag (vi kan ikke bruke spon eller finer eller ting med lim i som undergulv pga allergi) - MEN kan vi evt redde den eksisterende parketten og skru den på igjen som undergulv? Kommer vel an på om den er limt eller ikke..?
Gulvbord rett på bjelkelag bør vel være minst 3 cm tykt?

6 - antagelig skifte innerdør og karm (ikke akkurat standardmål nå, tror også den er litt skjev ettersom døra ikke holder seg oppe)

Så, hva skal vi begynne med? Veggene? Gulvet? Burde vi etterisolere ekstra mot ytterveggen?
Tips til besparende tiltak? Noen formening om når vi evt må kalle inn hjelp? Tviler på at vi klarer å rette opp et gulv som er skjevt f.eks.

Forresten, alt det elektriske er utenpåliggende. Burde vi satse på å få elektrikeren til å komme og fikse det slik at det er skjult, eller blir det uforholdsmessig dyrt?
Signatur

   #1
 6,705     Akershus     0
Hvis parketten er lagt rett på bjelkelaget foreslår jeg absolutt at dere begynner med å rive veggene. Greit å ha noe å stå på mens dere jobber Wink Isolering av yttervegger er avhengig av om dere har lufting bak ytterkledningen. Anbefaler dere å lese litt mer om dette før dere bestemmer dere for hva dere gjør.

Vil dere ha skjult anlegg må alle vegger åpnes, men det ser det ut til at dere uansett skal gjøre. Mulig dere også må åpne noe i tak for å trekke kabler. Blir selvsagt en ekstra kostnad ved å hyre inn elektriker, men vil egentlig tro det blir nødvendig uansett om dere skal ha skjult eller åpent anlegg. Alle kabler, brytere og stikk må fjernes før dere river, deretter må det opp igjen når dere er ferdig. Mange gjør dette selv, men det er ikke lov. Dessuten blir det sjeldent pent å gjenbruke gamle kabler. Vil tippe elektrokostnaden for skjult anlegg kan bli på mellom 10 000 - 15 000. Jeg fikk for litt siden et tilbud på 8500,- for åpent anlegg med 10 stikkontakter, et takpunkt m/ bryter og 30 meter kabel.

Isolasjon i gulv: Rockwool lydisolerer bedre enn Glava, men er også tyngre.

Gulvbord rett på bjelkelag: trenger ikke være så tykt som 3 cm. Vanlig dimensjon er 23-24 mm. Du får både parkett og heltregulv i disse dimensjonene.

Men er alt det arbeidet du skisserer egentlig nødvendig for å bli kvitt lukta? Det er et voldsomt prosjekt for å kvitte seg med et luktproblem! Hvis dere ellers synes rommet er OK ville jeg ha prøvd å fjerne lukta på en annen måte.
  (trådstarter)
   #2
 131     Akershus     0
Takk for svar :)

Vel, det begynte med lukta og så tenkte vi at så lenge poden likevel må evakuere rommet, kan vi likegodt bruke muligheten til å gjøre et par ting vi hadde planlagt (dog egentlig litt lenger frem i tid). Hovedproblemet, etter lukta, er lyden. Man kan bokstavelig talt høre en nål falle i gulvet på rommet over, når man selv sitter i stua.
Vi kunne selvsagt prøvd å male over veggen med en slags sperregrunn, men det er ikke sikkert det vil virke.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 131     Akershus     0
ser forresten at Scotte isolermaling er anbefalt som midlertidig løsning, men dette vil ikke fungere på panel, så da er vi like langt med brystningspanele vårt...
Signatur
   #4
 25,365     Akershus     0
Mal over med ny maling.

Det dere skisserer er en totalrenovering av huset. Det koster og dere får neppe tilbake utlegget om dere senere flytter.
Signatur
   #5
 6,705     Akershus     0

Det dere skisserer er en totalrenovering av huset. Det koster og dere får neppe tilbake utlegget om dere senere flytter.


Nå er det vel strengt tatt bare snakk om et soverom. Men ja, som navnet på tråden indikerer er det en totalrenovering av dette soverommet Smile
   #6
 3,412     Akershus     0
Så hyggelig at noen er klar for å gjøre litt skikkelig innsats for å lage et fint rom til et barn! 

