31,252
54
1
Bygge nytt murhus?
1,943
0
Har nylig funne dette forumet og har lest ein god del her inne, men det er langt mellom dei som bygger hus i mur! :)
Er det fleire som har planar om dette, eller som har murhus?
Vi skal bygge hus i Leca
Leca har forresten fleire typehus. Vi fant i grunn ingen som var slik vi ville ha dei, men har engajsert ein arkitekt som har god erfaring med å teikne murhus (med innslag av tre).
Vi skal bygge i eit byggefelt med tradisjonelle trehus. Har sjekka med reguleringsplan og kommune; murhus er uproblematisk så lenge vi unngår flatt tak. Det hadde vi uansett ikkje tenkt å ha
Vil gjerne høyre om det er andre som har tenkt å bygge murhus.
Er det fleire som har planar om dette, eller som har murhus?
Vi skal bygge hus i Leca

Vi skal bygge i eit byggefelt med tradisjonelle trehus. Har sjekka med reguleringsplan og kommune; murhus er uproblematisk så lenge vi unngår flatt tak. Det hadde vi uansett ikkje tenkt å ha

Vil gjerne høyre om det er andre som har tenkt å bygge murhus.
Er litt nyskjerrig, hvorfor vil du ha murhus?
Vi skal med andre ord ha eit bittebittelite murhus :D
- syns det er veldig fint (hovedgrunn)
- lite vedlikehold, billig i "drift" (men dyrt å bygge, så ein sparer knapt nok på det)
- gift med ein islending som får noia av treverk ;D (der finst knapt nok trehus i Reykjavik. Eit av dei ytterst få er den norske ambasaden
- brannsikkert
Det vi har mest lyst på er et hus i bærende tegl - men ser etterhvert at det kan bli et svært dyrt prosjekt.
Har også sett litt på utenlandske forum om alternativer til Leca/tegl - tenkte at dette er jo en vanlig byggemåte i andre land - så der er tilbud og eksperise større. Utfordringene er å finne gode samarbeidspartnere du kan stole på.
Men vi leter videre. :)
Gode hus bygger dei jo også; tåler ein trøkk (les: jordskjelv).
Men eg er redd det ville blitt for komplisert å organisere. Antagelig ville det beste vore å bygge på islandsk vis (sement, ikkje leca), og med islandske varer og løysningar. Tippar det ville blitt dyrt å skaffe, pluss arbeidskraft ++. Blei litt matt av tanken, så valget falt på Leca.
Nå aukar visstnok murhus i popularitet, så ein kan jo håpe på at prisane kan bli lågare. Det vil nok ta tid riktignok
På meg virker murhus veldig ukurant. Hva f.eks med synking? Jeg har Leca grunnmur og har fått en del sprekker i muren p.g.a. synking. Dette til tross for at grunnforholdene skulle være bra her. Hadde jeg bygd i Leca ville vel veggene vært fulle av sprekker. Sjekk i alle fall grunnforholdene nøye før du bygger i Leca.
Hva med isolasjon? 25cm Leca kan umulig isolere like bra som Glava? Det er vel bare skummen i isoblokken som isolerer noe særlig. Jeg ser for meg veldig tjukke vegger for å få bra isolasjon. Hva er u-verdien for Leca isoblokk?
Skal sjølvsagt gjere det som er nødvendig for å unngå synking. Sjølv om du har det problemet, så treng jo ikkje det gjelde meg heldigvis ;D
Mur er ukurant ja. Norge har tradisjon for tre og atter tre.
Jeg ringte Leca (Maxit) rett før jeg leste ditt innlegg og fikk samme beskjed som du sier, altså u-verdi på 0,22. De sa også at du måtte ha 5cm ekstra islolasjon innenfor for å få dagens krav til u-verdi. Da blir veggene ganske tjukke.
Takk for link Solbjørn
Neida, jeg kunne godt hatt 35cm vegger, men da ville jeg virkelig at de skulle isolert bra også. 30cm isoblokk isolerer dårligere enn 30cm Glava, det fikk jeg bekreftet.
Hver sommer henger halve byen i stigen på vestveggen.
Jeg vil heller sitte på caféen over gaten når sola for en gangs skyld er framme.
Har vært gjennom alle lego konseptene samt betongelementer og
tradisjonell forskaling med og uten kjerneisolasjon. Det virker som uansett materialvalg for en murløsning, så er solid fundamentering og riktig overflatebehandling gjengangeren over det viktigste for et utmerket resultat.
