14,906    21    3  

Treverk i bakken, hvordan sikre lengst mulig liv?

 10,486     Akershus     0
Jeg driver og bygger huskestativ. En del relativt grovt tømmer er å plass, og skal sages til, monteres og festes. For at det skal stå stødig, lurer jeg på å grave endene ned i bakken, og helle noe betong rundt.

Er det lurt?

Hvordan sikre at stolpene står lengst mulig uten å råtne opp? De blir i stor grad stående i sand, så det vil ikke være veldig vått, men fuktig blir det alltids.
Signatur

   #1
 6,705     Akershus     0
Vi kjøpte et huskestativ i fjor. I monteringsanvisningen står det at det skal støpes fast i bakken. Det handler nok mest om stabilitet, men jeg antar det også handler om å forhindre at fuktighet fra bakken tar knekken på stokkene.

En idé er vel å legge et lag pukk/drenerende masse i bunn, deretter helle på en god klump betong, la det herde og fylle pukk rundt betongklumpen. Da bør overflatevann forsvinne nedover og ikke stå og fukte betongen.
  (trådstarter)
   #2
 10,486     Akershus     0
Sånne stativ man kjøper er vel gjerne impregnert?

Mitt er antakelig tungt nok til å stå stødig som grunnfjell, men jeg vil helst støpe det fast allikevel.

Tanken min er vel omtrent som du skisserer, at jeg graver ned litt, legger noe pukk i bunn, setter på plass stativet, og fyller på bed betong rundt. Støper med betong så det blir litt høyere enn bakken rundt, og med fall ut fra stokken. Vil det da holde lenge? Er det greier i betongen som hindrer stokken i å råtne? Den vil jo ikke bil stående vått, men det blir vel neppe helt tørt nede i bakken heller?
Signatur
   #3
 6,705     Akershus     0
Tror ikke det er impregnert, men er neimen ikke sikker. Det eneste jeg vet er at det står at det skal behandles med egnet produkt før man monterer. Olje eller slikt. Det gjorde jeg selvsagt ikke, men må vel gjøre det nå som jeg har hatt det stående ute siden i fjor sommer..

Jeg har foreløpig heller ikke somlet meg til å gjøre betongarbeidet. Men synes det høres lurt ut å legge opp til litt fall ut fra stokken. Er et enkelt tiltak som hindrer langvarig vannstand inntil treverket. Det må jo være en god ting :)

Betong er vel i utgangspunktet "konstant fuktig", men man kan jo behandle med betongtett eller liknende. Krystallisering i porer og slikt mener jeg å ha lest om flere steder. Kanskje finnes det en mikstur som kan tilsettes blandevannet?
   #4
 797     Nes, Akershus     0
Da jeg, via finn.no arvet et huskestativ leste jeg også i RKC sin manual at det skulle støpes fast (vil minnes 60x60x"huskerikke", en skikkelig kladd i hvert hjørne). Men, jeg er helt skuddsikker på at man ikke garanterer lang levetid ved å støpe ned tømmer. Da har fukten som kommer ovenfra ingensteds å gå, med mindre man drenerer støpen i bunn med grus e.l. Uansett vill overflaten på tømmeret der det møter støpen være relativt kortlivet, der er støpen fuktig for evig og alltid.

Selv la jeg grus i bunn av hullet (og noen cm opp rundt stokken, og fylte igjen resten med sand/jord etc. Har forresten byttet det ene beinet, det gikk av da hagetraktoren traff litt hardt, helt morkent akkurat i overgang o/u bakken. Det skal da sies at stativet nok nå er minst 10 år gammelt, og sto sine første seks år i masse blaut udrenert sand (vanntett sandkasse, kjempeglupt av forrige eier).

Frode, om du vil ha det langlivet, og likevel vil støpe, så ville jeg heller støpt ned stolpesko av en eller annen sort, og skrudd stativet fast i de over bakkeplan. Iallfall om du går for uimpregnert virke.

PS: Jeg har sett barnehageutstyret nå alltid står på sko, forresten. Stort sett helt slutt på nedgravd tømmer, vanskelig å kontrollere?
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 10,486     Akershus     0
Takker...

Jeg har også sett at det gjerne står på sko. Det står noe greier ikke langt herfra med påler slått ned, og de blir jo råtne.

I et privat hjem, vil normalt levetiden på sånt utstyr begrense seg selv etter hvert som unga vokser opp, mens det i en barnehage blir litt annerledes.

Jeg har lurt litt på å grave end sånne FUNDAMENT fra byggmax, og skru greiene fast i det, men jeg syns de platene som stikker opp ser litt puslete ut. Dessuten er min dimensjon på tømmeret litt ukurant.

Jeg liker jo, at når jeg først lager noe, så skal det stå skikkelig, og når det en eller annen gang plukkes fra hverandre igjen, så skal noen få jobbe litt med det, og forhåpentlig tenke at "her har noen gjort det ordentlig".

Legger ved et bilde av ujustert konstruksjonsvirke tiltenkt huskestativ
Treverk i bakken, hvordan sikre lengst mulig liv? - 2014-05-18 17.02.07 - Kopi.jpg - frodes
Signatur
   #6
 1,962     Sandefjord     0

...graver ned litt, legger noe pukk i bunn, setter på plass stativet, og fyller på betong rundt med fall ut fra stokken....