Det er lett å bare klaske på litt maling, og desto mer oppløftende å se at noen tar seg umaken med å gjøre en grundigere jobb!

Å pusse opp ett soverom er en overkommelig oppgave selv om det gjøres fra bunnen av.  Og det er en rimelig god sjanse for et fint resultat selv for de som ikke har annen bakgrunn i bygningsfaget enn sløyd på ungdomsskolen. 

Kanskje det ikke "lønner seg" rent økonomisk, men det er mye som ikke lønner seg her i verden.  Å strikke en genser, å leke med lego-klosser eller å vaske klær er andre ting man kan gjøre for eller med barna sine uten at det nødvendigvis gir flere kroner i kassa, men det er mange som gjør slikt likevel.  Å pusse opp et rom for et barn gir mye trivsel og gode følelser for pengene! 

Skal man først plukke ned veggene så må man ha elektriker uansett.  Merkostnaden ved å legge ledninger inni veggen istedetfor utenpå er ikke stor; det blir ett ekstra besøk fra en elektriker pluss utgifter til noen ekstra plastrør og slikt, men det er det verdt. 

Plukk gjerne ned omtrent alt!  Sponplater eller gipsplater, lister, maling/tapet og gulvbelegg til ett rom koster ikke avskrekkende mye og er ikke umulige for en amatør å få på plass.  Bygg opp og fiks ting, gjerne ovenfra og ned.  Maling kan dryppe fra taket ned på gulvet, mens gulvet neppe ramler opp i taket, så derfor maler man taket før man gjør ferdig gulvet.

Gulvet greier dere også.  Hvis det er skjevt, så kanskje dere kan feste noen planker på siden av eksisterende gulvbjelker slik at dere får riktig høyde over alt.  Kanskje det helper mot knirking også.  Vær bevisst på hva dere skrur fast så ting ikke beveger seg i forhold til hverandre, og hva dere eventuelt legger flytende så det får bevege seg uten å lage lyd. 

Det kom veldig mange spørsmål i det første innlegget; kanskje så mange at det ble nesten avskrekkende å prøve å svare på alle.  Det meste lar seg løse ved sunn fornuft.  Når noen greier å formulere en grei plan og så mange spørsmål, er det et godt tegn på at spørsmålene vil finne sine løsninger!

Dette blir bra!

Lykke til!
Signatur
   #7
 25,365     Akershus     0

Så hyggelig at noen er klar for å gjøre litt skikkelig innsats for å lage et fint rom til et barn! 


Ingen kan være uenig i det og jeg ser at mitt innlegg kan være noe negativt.

Begrunnelsen for standpunktet er en forundring over hvor ofte en hører at straks en er kommet inn et sted, så må alt forandres, rives ned, brukes en masse ressurser og penger.

I dette tilfellet var planen opprinnelig å foreta en oppfriskning med ny maling. Da en var litt uheldig, så skulle plutselig alt rives, med begrensede ressurser.

Her er en nyinnflyttet. Det kan være andre ting som fremkommer som også trenger tiltak. Å klatteoppusse ett og ett rom ned til stenderverk og bjelkelag fører ofte til masse plunder sammenlignet med å rive alt (innvendig) og begynne på nytt. Slike prosjekter har lett for å bli mer omfattende og dyrere enn en forutså.

(For bedre lydisolering ville jeg satset på forskjøvet stenderverk. Glava/Rockwool hvelper ikke så mye)
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 131     Akershus     0
Vi visste godt at vi flyttet til et sted som trengte renovering. Stedet er godt vedlikeholdt, men stort sett i opprinnelig stand fra byggeår, med noe overflateoppussing gjort på 90-tallet en gang. Dvs null lydisolering mellom etasjer eller rom, gulv som knirker, skjeve dører, gamle ledninger etc. Vi tok tak i det prekære først og har bl.a fjernet en gammel oljefyr og skiftet sikringsskap. Så det er ikke som at "straks en har kommet inn, så må alt forandres".
Jeg synes forresten ikke at spørsmålene mine egentlig fordret en moralpreken. Jeg trenger praktiske svar, ikke en diskusjon om verdigrunnlag  ;)