Lener meg foreløpig mot porebetong fra Celcon, men vi er også ganske
tidlig i prosessen så jeg får la arktitekten
(og de fantastiske ressurspersonene på dette forumet) si sitt først.
Det er nok mulig at murhusene på Island vel så mye er et resultat av mangel på godt trevirke som at murhus er spesielt egnet for Island, men her er jeg litt på tynn is. Jeg har iallefall ikke sett mye godt tømmer de få plassene jeg har vært.
Neida, men jeg har faktisk sett en del hus som har sprekker her og der i Lecamurer, så vær obs.
Å bygge i mur har jo sterke tradisjonar i mange land, land med skog inkludert, så det har jo lite å gjere med kva som er best. Norge har jo også tradisjonar sånn sett; med tørrmur på Vestlandet.
Der finst mange grunnmurar med skader ja, men så er det nå veldig mange som er bygd av folk som ikkje har hatt heilt kontroll med kva dei holdt på med. Var sjølv med på å bygge grunnmur og pipe til bror min sitt hus. Både grunnen og pipa er fin og sprekkefri, men det var jammen meg ikkje like lett å legge Leca som reklamen sa. Er glad at eg har dreve ein del med oppmåling og bruk av kikkert i jobben min.
Mulig at ein del av problema skuldast produktet, men kan ein utelukke at ein av årsakene er at SVÆRT mange grunnmurar er bygd av folk som aldri har gjort det før?
Er sikker på at Nicknack sin grunnmur blei bygd etter alle kunstens regler :D
Kult, Jompaspillertuba! Kva type hus vil de ha?
Ja, den ble det. Jeg var selv med som hjelpemann for en erfaren murer. Alt ble gjort etter boka. Det ble foretatt grunnboring og forholdene skulle være gode og stabile. Det viste seg i ettertid at dette ikke stemte. Flere nabohus her har også småsprekker i grunnmurene.
Må sjekke ut i kva grad ein treng meir isolering når ein bygger lavenergihus, men sist eg sjekka var Leca isloblokk tjukkelse 30 godkjent i slike hus.
I utgangspunktet ville eg tru at mur i seg sjølv isolerer betre / held betre på varmen enn treplank, men tar kanskje feil der ???. Eg tenker då på ein murkloss, utan isolering inni kontra ei fjøl, utan isolering. Trehus har jo meir trekk ??? Kanskje ikkje moderne trehus?
Det blir i alle fall bygd i stein i polare strøk ;D
Som jeg sa tidligere må det ytterlig 5cm med isolasjon innenfor isoblokken for å klare dagens krav. Det var i alle fall det de sa da jeg ringte de. En annen ting er vel at strømopplegg osv. må ha noe å plasseres i, med mindre du skal ha åpent anlegg da.
5cm. isolasjon tilsvarer: Altså lik U verdi som.
17cm. tre
28cm. lettklinker
97cm. massiv teglstein
236cm. betong.
Så jeg er redd du tar litt feil der ;D
Har aldri bygd hus før :P
Vi vurderer å berre pusse muren og male, men det er jo mindre aktuelt dersom vi må skal ha isolering innafor murane. Då må vi vel til med gips. I blokka vi bur i nå har vi berre glatte, lyse murvegger, og trives veldig godt med det. Blokka er bygd på 70-talet, men anar ikkje korleis den er skrudd saman.Tippar det er rein sement.
Nicknack: ja, det var interessant det du fann ut; det går jo ikkje fram på Leca sine sider. Dette må dei jo opplyse om skikkelig!
Vi vil sjølvsagt ikkje ha røyr og ledningar ut i rommet
Tippar vi må ha ei form for foring ja. Gips :-\ Ikkje så glad i gips egentlig..
Det kan godt hende! Eg forsto ikkje heilt dette då. 17 cm. tre tilsvarer? det samme som den tynne isolasjonen innafor murane?
eg må lære meg å lese innlegga betre ;D
dette må jo bety at dette er det samme:
1,7 cm. tre (kor tjukt er plankeveggen, altså ytterveggen i eit trehus? 2,5 cm?)
2,8 cm. lettklinker (ikkje sikker på kva det er)
9,7 cm. massiv teglstein (kjenner ikkje dimensjonane på teglstein, men det er vel omtrent her?)
23,6 cm. betong (som sagt bur i betongblokk nå, ytterveggane er nok tjukkare enn dette, men eg anar ikkje om der er isolasjon inne i betongen)
Leca isloblokk er jo 30 cm. tjukk, og har isolasjon, så den er jo tjukkare enn det som er skissert over, men ja, mulig ein treng meir isolasjon. Treverk treng det i alle fall
Det kom vel nye regler til isolasjon februar 2007, men med en overgangsperiode på to år. Så egentlig kan du vel følge de gamle reglene en stund til, men vil du det?