Dette er en anbefalt metode for å få treverk til å vare lengre. Vare evig vil det jo ikke gjøre under bakkenivå, men det vil i allefall vare lengre.

Om du er veldig ivrig, så kan du jo sette stokkene i en bøtte med i impregneringsvæske eller olje og la det trekke godt inn (1-2-3 døgn), før du fortsetter monteringen og støpingen. Da får du jo behandlet den delen som graves ned.

Og så ville jeg brukt godt med grov singel for å få så god drenering som mulig.
   #7
 785     Vestfold     0
Ikke bruk trevirke av gran i kontakt mot bakke/fukt. Det varer ikke lenge.
Skal det vare veldig lenge bør du ha fundamentering med stolpesko.
Før, i kreosotens tidalder var nedgraving av stolper uproblematisk.
Hvis stokkene dine er litt tørka, kan du foreta litt gjør det selv impregnering (5 liter grønn antiparasitt koster nesten tusenlappen), med å blande tretjære og terpentin i et gammelt malingspann og sette stokken ned i dette for å få det til å trekke inn i enden som skal begraves/støpes ned.
http://www.biltema.no/no/Bygg/Kjemikalier/Ovrig/Ekte-tretjare-361140/

  (trådstarter)
   #8
 10,486     Akershus     1
Er det noen vesentlig forskjell på gran og furu? Trærne jeg har felt er furu.
Signatur
   #9
 38,238     Lillestrøm kommune     0
Jeg tror det er bedre med furu.  Kan du slisse inn et galvanisert jern i stokken, bolte på tvers og så støpe ned enden av jernet ?

  (trådstarter)
   #10
 10,486     Akershus     0

Jeg tror det er bedre med furu.  Kan du slisse inn et galvanisert jern i stokken, bolte på tvers og så støpe ned enden av jernet ?


Høres ut som det kan være en plan. Evt. frisere litt med motorsaga, så enden passer ned i stolpe for f.eks.4"4"
Signatur
   #11
 38,238     Lillestrøm kommune     1
Ikke vanskelig å få tak i grovere enn 4"x4" stolpesko heller, jeg brukte en grovere på kvadratisk limtre i fjor (Tror det var 115mm kvadrat).  Har du problemer med å finne så kan jeg trolig hjelpe til.
   #12
 923     0
Er vel mulig med kreosot enda, men det er vel litt om og men, det er vel det beste du kan bruke.
   #13
 224     Østlandet     0
Vi skiftet nå ut et 20 år gammelt gjerde. Deler av gjerdet var råttent, mens de av gjerdestolpene som var slått rett ned i bakken (resten var festet til gjerdestolper/vinkler av metall) fantes det ikke råte i. Vanlig impregnert trevirke.
   #14
 744     Hønefoss     0
Jeg har lurt litt på å grave end sånne FUNDAMENT fra byggmax, og skru greiene fast i det, men jeg syns de platene som stikker opp ser litt puslete ut.
Uten noen formening forøvrig - har selv sånne fundamenter (bare 70cm-versjonen), og metallet ser helt klart solid nok ut. Ca 5-7mm tykke, og hullene er til 8mm franske treskruer - med masse feste rundt... Tror treverket er borte lenge før metallet, for å si det sånn...
   #15
 739     0
Om du skulle grave ned/støype ned endene hørte jeg et tips en gang.  Borr et hull (20mm kanskje?) i bratt vinkel nedover i stolpen litt over bakken. Slik at bunnen på hullet avsluttes kanskje 100mm fra enden på stokken, og mest mulig i senter. (sikkert greit å gjøre det mens man har stokkene løse)
Når stokkene/gjerdestolpene er satt opp fyller man hullet med f.eks linolje og slår i en kork på toppen.
Må etterfylles jevnlig.
  (trådstarter)
   #16
 10,486     Akershus     0
Jeg tenkte på akkurat det samme tidligere i dag. Måtte være fin løsning for å etterfylle lurium rett i stokken
Signatur
   #17
 739     0
Burde jo fungere. Sålenge treverket er mettet med olje(eller annen lurium) kan det vel ikke trekke vann.
   #18
 224     Østlandet     1
Vi kjøpte et ferdig lekestativ fra Maxbo for mange år siden. Med det fulgte jordankere, en slags spiraler som ble skrudd ned i bakken ved siden av stolpene på bakken og siden festet til disse. Fungerte utmerket.
  (trådstarter)
   #19
 10,486     Akershus     0
Stolpesko og cement er handlet inn Smile ut og grave litt etterpå, og kanskje få støpt greiene
Signatur
  (trådstarter)
   #21
 10,486     Akershus     0
Det ble støping av stolpesko, og huskestativ montert oppå. Det er skrudd godt sammen, men som ventet vingler det ganske mye sidelengs. Jeg er ikke ferdig ennå, skal ha på noen brukbare skråstivere øverst, så regner jeg med at det blir stående ordentlig.

Vi blir "tvangsflyttet" til ny barnehage, og der ser jeg at diverse huske-/lekestativ er satt opp ved at stolpene er dyttet rett i bakken, muligens støpt rundt. Noe av det ser ut til å være impregnert, men det var også noe der som slettes ikke så impregnert ut. Dette vil jo gjøre det enklere å få stativet til å stå stødig, men det holder kanskje ikke like lenge?
Signatur