1 636    5    2  

Er dette asbest?

 5 333     Tromsø     1
Jeg har funnet noen merkelige plater innerst i et skap på et kjøkken jeg pusser opp. Er dette asbest, og kommer jeg til å dø hvis jeg rører det?

Er dette asbest? - sn-chocobloom.jpg - KjellTS
Signatur

Er dette asbest?

  • Ja. Sperr av huset og tilkall fagfolk.
  • Vet ikke, umulig å si uten XRF-analyse.
  • Nei, dette kan du trygt spise.


  (trådstarter)
   #2
 5 333     Tromsø     0
Sjokoladefarget ja, men mindre diffusjonsåpen enn en porøsplate. Wink
Signatur
   #3
 3 420     0
"Er dette asbest, og kommer jeg til å dø hvis jeg rører det?"

Jeg håper det var ment som en spøk. Skalaen fra 'gi blaffen i all sikkerhet' til 'hysterisk panikk' er ganske lang; 'nøktern forsiktighet' ligger ikke så nær opp til 'hysterisk panikk' som mange ser ut til å tro.

Det som først og fremst er et problem er støv som stammer fra platene, hvis du f.eks. prøver å sage dem opp for å få de i litt mer handterbart format. Titusenvis, eller hundretusenvis, av nordmenn har bodd i hus kledd med asbestplater, kjent som 'Eternit', uten å dø av det. For bare et par år siden snakket jeg med folk i værharde strøk langs kysten som insisterte på at eternit på veggene skulle de beholde! Alt annet vil kreve dramatisk mye med vedlikehold, i et røfft klima.

Det er støv av eternitten (eller hva slags asbest-produkt det nå er snakk om) som er lite helsebringende. F.eks. eternit har relativt hard, glatt overflate som ikke avgir støv bare ved å stå der. Om du ser det ligge et støvlag på eternit-platene er det med svært stor sannsynlighet støv av helt annet opphav som ikke har noe med asbest å gjøre.

Hvis du begynner å bearbeide disse platene øker nok risikoen et betydelig hakk. Å sage dem opp går definitivt under bearbeiding. Skal du være svært varsom, kan du si at å flytte dem fra A til B med en risiko for at en plate blir bøyd og knekker er 'bearbeiding'. Du kan si at å trekke ut spiker eller skru ut skruer som har gått gjennom en plate kan rive løs småpartikler som nærmer seg støv-størrelse, som kan virvles opp så du puster det inn.

Men: Sammenlign gjerne med når du får tatt røntgenbilde hos tannlegen.Du får strålings-belastningen en gang i året, derfor får du bare et "bly-forkle" over deler av kroppen til beskyttelse. Tannlegen går ut av rommet: Han kunne blitt rammet av strålingen både til og tjue ganger om dagen, hver eneste arbeidsdag hele året gjennom. Derfor må han skjerme seg langt bedre enn du må. Slik er det også for de som yrkesmessig arbeider med asbest: Får de ørlitegranne asbeststøv ned i lungene hver eneste arbeidsdag kan det bygge seg opp til skadelige nivåer. For deg som én eneste gang i livet kommer i nærheten av slike materialer, og det uten å bearbeide dem, kan du kanskje puste inn ett og annet støvkorn av asbest - men det kunne du risikere også ute på gata.

Dessuten: Det er å puste inn støvet som kan gi skader. Du kan ta i det, berøre det, så mye du bare vil, uten risiko, hvis du bare bruker ansitsmaske mot støvet. Selv om jeg ikke skulle verken sage eller bearbeide på annen måte, kjøpte jeg meg en maske med filter godkjent for asbest, men i komfort og materialkvalitet slett ikke "proff-nivå" - prisen var noen hundrelapper (det er så lenge siden at jeg ikke husker eksakt). Siden det var et engangs-fenomen for meg å fjerne noen få plater (da jeg kjøpte huset mitt var garasjen innvendig kledd med asbestplater) og få dem kjørt til spesialmottaket, regnet jeg det som tilstrekkelig beskyttelse. Da jeg kom dit jeg fikk streng beskjed om at jeg skulle ha pakket platene i plastfolie: For folkene på spesialmottaket, som går blant spesialavfall hver eneste arbeidsdag, er det essensielt å redusere risikoen for asbeststøv til et absolutt minimum. Innpakking i plast er først og fremst av hensyn til dem, ikke meg selv.