Over til saken: kan man skifte vegger uten å ta gulvet? Eller er det dumt hvis vi skifter gulv senere og det bygger høyere enn det gamle?
Jeg kunne egentlig tenke meg å ta gulvet på dette rommet samtidig med flere rom senere, for å unngå at vi evt ikke får tak i et likt gulv.
Signatur
   #9
 6,705     Akershus     0
Jeg opplever ikke KjellGs innlegg som en moralpreken eller som starten på en diskusjon om verdigrunnlag. Han vet nok hva han snakker om når det gjelder mindre prosjekter som utvikler seg til noe større enn man hadde tenkt. Hever man gulvet litt for å avrette i ett rom tenker man fort at det hadde jammen vært fint å gjøre i neste rom også. For min del gikk jeg fra ingen plan om å gjøre slikt, men endte med 90 m2 hevet/avrettet gulv.  Men vi kan la den diskusjonen ligge :)

Kan ikke se at det er noe problem å ta veggene for seg selv i første omgang og ta gulvene senere. Kan bli litt plunder dersom dere skal ta opp det gamle gulvet og nye vegger  "står på" gulvet. Men det er nok ikke aktuelt ettersom dere river til stenderverk og setter opp nytt. Lister og elektro må imidlertid ned igjen dersom dere tar gulvet senere, sannsynligvis må også dører tas ut og heves. Når det gjelder elektro er dette problematisk dersom dere legger opp skjult anlegg nå, da må fort veggene åpnes igjen for å flytte punkter oppover dersom de i denne omgang legges opp med tanke på høyden på dagens gulv.

Så tenk godt gjennom avhengigheter før dere bestemmer dere for å dele jobben i to.
   #10
 25,365     Akershus     0

Over til saken: kan man skifte vegger uten å ta gulvet?

Normalt ja. Hvis veggen er bærevegg, må bæringen opprettholdes. Dersom ny vegg skal ha bedre lydisolering vil jeg ha brukt forskjøvet stenderverk og dobbel gips begge sider. Fyllt med steinull.


Eller er det dumt hvis vi skifter gulv senere og det bygger høyere enn det gamle?
Jeg kunne egentlig tenke meg å ta gulvet på dette rommet samtidig med flere rom senere, for å unngå at vi evt ikke får tak i et likt gulv.


Vanskelig spørsmål da vi ikke vet hvordan ting er gjort nå. Det knirker. Det indikerer at gulvet må rives ned til sperrene. Dersom gulvet er lagt gjennomgående må normalt noen eller alle deleveggene ned.

En kan forsøke å skru dagens gulv til bjelkelaget slik det ligger. Noe større risiko for fortsat knirk. En må da legge belegg eller tynnparkett oppå. Dette kan gjøres rom for rom. Tynnparkett bygger ca 14 mm og en må vurdere hva en vil gjøre med dørene. Penest er å rive ut døra, øke høyden på døråpningen og sette inn døra høyere. Da kan en samtidig bytte skjeve dører. Pussig at så unge dører er skjeve - fyllingsdører?. Dersom problemet er at døra ikke står stille, men siger opp eller igjen, så er det veggen eller karmens innsetting i veggen som ikke er i lodd. Flytting av dører fører gjerne til innkjøp av nye gerikter.

Siden en er igang med gulvet burde en vurdere å rive himlingen i rommene under. Dette for å kunne henge opp ny himling i lydbøyler. Deretter dobbel gips i himlingene nede. Dersom en også spaderer trinnlydplater oppe, vil lydforholdene bli vesentlig bedre. Et problem kan da bli himlingshøyden, men med et bygg fra 1969, er denne kanskje 250 cm.

Edit:
oljefyr og sikringsskap er nevnt, hva med badet? Ville vært meget betenkt med å dusje direkte mot gulv/vegg uten en skikkelig sjekk av oppbygning. Hvis det er doble, forseglede vinduer, må en påregne punktering og utskiftning. (Om det er gammeldagse vinduer med innervindu, så holder det kanskje med maling i 50 år til.)