Vi vil jo gjerne ha eit hus som er godt isolert ja. Dersom det er nødvendig så legg vi sjølvsagt isolasjon innafor murlaget, no problem
Hvis du tar bort komma, er du på målet.
Det jeg skrev er at 5 cm. isolasjon, tilsvarer en vegg med disse tykkelsene:
17 cm. tre
28 cm. lettklinker (leca)
97 cm. massiv teglstein
236 cm. betong.
Skulle ikkje tru eg fullførte eit hovedfag på universitetet, for dette her slit eg med å oversette:
http://www.glava.no/default.asp?page=808
Forstår eg det korrekt når dei nye reglane tilseier at U-verdi på 0,22 er innafor dei nye krava?
AH! I see
Hvorfor den er god og varm, nei den kan ikke jeg forklare bare, at den ikke tilfredsstiller dagens krav. ;D
Ang. glava.
Så er den øverste kolonnen hva du skal ha etter 08/2009, men allikevel ikke mindre enn det nederste kolonnen. Du kan velge 20cm. isolasjon i vegg, hvis du velger mindre/lavere u verdi på vinduene. Tog du an?
Er bra å ha folk å spør seier nå eg, for den der oversikten hos Glava sleit eg med.
Så eg kan velge u-verdi 22 for veggen, men då må eg ha enda betre vinduer og tak f.eks?
Og dersom eg faktisk har denne ekstra 5-cm greia innafor muren som Nicknack har vore så snill å finne ut av, så er eg godt innafor kravet?
Den står forresten lenger nede på glava sida ;D
http://www.glava.no/filesystem/2007/05/energitiltak_i_smahus_4854.pdf
Da forsvinner jo mye av det som er pent med mur, nemlig pussede vegger uten listverk. Leca iso 30 holder til dagens standard, men leca er i ferd med å lage iso 35 blokker for å møte kravene i 09.
Det er jo ikke slik at det kommer en ny istid Sept 09.
Hvis det er en stund til du skal bygge, kan jeg trøste deg med at det holder med at huset ditt er byggemeldt innen Sept 09, og at det ikke trenger å være ferdigstilt.
Når iso 30 blokkene koster skjorta, tør jeg ikke tenke på hva iso 35 vil koste.
Du, kor fant du dette hen?
ISBN:82-00-45031-7
Boka tar for seg alt innen bygging av hus. Men det kommer nok et vedlegg, eller ny utgave til neste semester, med oppdateringer mot TEK07
Får søke meir informasjon; vi vil gjerne ha eit lavenergihus og bør tilfredsstille alle krav med god margin. Lavenergihus og passivhus er mest vanlige i Danmark og Tyskland, og dei bygger gjerne i mur. Det må med andre ord gå an på eit vis
Og takk til Taz også
Om man holder seg til byggeanvisningne vil du ikke oppleve sprekking. Sprekker i grunnmurer er et resultat av feil utført jobb, for høye belastninger fra tilbakefylt masse eller setninger i grunnen.
Angående el. anlegg så er dette ikke noe problem. På rein mur kan kabler og stikk slisses inn i murverket for å få dette skjult. Det er også mulig, med litt planlegging, å forhåndstrekke rør for kabel mens selve murarbeidet pågår.
Jeg er også forundret over at vi nordmenn sverger til trehus, mens store deler av resten av Europa bygger i mur, selv om det ser ut til å være en utvikling i at flere etterhvert velger mur som byggemateriale. Vi er nok ganske konservative here på berget (sa jeg EU....?
Vi holder på med et selvbyggerprosjekt i Leca som kan følges på
www.mgv34.blogspot.com
Lykke til med murhusprosjektet.
Frode (innehaver av F.A.Gundersen Minigraving & Transport)
- Selvgjordt er velgjordt.... tror jeg; vårt prosjekt.
Vi skal bygge i mur, men går for KUB. Det som jeg var helt sikker på når jeg solgte gamle huset for å bygge nytt var at jegikke skulle ha trehus og ikke kjeller. Så det blir to fulle etasjer i mur, med flatt tak, hulldekker i etasjeskille og kun tre i skillevegger innvendig.
Forstår at denne isoblokka på 35 blir dyr.. vi får satsa på billige løysingar inne i staden; IKEA og ingen nye møbler :D
Scan block er et bedre alternativ en Leca, og billigere.