Husk at vi brukte eternitt og andre asbest-produkter i mange tiår før det begynte å samle seg opp mange nok indikasjoner på at det var skadelig. Massevis av mennesker saget og filte eternitt gjennom et helt yrkesliv og ble likevel åtti år gamle. I dag vet vi at røykere er dramatisk mye mer utsatt for skader fra asbest enn ikke-røykere. Likevel var det for femti år siden mange storrøykere (vi hadde ikke innsett hvor risikabelt det var, heller!) blant asbest-arbeidere som likevel levde til de ble gamle. uten å få kreft verken av asbesten eller av røykingen.

Så: Hvis du er ikke-røyker, din handtering av asbest-materialet er en sjelden engangs-affære, det eneste du gjør med platene er å flytte/transportere dem (ikke kutte opp eller bearbeide), og du bruker en relativt billig (men allikevel med asbest-godkjent) ansiktsmaske, da er risikonivået såpass lavt at du overhodt ikke behøver å bekymre deg. Absolutt ingen grunn til panikk.

Er du storrøyker, og du står overfor en ryddejobb som vil ta deg flere uker, og den foregår innendørs slik at eventuelt støv ikke blåser bort med vinden, da bør du kanskje legge litt mer penger i en skikkelig maske og være nøye med tettingen når du tar den på. Men prøv likevel å kontrollere panikken!

En annen side av saken er at bildene ikke på noen måte ligner de asbestplatene jeg har sett. Du sier ikke mye annet enn at du fant dem "innerst i et skap på et kjøkken": Hvis det ikke var noe sted der det kunne være grunn til å bruke asbest, ville jeg dempet panikken ganske mye. Hvis det ikke var i nærheten av høy temperatur, hva ville da være grunnen til at det skulle være asbest?

Strengt tatt aner jeg ikke hvorfor det var asbest i eternit heller! En del steder, slik som i min garasje, var nok tanken bak at det kunne begrense en eventuell brann. Men eternit var vel først og fremst brukt som ytterkledning på hus. Var asbestfibrene et bindemiddel som ga platene større styrke og 'seighet', slik at de ikke knakk så lett? Er det noen som vet?
  (trådstarter)
   #4
 5 333     Tromsø     1
Ja, det er en spøk, postet i "ByggeBolig.no's Humorhjørne". Bildet viser sjokolade, litt gammel eller feillagret, slik at den har skilt ut litt kakaofett som et grålig belegg på overflaten.

Spøken er kanskje ikke så morsom, men inspirert av at det i det siste har vært påfallende mange innlegg med bilder av helt andre ting enn asbest som de spør om er asbest, og som folk er redd for å ha i huset. Det er sikkert bra at er bevisst på at asbest er noe man bør være forsiktig med, men samtidig virker det som det mangler mye kunnskap ute i folket. Både om hvordan asbest ser ut, hvilke materialer det opptrer i, og som du riktig påpeker, at det ikke er spesielt farlig så lenge det er i ro i byggematerialer, men ikke bør slippes ut og pustes inn når man håndtererer det f.eks ved oppussing og riving, og at det er farligere å jobbe med det daglig enn å oppleve en enkelt eksponering. Kanskje vi bør skrive en FAQ?
Signatur
   #5
 3 420     0
Mea culpa - jeg la ikke merke til hvilket forum det var postet i!

Men kanskje en FAQ ville vært en god ide. Er det noe etablert tradisjon for FAQ her på BB?