Ad moralpreken. Jeg mente bare å filleriste dere litt i tankene. Er dette noe dere vil og det er nødvendig, så setter en igang, men en må forsøke å vurdere alle forhold før en starter opp og det tar fort mye tid og koster.

Signatur
  (trådstarter)
   #11
 131     Akershus     0
Takk for alle svar! Her var det mye å tenke på. Normalt ville vi budsjettert og satt mesteparten av dette ut til håndverkere, men som sagt - det begynte plutselig å haste.

Det er mulig vi prøver med isolermalingen først og ser om vi kan utsette totalrenoveringen til vi kan ta flere rom samtidig. Jeg skjønner at det er mest hensiktsmessig å ta tak og gulv sammen når man først holder på. Og det koster jo å få elektrikere etc til å komme separat for hvert rom.

Hvis ikke isolermalingen gjør susen, må vi nok ta tak i det likevel. Nå går det nesten ikke an å være der uten at begge vinduene står åpne.

Badet er forresten det eneste som er gjort noe med i nyere tid. Tatt i 2005. Det er dusj rett på flis, men vi skal sette inn dusjkabinett for sikkerhets skyld. Vinduene er skiftet på 80-tallet en gang, men de som er i stua er helt forjævlig kalde (vi flyttet hit i vinter).
Signatur
   #12
 6,705     Akershus     0
Blir fort mye å tenke på, ja  Wink Baller på seg når man begynner å tenke, men ingenting er umulig så lenge man er forberedt på overraskelser og at tidsplan og budsjett kan ryke.

Kalde vinduer: er de fra 80 tallet (kanskje enda eldre på stua?), synger de nok på siste verset. Men utskifting av vinduer koster litt det også, og er dessuten mest praktisk å gjøre om sommeren. For den kommende vinteren foreslår jeg nye tetningslister. Sitter de i et utfrest spor i karmen kan du sjekke med produsenten av vinduene om du kan få tak i tilsvarende. Det gjør jobben litt lettere enn å drive med disse selvklebende variantene.

Hva slags maling brukte dere som gjør at det lukter tørrfisk, forresten? Shocked
   #13
 10,486     Akershus     0
Så lenge man bor på "byggeplassen", kan det være mest hensiktsmessig å ta ett og ett rom. Selv om det er snakk om totalrenovering, trenger det ikke å bli enormt dyrt (spørs jo hva man legger i det, selvsagt).

Hvilke materialer er det dere ikke kan bruke pga. allergi?

Skjult anlegg ser pent ut, men det vil koste noe ekstra. Det vil også medføre en del mer planlegging, og elektriker må komme en gang ekstra.


Det sies at øvelse gjør mester. Kanskje er et "enkelt" soverom et greit sted å begynne i en leilighet som vil trenge oppussing i flere rom?


Hvis dere ser for dere å bygge og ordne litt i årene som kommer, vil jeg anbefale følgende verktøy:

Laserwater
Laser avstandsmåler
Skrumaskin (Jeg har en SÅNN som jeg er veldig fornøyd med)


Hvis dere vil spare litt der dere kan, så er det mye fint å finne av både utstyr og byggevarer på finn.


Når dere bør tilkalle hjelp? Dere finner det meste dere trenger av hjelp her på forumet. Som andre var inne på, så har du ikke lov å røre det elektriske selv. Bærende konstruksjoner er det også noen retningslinjer rundt. Resten kan du gjøre selv. 
Signatur
   #14
 5,337     Tromsø     0

Hvilke materialer er det dere ikke kan bruke pga. allergi?


Jeg lurte også på den. Selvsagt bør folk med spesielle utfordringer i forbindelse med allergi velge klokt, men det er ingen grunn til å generelt avskrive sponplater pga. at de første sponplatene som kom ga fra seg mye avgasser. Dagens sponplater produsert i Norge etter dagens krav er ikke ille:
Sponplater produseres med lim som kan ha lang utherdingstid, og som derfor kan avgi formaldehyd over lengre tid under ugunstige (NB feilaktige!) forhold. Særlig problemfylt er fukt i denne sammenheng.