Men alle disse systemene tar lang tid å bygge, ikke nødvendigvis lengre en et trehus siden du slipper å isolere, difusjonstettning og vindtettning. Men lengre en systemer med forskalingsblokker. Derfor velger vi forskalingsblokker siden vi skal gjøre mest selv, lett å bære, lett å montere, bæring av armert betong og får dermed et hus som tåler orkan 5 og trenger minimalt med vedlikehold, som ikke kan råtne eller få sopp. Prismessig så blir det litt dyrere, men bagatellmessig mot den totale kostnaden på å bygge hus i dag.
Nå skal de sies at det er bakdeler med murhus også, men de går mest på dårlig utført håndverk. La fagarbeidere ta seg av pussing utvendig, det er viktig at dette blir gjort rett.
Jeg har selv valgt å ikke bruke Isorast, men bare for å vise hvor mye enklere og bedre det er en å bygge i trevirke, så anbefaler jeg denne siden. http://www.isorast.dk/gb-idx_wir.html
Se på de forskjellige linkene til venstre....for eks. http://www.isorast.dk/gb-salzdetfurth.html
Med to ungar i barnehagealder og full jobb på begge to har vi ikkje tid. Ikkje bur vi i den kommunen heller, og vi har ikkje familie i nærheten. Derfor vil vi heller gå på jobb medan andre bygger huset. Mannen får heller jobbe overtid for å finansiere litt av ekstrautgiftene med å ikkje bygge sjøl :D
Det som må vere trygt med Leca er vel at byggefirma har god erfaring i bruken av det. Scan block: kanskje det er uvandt for dei, og lettare for at dei gjer feil?
Elles er eg i grunn åpen for det meste; har ingen oppfatning av at Leca er det ultimate. Kva er forskalingsblokker egentlig? Er det slik du får støypt ferdig ein annan stad og heist på plass? Blir dette det samme som heil sement på ein måte? Og dette er dyrare enn Leca?
Forskalingsblokker er isopor kasser som man støper i. Da får du isolasjon både på innside og utside av betongen. De er mye lettere å bære siden de kun består av isopor og lettere å dele. Byges som lego
Får drøfte litt med arkitekten
U verdien til Scan er vel 0,21 mens Leca som skrivd tidligere er på 0,22
Leca Iso 35 har en U verdi på 0,18.
Isorast 37 har 0,13
Isorast 43 har 0,10
Så i praksis går Leca sin blokk ikke mer en litt under de nye kravene..
Sitter også og planlegger murhus, men ser pris som en utfordring...
Jeg synes absolutt Dere skal se nærmere på murhus. Porebetong er fantastisk byggemateriale og gir langt høyere U-verdi enn leca. Også på brannsikkerhet er porebetong overlegen.
De nye puss systemene gjør at huset blir tilnærmet vedlikeholdsfritt. dette er gjennomfarget puss som bare skal vaskes, ikke males!
Jeg har selv brukt en del porebetong til interiører og skal nå pusse opp en gammel leca garasje med ny armert struktur puss.
Det er 2 aktører på porebetong i Norge.
Xella- www.xella.no
Celcon
Mvh.
Jan Sverre.
Jafo: Isoblokka går like under kravet ja, men vi bygger lavenergihus med isoblokk, utan ekstra isolering. Vi skal berre pusse rett på muren innvendig.
Vi har fått eit veldig generelt overslag på at vårt hus i Leca vil kunne ligge på 15 000 - 17 000 per kvm. Eg veit at Leca er dyrt, så andre alternativ kan nok presse prisen enda litt ned.
Vi holder også på med et husbyggerprosjekt, hvor vi helst ønsker huset oppført i mur. Til nå ser det ut som Leca ISO 30 alternativet blir for dyrt, og de vi har fått tilbud fra sier at ISO 35 blokken blir 18% dyrere :-(
Har også fått tilbud på oppføring av huset i siporex, veldig interessant og kommer bra ut prismessig virker det som, men jeg sliter med å finne gode referanser og erfaringer rundt dette.
Her finnes det litt informasjon:
www.ytongsiporex.no
Ikkje sei det da :-\ Blir nervøs av slikt.
BTW, ved nyere målinger har Leca klokka sin Iso 35 blokk inn på en U-verdi på 0,16
Beklager, det var feil link.
http://www.ytongsiporex.no/html/nor/no/index.php
Jeg er ikke ekspert, men ta kontakt med karlsen@norkporebetong.no, så får Du all relevant informasjon.
Lykke Til.
Jan Sverre