Tidligere kunne sponplater inneholde 100 mg/100 g av formaldehyd, mens moderne sponplater ligger under 10mg/100 g og sponplaten Agnes TRE ligger på ca 2 mg/100g, dvs på samme nivå som furuplanker. NB også naturtre avgir formaldehyd.

http://www.inneklima.com/index.asp?document=193

Når de i tillegg dekkes med tapet eller maling, vil jeg tro at malingen eller tapetlim og fargestoff i tapet er det som eventuelt påvirker inneklimaet. Dermed blir det mye å passe på dersom man er hyperallergisk.
Signatur
  (trådstarter)
   #15
 131     Akershus     0

Hva slags maling brukte dere som gjør at det lukter tørrfisk, forresten? :o


Vi fikk tydeligvis en noe dårlig batch med Nordsjø Space & Light som i tillegg reagerte med underlaget vi malte på. Burde kanskje ha ant ugler i mosen siden fargehandelen åpenbart ikke hadde særlig omsetning på denne malingen. Vi malte et annet rom med samme maling fra samme spann, men der er det ikke i nærheten av samme lukt. Vi har snakket med div forsikringsselskap og malemestre, og dette var visst ikke rent uvanlig.
Vi har malt en tredje vegg med samme type maling, men annet spann - ikke noe lukt.

Lukta varierer i intensitet og ved høy luftfuktighet stinker det skikkelig. Vi merket ikke noe da vi malte med det da det var kaldt (og tørt) og det tok i tillegg en stund før vi oppdaget at lukta faktisk kom fra veggene (det er flekker som stinker og andre som ikke gjør det). Trodde det lå en gjenglemt brødskive et sted...


Hvilke materialer er det dere ikke kan bruke pga. allergi?


Stort sett alt av lim eller materialer som er limt. Reagerer f.eks på MDF-plater, sponplater og laminat. Og disse Agnes Tre må jo limes sammen, slik jeg har forstått.

I know, det er et herk å ha det slik. Det fordyrer alle prosjekter, tar dobbelt så lang tid å finne frem til produkter og utvalget blir temmelig begrenset. Derfor prøver vi å pusse opp mest mulig ved hjelp av heltre og gips.


Ellers mange bra tips her! Dere har rett, vi skal med tid og stunder pusse opp hele rekkehuset. Kanskje like godt å lære seg dette med gulv og vegger og isolering først som sist. Et soverom er jo ikke det verste prosjektet. Foreldrene mine bygger og snekrer i ett sett, så jeg vet ikke hvorfor jeg synes det er skummelt. Kanskje sett for mye på Sinnasnekkern Smile
Signatur
   #16
 598     Midt-noreg     0
Nå ser jeg at dere mer eller mindre er låst på totalrenovering, men at dere også har vurdert å utsette det litt ved bruk av isolermaling.
Angående isolermalingen( Isolerfärg som den heter) til Beckers så har bedriften jeg jobber i hatt en jobb hvor det ble funnet 7-8 døde katter i en fraflyttet leilighet og lukta var uhorvelig. Der ble det sprøyta 2 lag med den isolerfärg'en og så skutt panelplater rett utpå gammel vegg. 10 måneder etter så har det enda ikke vært et kny om at det lukter der.
Denne typen isolermaling er visst den samme som et av de større saneringsfirmaene i trøndelag bruker hvor det skal dekkes over lukt etter døde dyr o.l.

Så om dere ser for dere at det kan være litt trangt om økonomien med fullstendig soverommsrenovering akkurat nå så ville jeg prøvd 2 runder med isolergrunningen og et toppstrøk med noe som ser fint ut(annet enn Nordsjø Space&Light da antar jeg;))
Signatur
   #17
 16     Stord     0
Eg har nett total renovert ett soverom i huset mitt fra 1969..å de trenger ikke bli så dyrt så lenge en har litt godt mot å innsats vilje..
de eneste som koster litt er de eletriske..kommer jo selfølgeli ann på hvor mye du vil gjøre ut av de..eg foret ut veggene me 5 cm for å få litt mer isolasjon i ytterveggene å for å få bedre lydisolasjon innvendigt..så hadde eg gips på veggene å i taket..gips er billigt å enkelt å jobbe med..på gulvet kryss la eg 2 lag med hunton silencio (12mm) perfekt for lydisolering av gulv, skal visst ta ca 53db
Signatur